сряда, 7 октомври 2020 г.

Шоколадова торта с кафе и амарети / Glazed cake with amaretti and coffee


Ще каже човек, че вече не правя толкава торти и човек ще сгреши. Правя и то никак малко, но все чакам някакъв по специален повод за да ги пусна в блога. Като наближаващите празници или момент когато наистина ще имате нужда от такава рецепта. Е, нуждата от торта при мен не закъсня особено. Кажи-речи месец след морето, няколко дъждовни дни и огромна доза работа ме накара отново да се размечтая по удоволствието да правя торти и последващо им изяждане. 

Торти, които не винаги са това, което хората познават и мога да изненадам с интересна рецепта, история и съставки. Да си позволя да се затворя в кухнята, да бъркам яйца до пухкавост, добавяйки аромати към тестото като вещица над бълбукаща отвара. 

Да заглаждам ласкав крем, а от фурната да се носи уханието на топло печиво, ванилия и кафе. Нека навън е мрачно и вали...у дома около торта се седи! 


Отдавана се бях нагледала на тази рецепта и знаете, че в блога ми може да намерите всичко - лесно, трудно, диетично, мазничко, полезно и такова, което е далеч от това понятие. Понякога побългарявам рецепти, но понякога правя нещо изцяло със съставките на оригинала, защото няма как да се насладите на истински вкус без оригинални съставки. Италианските рецепти са ми най-достъпни за сега, тъй като знаете, че всичко италианско си взимам от Вера Италия. Считайте го за реклама или не, но когато харесваш неща, можеш да пишеш за тях и това е то. Истината е, че в града и любимата ми пицария също приготвя пиците си с италиански продукти и разликата с останалите е от тук до небето. Не мога да избягам от любовта си към италианската храна и може би е една от малкото която досега се стремя да не " скалъпвам", ако имам възможност да ги направя както трябва.


Днешната рецепта на пръв поглед изглежда като кекс, но уверявам ви, италианците знаят какво правят. Напоените с ароматно кафе амарети в блата се сливат с него на външен вид, но когато хапвате от него, загребвайки и от дебелия пласт глазура, в устата ви определено се получава магия -  сякаш сте изяли торта с крем от бадеми, какао и шоколад. Рядко използвам думата "уникално", защото ще звуча като чалга изпълнител, но тази торта е наистина уникална. 

И този път съм посочила с линковете използваните и закупени от мен италиански продукти, за да си спестим въпросите те от къде е, как се казва точно и колко струва. Оставям изборът на вас, аз моят го направих :) 


Необходими продукти:

За тортата;
200 г масло
300 г захар
4 яйца
2 с.л. мед ( пълни) 
100 мл мляко ( аз ползвах бадемово) 


За глазурата:
200 мл течна сметана
2 с.л. кондензирано мляко

Започваме като разбиваме първо мекото масло, с меда и захарта на  крем. 

                              

Започваме да прибавяме едно по едно яйцата към сместа, докато се бърка, а крема започва да бухва. 

Прибавяме и млякото, което също е добре да е на стайна температура, за да не пресече маслото. Аз избрах ядково "мляко"( бадемово, такова имах) , но може да си ползват и съвсем обикновено такова или пък дори вода.

Докато сместа се разбива си пресяваме брашното. В оригналата рецепта изрично се споменава използването на такова леко, фино брашно като 00, тъй като наистина се отразява на смета да бъде въздушна.

Прибавяме лъжица по лъжица към маслената смес, а накрая и бакпулвера, като аз слагам едно пакетче от този с вкус на ванилия.

                            

Готовата смес е просто невероятна - хем плътна, хем въздушна. Иде ти да я изядеш сурова с лъжичка.

Пускаме си едно хубаво кафе. Този път реших да опитам и кафето от Вера Италия, тъй като ми го хвалиха дълго време. Самата аз отдавна не пия кафе с кофеин ( то и това оставяше и съвсем нямаше да се спирам), но признавам си, няма такъв аромат като този на кафето. Само като заврях нос  в пакетчето се пренесох отново в Италия, когато удрях по няколко на ден. 


Уханието на кафе се носеше във всеки град, който посещавах и беше част от живота на всеки човек, когото срещах. И до ден днешен ароматът на кафе е един от най-любимите ми на света.
Пуснах едно дълго кафе на кафе машината и се получи страхотен каймак.


За тортата ни трябва форма за торта или тавичка с размери около 22 см, за да стане по-висока. Може да сложите и в 24, за по-нисък вариант на тортата.
Намасляваме добре с олио и слагаме още малко брашно в нея, така че да полепне навсякъде.


Изсипваме в нея около половината смес и изравняваме. 
Напояваме амаретите във вкусното кафе и разпределяме върху сместа. Сложете колкото намерите за добре. Аз слагах на око. 


След това изсипете останалата част от сместа и изравнете отново. Тупнете един, два пъти в масата тавичката, за да се изравни добре сместа.


Пъхнете в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване и печете около 30-40 минути. След като се запече отгоре, покрийте с фолио за да не загори.
Когато стане готова, изключете фурната, открехнете вратичката и оставате да се охлади в нея.
 

Приготвяме крема като нарязваме около 200 г тъмен шоколад. Този шоколад съм купувала не веднъж  и ви познат и от тази безглутенова торта тук
Харесва ми с това, че политиката на компанията е да не ползва генетично модифицирани продукти в производството си, а много често какаото е продукт, който страда точно от това.


В касеролата слагаме нарязания шоколад и сметаната ( ползвах течна за сладкарство) и слагаме на котлона. Когато тръгне да се разтопява, прибавяме малко кафе и кондензирано мляко, като аз ползвах кондензирано, вече сварено, за по-тъмен цвят и силен аромат. Може да ползвате и несварено, но все пак от гъстото.
Ако ганашът ви стане много гъст още в горещ вариант, сложете още малко сметана, така че да стане с такава консистенция:


Той ще се стегне още след като изстине.

Обръщаме вече изстиналата торта върху решетка и заливаме с ганаша, който е тръгнал да се сгъстява леко. Важното е да може да направи дебела покрива, затова не бива нито да бъде горещ, нито твърде гъст, за може глазурата да бъде плътна и гладка.


Съвет: Няколко съвета за по-гладка покривка. Когато обърнете тортата от формата, нека да е с  дъното нагоре. То е най-равно. Ако е бухнала в средата, изранете го, като го изрежете и след това я обърнете, така че това ще бъде долната част на тортата. Почистете краищата на блата от стърчащи трохи, парченца, корички.


Пригответе ганаша малко по-рано и като е тръгнал да се сгъстява измажете тортата с тънък пласт веднъж, докато е още с текстурата на течен шоколад. Оставате я да стегне на стайна температура.


Загрейте пак ганаша на котлона и чак тогава изсипете отново по-течния ганаш върху вече глазираната веднъж торта. така ще си подсигурите по гладка покривка. 


Оставяме тортата да се отцеди от излишния шоколад ( после си го събираме от чистата тавичка отново за друга торта) и я прехвърляме в подходяща чиния/ поднос.


Украсяваме с още амарети, корички портокал/ лимон или по желание.

На снимките освен кафето, може да видите да се "търкаля" и любимият ми винцок Пино Гриджо. Определено тортата си върви и с двете - с кафе за следобедна закуска и с винце - за десерт след вечеря.


Какво ще кажете? Заинтригувах ли ви? Почва ли ви се вече по-сериозно с десертите? Торти искате ли още? Защо не ми напишете в коментар под рецептата :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






4 коментара:

  1. Мога ли да попитам от къде в България можем да купим амарети.

    ОтговорИзтриване
  2. Както винаги ми иде да я захапа през телефона тази торта...:) Ще пробвам и аз да я направя..., не изглежда сложно.
    Благодаря ти, Люси!❤

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...