петък, 12 март 2021 г.

Пилешки бутчета в бира и сотирани картофи / Grilled Beer Chicken with Sauté potatoes



Всеки си има по една такава рецепта, която не само може да прави със затворени очи, но му носи толкова спомени от последните години, че самото й ухание може да го накара да се почувства като у дома. Сигурно веднага ще си помилите, Люска, то у вас на бира ли мирише, но всъщност няма по-ухайно нещо от печеното с бира месце. Ако не сте го опитвали досега, сигурно ще живели под камък и сега се чувствате така, както когато попитах хората  какъв е този лаф с момента за апартамента, за който всички говорят. 

Помня, че преди да дойде времето на козметичните продукти с цени на като злато за чеиз, бирата се ползваше и за маска за коса и такива неща. Българинът отваряше една бира и с нея и ще сготви и ще се разкраси, а накрая и ще си пийне, та да разкраси и другия срещу него. 


Аз обаче още обичам да оставям недоизпитата бричка, за да сготвя това вкусно пиле с бира, защото не само е една от най-лесните бързи рецепти на света, но е чудесно за наближаващия сезон като цяло. Също така тази рецепта я обещах преди време на един приятел, който си я пожела в една от анкетите, които пускам, каква рецепта искате да видите в блога. Ето я и нея. Вярно, една COVID година по-късно, но тъй като тя е нулева, все едно не е минало никакво време ;) 
И за да не е само това, ще ви споделя към нея и другата ми любима рецепта за гарнитура - за сотирани картофки, които са така ароматни, че ще искате да изядете и тези в чинията на съседа до вас. Бъдете така разумни и си сложете двойна доза от самото начало и да не се излагаме с въпроса "Това ще го ядеш ли" ? 

И да не се бавим много, много, защото ако искам да ви покажа колко е лесно да се готви, не трябва да затруднявам и хората, които не обичат да четат много текст :) 

Необходими продукти:
2-3 бр бутчета
300 мл светла бира
500 г картофи
1/2 връзка копър
2 с.л. масло
олио
сол
черен пипер
чеснов пипер

Колко бутчета ще сложите да се пекат, зависи от вас, но тъй като пилешкото е най-вкусно топло и прясно сготвено, препоръчвам да си готвите порцийката, която ще изядете. Сложете измитите и почистени от останалите перца ( ще си помилите, че не нужно това уточнение и ще сгрешите) бутчета в подхождаща тавичка и овкусете със сол и черен пипер и от двете страни. Аз обичам да слагам и чеснов пипер, защото понякога печения чесън става доста тежък, но когато е под формата на пипер е много по-близко да аромата на пилето от KFC например, което е пък мое "грешно" удоволствие. 


След това доливаме бирконко към съдчето, така че да стига поне до половината на бутчетата и пъхаме да се пекат първоначално на силна фурна (200 градуса), под фолио докато заврат, а после намаляваме на 170 и печем докато се изпекат добре и месото стане крехко. Около 40 минути.


Докато пиУето се пече, имаме време да си направим гарниТУрата. За целта обелваме и нарязваме на средно големи парченца картофките, като макар по заведенията да ги правят на по-големи парчетата,аз избирам по-малки, защото сваряването има става по-бързо и самия картоф е по-овкусен. 


Слагаме картофите да се сварят в малко подсолена вода, колкото да ги облее добре, заедно с една супена лъжица олио. Варим ги, докато забита виличка се измушва лесно,  но внимаваме да не ги преварим и да се скашкат. След като са готови, ги отцеждаме, а в тиган слагаме да загрее олиото и маслото, докато второто се разтопи. 
Прибавяме картофите и ги оставяме да хванат хубав цвят от едната страна, преди да ги разбъркаме.


Овкусяваме със сол, а щом картофките са придобили вкусен загар от всички страни, прибавяме накълцания на ситно копър. Може да прибавите и накълцан на ситно чесън - една-две скилидки чесън.


Разбъркваме още -един два пъти, докато всички вкусотийки полепнат по картофките.


Преди да извадим пилешките бутчета, махаме фолиото, така че да се запече добре и кожичката и да стане хрупклва.


Това ястие е толкова лесно за приготвяне, че беше и едно от първите на които научих половинката ми да прави сам. Сега, когато го питам дали ще сготви нещо, обикновено казва "Пиле с бира ще е, тъкмо съм си отворил една :) "


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,




 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




6 коментара:

  1. Съгласна съм, че бирата и пилето са една наистина невероятна комбинация, а сотираните картофки правят рецептата просто великолепна. Ммммм, да си оближеш пръстите, както се казва:) Благодаря за чудното неделно предложение, обядът е готов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар :) Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  2. Люси,
    майка ми прави цяло пиле с картофи в кесия, което също е с бира.Става много вкусно.Кесията е от онези, по - дебелите, които едно време имаше.И сега ги има тук - там.Кесията предварително е намокрена в солена вода.Продукти се слагат в нея, овкусени със сол и подправки.Завързва се, в тавата се налива бирата.Твоят вариант също е чудесен.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени. каква кесия, от хартиените ли? Стана ми интересно това с намокрянето. Звучи вкусно. Поздрави!

      Изтриване
  3. Отлична рецепта представена с много любов. Благодаря.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...