сряда, 25 септември 2019 г.

Домашни питки за дюнер / Pita / Arabic Flat Bread


След като вече ви представих чудесната рецепта как сами да си направите месо за дюнер у дома е логично да ви споделя и рецептата за вкусните, мекички, арабски питки. Знаете, че по-често рецепта за тях се дават предимно пърленките, които са доста по-дебели от тези, в които хапваме нашенските дюнери. Аз например съм любител на по-малкото количество хляб и тестено като цяло в дюнера, затова и арабският хляб ми е супер любим по ред парични. 
Става идеално за сандвичи, рула, кутия за храна, топене в сосове, а дори съм ви споделяла и торта с арабски питки като тази тук.


Винаги съм мислила, че не е особено лесно да разточиш на перфектен кръг толкова малко количество тесто, но се оказва, че понякога и правилно брашно помага. Овен, че рецептата е лесна и може да я направите и да нямате много опит, хубаво още и това, че излизат достатъчно бройки, така че да си имате и занапред. За рецептата се доверих на Кристина от нейния сайт, но ето как ги направих аз.


Необходими продукти: 
60 мл олио/ зехтин
250 мл хладка вода
7 г суха мая
1 равна ч.л захар
1 равна с.л. сол

Пресяваме брашното в купа.


Слагаме два трети от него в купата на миксера, ако месим с него, ако не - отделете една трета от брашното от купата.
Правим кладенче и прибавяме маята, захарта и хладката вода.


Оставаме маята да се активира, а след това започваме да замесваме тестото, като прибавяме постепенно от останалото брашно, мазнината и солта, образувайки, меко, нелепнещо тесто. Оформяме го на топка и го поставяме в намазан с олио съд, покрито с кърпа, където да втаса на топло. (Аз го правя в печката на 50 градуса) 


След като тестото втаса, го разделяме на топчета, всяко от което около 84 грама. Ако искате да имате по-малки питки, но повече бройки, може да ги разделите на още две части - по  42 грама. ( Аз така направих) 


Разточваме всяка от тях първо с размери около 10-15 см и ги редим набрашнени една върху друга, за да не залепнат, както съветва Кристина.


Въпреки всичко, моите питки залепнаха, затова предпочитам другия път да не ги редя една върху друга, а просто върху небрашнената маса, една до друга, покрити с кърпа или стреч фолио.
Докато завършим и последната, питките ще бухнат и отново с помощта на брашно, ги разточваме с размери около 25-30 см всяка, ето така:


Загряваме тефлонов тиган, в който може да сложим капка- две олио ( или не ) и запичаме питките и от двете страни. 
Ако искате да са меки, като тези за дюнер, не ги печете много, а ги оставате по-бледи и ги задушавайте бързо след изпичане, една върху друга, под влажна кърпа и в найлонов плик. 


След като питките бяха готови, ги разпределих по около 10 бройки в пакетче и ги прибрах във фризера, за да си имам, когато ми трябват. Тогава може да ги запържите в олио, да ги затоплите на микровълнова или да ги намокрите с малко вода и да ги дозапечете, за да омекнат отново :) 


Определено една от най-полезните и удобни рецепти, които трябва да имате под ръка. Винаги ще имате хлебче за сандвич, дюнер, десерт и най-вече за тези от вас, които искат да консумират по-малко въглехидрати, но не могат и без тях. 
Надявам се рецептата да ви хареса и на вас и да ме споменавате с добро :) 

Поздрави и усмихната седмица, приятели :) 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
 


12 коментара:

  1. Люси,
    не съм правила питки за дюнер, но по начин на изработка приличат на Лаваша, но той е без мая.Чудесни са се получили и твоите дюнер - питки.Аз ги намазвам леко с мазнина за да не залепват когато се редят една върху друга.Но могат да се изпекат и на тиган, даже по - добре на сач.
    Поздрави, цветна и топла есен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Лени! Да, могат да се направят и без мая, но истината е, че наистина не остават толкова мекички след това. Определено няма да ми е последното "Родео" и ще има още подобни рецепти. Пожелавам и на теб една красива и пъстра есен!

      Изтриване
  2. Здравей Люси,както винаги със страхотна рецепта.Правила съм много неща от блога и резултатите винаги са супер.Имам само една препоръка,моля преди да публикуваш текстовете проверявай за правописни грешки.Знам, че това не ти е основен приоритет,но въпреки това е досадно.Надявам се,да не приемеш критиката ми като дребно заяждане.Просто ми се иска всичко да ти е идеално.Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси! Приемам забележката напълно открито и съзнателно, сама си се ядосвам понякога, но за съжаление времето и умората си казват своето, защото винаги ги проверявам. Без да звучи като оправдание, но след края на работния ден и всички ангажименти, очите ми са толкова уморени, че дори не забелязват елементарни грешки, а мозъкът ми, който ги е писал, си чете нещата както "знае, че ги е казал". Понякога ми е много по-лесно да се върна ден-два по-късно да я прочета наново и да ги забележа, и пак ме хваща яд, но какво да се прави. Определено полагам усилия да не се случва, но сама си забелязвам, че все по-трудно успявам да огрея на всякъде с работа, снимане, готвене, коментари, много публикации, авторски текстове и подробни рецепти. Все пак съм човек и очичките ми явно накрая сдават багажа :( Ще се опитам да положа още усилия, защото знам, че желание не ми липсва. Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Нека не звучи като заяждане, но има излишна запетая: “Надявам се да не приемаш критиката ми като дребно заяждане.” А иначе при Люси всичко е перфектно. С удоволствие чета не само рецептите, но и коментарите ѝ към тях. Успех, Люси! Продължавай в същия дух!

      Изтриване
  3. Изглеждат страхотни! Моите деца обичат много такива сандвичи, но готовите питки, които продават са пълни с консерванти и вредни мазнини, затова задължително ще пробвам тази рецепта. Благодаря ти за идеята ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар, Ваня :) надявам се да ги одобрите у дома ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Еххх Деси, Деси...
    Ц..ц..ц...
    Ами твоя коментар, пълен с пунктуационни грешки, как ли да го коментираме ние четящите?

    Люси, блога ти е един от атрактивните блогове за домашна кулинария. Текстовете са закачливи и описателни.
    Фото снимките завладяват сетивата.
    Това за мен са фактори, показващи страстта която влагаш в хобито си.
    Фактора "правописна грешка, предизвикваща досада", е просто...ами не е фактор.

    Ще се радвам да бъдеш гост блогър в моя блог.

    Ан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за поканата, Ан. Признавам си, че не винаги имам време да редактирам всичко, но благодаря на читателите за проявеното разбиране - разбира се, че е по-хубаво да няма печатни грешки :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Направих тази вечер питките, станаха ми много твърди, къде сгреших

      Изтриване
    3. Здравей, непознат! Може би сте ги изсушили повече отколкото трябва на котлона или сте прекалили с брашното. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Благодаря за рецептата. Получиха се чудесни.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...