Това топличко време ще ни изиграе лоша шега накрая, обещавам ви. Не помня откога не съм ходила навън ноември месец по блузка и една гъзовейка отгоре, но усещам как зимата ще ни изненада накрая.
Дъждът също си ни мокри през ден и усещам как хората около мен се прокашлят или прокихват, а аз се опитвам да се увия с връзка чесън от баба вместо шал. Нямам нито време, нито възможност да се разболявам, пък желание съвсем нямам. Затова и както винаги при смятаната на сезоните си наблягам на ударна доза и витамини и полезни храни и чайове.
В термоса за работа всеки ден има топъл джинджифилов чай, а за вечеря задължително ще хапна нещо с чесън, спанак, а течното алое е нещо, без което не мога.
Дъждът също си ни мокри през ден и усещам как хората около мен се прокашлят или прокихват, а аз се опитвам да се увия с връзка чесън от баба вместо шал. Нямам нито време, нито възможност да се разболявам, пък желание съвсем нямам. Затова и както винаги при смятаната на сезоните си наблягам на ударна доза и витамини и полезни храни и чайове.
В термоса за работа всеки ден има топъл джинджифилов чай, а за вечеря задължително ще хапна нещо с чесън, спанак, а течното алое е нещо, без което не мога.
С имунната система шега на бива, както разбраха и извънземните от филма "Война на световете", затова и аз моята не искам да я изнервям допълнително.
Предполагам, че освен фитила, на нас от македонския край и имунната ни система може да е по-къса или да дава на късо, затова гледам да се пазя, че друг няма да го направи вместо мен. Сигурно забелязвате, че все по-често залагам и на по-здравословни хранения, напитки и въобще публикации, но и да искам, не може да се живее само на уиски и Нутела.
Джинджифилът и алоето са неразделна част от моята "диета", а наскоро се запознах и с едни нов чай - Иван чай, отново изцяло български ( и натурален) продукт на Verve. Много ми хареса и си викам, като съм блогър, барем нещо и информативно да има тук и полезно, не само да ви разказвам какви са ми припетите през деня.
Чайчето така ми хареса, че ме вдъхнови за едни чудесни чаени бисквити, които направих заедно и за него. Ще видите как в рецептата по-надолу, но сега да ви кажа набързо какво му е специално на Иван чай.
Джинджифилът и алоето са неразделна част от моята "диета", а наскоро се запознах и с едни нов чай - Иван чай, отново изцяло български ( и натурален) продукт на Verve. Много ми хареса и си викам, като съм блогър, барем нещо и информативно да има тук и полезно, не само да ви разказвам какви са ми припетите през деня.
Чайчето така ми хареса, че ме вдъхнови за едни чудесни чаени бисквити, които направих заедно и за него. Ще видите как в рецептата по-надолу, но сега да ви кажа набързо какво му е специално на Иван чай.
Иван чай е бил традиционна напитка за северните славяни, известна още от XIII век. Наричали са го "напитка за мъжка сила", но са го ползвали и жените, особено в периода на менопаузата. ( аз би трябвало да съм далече, но знае ли се - тия ядове докъде ще ме докарат :) Прилагал се е и външно при кожни обриви, изгаряния, рани, но също и за готвене в супички и салатки, като има "олабващо" действие, както му вика баба.
Това обаче, което ме спечели тотално беше ( освен факта, че Иван чай се събира и в играта World of Warcraft под името му Fireweed за хербализъм) са неговите свойства които са не едно или две, а по-точно:
- Противомикробни (вкл. срещу грипния вирус, стафилококите и Helicobacter pylori)
- Антиоксидантни
- Имуномодулиращи
- Антиязвени
- Противо-туморни и
- Забавящи процесите на стареене
Ами как да не го пробва човек!
Веднага натиснах "клик" на сайта на Verve, за да видя какво още има и да науча повече. Разбира се при тях билката е комбинирана с джинджифил и още мурскалски чай, за да може защитата да още по-голяма ( това ставаa съвсем като във WOW + 2 divine protection) Както вече ви писах предния път, джинджифилът е страхотен имуностимулатор, но се води и най-мощната защита за подобряване на храносмилането още от древността, а в комбинация с Иван чай може да ни помогне и да тушираме глада за сладко след всяко хранене и да поддържаме нормални килограми.
Мурсалският чай пък е едно от чудесата на природата в България, богат на антиоксиданти и с редица ползи за дихателните пътища и организма, особено в есенно-зимния период.
Така се въодушевих, че накликах още неща, като истински натурален шоколад с джинджифил, но за него ще ви пиша отделно, че така съм се влюбила в него и ще му отделя отделен пост. Сега искам да ви покажа колко е хубаво да се пие чай, колко е полезно и да ви покажа, че и някоя бисквитка да хапнете с него, няма да имате проблеми, защото полезните елементи ще са в повече.
А сега, ако вече съм ви вдъхновила на чаена тема, вижте тези страхотни бисквитки. Направих ги за нула време, а после затворих в кутия и си грабвам по една за чая. Онзи ден видях, е ловките пръсти на половинката са успели да си завлекат няколко, като намерих канапчетата прилежно забутани под целите бисквити. :) Ей, на това му се казва престъпно вкусно нещо!!! Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
115 г масло
1/2 ч.ч. захар
1 малко яйце
1 бр. ванилия
щипка сол
шипка Иван чай
Съставките са на стайна температура, като в купа просто се смесват и размесват. Аз стрих малко от чайчето към тях, като количеството е по желание, но не бива да прекалявате според мен.
От продуктите замесваме хубаво бисквитено тесто, което изглежда ето така:
Прибираме го в хладилника да стегне за около 30 минути,а след това разточваме с набрашнена точила, върху набрашнен плот на лист. Изрязваме фигурки във формата на пакетче чай, като аз нямам такъв резец, но затова пък си направих от картонче и очертавах около него.
След това с помощта на сламка или пък разглобена химикалка изрязваме малка дупчица в горната част, където после ще завържеш канапчето на пакетчето ( може да бъде и обикновен конец)
Редим ги в тава с хартия за печене и ги печем на 170 градуса за 7-8 минути или докато порозовеят леко.
Оставяме ги да се охладят напълно след изпичане за да могат да се втвърдят и след това ги преместваме в поднос или кутия за съхранение.
По-късното ( при мен беше на следващия ден) ги потапяме в малко разтопен шоколад, като аз използвах този с джинджифила, за който ще ви разкажа следващия път.
Остана само да завържем връвчица на пакетчета и готово!
И чаят и бисквитите са уникални, затова с каквото и да решите да почерпите от тази публикация няма да съжалявате - дали ще е рецептата, дали ще е да опитате чая или дори само да се запознаете с нова информация.
Аз определено останах очарована и няма търпение да опитам останалите продукти на Verve.
Надявам се да съм ви била полезна, а пък аз ще се огледам за някой нов продукт, който ме е впечатлил на пазара и искам да ви препоръчам. Много блогъри правят класация на най-добрите и най-лошите неща, които са опитвали, но знаете, че аз не обичам да плюя каквото и да е било, затова предпочитам само да хваля, каквото смятам за редно :)
Надявам се и вие да споделите мнение после, както за чая, така и за рецептата.
Празниците са скоро и както поискахте, ще започна да ви представим повече тематични рецепти за сладкиши, бисквитки, сладки и разбира се, по нещо постно.
А, сега ви каня на ЧАЙ, грабвайте пакетче и да му се насладим!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Ах ах ах, много обичам хрупкави бисквитки! Благодаря за рецептата. Даже ще съчетя - бисквити + WoW! Това финно белфче...играеш ли още?
ОтговорИзтриванеМоля, Маги :) Удоволствието е мое!За съжаление все по-рядко успявам да играя, но любовта не е умряла. все си въздишам по WOW, даже сега гледам за новата част, но уви време не знам кога ще се очертае ;) Поздрави и усмивки!
Изтриване