Много пъти са ме питали "Коя е любимата ти торта?", явно предвид изобилието от такива в блога. Не отдавна я открих обаче, и макар винаги да съм имала някои мои фаворити тук, тази торта все още води класацията с невероятния си вкус.
Има всичко, което обичам и се радвам, че ще успея да я споделя с вас преди предстоящите празници - Цветница и Великден. Тази неделя майка ми има имен ден и отново ще я почерпя с любимата ни торта: торта "Монте".
Както може да видите, тя е изключително фина, нежна и деликатна торта, която съдържа в себе си идеално съчетание на вкусове и текстура.
Всяка хапка от нея е като пътешествие в страната на сбъднатите желания!
Тортата не е никак сложна и си струва да си запишете рецептата.
Предизвиквам ви да я направите, а ето и как става това:
Предизвиквам ви да я направите, а ето и как става това:
Необходими продукти:
За блата:
6 белтъка
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
80 г лешници
За кремовете:
6 жълтъка
100 г захар
1 л прясно мляко
2 бр. пудинг ванилия
250 г масло
100 г шоколад
Още:
15 бр бисквити
200 г течен шоколад тип "Нутела"
150 мл сладкарска сметана за разбиване
Започвам като разбивам белтъците със захарта на сняг. След това прибавям постепенно брашното и счуканите на не много ситно 50 г лешници.
Изсипвам сместа в намаслена тавичка, с хартия за печене на дъното, с размери на тавата от 26 см диаметър.
Пека във фурната на 180 градуса за около 10 минути и оставям да се охлади напълно.
Блатът не е точно пандишпанен, а доста по-плътен.
Захващаме се с крема като смесваме пудингите, жълтъците и 200 мл от млякото.
Разбиваме ги на еднородна смес, а на котлона сваряваме останалото мляко със захарта. Когато тръгне да завира, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти.
Дърпаме от огъня и прабавяме към крема маслото, като разбъркваме, докато се интегрира изцяло. Разделяме крема на две части, като към едната прибавяме начупения шоколад.
Аз винаги се спирам на черен - по-наситен вкус и цвят. Разбърквам хубаво в горещия крем, докато се разтвори напълно. Ако искате да подсилите сладкото, може да добавите 10 г пудра захар тук.
Оставям двата крема леко да се охладят, като ги покривам със стреч фолио, за да не хващат коричка.
Сглобяване на тортата: Използваме форма с махащи се стени или ринг за торти.
Намазваме блата хубаво с течния шоколад, като не е необходимо да е точно Нутела, но да е с богата лешникова основа.
Разпределяме отгоре остатъка от ядките,
а след това и бисквитките. Не съм сиропирала бисквитите, тъй като от топлината и сочността на крема, те ще омекнат достатъчно. Може да използвате бишкоти или друг вид любими бисквити.
След това изсипвам ваниловия крем, разпределям равномерно и прибирам за кратко в хладилника да стегне за няколко минути. Изваждам и слагам шоколадовия крем. Оставям в хладилника за няколко часа или най-добре за вечерта, за да може тортата хубаво да поеме вкусовете.
След това изваждаме от формата и украсяваме по желание, като за мен това бе още един пласт от пухкава бита сметана, шоколадови стърготинки и
тези интересни шоколадови солетки, които намерих в кварталния магазин.
И така, ако харесвате рецептите в блога и желаете да има още много такива, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул за това, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител.
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
А аз ви оставям с тези изкусителни кадри и започвам да подготвям менюто за предстоящия празник, но поне десертът е решен! Ще чакам и отзивите ви от всеки, който я опита!
Усмихнати почивни дни, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравейте. Тортата изглежда уникално, утре ще имам специално гости и мисля да я направя довечера, но не съм фен на битата сметана. С какво мога да я заменя? Благодаря :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ивета! Може просто да я пропуснеш или да си напарвиш някакъв крем от маскарпоне, но според мен в тортата има достатъчно вкусове и така. Поздрави!
ИзтриванеОтново разкош -
ОтговорИзтриванепри твоето впечатляващо разнообразие от вълшебни торти,
наистина е трудно да се избере фаворит, Люси!
Изглежда много нежна, елегантна и фина,
чудесна рецепта с прекрасни снимки и представяне...
Специални поздрави за празника и за майка ти -
горда и щастлива с толкова талантлива дъщеря.
Благодаря от все сърце за милите думи и поздравления, Диди. Изпращам ти много виртуални прегръдки!
ИзтриванеЗдравей Люси! Първо честит празник на мама, да и е живо и здраво името и късмет в конкурса на Благоводител! Тъкмо си търсих рецепта за торта за Великден и гледам си "изскочила" с поредното изкушение и понеже много бързо се справих с търсенето ми остана време да те подкрепя в конкурса, още веднъж ти пожелавам късмет!
ОтговорИзтриванеСърдечни благодаря за милите думи, Диди! Много си мила! Благодаря и за подкрепата в конкурса! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеТортата изглежда прекрасно и определено бих я пробвала! :) Имам една питанка, обаче - с какво може да се замени течният шоколад или може ли да се пропусне въобще? НИкак не го харесвам, за сметка на това този вид крем ми е любим. Шоколадов ганаш? Или нещо друго?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Дидо. Може да сложиш шоколадов ганаш или някъв любим мармалад, карамел или нещо друго, което според теб ще ти се върже вкусово. Поздрави и увмивки!
Изтриванеprekrasna e!Blagodaria za Receptata!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванетортите при теб са толкова разнообразни, впечатляващи и вкусни.Лично аз се затруднявам коя да избера.Но тази е наистина уникална в разрез и заслужава да се направи и пробва по празниците.Аз харесвам ореховите торти и тези с ананас - любими аромати.Тази торта е наистина съвършена.
Поздрави !
Благодаря ти, Лени!
ИзтриванеУсмивки от мен от все сърце!
И аз с въпрос :) Лешниците сурови или печени?
ОтговорИзтриванеАз ги запекох за малко, тъй като имах само сурови у дома ;)
ИзтриванеНаправих я :) ама точно копие , разбира се не толкова майсторска изработка ! За всеки повод правя торта , все се харесва , но като този път не е било! Уникална ! Получих похвали дори от тези,които никога не го правят!Благодаря , Люси ! Май и на мен ще ми е любима тази торта! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Миленка! За мен наистина радост да чета такива отзиви. Надявам се скоро да те предизвикам и с друга интересна тортичка. Усмивки от сърце!
ИзтриванеИ аз идвам да благодаря за чудесната рецепта :) Тортата е страхотна , само увеличих двойно захарта в крема :) Поздрави
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Радвам се, че ти е харесала, Кате. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеСтрахотна рецепта, благодаря! Много вкусна торта, приготвена за нула време. Замених тъмния шоколад с шоколад с млян лешник и също се получи божествен вкус. Люси, сигурна съм, че рецептите ти внасят усмивки във всеки дом, така както внесоха и в моя. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеТеди, радвам се, че ти е харесала. Направих подобен варинат на една торта, която прилича на тази много...надявам се скоро да мога да я споделя ;) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравейте, дали лешниците може да се заменят с орехи в блата? Благодаря
ОтговорИзтриванеДа, може ;) Поздрави!
ИзтриванеПудингите от колко грама са
ОтговорИзтриванеПудингите може да са разлини, затова не е от значение грамажът им, а да са достатъчни за количесвтото течност, което е литър или на опаковката да пише, че пудингът е за 500 мл мляко.
ИзтриванеТоку що я направих. В сметаната сложих боя на прах и тя ми се пресече,може ли да ми кажете защо? Чакам с нетърпение утре да я пробвам!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Емилия. Боята или сметаната се пресече? Ако си ползвала животинска сметана и си я пребила от разбиване, е нормално да се пресече. Растителна досега не ми се е пресичала, така че може би е нещо от боята.
ИзтриванеЗдравей, Люси! Как успяваш да украсиш стеничките на тортата? Аз съм едно непохватно същество, което не знае цаката и подмята шоколадови пръчици с надеждата да лепнат там, където трябва. Иначе направих тортето току що и изглежда обещаващо. :D
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Вдигам тортата в едната ръка а с другата залепвам стърготините по дъното, като падащите отдолу се събират в тавичка, от която си загребвам отново. Другия вариант е да ги залепваш с помощта на нещо равно като шпатула, което да повдигаш нагоре и да се залепват стърготините. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеПривет, Люси! За пореден път те поздравявам за прекрасните рецепти. Много мо хареса на вид тази тортичка, приготвих я за дядо ми, който е именик днес, но стана проблемче.. шоколадовия пласт не ми се получи. Изпълнявах съвсем точно рецептата, но след като сложох маслото, шоколада и изчаках да изстине, той стана като мляко с какао... Въпреки това го излях върху белия пласт, малко стегна, но май ще е само това :( Можеш ли да ми кажеш какъв е проблема? Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Джиджи :)
Здравей, Джиджи! Много странно, което казваш, тъй като и маслото и шоколада са стягащи елементи и е невъзможно да разводянт крема, освен ако маслото не е просто куб замразена вода, а шоколадът някакво нечувано менте. Според мен е добре да им дадеш малко време за стягане, ако им е било необходимо, защото не винаги става бързо. За всеки случай ще следя с интерес и моля те пиши как е станала накрая. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеИзключително ефектен и лесен празничен завършек на всяка вечеря или обяд. Правя я вече няколлн пъти и винаги получавам само адмирации!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала. Поздрави от все сърце и благодаря за оставените отзиви!
Изтриване