петък, 2 октомври 2020 г.

Лесен сладък салам / Chocolate Salami Recipe


Октомври е тук! Време е за чай, уют и нещо сладко! Време е да започнем да забавяме крачката и да се насладим на есенните цветове навън. Денят намаля, а станеш ли сутрин е все по-тъмно. Есента винаги ми напомня за баба. Когато събираме плодовете на нейния труд от градината, печем чушки на ламарината, бъркаме пъженички и пълним бурканчета. Когато ходим да събираме орехчета и шипки, когато ми дава две жилетки да сложа една върху друга и една на кръста, за да не ми духа. Когато почне да суши билките за чай и да пълни чантата ми със сухи чушки и плетеници чесън. Есента е топла, но малко чепата, точно като баба. Рано си ляга и те подканва да се прибереш у дома. Всеки сезон носи със себе си конкретно ухание, усещане, настроение..и спомен. 


Моята есен донесе апетит за нещо сладко и добре познато. Стара, много стара рецепта - точно като баба - Сладък салам. Едва ли има някой, който да не го е опитвал, а ако не го харесва, да се прегледа за Covid-19, защото ще ме извинявате, ама няма вкус.
На пръв поглед това е най-простичкият десерт, но само изкарате една "палка" от фризера следващия път, когато ви дойдат гости неочаквано и наблюдавайте лицата им. Няма десерт, който да донесе толкова топли спомени на хората, като сладкия салам, защото навярно много от тях си припомнят точно тези мигове. Даже бас държа, че някои от тях ще си хапнат няколко парченца ( от срам да не ви изядат салама), но тайно ще си кажат "Ей сега се прибирам и правя един и аз !!!!"



Ако е така, нека ви кажа как правим сладкия салам в моето семейство и ако не сте правили до сега, 2020-та година ще я запомните с още повече неща. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
125 г масло (меко)
250 г обикновени  бисквити
200 г пудра захар ( аз слагам по-малко) 
1 ч.ч. орехи ( от 200 мл) 
1-2 яйца
хубаво , тъмно какао на око
1 бр. ванилия

Аз добавям още: 
течен шоколад/ разтопен шоколад
ром


Първата част на рецептата по-горе си е ретро вариант, който мама и баба правят. Аз обаче си го ъпгрейдвам малко, признавам си. Винаги имам малко останал шоколадов ганаш или течен шоколад, който добавям към сместа. Понякога даже слагам и от останалите ми варени кремове.

Като цяло всичко се прави съвсем лесно. В купа слагаме начупените на дребно и по-едро бисквити, орехите също на едро, аз даже не ги режа, яйце ( едно голямо или две малки), мекото масло и какао на вкус. Слагаме качествено и тъмно какао, за да оцвети салама. Прибавяме пудра захар, като аз слагам по-малко, защото винаги добавям и разтопен шоколад или течен шоколад. Определено искам да има по-наситен шоколадов вкус. 


Слагам и малко качествен ароматен ром, а вие може да сложите и ромова захар. И само с ванилия става, но е хубаво рулото да е по-богато - тогава наистина става като десерт. 

Омесваме всичко, така че да стане на гъста каша ( най-много го определям като калта, с която си правехме "торти" и кюфтета" като деца (  ако ще се ровим в миналото за спомени...) и го прехвърляме върху стреч фолио. Оформяме го по дължина под формата на правоъгълник, а след като си измием ръцете, завиваме добре на руло и стягаме плътно в двата края, така че да се образува саламче.

                     

Прибираме го във фризера да стегне за няколко часа.
След като е готов, го изваждаме и го овалваме добре в пудра захар, за да има типичната "плесен" на сушените колбаси.


Важното е като мачкате продуктите, да не смачквате прекалено бисквитите и всичко да стане на еднородна каша. Хубаво е ядките и бисквитите да останат и на по-едри парченца, за да може да има шарки в резенчетата, като разрежете салама. 

Аз често слагам в салама оттатък от стари шоколадови бисквити, стари блатове, бишкоти и др. Общо взето рецепта за рециклиране на останали вкусотии, които са твърде малко или сухи, за да се ползват другаде.


Още идейки, добавяла съм и кафе, което също е много вкусно. Нямам търпение да науча с каква "тайна" съставка вие приготвяте сладкия салам и да опитам още версии. 



Сега когато се прибера от работа и си свърша задачите от деня, знам, че за десерт ще поседна в уютния фотьойл, ще пийвам домашен чай и ще похапвам вкусни парченца добре изстуден сладък салам. Ще ви почерпя и вас разбира се! Запоявайте на масата :) 

 Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


7 коментара:

  1. Здравейте, сладкият салам е една от любимите ми рецепти, но се учудих, че тук присъства и яйце? Каква е идеята му?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Радост. Това е оригиналната рецепта, старта, тя винаги е била с яйца. С годините спряха да се използват сурови яйца, нов нашето семейство все още я правим така. Яйцето е слепващия елемент, но сега хората ползват вместо него течен шоколад, мармалад , локум и други. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Здравей Люси,имам рецептата от майка,и точно така както я описваш,с двете сурови яйца. Едва дочаквахме да пренощува в хладилника.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? Така си е, това си е старата, оригинална рецепта :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Привет Люси, аз го правя без яйца, но добавям нарязани на парченца натурални сушени фурми - слепват съставките по същия начин и не слагам никаква захар, тъй като фурмите са достатъчно сладки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Люси, аз не слагам яйца и захар, вместо това добавям нарязани на парченца натурални сушени фурми - те слепват сместа много добре и са достатъчно сладки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Галина :) Благодаря, че сподели. Сушените плодове са чудесна алтернатива и не трябва още захар. Благодаря, че писа тук!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...