петък, 28 юни 2024 г.

Пиле с череши / Cherry chicken


Всичко Мара втасала, че и пиле с череши направила. Да не си помислите, че е  като "манджата с грозде", това наистина е много вкусна рецепта, която трябва да опитате. Вече мина сезонът на скъпите череши, намират се вече на нормални цени, а може и да имате някоя късна на двора. Става и с вишни. В краен случай замразени също са опция, въпреки че сега са месеците да се наядем на пресни плодове и зеленчуци.

Така се случи, че като няма - няма ( череши), но като има, се чудиш как да ги изядеш. И за щастие попаднах на тази рецепта, която изглеждаше твърде апетитно за да я пропусна, Единствено си спестих маслините, защото реших, че мога да мина и без тях. Доволното количество лук, печен чесън, подправки и апетитния аромат на хрупкава опечена кожичка на пиле е нещо, което не бива да пропускате никога. Пилешкото месо отново е българско, макар и от магазина, защото баба отдавна не гледа животни. За щастие първия вариант е много достъпен и с Лудогорско пиле пак мога да си позволя да хапваме вкусно българско месо по-често. 

Обратно към рецептата и опитите ми да ви подкокоросам да си го сготвите, защото много искам аз да съм тази, които ще ви запали по тази комбинация. И ако думите няма да ми стигнат за целта, то със сигурност апетитните кадри и лесна рецепта ще го направят. Не пропускайте да хвърлете по едно око и на видео рецептата, за да се убедите колко лесно се приготвя.

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
1 цяло Лудогорско пиле
2-3 големи глави лук
1 глава чесън
1 с.л. мащерка
100 мл олио 
сол и черен пипер

За соса:
100 г захар
100 мл вода
125 мл червено вино
200 г череши
2 бр. дафинов лист
черен пипер на зърна

Започваме като нарязваме лука на полумесеци, две скилидки чесън на ситно, а пилето разфасоваме на порции. Слагаме лука на дъното на тавичка, а отгоре разпределяме парчетата пиле. 

 

В купичка слагаме олио, а в него наситнения чесън, мащерката, сол и черен пипер на вкус. С тази смес намазваме хубаво пилето от всички стани, като аз слагам още малко сол отгоре, тъй като хубавото месо винаги е добре осолено. ( Слагаме и разполовена глава лук, която се изпича много добре, допринасяйки за аромата на ястието) 
Пъхам ястието да се пече на силна фурна ( 200-200 градус) за около 15 минути, а след това намаляваме на 180 градуса.


Докато пилето се пече на силна фурна, правим соса. В касерола слагаме виното и захарта. Кипваме ги на котлона, а след това прибавяме почистените от костилките череши, дафиновия лист и няколко зрънца черен пипер за аромат. Оставяме сос та тих огън да покъкри и леко да се сгъсти. 


 

След като пилете се запече, изваждаме от фурната и заливаме с част от черешовия сос, който ще го глазира и карамелизира още повече. Може да добавите и черешите или да ги сложите непосредствено преди сервиране.  


На ястието му трябва около час да стане готово, не препичайте пилешкото месо, за да не стане сухо. Може да гарнирате с бял ориз или зелена салата.


Убедена съм, че рецептата ще върви и с други плодове. Вие какво мислите? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




3 коментара:

  1. Вкусно , апетитно 🥰

    ОтговорИзтриване
  2. Люсе, привет! Ех,че апетитно! 😘❤️🥰 Пилешко филе със смокини и козе сирене съм мяркала някъде,но тази рецепта с цяло пиле и черешки ми ляга като балсам на душичката.🥰Благодаря ти,че те има❣️Прегръдки и до скоро виждане (и папане на паста!🍝)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...