понеделник, 15 март 2021 г.

Палачинкова торта с маскарпоне и шоколад / Rolled crepe cake with mascarpone and chocolate

 

Гледам ви аз всички как се размотавате по ски курорти, сноуборди, почивчици, а аз само тук седя пиша, готвя, мия и похапвам. Няма време за никакви удоволствия, затова и повечето ми такава идват в чинийка. И все пак, има неща, които правят работата ми по блога наистина удоволствие и това е, когато получавам вдъхновение и най-вече, когато марки, които наистина харесвам и черпя с похвали, решат, че е крайно време да ме предизвикат да развихря въображението си в кухнята :) 

Така днес например, на ред с една уникална рецепта и десерт, който смело смея да твърдя, че измислих сама, макар и да съм убедена, че може да има различни подобни вариации в нета, искам да ви разкажа за съвместната ни активност с BILLA, която я вдъхнови. 

Знаете, че обичам марката Kitchen aid и никога не съм го крила, особено когато ме питата кой миксер бих препоръчала. Освен това имам техен блендер, грил тиган и ножове, но ето че от скоро мога да се похваля и с една чудесна керамична тавичка, която получих от магазин BILLA, като част от тяхната нова програма за лоялни клиенти, с която си партнират с Kitchen aid. 

По време на първата част от капванията, която е от 14 януари до 14 април ще може да събираме точки при пазаруване от магазина, ако притежаваме карта BILLA и талонче - паспорт за събиране на съответните точки. Паспортът можем да си го вземем от касата на всеки магазин BILLA.

А и не бива да забравям, че моята пластика на BILLA card е за подмяна, тъй като е от старите -
те спират да бъдат валидни след 31 март тази година. Затова и още при следващото си
посещение, ще я заменя с нова.


























Вторият етап на кампанията продължава до 28 април. В периода 14-28 април няма да можем да събираме нови точки, но пък имаме възможност да използваме натрупаните досега за закупуване на различните артикули с марката KitchenAid като порцеланови и чугунени кухненски пособия, както и такива, изработени от алуминизирана стомана,част от промоцията.

Това, което аз получих като нов армаган е тази чудесна порцеланова тавичка за печене  и просто и се нахвърлих като на мелба след диета. Толкава съм щастлива, че ще обогатя колекцията си, че исках  да ви я покажа в най-добра светлина, с други думи - приготвяйки десерт. 

Тавичката  е от висококачествен порцелан и издържа  не само на високи температури в микровълнова и във фурната до 260 градуса, но и на резки смени от студено на топло, така че не се притеснявайте, ако я извадите от хладилника и я запратите директно във фурната. Вече мина през миялната машина у дома без забележки, макар че мога да ви кажа, че тези съдове са рай за миене и на ръка. 

Наистина няма по-приятно усещане да работиш с любимите си марки, защото когато говориш от сърце, винаги се вижда. 

Аз самата смятам да си купя още неща по време на кампанията, затова ако не ви трябват точките, моля препращайте ги насам.

И така, да не се бавим повече,  а нека ви покажа какви чудесни десерти може да направите в тавичката нa Kitchen aid, защото не само хубавите продукти, но и хубавите съдове ни помагат по пътя към съвършенството в кухнята. :) 

Необходими продукти:

За палачинките: 
4 яйца
200 г брашно
500 мл айран
3 с.л. тъмно какао
50 г захар
70 мл олио
1 ванилия
щипка сол

За плънката:
250 г маскарпоне
300 мл сметана за разбиване
200 г заквасена сметана
75 г захар
1 пак. желатин
100 мл компот от праскови
плодове от компот от праскови
1-2 шепи начупени бисквити Орео ( или други по желание) 

Още:
шоколадов ганаш за декорация

Започваме като приготвяме първо палачинките. За целта аз използвам блендера с марка Kichen aid, като откакто сестра ми ме светна на този номер, ги правя предимно така. Наистина сместа става най-хомогенна и въздушна. Течността трябва да стане една идея по-рядка от боза, затова съобразете я, ако има нужда от още брашно или течност, ако нямате мляко, сложете вода, а с айран стават най-копринени. 


След като сместа е готова, изпичаме палачинките в загрят и намазан с малко олио тиган. Нищо, че не е много тъмна първоначално, когато тръгне да се запича, тя ще потъмнее. Докато палачинките се пекат една по една, се заемаме с пълнежа.

                

Нарязваме прасковите от компота на малки кубчета и накисваме желатина в малко студена вода, както е указано на опаковката. След това загряваме компота до точка на кипене на котлон и го дърпаме от огъня, като прибавяме към него и набъбналия желатин. Разбъркваме докато се разтвори напълно в горещия компот. 


След това разбиваме сметаната със захарта на сняг, като прибавяме към нея постепенно маскарпонето и наквасената сметана. Може да решите да увеличите захарта, ако ви се стори малко, но според мен очарованието на този десерт е в неговата свежест. 

След това, на тънка струйка, докато бъркате прибавете и желатина, като внимавайте сметановата смес да не е много студена, за да не го стегне и да стане на конци. 


Отделяме две трети от сместа в купа и към нея прибавяме нарязаните праскови и начупените бисквитки Орео. 

Разбъркваме добре и с тази смес започваме да пълним палачинките, като ги навиваме на руло. 


Редим ги една до една в тавичката, а отгоре разпределяме първо останалата ни плънка ( ако има такава), а след това и пласт от чисто бялата сметанова смес, която оставихме в купата. 

               

Прибираме тортата за една вечер в хладилника, а на другия ден украсяваме по желание. Аз реших, че моето желание включва шоколад :) 


Направих един бърз ганаш от черен шоколад и течна сладкарска сметана, в съотношение 200 г към 250 мл и първо залях една част отгоре, а след като стегна от студената торта, нарисувах фигурки с другата част. 


Ето тортата и в разрез, която е меко казана грабваща!  Нарязах тези идеални парчета с нож на Kitchen aid, които също е страхотен :) 
Обожавам тази марка и няма да крия желанието си да спечеля още един миксер от томболата на BILLA, която тече всяка седмица, като част от кампанията. Повече за нея
прочетете тук: https://www.billa.bg/promocii/kitchenaid :) 


Ще се радвам рецептата да ви хареса и да не забравяте да ми пишете, ако е така или сте си купили нещо от кампанията, с което искате да се похвалите  или да споделите впечатление ;) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!





19 коментара:

  1. Фантастично! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  2. Красота ❤😍 Ще се пробва :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей , Люси ! С интерес следя блога ти. Вече съм изпробвала доста от твоите рецепти . Е не ми се получават като твоите красоти , но с времето се надявам поне малко да те достигна 😊. Правиш невероятни красоти ! Поздравления !
    Имам два въпроса относно тази рецепта. 500 мл айран -купен готов или аз да го направя?
    И сместа за палачинки вместо блендер мога ли в Нутрибулед да я направя или по доцре с миксера ( нямам такъв тип блендер като твоя)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лили и благодаря за милите думи. На въпросите:
      Да, айрана си го правя сама, няма нужда да купуваш. А, за сместа - не знам как е Нутрибулета, но ако може, давай смело. аз правя палачинките по принцип на ръка, тъй като миксера много запенва яйцата. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Здравей, Люси. Тортата стана много вкусна. Но изпичането на палачинките ми отне цяла вечност. Правя често палачинки и имам уред за печене на палачинки, та наистина ми е интересно защо така трудно се изпичаха. Имаш ли идеи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя. Аз си ги пека на котлона в тиган, даже ползвам два един до друг и не мога да се оплача. Може и да има една идея разлика, но да е минута :) Не знам защо са станали толкова бавно при теб. Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте, и аз реших да направя тортата.
    Въпроса ми е колко палачинки са нужни за вашата форма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Александра. Не съм ги броила, може да се ориентираш по снимката, но много зависи дали ще ги направиш на тясно, на по-широко, дали ще са в такава или кръгла форма. Палачинки ще има остатъчно от тази рецепта и ще ви стигнат :)

      Изтриване
  6. Здравейте! Тортата изглежда превъзходно. Но искам да попитам вместо маскарпоне дали би се получило ако го заменя с Филаделфия.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Люси, днес направих две от твоите торти по повод рожденния ден на мен и дъщеря ми. Тази и Трите шоколада. С нетърпение очаквам да ги пробваме с нашите гости. Много харесваме рецептите ти - всички са много оригинални и вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за вкусните снимки и отзиви, Нели. Поздрави на теб и цялото семейство!

      Изтриване
  8. Люси скъпа, колко см е горе долу тавичката , ако ги направя в кръгла дали ще стане на два пласта ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Размерите на тавичката съм снимала в първата снимка към текста. Някои хора я направиха и на два пласта, въпрос на желание е :) Поздрави!

      Изтриване
  9. сместа ми излезе рядка и добавих брашно и още захар. Излязоха 14 палачинки. Направих и още един крем отгоре (маскарпоне, течен шоколад и сладкарска сметана). Екстра стана. Мерси

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...