петък, 28 май 2021 г.

Мус торта "Дъга" / Rainbow Mousse Cake

 

Има ли по-сладко нещо от децата? Напоследък ще кажете, че ме е треснала baby fever, но все още не смятам, че е така. Просто наистина им се радвам на самочувствието, увереността, усмивката, настроението, надеждата, безцеремонността и способността да те разсмеят и в най-тежкия ден. 
Всеки от нас се стреми да запази детското в себе си колкото може по-дълго, но когато не успяваме, за щастие се появят децата и те ни припомнят всички чудесни емоции, които подминаваме през деня само защото мислите ни са заети с месечния отчет, например. 

Тази година пак реших, че е време да направя торта за Деня на детето, и макар вече да не дават как Лара и "Милион и едно желания", аз съм върл защитник на милионите и едно желания на този ден - детски филмчета, солети, пасти, торти, балони, кастофони, мастофони...каквото душа ви иска. 

Развихрих се със свежите и леки продукти в хладилника и вид, който подхожда на всеки бонбон. Ако ще я поднасяте на момче и ви е твърде момичешка, само разменете цветовете и синьото и лилавото да са отгоре и готово. 

След като я снимах, сърце не ми даваше да я изям и потърсих веднага приятелка с дете, на  която да я дам, защото това трябва да се яде от деца. За мой късмет, моята приятелка Роси имаше точно семейно тържество и се бяха събрали деца у дома и,,, хоп, тортата си намери притежателка. Освен страхотната усмивка на дъщеря й Калина, получих и благодарствено клипче, което направо ме разтопи. 


Ако искате и вие да се разтопите от още детски усмивки и да реагират с "УоооУ" при вида на торта, да ядат от нея и да казват, че е като облаче, еднорог или захарен памук, да знаете какво има в нея до последната съставка и да си създадете още радостно настроение, обаятелно направете тази торта :) 
И защото знам, че ще ме питате, поставката за торта си я взех от моите приятели ТУК!! 

Необходими продукти: 

За кората: 
125 г обикновени бисквити
80 г масло

Крем: 
400 г заквасена сметана
500 мл течна сладкарска сметана за разбиване
100 г пудра захар
2 пак. ванилия
1 пак. желатин
200 мл течност ( компот/ вода) 
хранителни боички ( моите са гел бои на Wilton) 


Украса:
сметана
захрани конфети
бонбони

Започваме като смиламе бисквитките на блендера и смесваме с разтопеното масло. 


Изсипваме ги във формата за торта и притискаме с чашка, ръка или лъжичка, за да може да полепне по нея като кора за дъното. Прибираме в хладилника да стегне и се заемаме с крема.


Накисваме желатина в малко студена водичка, докато набъбне. 
Смесваме в купа заквасената сметана с пудрата захар и ванилията и разбъркваме с лъжица до еднородна смес ето така. ( тортата може да понесе и повече заквасена сметана, ако искате да е с по-плътен крем) 


Разбиваме и сладкарската сметана на сняг, като ето какво ще ви посъветвам тук. 
Ако искате пластовете на тортата да са по-равни, оставяте я една идея по-течна, за да може да се изливат по-добре. Ако искате да е по-въздушна, нека е пухкава. Ако искате тортата е да по-сладка, може да добавите захар или друг подсладител към сметана още, но тъй като е за деца, аз я направих с по-малко сладост, пък и сметана си беше подсладена 


Набъбналия желатин смесваме с около 200 мл сок от компот или друг светъл сироп, който сме загрели предварително на котлона или микровълнова. Разбъркваме докато желатинът се разтвори напълно, като ако се наложи да го претоплим, внимаване да не завира. 

Смесваме желатина към заквсеаната сметана, а после към заквасената сметана прибавяме битата сметана. Разбъкваме всичко на ръка или с миксер на по-ниска степен. 

Разделяме сместа на четири равни( доколкото може)  части, и оцветяваме с малко хранителни боички, като аз избрах синьо,  жълто, лилаво, и розово. 


Слагаме първият пласт върху кората ( като според мен и тази поредица от цветове е най-красива) и изравняваме. Пъхаме във фризера за около 10-15 минути и слагаме следващия пласт. 


Работим бързо, за да не стегнат кремовете, макар че сега е топло и няма да стане токова бързо, пък и те са пухкави и е по-трудно :) 


След като изсипем всички, пъхаме в хладилника за поне около час-два.


Готовата торта украсяваме по желание.

Аз използвах едни вкусни, вафлени бонбони, които си нося винаги от Холандия, ноооо..вече видях, че ги продават в магазин Кик, затова може да ги вземете от там :)
 

Украсих  още със захрани конфети на Др. Йоткер и бита сметана, за да добие още по-бебешко излъчване този сладкиш.


Вие може да сложите свежи плодове, да заместите сметаната с маскарпоне, крема сирене или нещо друго. Може да намалите и количеството бита сметана, ако искате да по-плътен вкус, тъй като този е определено доста въздушен, точно като мус. За любителите на сладкото, може да сложите и бял шоколад в крема. 


Аз обожавам торти, които ни дават свобода да се развихрим и да създадем свои, собствен вариант. Като деца грабнали четка, тази торта може да бъде толкова завладяваща, а и истинска творба накрая ( за 6 или за 2 ) , но все ще е вкусна и забавна. 

Нямам търпение да ми споделите своите впечатления и да ми напишете коя е вашата любима сладост от детството, за да потънем в още по-сладки спомени :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




25 коментара:

  1. Здравейте, тортата е уникална!
    Това е детството.... цветове!
    Моля кажете ми какви са цветните бонбони отгоре.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда невероятно! Със сигурност ще опитам да я направя, за да зарадвам няколко дечица. Не съм почитател на сладките неща още от малка, но има неща, които съм похапвала с удоволствие. Част от тях са толумбичките, които правеше майка ми(сега не ги прави толкова вкусни ��), с една съседка правеха орехчета и тарталетки, които не помня с какъв пълнеж бяха, но ги очаквахме с нетърпение. Баба ми пък ни радваше с домашна торта с орехи, но се убиваше да бърка с ръчен миксер, че чак ми ставаше жал... Благодаря за споделените рецепти!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна празнична идея! 😍

    ОтговорИзтриване
  4. Красота!Много нежна и вълшебна. Върна ме в детството, когато майка правеше разноцветен крем...

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна е ...просто думи нямам...прекрасна и всяко детенце ще бъде много щастливо на празника си с такава тортичка...Браво Люси, всяко твое творение е прекрасно, едно голямо БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна е! Може ли инфо за желатина и боята, която сте използвали?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте. Не разбрах само Заквасената сметана и сладката сметана смесват ли се. И желатина чри тях ли се слага.

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Люси! Много ефектна, лека и вкусна торта! Направих я сутринта, а вече няма и парченце!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, Люси! Прекрасна, цветна тортичка си сътворила, точно като децата! А тези бонбони отгоре много ме впечатлиха, но едва ли ще открием подобни по нашите магазини! С какво биха могли да се заменят според теб, благодаря за отговора и нека е цветно в душите на всички! Поздрави! 😊

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте мила Люси!
    Приготвихме с дъщеря ми тази прекрасна торта.
    Стана страхотна и много вкусна.
    Благодарим Ви!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте! Колко сантиметра е формата :)

    ОтговорИзтриване
  13. Може ли да споделите макара на вафлени те бонбони 😍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не помня марката им, а не пазя опаковката. Те в България са един вид мисля.Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте, имате ли представа дали ще се получи с боя на прах?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, продуктите за колко голяма форма сa?

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте! Моля, споделете как точно се казват бонбоните, т.к. в Русе нямаме KiK..и ще се опитам да ги намеря онлайн

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ирина. Нямам името им пред мен, следващият път ще снимам пакетчето.

      Изтриване
  17. Здравейте всички тортата се получи страхотна всички много я харесаха благодаря Люси за всички рецепти който побликуваш пробвала съм няколко до сега и всичко се получава от първия път

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви! Това може само да ме радва! Бъдете здрави!

      Изтриване
  18. Здравейте, Люси.
    Дали ще се получи във форма 24см?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане във всякаква форма, в случая ще е по-ниска просто. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...