
Не мога да си взема пълна заслуга за рецептата, защото макар да е много добре позната българска тортичка, ми я изпрати читателка преди повече от година. Тогава я направих, като я записах в тефтера по този начин, но след като неуспешно търсех нейното писмо (аз не ги трия никога, не знам какво се е случило), все не публикувах снимките, тъй като не ми се струваше редно.
Сега обаче реших да я споделя с вас и да я призова да ми пише отново, след като я познае, защото наистина държа да спомена името й.
За мен е винаги голямо удоволствие, когато някой ми изпраща рецепта, която мога да интерпретирам или да й придавам нова визия. Точно така направих и с днешната класическа орехова рецепта на мама Данче, която познаваме от старите тефтери. Не е класика без причина!
Тортата става наистина бързо, а продуктите й са такива, че всеки ги има у дома. Масленият крем е идеален за тези орехови платки, тъй като им придава необходимата сладост, без да доминира много, така че наистина да се насладите на богат орехов вкус.
Актуализация 2018-та:
И така преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:
Актуализация 2018-та:
И така преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
12 с.л. млени орехи
3 с.л. галета (може да се замени с брашно)
1 пак. бакпулвер
Сироп: вода, захар, ром
Крем за една доза:
125 г меко масло
1 к.ч. пудра захар
1 жълтък
Цялата рецепта е изключително елементарна, затова явно съм си спестила усилията да я снимам стъпка по стъпка (или просто съм забравила, тъй като ми е свършила гинко билобата).
Като за начало разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.
След това прибавяме млените орехи, галетата (може да смените с брашно) и бакпулвера. Аз слагах много големи лъжици с купка, тъй като ми се стори, че сместа може да поеме повече сухи съставки.
Разпределям сместа в две тавички от 22 см диаметър, застлани с хартия за печене на дъното и леко намаслени. (Аз изпекох един голям блат, който разрязах на три, но това може да бъде по-трудно за тези от вас, които не са опитни в рязането на тънки блатове.)
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Готовите блатове се охлаждат напълно.
Приготвяне на крема: Разбиваме маслото на стайна температура с пудрата захар и жълтъка до получаването на пухкав крем.
Приготвяме и сиропа, за напояване на блатовете като кипваме равни количества захар и вода и оставяме да поврят около 8 минути. След това прибавяме ромова есенция или няколко супени лъжици ром. Направете го на вкус, в завивимост от интензитета на аромата, който жеалете.
Сглобяваме тортата като сиропираме леко блатовете, а след това разпределяме от крема между тях и по цялата повърхност на тортата. Може да направите двойна доза крем, ако искате да е плътно и добре измазана като моята, но имайте предвид, че повечето крем ще я направи още по-тежка като вкус.
Украсяваме с млени и цели орехи и вафли за мелба ;)
Украсяваме с млени и цели орехи и вафли за мелба ;)
Да ви е сладко!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванемного лесна, но същевременно красива торта.Много красив външен вид си и придала, отрязаното парче изглежда страхотно.
Поздрави !
Благодаря ти, Лени :) Поздрави и много усмивки за теб!
ИзтриванеПрекрасна както винаги.Благодаря за споделената рецепта, но мисля, че маслен крем от 1 п масло и кафена чаша захар са крайно недостатъчни за намазване на два блата и после на цялата торта отвън- ако съм разбрала правилно - или отвън тортата е декориране с друг крем?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ирена и благодаря. По принцип крема се маже на тъничко, все пак е стара рецепта, но аз го удвоих. Все пак с повече маслен крем става доста по-тежка, пък и с орехите, може да не е за всеки. Но допълних в текста, е може да се сложи довйна доза, ако се гони същия ефект. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси, отново влизаш в ролята на изкусителка, немога да остана безпристрастна към тази вкусотия. Целувки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Танче <3 Прегръдка!
ИзтриванеMolia napishete kolko voda I kolko zahar izpolzvahte za siropa?
ОтговорИзтриванеЗдравей, непознат! Количеството, както съм написала е едно към едно, в зависимост колко сироп искате да си приготвите. Аз обичам да правя повече и си го съхранявам в хладилника в буркан/ шише. Тоест на една чаша захар отговаря една чаша вода. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси, мноого добре ми изглежда тортичката, както всичко което правиш:) Имам само един въпрос за крема, малко ме притеснява суровия жълтък, защото ще я хапва и две годишния ми мъник. Може ли да се направи крема без жълтъка? :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Роси! Да, може да пропуснеш жълтъка :) Поздрави и усмивки!
Изтриванеzdraveite,iskam da popitam ima li kakao v blatovate,zashtoto mi izglejdat tamni na otrjzanoto parche i kakvo imate predvid pod krem za edna doza?Blagodarj i se izvinjvam predvaritelno za latinisata:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Няма какао в блатовете, просто орехите ми бяха по-тъмни. Кремът е достатъчен да се нанаесе доста тънко, но ако искате да е повече, като при мен, може да си го напарвите двоен. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте. Ако разделя сместа за блата на 3ри части и така пека? Колко време ми е необходимо за изпичане?
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен :) Може да разделиш сместа. Мисля, че ще се изпекат за буквално минути - 10 например :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте отново. Тортата стана чудесна, хареса се на всички. А блатовете разделих на 3 части и точно за по 10 мин бяха готови. Благодаря за рецептата.
ИзтриванеМного се радвам :) усмивки и поздрави от сърце!
ИзтриванеЗдравей Люси! Блатовете предполагам,че стават сочни след сиропирането,защото ще я направя за бара и няма да се продаде за един ден 😀😘😉
ОтговорИзтриванеЗдравей, Дора :) Да, блатовете са си сочни, в зависимост колко ги напоиш де :) Имай предвид, че кремът е на маслена основа, така че ако е в хладилник дълго време стяга. Най-вкусна е като се оставя леко на стайна температура да омекне :) Поздрави!
ИзтриванеНаправих тортата, стана прекрасна. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставените отзиви :)
Изтриване