неделя, 30 август 2020 г.

Украински сладки пръчици / Zakarpatski Palochki


Какво парваш когато някой близък те помоли спешно да направиш "десерт за черпене" за около 30 човека. Не е удобно да се разнася торта, пък и няма време за такъв мащабен проект. Искаш всеки да си грабне по нещо сладко, но да бъдем честни, едва ли е останала кутия с бонбони на пазара от която вече да не ни е  втръснало. 
Когато искате да приготвите нещо, с което да покажете, че ви е грижа за околните и искате да вложите усилия, но не и да рискувате два почивни дни в подготовка, доверете се на днешната ми рецепта за Украински сладки пръчици. 


Предимствата на рецептата са много. Може да използвате останал блат, останали ви вафли и бисквити по шкафа, а също така и да си направите десерт за дни напред за кафето или чая. Правя я именно за поводи, а понякога обичам да слагам и от тях в коледните кутии със сладкиши, които раздавам. Вярвам, че рецептата ще ви допадне много, както и на мен и е добре да я имате под ръка, макар и много простичка.

Оригиналното име на сладките е Закарпатски пръчици и идва от област Закарпати ( Рутения) в Украйна. Рецептата знам от тук, а аз сега ще ви я покажа стъпка по стъпка, за да си я направите и вие. 

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1.ч.ч (200 г )захар
1/2 ч.ч. ( 100 мл) мед
1/2 ч.ч. (100 мл )  заквасена сметана

За шоколадовия сос:
250 г масло
1 ч.ч. ( 200г) захар
1/2 ч.ч. ( 100мл) прясно мляко
1/3 ч.ч. (43 г) какао

Трохи за овалване:
18 броя обикновени бисквити
2 вафли с шоколад и ягоди
1-2 вафли вкус на портокал


* може да замените с обикновено брашно и 1 ч .л. сода загасена с  1/2ч.л. оцет

Тъй като в рецептата се използва гасена сода с оцет за набухвател, аз реших да използвам брашното за кекс на София мел. Имам роднини, които усещат содата колкото и чувствително да  е сложена, затова предпочитам да замествам с бакпулвер. Брашното с набухвател върши същата работа и обикновено винаги имаме един пакет у дома.


Започвам като разбиваме първо яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавяме постепенно от заквасената сметана ( на мен даже ми донесоха украинска, така че съвсем автентични станаха) 
меда и брашното. Бъркаме докато получим течно от кексово тесто.


Изсипваме го в тавичка с приблизителни размер 22 х 33 см - при мен голямата тава от фурната. Отдолу задължително сложете намазана с олио хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатора за 15-20 минути, докато порозовее. След като се изпече оставяме да се охлади постепенно.
През това време приготвяме соса на котлона и трохите за овалване.

За соса слагаме маслото, захарта, млякото и какаото в касерола и ги поставяше на умерен огън да се разтопят и хомогенизират, като разбъркваме с телена бъркалка от време на време.


В същото врем смиламе вафлите и бисквитите в блендера на дребно и ги слагаме в подходящ съд за овалване.

                         

След като сосът е готов, трохите също, а блатът е изстинал го нарязваме на пръчици. При мен излязоха общо  54 бройки.


Взимаме по 3-4 и ги потапяме в соса. Не е нужно да ги киснем дълго, но е добре да ги потопим изцяло и бързо след това ги вадим с решетъчна лъжица да се отцедят.  

Гледайте да няма прекалено много сос по тях, тъй като ще пуснат в трохите и сместа за овалване ще ви се овлажни бързо. Аз оставям винаги да се отцедят за известно време

                             

След това ги овалваме и ги редим в поднос или тавичка. Оставяме да стегне шоколада на хладно и готово.


Може да ги приберете в кутия за съхранение, за да ги запазите мекички и пресни за по-дълго.


В комбинация със сок, кафенце или чайче, тези пръчици са просто невероятни. Един след един и приятна приказка може да си изпапкате поне десетина броя.


Макар да може да ползвате и друг блат, опитайте оригиналния. Наистина е чудесен, а глазурата и ароматните трохички от бисквити и вафли само те кара да си мислиш "какво по дяволите е това - като ядки, но не са... какви са тези аромати??!!"

Ще се радвам да ви харесат и ако ги приготвите, не заоравайте да ми пишете с отзиви под рецептата :)  Почерпете се! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 

10 коментара:

  1. Здравей Люси, колко време предварително може се направят и в хладилника ли трябва да се съхраняват? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Тиа, при мен издържаха точно един ден отвън и на следващия изчезнаха. Никога не се задържат, не знам колко ще издържат,но ги държа обикновено в добре затворена кутия на хладно, но не е задължително да е в хладилник. Поздрави!

      Изтриване
  2. Изпробвах рецептата с леки различия в трохите(нямах шоколадови вафли, добавих и орехи за компенсация) Наистина са страхотни, харесаха се на всички. :))
    Благодаря за сполучливата рецепта, веднага я добавих в тефтера.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ти харесали, Gally! Благодаря, че писа със своите отзиви под рецептата в блога :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Изпробвах тези сладки пръчици. Страхотни са! Лесни, бързи и вкусни! Харесаха се на всички. Благодаря за рецептата!:) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че ми писа с отзиви, Нели :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Страхотни пръчици! Лесни,бързи и много вкусни! Харесаха се от всички,които ги опитаха. От сърце благодаря, за рецептата! Ще ги правим често в къщи. :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милите думи и за това, че написахте отзиви за рецептата <3

      Изтриване
  5. Здравейте. Има ли вариант, брашното да е обикновено на София Мел и да се добави бакпулвер?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...