събота, 19 октомври 2024 г.

Пълнозърнест хляб с бира / Whole-wheat Beer Bread Recipe


Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук
 
Хващате ли се на бас във вашето семейство? Интересно ми е ако, да, то на какво? В нашето семейството не го правим за пари, но виж, все ще намериш начин да си изврънкаш нещо, което нямаш съвест да си купиш сам, като еднолитров буркан течен шоколад или стек биронка. И тъй като за момента малкия е най-голямото ни забавления, често той е и предмет на нашите басове. Кога ще заспи, дали ще яде, направо сме като някакви букмейкъри, които следят прогреса му с цел "печалба", защото дните и нощите с подрастващо дете понякога да дълги, но кой е казал, че трябва да са скучни. Винаги сме съумявали да се смеем у дома и да си намираме парични за това. Едно от любимите ми качества на Ачо е, че той не обича да чопли проблема, докато се натъжи или депресира, а второто дори е чувство, което не признава за реално нещо. 
Като човек учил психология ( моя милост) и сериозно ангажирал се да разнищва дебрите на човешката душа ми е направо непонятно как може да е толкова unbotherd, но тайничко му се възхищавам и знам, че е скалата, която държи тази къща да не стане клон на Карлуково. 
И двамата имаме голям апетит за живота и докато аз понякога залитам към меланхолични настроения, които лекувам с арт терапия ( готвенето), той си залита направо по вкусната храна и според него тя е способна да излекува всяка болежка. 


И сега, когато от няколко дни е леко настинал, реших да му направя един от любимите му домашни хлебчета - пълнозърнест хляб с бира и пържен лук. Второто е по желание и може да го пропуснете или замените с друга плънка, маслини или супени домати, но виж, бирата не пропускайте. Ако ви притеснява, че и деца ще ядат от него, недейте, повечето от нея се изпарява в процеса на готвене, а винаги може да я замените с безалкохолна или в краен случай заменете със газирана вода. Вече на няколко от вас обещах рецепта за бързо пълнозърнесто хлебче и аз може и да забавям, но не забравям...или поне ако се сетя да съм си го записала, защото майчинският мозък определено вече много забравя. Хайде да ви покажа как да си го направите.


Необходими продукти:
Около 500 г пълнозърнесто брашно София мел 
200 мл бира ( на стайна температура) 
150 г пържен лук
150 мл хладка вода
7 г суха мая
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин

Тази рецепта може да видите и във 

В клипчето може да видите нагледно как става замесването на хляба, но тук ще отделя малко повече време в обяснения, тъй като има няколко варианта да направите своя хляб. Най-лесният начин е да замесите хляба като сложите половината от брашното в купа и направите кладенче. В него изсипете маята, меда и течността - водата и бирата. Както казах, може да ползвате и безалкохолна и алкохолна бира. 

 

Оставате за няколко минути, маята да образува балончета и разбъркайте с дървена лъжица, докато получите лепкава паста. Започнете да добавяте малко по малко от останалото брашно (повече или по-малко), солта и зехтина. 


Прибавете и пърженият лук. Аз ползвах купешки, но винаги може да си направите и домашен (ако искате да видите рецепта как, просто ми напишете в коментар) 

 

Покрийте с кърпа и оставете във фурната да втаса за половин час на 50 градуса. 

Когато имам повече време, предпочитам да смеся маята и меда,  само с малка част от водата и брашното, докато получа гъста като боза втасала течност, към която да прибавя след това останалото брашно и така полученото тесто оставам да втаса цяла вечер в хладилника. Едва на другия ден прибавям плънката от пържен лук, сол и мазнина, като оставям тестото да втаса още веднъж на стайна температура. 


Прехвърляме хлебчето в подходящ съд, най-добре с капак, в който да печем във фурната. Може да е йенска тенджера или ако имате като мен, глинен съд. Моят беше малко по-голям от замесеното теста, та хлебчето ми стана по-ниско, но се изпече чудесно. 
Прехвърляме тестото в съда, в който ще печем и оставяме да втаса още веднъж, преди печене. Може да го направите и като поставите хляб в студената фурна и оставите да се затопли постепенно.


Печем хляба около 35 минути под капак, и още 10 без капак. 


Оставяме го да изстине напълно, върху решетка за охлаждане най-добре, преди да го разрежем. 


Хлебчето е толкова вкусно, че само филийка с масло и малко морска сол е достатъчна да ви засити за бърза вечеря, особено ако гарнирате с останалата биричка. ( Спокойно, Боян още е въздържател) ) 


Може да постигнете повече въздушност на тестото, ако правите повече замесвания, но аз ви гарантирам, че вкусът и тази текстура са достатъчно изкусителни. Хлебчето е поресто и много меко и ароматно.
Опитайте и вие :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...