петък, 30 октомври 2020 г.

Италианска черно бяла торта / Italian Black and White Cake


"Всичко ще бъде наред накрая. Ако не е наред, значи още не е краят" Това се опитам да си повтарям напоследък, тъй като нивата на стрес се покачиха като статистическа бройка за корона вирус рано сутрин. В работата обичайните проблеми, които разрешавах с усмивка, започнаха да мутират в някакви гигантуиУИнски проблемища, а отношенията на хората към моето възпитано и мило държание въобще не  е похвално.

 Освен това, днес висях един час в НАП за да ми кажат, че трябва да оправя проблеми, които не са мои грешки от 2017-та насам и трябва да почна да издирам доста хора. Това все едно да те накарат да се върнеш при злобната майката на отчуждения ти бивш съпруг, за да я помолиш за услуга. 

Изненадаха ме с extra work за уикенда и в момента съм на ръба да приема всеки, който има и най-малко намерение да ме издразни за pesona non grata, за да запазя вътрешния си мир. Нямам много от последното, но затова пък беше много важно за мен да се обърна към двете най-любими за мен неща - готвенето и рисуването. 


Първото е свързано с нещо сладко, защото честно казано, няма болка, която тортата да не може да излекува, а второто е свързвано с вторият ми най-любим празник след Коледа - Хелоуин. 

Ако искате да видите последните ми идеи за празника, ме последвайте в ИНСТАГРАМ ТУК.  
И в тях се спрях на една по-светла и нежна визия на сърничка и една по-тъмна и злокобна, която поканва към ритуални жертвоприношения, които само посещение в държавна администрация може да вдъхнови. (Можете ли да познаете кой герой е това?) 


Но както знаете, в живота няма нищо сигурно, освен смъртта и данъците, затова ви предлагам да "нарежем" на парчета това черно-бяло усещане и да се заблажим. 


Представям ви Италианската черно -бяла торта.



























След години сигурно ще се упреквам за така сбърканото въведение към тази иначе толкава вкусна и невинна торта. Но какво да се прави?! Трябва да ви покажа, че и ние блогърите сме хора като всеки един от вас и не живеем живот като в реклама на Превол, където танцуваме и около нас се носят цветя и аромати. 

Готвенето не може винаги да идва от щастливо място и не трябва да имате винаги весел повод за него. То може да бъде и терапия и може да преобърне деня ви.... от черен в бял. :) 
Тази торта определено го може. Много лесна за правене и с един от най-вкусните кремове, които може да опитате. На пръв поглед може някои да се изкаже, че изглежда твърде сладка, но за човек израснал с етър, халва и баклава, за какво говорим всъщност??


За основа на кремовете използвах новия Специален пудинг на Др. Йоткер, като това ще ви спести и продукти и време. След това съм ги обогатила така, че накрая е се чудите каква е тази вкусотия, но нека ви покажа, за да не ми вярвате на сляпо. И за по-голямо улеснение, може да си ПРИНТИРАТЕ ЦЯЛАТА РЕЦЕПТА ОТ ТУК, за да я запазите за в бъдеще.

Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
150 г захар
30 мл олио
100 мл прясно мляко
150 г брашно

Светъл крем:
800 мл прясно мляко
100 г захар
200 г бял шоколад
125 г масло
200 г кондензирано мляко


Тъмен крем:
800 мл прясно мляко
100 г захар
200 г тъмен шоколад
125 г масло
200 г кондензирано подсладено мляко


За сиропиране:
200 мл топла вода
50 г кондензирано мляко

За украса:шоколадов ганаш


Започваме с приготвянето на блата. За целта разбиваме първо яйцата и захарта на крем с помощта на миксер. 
 
Постепенно прибавяме останалите съставки, редувайки сухи и мокри, като продължаваме да бъркаме до получаването на еднородна смес.


Изсипваме сместа във форма за торта с ринг, застлана с хартия за печене с диаметър около 24 см. Тупваме два-три пъти в масата, за да излязат мехурчетата и да се изравни и печем за около 40 минути на 180° С на горен и долен нагревател или до изваждане на суха клечка от тестото. Оставяме готовия блат да се охлади постепенно. Когато е напълно изстинал, го разрязваме хоризонтално на две.
 

Докато блатът се пече и охлажда, приготвяме първия крем. Кой крем ще бъде разпределен по пластове е въпрос на вкус, но се прави по един и същи начин.
 
Приготвяме шоколадовия крем, както е описано на гърба на пакетчето, но само с 800 мл мляко и 100 г захар. След като кремът е готов и още горещ, прибавяме кондензираното мляко (за тъмния крем може да ползвате и карамелизирано мляко), начупения шоколад (може един тъмен и един млечен), маслото - така кремът ще се охлади допълнително.

              























Към още топлия крем добавяме набъбналия желатин, който предварително сме накиснали в няколко супени лъжици вода (Внимание: кремът трябва да топъл, а не горещ, тъй като желатинът може да се пресече и да не желира). Всичко това се разбърква и се разтваря във вече топлия крем.


Сглобяваме тортата върху тортена чиния и поставяме почистения ринг на формата за торта, в която сме пекли блата. На дъното слагаме първия пласт блат. Сиропираме с разреденото с топла вода кондензирано мляко, а след това изсипваме шоколадовия крем. Оставяме го да изстине напълно и го прибираме в хладилника, за да стегне. След като е готов и изстинал напълно, се заемаме с направата на втория крем.
 
Сваряваме го по същия начин като шоколадовия крем. Добавяме му кондензирано мляко, маслото, начупения бял шоколад. Към вече охладения, но още топъл крем добавяме набъбналия в няколко супени лъжици вода желатин. След като кремът е готов, го оставяме леко да се охлади.


Разпределяме го първо с лъжичка малко по малко върху студения шоколадов пласт, за да не го разтопи. Не го изсипвайте наведнъж! След като сме го разпределили отгоре, приключваме с втората част на блата, която също сиропираме. 


Украсяваме по желание с шоколадов ганаш и декорация от Dr. Oetker.


Тортата е много подходяща за всички, които обичат по-сочни и кремести торти и искат да си лекуват душата с вкусна храна. Аз опредено ще се възползвам от собственото си предложение и ще се опитам да се насладя и на двата цвята на живота - и белия и черния - и двата ще бъдат вкусни накрая! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





26 коментара:

  1. Здравей, Люси! Не трябва ли да стегне в хладилника белият крем и тогава да сложим блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Радина. Няма проблем да го сложите веднага. Няма да потъне. Кремът е гъст,а и така ще залепне по-добре.

      Изтриване
    2. Благодаря за рецептата, стана страхотна! Супер си Люси :)

      Изтриване
    3. Много се радвам :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Мила Люси,благодаря за рецептата. Пожелавам Ви успех и Господ да Ви помага.Горе главата !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е! Подарих си я за рождения ми ден❣️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит рожден ден на патерици, мила <3 Бъди жива и здрава и се надявам да ви е харесала много!

      Изтриване
  4. Здравей, Люси ! Това е петата торта, която правя по твоя рецепта. Честно казано, вече не гледам никъде другаде - не съм се разочаровала нито веднъж. Искрено се възхищавам на идеите ти.
    Продължавай в същия дух, прекрасна си ! 🌸

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря за думите и отзивите. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Здравей,Люси. Колко ти е висока формата, защото аз като сложих първият крем и почти нямам място за втория крем? Ще чакам да стегне хубаво, за да издърпам формата нагоре или с хартия за печене. Благодаря ти 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Да, моята форма е с по-високи стени. Не съм я мерила, но опредено видимо е такава. Може да ползваш хартия ( по-добре нещо по-твърдо като ацетатна хартия за печене или пък по-голяма форма в диаметър и ще стане по-ниска. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Здравей Люси,малко ми е неясно кога се поставя вторият блат.Например:блат-тъмен крем, блат- втори светъл крем.Извинявам се за невежеството.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. аз се извинявам за късния отговор. Явно съм пропуснала да отговаря, но понякога са доста на брой. В случая е блат 1, крем едно, крем две, и тогава блат 2. Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей Люси, имам няколко въпроса за тортата.Искам да я правя за РД на дъщеря ми.В каква форма да я направя,кремовете с каква консистенция са, когато се слагат? Като тортата с 3 шоколада ли е? Колко висока става?
    Искам да я украся отгоре,но трябва да има глазура за целта, каква е подходяща според теб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Написала съм каква форма съм полизала като диаметър, но моята е с много високи стени, така че ако нямаш такава, може да ползваш и 25-26 см диаметър. Кремовете се слагат в по-течна консистенция, но може и да са тръгнали да стягат. Тортата става висока в тази големина, по-тежка е от торта три шоколада. Може да я измажеш със сметана или шоколадов ганаш. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. Здравей Люси! Дали би станала тортата без желатин? Има масло,шоколад и нишесте в крема, може би ще си стегне и без желатин...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да опитате и без желатин :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. Здравейте, Люси! Какъв шоколад използвахте? За готвене или обикновен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теодора. Използвах обикновен. Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравей, Люси! Живея в Германия и тук го няма пудингът за бисквитена торта. Как мислиш, дали би се получила със стандартните пудинги на Йоткер? Много искам да я направя за рождения си ден 😢

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диди. Няма проблем, ползвай обикновени пудинги, само прецени колко да сложиш с количеството мляко. Поздрави :)

      Изтриване
  11. Люси,а да попитам желатина не се ли разтопява преди да се сложе на крема.Благодаря,предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нужда. Важното е да е набъбнал, той ще се разтвори напълно в горещия крем. :)

      Изтриване
  12. Здравейте, искам да попитам колко време е нужно да стегне в хладилника първия крем, за са сложим втория?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Теди. Много зависи от хладилника, аз ги правя и двата в рамките на деня. Първо е важно да изстине на стайна температура, така че зависи и колко е студено и там, а после и в хладилника. Щом стегне, може да се сложи и втория пласт :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...