Пуснах видео рецептата към нея преди дни в Тик ток и Инстаграм, където набра популярност и си мислех, че съм си свършила работата, обаче в блога не я отразих. Дали заради дируги задачи, пътуването извън града за рождения ми ден ( ще ви разкажа в друга публикация) или пък вече се чудя дали някой чете блогове и рецепти, тъй като всичко е видео съдържание, но някак пренебрегнах тази задача.
Обаче си ме човърка. каквото и да става блогът е първата ми рожба и винаги ще гледам да намирам време за него и да наваксам с рецептите. Смятам, че все още има хора, които четат по-дълги неща от статуси.
Вярвам, че написаните прилежно рецепти дават едно друго спокойствие и време да осмислим и разберем процеса на готвене, както и темпо, което е по-близко до реалното.
Забързаните клипове понякога ни дават лъжлива представа, че всичко отнема минути, а всъщност си взима повече, особено ако е торта.
Днешната рецепта обаче е бърза, лъжа няма. Почти всеки от вас, ако не я е приготвял, то поне я е ял в различни варианти. Ние му казваме пърженица, миш-маш, а в Африка - Шакшука. ( Ачо я запомни с онзи човечец от плажа, който викаше" шака-шука, царевичката е тука!"
Истината е, че рецептата наистина съществува под много варианти и аз ще ви покажа поне два, горната снимка, където съм разбила яйцата в сместа и тази тук, в която съм ги оставила цели:
Необходими продукти:
5-6 яйца
200-250 мл млени домати
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 глава лук
100 г сирене ( по желание)
магданоз
олио
сол, черен и червен пипер, кимион и лют пипер по желание
Необходими продукти:
5-6 яйца
200-250 мл млени домати
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 глава лук
100 г сирене ( по желание)
магданоз
олио
сол, черен и червен пипер, кимион и лют пипер по желание
По принцип в рецептата не се разбиват яйцата ( не се слага и луканка), но най-важното е да се научите да сготвите основната част от нея.
Вярвате или не, все още има много хора които се нуждаят да им се покаже и опише как се правят тези обикновени на прав поглед ястия, и като самата аз съм била една от тях преди време, искам да им помогна :)
Започваме като си приготвяме продуктите на местата както винаги - така няма да пропуснете нещо, което да не добавите. Измийте зеленчуците ги, като доматите, ако използвате такива не от буркан/ консерва, а прясно смлени, си пригответе и щипка захар за да убие киселия вкус.
Започваме като нарязваме зеленчуците, като за целта не го правим на дребно, а средно и дори по-едри парченца. ( В никакъв случай не използвайте чопър)
Запържете лука в сгорещено олио, но на средна температура, тъй като внимавате да не прегори.
След това прибавете чушките и пържете около 10 минутки, докато омекнат и те, като разбърквате периодично. На чушките обикновено им трябва малко повече време и ще пуснат и вода при пърженето, което не бива да ви изненадва. Изберете чушки за пържене, които са по-тънки, а не онези огромните и дебелите.
След като чушките омекнат, сложете доматите ( със захарта) и оставате ястието да покъкри няколко минутки.
След това овкусете с подправки, чукнете 5-6 яйца и оставате да се сготвят в сместа.
Аз добавям и малко сирене, тъй като така ми е по-вкусно.
Понякога поръсвам с лют пипер, в голяма част от африканските страни ястието се прави пикантно, но сега заради колики и други неща избягвам лютото. Вие ако нямате такъв проблем сложете лют пипер или просто някоя люта чушчица при пърженето.
Друг начин е да разбиете ако не всички, то част от яйцата в сместа при пърженето, така става повече като нашия миш - маш. Макар за него не всеки да слага кромид или пък го правят само с чушки, яйца и сирене, както казах - рецепти много.
Ако оставите яйцата цели, ще може да топите хлебче в течния жълтък, което много хора обожават, включително и аз в това число, И така, общо взето така се прави тази лесна и чудесна лятна манджа, която се носи като автомат от хорските прозорци баш кога сме най-гладни!!! За щастие се прави бързо и може да я сготвите още днес!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук!
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Няма коментари:
Публикуване на коментар