четвъртък, 26 юни 2025 г.

Пиле по персийски / Persian Saffron Chicken

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Когато бях малка обичах да играя "Принцът на Персия". Ако случайно не знаете, това е компютърна игра и макар да има доста модерни варианти, моя милост играеше този на дискетите, затова и сега мъжът ми ми прави масаж не с ароматни масла, а с "Фастум гел". Помните ли първите игри колко простички и колко  разтоварващи бяха наистина? Това разбира се не и ако играеш дистанционно със сестра ти, която периодично ми изкарваше акълите, като ми пращаше смс с думите " Аз съм в тъмница, не знам как да изляза". Умирах от притеснение, докато зацепя, че е забила на някакво ниво от играта, а не са я отвлекли извънземни. Разбира се, трябваше да изгърмя няколко от така и така прескъпите смс-и, докато разбера какво има предвид. Детски години, но ги помня като вчера. Така и помня още тази игра и носталгията за екзотична Персия. И тъй като ежедневието ми напоследък не е много екзотично, освен ако не броим разходките през маранята до магазина и желанието ми да се разхождам само по кокосови орехи заради жегата, то рецептата за пиле по персийски ми се стори много, ама много примамлива. Представих си вкусове и цветове, които ги има само в книгите... и игрите със страхотна графика. 

Реших, че у дома отдавна не са се носили ухания на наситени поправки и е време да поправя това. Истината е, че у дома сме големи фенове на подправките, а правилното има подбиране и комбиниране може да промени бързо едно ястие в друго. 

Днешната рецепта не е пикантна, но пък е благоуханна. 

Ако искате да се насладите на едно различно, цветно на визия и вкус ястие, следвайте рецептата и ще отпътувате на ново хранително приключение. Да започваме: 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти: 
700 г цели пилешки бутчета Лудогорско пиле
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 домат
600 мл пилешки бульон

Поправки :
1 3/4 ч,л. куркума
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л.индийско орехче
1/4 ч.л. кимион
1/4 ч.л. кориандър
1/8 ч.л. чили 
1/2 шафранова вода*
сол и черен пипер на вкус

Гарнитура:
сварен ориз басмати
салата

*шафранова вода: 1 кубче лед + 1 ч.л. шафран

Сега ще ви кажа как най-лесно да си приготвите рецептата. Първо сложете всички подправки в една купичка. Не чакайте момента на готвене да почнете да отмервате и правите. Може да си подготвяте нещата часове преди готвене някъде на масата в кухнята и ще видите колко по-лесно се готви така. Количествата на подправките са приблизителни, може да пропуснете нещо, което не харесвате, но куркумата и шафранът според мен са задължителни. 
За шафрановата вода, просто вземете кубче лед и сложете шафрана отгоре. Оставете да се разтопи на стайна температура. 
Нарежете чесъна и кромида на ситно. 

 

Пилето, измийте и нарежете на порции. Може да ползвате и само долни бутчета или пък разфасовано цяло пиле. Аз предпочитам цели бутчета, хубаво, българско месо от Лудогорско пиле. 
В купа слагаме пилето и половината от поправките. 

 

Разбъркваме и оставяме за известно време, за да се овкусят. Времето може да бъде 10 минути или два три часа.


В подходящ съд, слагаме малко олио и запържваме лука, докато омекне. Прибавяме пилето и запържваме, докато хване Приятен загар. Прибавяме чесъна и запържваме за още 30 секунди. След това последователно прибавяме доматите ( може да е пресен или на паста) , останалите подправки, половината от шафрановата вода и завършваме с пилешкия- бульон. 

 

Оставяме месото да заври, а след това намаляваме и оставяме да къкри под похлупак на слаб огън до пълното му сваряване.


След като месото е готово, увеличаваме на максимална степен отново, махаме капака и оставяме сосът да се сгъсти, като изври водата. 


Сервираме ястието върху легло от сварен ориз басмати, с много сос и залято с още от ароматната шафранова вода. Може да добавите малко сушени боровинки или стафиди в ориза, но у дома, само аз обичам такива комбинации и присъстваха само моята чиния. 

За гарнитура предлагам да добавите още свежа салата от домати, краставици, чушки, червен лук и листа мента, за още повече свежо ухание. 

Пътувайте по света, пътувайте в спомените, в мечтите и винаги хапвайте вкусна храна.




Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...