четвъртък, 6 януари 2022 г.

Еклерова торта Еклерино / Profiterole cake with chocolate and mascarpone

 

Скоро се прибирам на българска земя и въпреки всички предприети от мен мерки, май ще съм си под карантина известно време и там. Щях да се притесня, ако не бях прекарала почти две седмици при пълен локдаун тук в Холандия, но вече така свикнах да нося домашни дрехи, че дори слагането на дънки, утре за летището ми се струва малко offensive, challenging and defiantly unnecessary. Но по-скоро ме страх дали ще се напъхам в съшия размер панталон след празниците, тъй като не ни остана нищо друго освен да разучаваме световната кухня у дома, като всяка вечер си угаждаме с различни вкусотии. Зет ми държеше на български рецепти - боб с кисело зеле, пилешка супа, петел с ориз, бохча....сестра ми е по сладкото - ореховки, мочи, салати и кремове, а Ноата както винаги остава върл фен на зърнената закуска, гофрети с Хълк, паста с домати и сул леб! 

За едно нещо обаче всички бяха съгласни и това бяха торите. Колкото може повече и по-често, затова и имах възможността да приготвя за тях, някои от най-любимите ви торти, които не са могли да опитат досега. 

Бях обещала и на вас екелерова торта съвсем скоро, а и Цецо си я пожела, та нямаше как. Кой не обича нежните, домашни еклери с пухкав и въздушен, крем, облечени в шоколад??? !!

(Доре, че направих двойна доза, тъй като ми почнаха още щом ги изкарам от фурната. :)  )

Малко се изсилих, защото направих двойна доза от рецептата и получих над 150 бройки. Голямо печене падна! Замразих им някои пълнени във фризера, за да им стигнат докато дойда пак, а с други създадох тази чудесна торта, която ще ви кажа как лесно да си пригответе и сами сега. Вижте клипчето, което добавих в последствие в моя Инстаграм или подробно описаната рецепта по-долу:



Необходими продукти за форма 24 см:
46 броя малки еклера ( рецептата виж тук) 
Крем между редовете:
1 литър мляко
2 пудинга шоколад Йоткер  
100 г масло
200 г млечен шоколад
100гр захар

Крем за пълнене:
500 г маскарпоне
400 мл сметана за разбиване на сняг
малко пудра захар 
няколко капки лимонов сок
За украса:
1 консерва череши вишни за пай
шоколадов стърготни / филирани бадеми

В тенджера смесваме млякото, водата, захарта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол.

Започваме да бъркаме енергично и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко,  достатъчно, че да може да го държим с ръка и да не ни гори.

      

Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, като всяко следващо слагаме след като предишното е абсорбирано добре в тестото.

Тестото от своя страна става доста по-тежко и плътно, затова може да преминете да бъркате с дървена лъжица или най-добре с миксер. Аз сложих четири яйца.


Прехвърляме тестото в пош с голям накрайник и шприцоваме малки топки с големината на малък орех. Имайте предвид, че те ще се надигнат по време на печене, затова оставяйте разстояние между тях.

Преди да ги пъхнете във фурната ги намажете с леко размит с вода или прясно мляко жълтък. Пъхаме ги да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, без вентилатор за около 20-30 минути, и след това намаляваме на 180 градуса.


След като еклерите се изпекат, те ще бъдат кухи отвътре, но със суха черупка отвън. След като изстинат напълно, започваме да ги пълним с крем. А, той се приготвя много лесно. Просто разбъркаме на ръка маскарпонето е с 2-3 супени лъжци пудра захар и лимонов сок и почваме да прибавяме предварително разбитата сметана. Аз ползвах такава, животинска, бита (не заквасена), готова в кофички, защото такива има тук и е по-лесно.

    

Прибавяме постепенно и разбъркваме, така че да запазим крема бухнал. Подправете с още захар, ако сметаната не е сладка или искате като цяло кремът да е по-сладък. Опитвайте!


През това време приготвяме на котлона и черния крем за да има време да изстива. Приготвяме пудинга спрямо опаковката, като след като се сгъсти прибавяме начупените на дребно шоколади и маслото. Разбъркваме докато се разтворят напълно и се получи еднороден, лъскав крем, който покриваме плътно със стреч фолио, за да не хваща коричка.

   

Започваме да пълним еклерите, като от сега ще ви кажа, че ако искате може да направите тортата и с половината доза от белия крем, но според мен е добре да ги напълните добре и ако е половин доза може и да не ви стигне да ги напълните догоре. Аз лично предпочитам да се презастраховам. Разбира се винаги може да направите крема и с половината маскарпоне или половината сметана и ще ви дойде точно таман, но на мен лично съотношението на двете ми е най-вкусно :)  

Във форма за торта с махащи се стени, редим еклери на дъното , а отгоре слагаме половината от шоколадовия крем. 


Отгоре нареждаме още дин пласт еклери и завършваме с другата половина от крема. ( На втората снимка се виждат малките ръчички на Ноа, който държеше да помага) 

    

Заглаждаме и слагаме в хладилника да стегне за през нощта. Ако ви е останала от белия крем, може да я измажете с него или да украсите с него по желание. 


На другия ден реших да украся тортата с леко киселките плодове от консерва за пай с вишни, които се продават тук. Мисля, че добавят малко баланс към сладостта на сладкиша, но вярвам, че това ще постигне и с всеки друг, малко по-кисел плод, който изберете. 


Облепете страните на тортата със шоколадови стърготини, кокосови или пък най-добре - филирани бадеми ( аз смятам, че те са най-подходящи, но ние забравихме да купим) :)


Кажете ми, как да правя фотосесия на тортата като около мен "тези сладкиши" кръжат като чакали и се облизват и ме подяждат ...така сладко :) 
Това определено е голяма част от готвенето и никога не жертвайте спомените със семейството в преследването на идеалната снимка.


Може би щях да се справя по-добре у дома, с моите уреди, моя фотоапарат и всичко с което съм свикнала, но за Бога, определено така  е по-весело. Ноа започна се върти около мен, с фотоапарат по-голям от него и да се опитва да снима, затваряйки окото, което не трябва, но бе така ентусиазиран. 
Със сигурност ще запомня тази рецепта именно с този момент, а се надявам на вас да ви донесе много вдъхновение за предстоящите празници и делници, както и да ви докажа, че винаги си спазвам обещанието :) 

Черпя ви с тази уникална еклерова торта !


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!






2 коментара:

  1. Страхотна торта, а дали може с готови еклери? Поздравления за труда и снимките.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...