петък, 26 октомври 2018 г.

Торта "Златната ябълка" / Golden apple cake


Неуморна съм знам, но какво да направя когато вдъхновението връхлита. Tези дни ви затрупах с кое от кое по-изкушаващи предложения, а сега ви поднасям за капак и торта, която ще съжалявате, ако не опитате. Още повече, че е доста лесна за направа, а толкова ефектна. По случай днешния Димитровден, се вдъхнових от традицията на масата да има блага питка с ябълки. Реших моята блага "работа" да е торта направо и то със златна ябълка - като българската народна приказка, тъй като ще честваме български народен празник. Пък и е петък! Двоен празник направо! Ако днес не ударите чаша вино, няма кога. 


Много поверия знам за Димитровден! От това, че от днес започва зимата, макар по сметката за тока да съдя, че отдавна е почнала, до това, че днес за основно е добре да се хапва кокошка или петел, а може и овен.  Аз ще се лиша от тези удоволствия сега, но затова пък ще я спазя относно десерта, като се нагостим с една супер вкусна, празнична и ароматна торта с крем и ябълки за здравето на всички Митковци, Миташки, Димитринки, Диманки и Драговци. Бъдете живи и здрави и много щастливи!


Днес успях обаче да науча и нещо ново, което не заех като старовремешна традиция и то е, че в началото на XX-ти век на този ден е имало пазар за слугини за богаташките семейства в София.  Малко като Downton Abby работа - слугини, интриги, любовници и т.н. Научих за тази интересна традиция в миналото от Райна Костенцева, автор на книгата "Моят роден град София  " , като откъса касаещ традицията може да видите публикуван тук.

Може да си кажете "Люси, сега защо ни заминаваш с това?!", но аз съм си любознателна по природа и винаги ми става приятно като науча нещо ново, особено за такива големи празници като Димитровден, за които смятаме, че знаем всичко.


С днешната рецепта няма да ви карам да слугувате в хукната, защото ще стане много бързо, че даже използвам и готов пудинг - карамел, за да ви улесня работата.  Толкова е вкусна, че ще стане една от любимите ви рецепти и повече няма да се чудите къде да похарчите останалите ви ябълки. Рецептата си харесах от тук и се получи чудесно още от първия път. Защото е празнична добавих повечко ром за вкус, който знаете много върви с карамела и ябълките, но ако я правите за деца, може да го пропуснете или замените със сока на компот.


Няма да се бавя много, че празник ни чака, а ако не сте измисли десерта за днес ще ви трябва точно такава рецепта, която става за нула време. Вижте какво ви трябва:

Необходими продукти:
За блата: 
4 бр. яйца
100 г захар
50 г царевично нишесте
70 г брашно

За крема:
1 бр. пудинг Др. Йоткер Карамел / Бадеми *
Около 1 кг ябълки
1-2 с.л. захар
2 с.л. вода
сокът на един лимон
1 пак. желатин


За ганаша:
350 мл сладкарска растителна сметана
300 г тъмен шоколад

Още: жълта ябълка
запечени филирани бадеми 
ром / захарен сироп/ компот за напояване

*( за него ни трябва 400 мл прясно мляко и 3 с.л. захар) 

Заточваме като загряваме фурната на 150 градуса и поставяме кръг хартия на печене в леко намаслена,  форма за торта с размери 24 см на дъното.

След това приготвяме блата. За целта разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. 

          

Махаме купата от миксера и пресявайки постепенно бъркайки, бавно и внимателно интегрираме брашното и нишестето, което сме смесили предварително. 
Изсипваме във формата и пъхаме във фурната да се запече за 20-30 минути. Когато е готов, изваждаме да се охлади постепенно и напълно.
През това време измиваме, обелваме и нарязваме ябълките на средно до малки кубчета. ( Аз имах повечко за изрязване, така, че не знам колко точно използвах като количество накрая)

                                                                         
 Слагаме ябълките в подходяща тенджерка и прибавяме захарта, водата и лимона. оставяме ги да покъкрят малко докато поомекнат леко, а през това време се захващаме с основаната част на крема. 


Приготвяме пудинга спрямо съдържанието на опаковката, като рецепта посочва той да  с приготви с 400 мл мляко, а не 500. За мен това е по-скоро въпрос на вкус, тъй като слагаме и желатин и няма какво да ни притеснява. Аз се спрях на пудинг с вкус на карамел, но вие може да изберете шоколад, ванилия или пък ако попаднете на такъв с вкус на бадеми.

                                                  

Накисваме желатина според инструкциите на опаковката в малко студена вода за да набъбне.
Когато пудингът ни се сгъсти, дърпаме от огъня и прибавяме набъбналия желатин и бъркаме докато се разтвори напълно, а след това и ябълките. Ако има много отделна течност от тях, не я слагайте. Разбъркваме добре отново :) 

                            

Изстудения вече блат разрязваме на две по хоризонтал с помощта на дълъг нож и поставяме едната част на дъното на същата форма. 
Сиропираме с малко течност по желание - малко ром, захарен сироп или компот.
Изсипваме крема и завършваме с втората част на блата. 

Така сглобената торта оставям за кратко на стайна температура, преди да я приберем в хладилника, тъй като не бива да прибираме топла храна в хладилника.


                            

Докато тя стяга, се заемаме с ганаша. Него приготвяме по традиционния начин като в касерола оставяме сметаната да загрее до точка на кипене, а след това дърпаме от огъня и прибавяме начупения на ситно шоколад. Оставяме една -две минути, а след това разбъркваме, най-добре с телена бъркалка или силиконова шпатула, докато получим хубав, ласкав шоколадов сос, а след изстиването му и крем.



 Златната ябълка пък измислих в поселения момент, като използвах една по-малка жълта ябълка, която напръсках със златен ( ядлив) спрей, а след това поръсих и със златна захарна украса. 

Сигурна съм, че на фона на шоколада и една добре полирана и намазана с олио жълта ябълка ще ви свърши работа, но в името на творчеството, аз давам всичко от себе си :) 




След като тортата бе готова, я махнах от формата и измазах първо добре с половината от ганаша. С другата половина започнах да рисувам завъртулки около ябълката, без особена идея какво точно искам да постигна - в къря на краищата ми хареса, тъй като не беше съвсем типичната украса.

 

Завърших всичко с украса от леко запечени на сух тиган фалирани бадеми, които още повече обогатяват вкуса на тортата. 



  Сигурна съм, че ще може да ги замените и с други ядки, тъй като ябълките обичат и орехи например :) 



Не мога да спра да й се любувам, защото едно от най-задоволителните ми чувства след целия труд, намацана кухня и рошава главура в края на деня ми е като видя тази красота на масата.
Какъв би бил животът ни, ако се лишаваме постоянно от нея ?!

Пожелавам ви един прекрасен празник,  кратък работен ден, спокоен уикенд и много, много сладки моменти <3

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!  





3 коментара:

  1. Изкуство - с чувство! И носи толкова позитивно послание... като топлата Златна есен навън! 🍂🌰🍁

    ОтговорИзтриване
  2. Кога нанасяме ганаша и След колко време е готова за хапване тази прелест?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ганаша нанасяме след като тортата е стегнала и смея махнали от формата. Тортата е готова за хапване веднага след това, но за колко време ще се охлади и стегне зависи от доста фактори, но да кажем 2-3 часа. Поздрави сърдечни :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...