четвъртък, 24 септември 2020 г.

Кекс с моркови / Carrot bundt cake


My Plan On Weekend Funny hamster eating carrot in bedЗнаете ли кой е коронният номер на Люсата? Да си купи голямо количество от даден зеленчук, за да не ходи всеки ден до магазина и после да изпада в истерия какво да го прави. Един от тях са морковите, които понякога купувам за фрешове, здравословно похапване пред телевизора, когато искам да гризкам нещо ( и да не е шоколад) и като цяло за всички любими вкусни манджички и яхнийки.

Да, ама последният път купих от големите разфасовки с моркови, където имаше толкова много и толкова големи ( че се чудиш кой за какво ги подбира), че се наложи да им намирам приложение. За щастие на помощ ми се притече кекса на Ваня, който ми допадна хем като идея, хем като вкус, хем като начин на приготвяне. 

Може да го направите и на ръка, без миксер, а продуктите се намират във всяка кухня. Сигурна съм, че ще ви хареса, затова и няма да се бавя много, а направо преминавам към рецептата: 


Необходими продукти:
3 яйца
200 г захар
300 г рендосани моркови
100 мл олио ( плюс още за намазване на формата) 
1 пак.ванилена захар ( ванилия)
по желание ( малко млени орехи) 

За заливката:
шоколадов ганаш


Започваме като си пресяваме брашното и към него прибавяме ванилената захар. Ако нямате брашно за КЕКС може да го направите с класик и да сложите едно пакетче бакпулвер. 
Рендосваме си и морковите, като аз използвах по-малкото ренде.


В купа слагаме захарта, морковите и яйцата и почваме да бъркаме с телена бъркалка ( може да включите и миксера, ако не ви се занимава) 


Всичко се обърква много лесно. Тук може да добавите и малко счукани орехчета.
Прибавяме и олиото.


Накрая прибавяме и сухите съставки  и разбъркваме отново.


Намазваме отвътре добре форма за за кекс с олио и полепваме с брашънце. 


Изсипваме кексовата смес и тупваме леко, за да се разпредели равномерно. 


Пъхаме кекса да се пече в предварително загряна фурна на 170-180 градуса за около 40 минути.
Кексът ще се напука леко, когато се пече в горната част, а вие проверявайте дали е готов с помощта на дълъг шиш, но не отваряйте фурната поне първите 20-минути от печенето. 


Готовия кекс изваждаме почти веднага от формата и го оставяме да се охлади напълно. 


След това заливаме с малко шоколадов ганаш и украсяваме с още ядки, макар аз да предпочитам пресни лентички моркови, които са сладки сами по себе си.


Много по-цветно и пъстро.
Много семпъл и вкусен десерт, който може да приготвяте по-различни начини, но винаги ще прави впечатление с наситения си цвят и истински свежи вкусове, които носят естествена сладост.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!









12 коментара:

  1. Уникален, правя го редовно. Бързо става и още по бързо изчезва 😀

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен е Люси, правила съм подобен.Много вкусно става и в комбинация с ябълки.Даже става още по - вкусен.
    Лека нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Лени :) Ще сложа другия път и ябълки :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Здравейте, може ли малко помощ с мерките :-)
    300 гр моркови около 2 чаени чаши ли са?
    В комбинация с ябълки колко ще е?
    Благодаря Люси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Весела. Докато досега все писах рецептите в чаши и ми ядоха душата за грамажи, сега го направих на грамажи, а ето, че пак се нуждаем от чаши :) По принцип и за мен е по-добре да описвам рецептата в чаши, тъй като всеки има чаша у дома, но не всеки везна. Мисля, че по-скоро три чаени чаши от по 200 мл са морковите, а пък ако искаш си ги миксирай и с ябълки. Няма как да дам по-точна информация в случая :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Благодаря за отговора Люси!
    Много вкусен морковен сладкиш стана, с орехчета и малко сушени плодове сложих!
    На мен ми е много лесно с мерки в чаши:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е по-лесно в чаши, но пък гледам да се съобразявам. Радвам с,е че си се справила и ти е харесала. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Не видях набухвател. Няма ли?

    ОтговорИзтриване
  6. Аз го направих вместо с моркови с тиква. Дано се получи...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...