понеделник, 28 септември 2020 г.

Веганско къри с патладжан и нахут / Vegan Eggplant and Chickpea Curry


По какво си приличат понеделниците и петъците? Че и в двата ти се иска да завършиш деня с нещо алкохолно. Не мога да кажа, че имах лош старт на седмицата, но можеше да бъде и по-добре. Затова реших да си го направя такъв! Как ли? Ами като си сготвя нещо безумно вкусно, което да ме пренесе на място, което не съм била и да усетя всяка една радост на това да си жив!
 Храната определено го може. Е, и алкохолът, но нека не разчитаме на него толкава много. :)
Life Lessons For All: 14 Of Our Favourite Beyoncé Gifs | Her.ie Особено сега, когато периодично съм в режимни дни и диета и ограничавам, и ядене, и пиене, за да мога хем да сваля или задържа тегло, хем да не застрелям някой от глад и обезбирение :)

Признавам си, и друго нещо ме накара да забравя за напрежението от деня и това, че отново ще готвя "явно" с любимия си соев сос Kikkoman. Марката отново се спря на моя милост за рекламно лице ( тук може да ми видите ухилената физиономия) за новия си сезон, може би защото са усетили, че продажбите в Благоевградско са скочили след като активно го ползвам и консумирам. 

 

Black Ink Crew Thank You GIF by VH1 - Find & Share on GIPHYДобрите новини не спират до тук, защото Kikkoman вече имат и безглутенов соев сос Тамари. Ето, че ще мога да готвя с лекота и ястията си за семейството и приятели, които имат непоносимост към глутена. 
Тамари-то отново е естествено ферментирал соев сос, със съставки соя, сол, вода и съвсем малко алкохол, за да спомогне на процеса по ферментация, за който служи пшеницата, която липсва при безглутеновата версия. 

И този сос е без изкуствени оцветители и ароматизатори и може да се използва като заместител на всички останали сосове Кикоман. Откакто замених солта със соев сос, определено намалих консумацията на солено, което ми помага винаги в периодите на диета, а и дори след това. Нямам търпение да ви предложа любимите си рецепти с него, защото сега имам повод да не крия бутилката зад обектива :) 

Аз самата нямам непоносимост към глутен ( not that I know of) , но със сигурност ще използвам и този сос редом с традиционния. Днес например искам да ви изненадам с една уникална рецепта за веган къри с  нахут и патладжан. 


Отново, не е нужно да си веган за да оцениш стойността на ястието, защото за разлика от традиционните български ястия, където всичко сякаш става на една каша с общ вкус, тук може да се насладиш на различни елементи и устната ти кухина да се изненадва през секунди, без да влияе е на портфейла. Така де, такова ястие в някой ориенталски или веган ресторант ще ви одруса здраво, но вие знаете, че аз не мога да позволя  това да ви се случи. Нека да ви покажа колко лесно се прави! 

Необходими продукти:
2 средни патладжана
1/ 2 консерва нахут ( около 200 г ) 
1 консерва домати ( 400 г) 
1 глава червен лук
4-5 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз ( може и кориандър) 

Подправки: 
1 равна супена лъжица червен пипер
1/2 с.л. подправка къри
1 ч.л. чили на прах
1/2 ч.л. джинджифил ( млян или рендосан) 
1 / 2 ч.л.  кимион на зърна
1-2 карамфилчета
1 дафинов лист
1-2 кардамона
зехтин
сол


Още:
1/2 ч.ч ориз басмати


Започваме като си приготвяме всички продукти на масата, а след това измиваме патладжани те и ги нарязваме на средно големи кубчета.

Слагаме ги в тавичка, намаслена с малко зехтин на дъното и изсипваме кубчетата. Отгоре ги заливаме с още няколко щрихи зехтин, соев сос и червен пипер. 


 Пъхаме ги да се пекат във фурната на 180 градуса, като разбъркваме периодично и добавяме мазнина, ако е необходимо, докато тръгнат да омекват.

През това време на котлона си сваряваме ориза, като аз го правя в цедка, а къкрещата вода стига само колкото до него. Отнема буквално минути и не рисувам да се развари. Отцеждане също е по-лесно.

                          

На съседен котлон слагаме сух тефлонов тиган и запичаме сухите подправки, така че да станат по-опушени и да пуснат уханието си. Да бъда честна подправките са на око и може да сложите колкото искате от всяка - стига крайният вкус да ви допада. И все пак, нека снимките да ви послужат за ориентира и да не прекалявате с количеството, но да има и вкус на къри:

 След това добавяме 20-30 мл зехтин и прибавяме нарязани на тънки резени червен лук и чесъна. Запържваме още 2-3 минути, докато омекнат.


Добавяме доматите от консервата и още половината количество на нея вода. Овкусяваме с останалия ни соев сос Kikkoman . Накрая прибавяме нахута, дафиновия лист и изпечените парченца патладжан, които изваждаме от фурната. 

                          

 Патладжанът нека да остане една идея по-твърд, не е нужно да стане на каша като за кьопоолу - хубаво е да усещат различните елементи и да запазите вкуса му отделно в цялото ястие. Оставям ястието все пак да къкри още 20 минути, за да се сгъсти соса и всичко да омекне една идея повече.


Опитвайте и подправете с още подправки, ако мислите, че е необходимо, докато ястието къкри. През това време нарежете на ситно магданоза и разпределете по малко ориз в купичките.

След като ястието е готово и се сгъстило, прибавяме магданоза. ( В оригинал на рецептата е кориандър и тъй като не винаги се намира под ръка пресен искам да ви представя ястието малко по-опростено) Не всеки би харесал и по-силния му вкус, затова ако сте от тези хора, заместете с магданоз - вкус, който е добре познат в българската кухня.


Дано използването на подправки или пък липсата на месо не спрат някои от вас да опитат тази вкусотия. Ако имаше как, сега щях да направя един казан и да раздавам наред, за да ви убедя, че и без месо ( и без глутен) - все е така вкусно! 

 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате -



 споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


12 коментара:

  1. Люси,
    прекрасно постно ястие се е получило.Записвам рецептата за проба.Допадна ми смесицата на типично ориенталските продукти - патладжани и нахут.Както и гарнирането с басмати ориз.Какво по - хубаво от това типично ястие за източната кухня.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени :) ще се радвам да го опиташ и да наминеш да споделиш впечатление. Сигурна съм, че може да добавиш и нещо от себе си. Винаги съм насреща за нови идеи. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Неуморима, креативна и пълна с енергия си, Люси! Желая ти много ползотворни сътрудничества и вкусни рецепти, споделени с почитателите ти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате. Много мило. Пожелавам ти всичко да ти се връщат пожеланията <3 прегръдки!

      Изтриване
  3. Много вкусно се получи, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви, Анонимен :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Изключително вкусно ястие. Майка ми ни изненада с него, а днес ще пробвам и аз да го приготвя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря за оставения коментар :)

      Изтриване
  5. Ястието се получи много добре, всички вкъщи бяха очаровани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря за оставения коментар към рецептата :)

      Изтриване
  6. Невероятно вкусно, лятно и свежо..Любимо вкъщи на всички - от най-малкия до най-големия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) И за мен е любима рецепта :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...