понеделник, 31 октомври 2022 г.

Шарен сач с пилешко / Delicious Chicken and Vegetable Clay Pot Sach

 

Месо ни дай на нас у дома и това е. Казвала съм го, ще го повторя, защото е самата истина. Вие ще ме запомните с тортите, но всъщност имам повече рецепти за месо в главата си, отколкото сладкиши някога съм правила или показвала. Всеки ден е ново 20 или ако не е, то поне да е златно 100 , или иначе казано - изпитана рецепта, която се изяжда винаги, всеки път. 

Дори и когато повечето хора се глезят с някой джънк фууд като пици, хамбургери и тн. ние пак ще изберем пиле от KFC - чисто месце както се казва. Истината е, че откакто разбрах, че готвят само с наше си, българско месо, от Лудогорско пиле дори не се крия като се редя на опашката за втора кофа крилца. Любовта ми към месцето, и пилешкото в частност явно не остана незабелязана и от тях, затова днес ще ви покажа още една любима семейна рецепта с любимото лудогорско пиле.

Кой не е бил прецакван я по морето, я в някоя механа като види уж големия грамаж на автентичния сач, и си мисли, че всички ще се нахранят от него? Е, на нас отдавана ни писна да ядем само стари картофи поръсени отгоре с останалото месо от скарата по заведенията и се наложи да станем спецове на сача у дома. Ето на това му се казва вече сач с пилешко, в което има правилен баланс на зеленчук и мръвка.

За целта избирам поне две различни части от пилешкото месо, овкусявам по различен начин и слагам зеленчуци, които да допълват вкуса, но и картинката подобаващо: 

Необходими продукти:
За месото:
Около 300 г пилешки пържоли от бут Лудогорско пиле
Около 300 г пилешко филе Лудогорско пиле
Червена марината:
(1-2 скилидки чесън, 1 с.л. лют сос, 2 с.л. червен пипер, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. черен пипер, 3 с.л. олио, 200 мл мляко. сол) 
Зелена марината:
( 1ч.л. чубрица, 1 ч.л. риган, 1 .л.1/2 ч.л. босилек, 1 скилидка чесън, 3 с.л. олио) 

Още за сача:
морков, кисели краставички, царевица, червена и зелена чушка, лук, домат, гъби, яйце
олио за сача
сол

Започваме като мариноваме месото. За целта първо нарязваме пържолите от бут, като една режем на четири части ( на кръст). Аз използвах половината пакет, около 330 г и излязоха общо 6 мини пържолки, които начукваме леко с чукче.
Слагаме ги в купа заедно с червената марината и втриваме добре в месото.

  

Прибавяме олиото, а след това и млякото и прибираме в хладилника да се маринова поне за час, най-добре за една нощ.

Гърдите нарязваме на бонфиленца и мариноваме в зелената марината и олио, 

 

като също прибираме в хладилника. Може да добавите и лимон, ако решите, но тъй като правя по-скоро зимен сач, ги оставих без него.

След като месото е мариновано, го запържваме в олио от всички страни. Тъй като е пилешко не му отнема много време, а и не е нужно да  е напълно сготвено, 

  

тъй като ще го запечем и в сач след това, нека хване само хубав загар от едната страна. 

След като месото е готово подготвяме сача. Намазваме го добре с олио и го пъхаме в студена фурна да се затопли постепенно до 180 градуса.  

През това време запържваме леко зеленчуците - лука, чушките, морковите и гъбите.

Изваждаме сача и слагаме зеленчуците и прибираме за кратко във фурната, разбърквайки от време на време. Може да не го правите на тигана първоначално, направо във сача, но ако са повече е добре да слегнат леко, за да не ви се изсипват от сача ( зависи колко е дълбок)

В последствие добавяме царевицата, кисели краставички и домати ( поръсвам и с още червен пипер) 

Нареждаме отгоре и пилето и пъхаме във фурната да се запекат за още 10 минути ( може да добавите и кашкавал по желание) 


Преди да извадим сача чукваме едно яйце по средата и допичаме, оставяйки го по-рохко. Завършваме с малко пресен магданоз. 


Какво да ви кажа ...има от всичко! И със сигурност е много шарен, даже и месото е с различен вкус. Не се размотавайте по ресторантите, и без това качеството им е ужасно, а с таз инфлация само за това си давайте парите. Я, извадете сача, или пък някоя подходяща тавичка  ( да, точно така, ще стане и в нея) и си спретнете тази вкусотия. 
Ако го направите, не забравяйте да ми изпратите снимки, а ако са в Инстаграм направо ме отбележете, мен, или пък Лудогорско пиле. Със сигурност ще се радват да видят какво сме им приготвили :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



2 коментара:

  1. Здравей, Люси. Рецептата много ми харесва, но не бива да ям пържено. Как да го направя така, че пак да се получи без да запържвам всичко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да запечеш всичко и във фурната, като ако искаш може да свариш леко месото преди това, за да може да запечеш първо зеленчуците и после да сложиш само месото да се запече.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...