вторник, 26 февруари 2019 г.

Баница с кайма и праз в кексова форма / Meat and leek banitsa in a bundt pan


Вчера така се получи, че нямах много време за правене на вечеря. Цяла вечер се занимавах със сглобяването на една мебел, която пристига на части и човек сам трябва да си я сглоби по инструкция. Не се притеснявайте - не ми е за първи път, справяла съм се вече в миналото с масичка за компютър и шкаф за баня. тази проклетия от вчера обаче ми скъса здравето до полунощ, защото първо имаш тук-таме разлепена част, ама "айде" си викам, сега да връщам чак до Холандия пратката, нещо, което едно лепило ще оправи за една минута. 

После се оказа, че болтовете, които са ми пратили са по-къси отколкото трябва, и макар на прага да събирам всичко и връщам, си погледнах наредения "пазар" от вещи, които чакат де приберат в конкретната кутия на Пандора и стиснах зъби. Хайде до магазина, за няколко болта, няма да се ядосвам. 
Тръгна всичко по план и накрая се оказа, че една плоскост нещо явно е неточна и не влиза в улея. Мъчи там нещо с шкурката да натаманиш, макар самата аз вече да се прокиснах на поне три европейски езика за това, че си поръчвам такива мебели. Осъзнавайки, че няма да имам много време да си сготвя вечеря, реших да спретна нещо набързо, с продукти от хладилника. 


Кори за баница - налични, малко праз, каймичката, която бях взела за друго ястия, ама карай и се сетих, че така и не бях качила ( нагоре по шкафа)  формата за кекс, която ползвах за тази рецепта.  

Не му мислих много дълго, реших да си спретна една баничка с кайма и праз и кана айран за вечеря. И добре, че го направих, защото накрая и помощ дойде да сглобим онзи пъзел на Хелрейzър и пак не мога да се похваля, че успяхме да създадем подобие на картинката от рекламата.

Но едно мога да кажа - неприятностите се преглъщат по-лесно на пълен стомах, затова никога не си лягайте ядосани или гладни! За щастие баничката стана много вкусна и сега бързам да ви споделя рецептата, защото работната седмица е в разгара си, а с това и изненадите по пътя ни. Е, поне вечерята няма да я мислим с тази вкусна рецепта, която става бързо и лесно, а съмнявате ли се, че е вкусно?! :)  


Ето я и нея:
Необходими продукти: 
Около 200 г кори за баница ( половин пакет)
1/2 глава лук
1 стрък праз
250 г кайма
кимион, черен пипер, сол
50 г масло олио

Започваме като запърваме за кратко нарязания на ситно лук и праз, докато омекнат. 


Прибавяме каймата, като може да я запържвате и едновременно на друг тиган и просто да ги смесите. Пържим на умерена температура,за да не ни прегарят зеленчуците, а каймата е добре да се стремим да раздробяваме на възможно по-малки парченца. 
Когато плънката е позапържена, но все още сочна, я овкусяваме с подправките на вкус.

                             

Форма за кекс намазваме с олио и слагаме две кори така, че да покрият дъното. Слагаме малко от разтопеното масло, смесено с олио и слагаме още една тънка кора отгоре - леко намачкана. Разпределяме част от плънката. Така редуваме кора с малко масло, после пак кора с плънка, докато формата е напълни. Плънката я разпределям общо на три пъти, като има кори с масло между тях :) 


Подвиваме корито отгоре, така че да се запечата добре и притискаме леко, за да може баницата да вземе формата на съда при печенето.


Намазваме с още малко мазнина отгоре и пъхаме да се пече на 180 градуса за 30-40 минути.
 След изпичане я оставаме леко да с охлади и обръщаме върху подходяща чиния или поднос :) 


Режем на парченца и ядем..с ръце :) 
Идеална вечеря, обяд или закуска  - и с нови сили за нови предизвикателства!


Усмихната седмица, приятели! 

Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



7 коментара:

  1. Прекрасно предложение Люси.Даже и за посрещане на гости е страхотно, а толкова е лесно и красиво.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени :) И така както си ми дошла "на гости", ти отрязвам парченце :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. то при нас стана за обяд на Люси баничката с кайма, за следобяд соленките на Люси и за десерт торта с питки за дюнер на Люси, стана всичко на Люсииии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лелее, каква чест. За такъв избор на меню заслужаваш персонална похвала от мен. Благодаря за доверието, Галя <3

      Изтриване
  3. This is phyllo dough that you are using?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...