
Насъбират се коментари и запитвания без отговор, не успявам да пиша или посетя дори приятелите си блогъри и да почерпя вдъхновение или просто да се оближа на някоя вкусотия, а дори не искам да започвам с мейлите в пощата.
Имали ли сте толкова много работа, че в един момент просто изпадате в кататония и гледате в една точка?!
Имали ли сте толкова много работа, че в един момент просто изпадате в кататония и гледате в една точка?!
Причината за всичко това не е разбира се вроденият ми мързел.
Не, не, не!
Истината е, че след дълго планиране, (но не много дълго обимисляне,) решихме да се преместим в Норвегия.

Ето, че обаче всичко това свърши и последните дни опаковах кашони с багаж и си взимах мисловно сбогом с всичко, което обичам в България. И докато преди годините този лист не бе толкова дълъг, в последно време нещата се промениха и заминаването никак не беше толкова лесно, както си го представях. Всеки ме питаше как съм, дали се вълнувам, а аз отговарях с едно "Добре съм", но вътрешно за първи път усещах в сърцето си, че много "неща" в България ще ми липсват.

Каквото и да става обаче, вярвам, че човек съжалява повече за нещата, които не е направил, отколкото обратното, затова се гмуркам в дълбокото, пък да става каквото ще. Дотогава ще се опитам да създам перфектния баланс между живот в чужбина и прибиране по-честичко у дома (лъжа, която всеки си казва, но сме длъжни да я поддържаме жива), да запазя приятелствата си и да съм на линия за всякакви кулинарни ангажименти от по-сериозно естество, да не изпадам в паника и да следвам максимата си : when in doubt...just cook something!
Това разбира се няма да е лесна задача, тъй като след като се нанесохме в първата си квартира (която можем да си позволим), и прегледах инвентара, с който разполагам и цените на продуктите в магазина, моята най-искрена реакция бе нещо такова:
След като пих една студена вода (тука в Норвегия алкохолът е рядко срещано явление като добър басист) реших, че с времето ще успея да спретна все някаква кухня, в която да спретвам все някаква храна. Дотогава пък имам цял куп с рецепти в чернови, която бях така умна да си поподготвя, докато "запивах" с бира лятото в България.
Днешата е точно такава, защото не само е приготвена под влиянето на бира, но и съдържа бира - нашата любима, българска, лятна подправка и гарнитура.
Отдавна не бях пекла цяло пиле, тъй като не успяваме да го изядем на едно сядане, а месото не е толкова апетитно като поостане. Затова пък цялото печено пиле си има своя чар и уникален вкус, като под ръка вече имам няколко полезни рецепти, на които мога да разчитам, щом ми остане сготвено пилешко месо.
Надявам се и на вас да ви хареса, а обещавам ви, ако сте гладни, съвсем спокойно може да си го изядете за вечеря. Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр. цяло пиле
1бр. бира (400-500 мл)
2-3 скилидки чесън
1-2 резена лимон
1 с.л. масло
сол, черен пипер, лют пипер, (кимион, кориандър, чесън на прах и печена мляна царевица)*
Още за гарнитура:
пресни картофи, моркови и чушки
Започваме, като измиваме пилето ( хигиената винаги е важна ;) ).
Нарязваме лимона на едри парчета, а сикилидките чесън обелваме и пъхаме в пилето. Осоляваме отвътре.
Днешата е точно такава, защото не само е приготвена под влиянето на бира, но и съдържа бира - нашата любима, българска, лятна подправка и гарнитура.
Отдавна не бях пекла цяло пиле, тъй като не успяваме да го изядем на едно сядане, а месото не е толкова апетитно като поостане. Затова пък цялото печено пиле си има своя чар и уникален вкус, като под ръка вече имам няколко полезни рецепти, на които мога да разчитам, щом ми остане сготвено пилешко месо.
Надявам се и на вас да ви хареса, а обещавам ви, ако сте гладни, съвсем спокойно може да си го изядете за вечеря. Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр. цяло пиле
1бр. бира (400-500 мл)
2-3 скилидки чесън
1-2 резена лимон
1 с.л. масло
сол, черен пипер, лют пипер, (кимион, кориандър, чесън на прах и печена мляна царевица)*
Още за гарнитура:
пресни картофи, моркови и чушки
Започваме, като измиваме пилето ( хигиената винаги е важна ;) ).
Нарязваме лимона на едри парчета, а сикилидките чесън обелваме и пъхаме в пилето. Осоляваме отвътре.
Затваряме крачетата с помощта на канап и мажем пилето с масло, като го подправяме с подправките. ( * тези са по-желание, тъй като са от "микс подправка за ароматни картофи", която се съчетава иделно с останалите, тъй като не са натрапчиви)
Може да сложите и малки парченца масло директно върху кожата.
Заливаме всичко това с бира,
Пъхнах пилето да се пече на 180 градуса за около час, като след като хвана хубав цвят отгоре, покрих с фолио и задуших, като продължих с печенето. Коричката тогава омеква, затова махнете фолиото няколко минути преди да го извадите, за да стане отново хрупкава.
Гарнирах ястието с печени на фурна сезонни зеленчуци като пресни картофи, моркови и зелени чушки, всичко нарязано на средни по големина парчета.
Месото е толкова крехко и ароматно, а за най-добър вкус използвайте наистина хубаво пилешко месо и не посягайте към замразените такива.
С тези вкусни кадри ви оставям за сега, а вие ми стискайте палци да не умра от глад в Норгето (и жажда, и жажда!) , докато си водя блога и се опитвам да си сглобя някаква кухня.
Пожелавам ви една чудесна седмица, а ето, че вече сме я преполовили...какво по-чудесно?!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Еххх, Люсии... :(
ОтговорИзтриванеНа фона на това, че миналата сряда станах майка на още едно прекрасно момченце, сега новината за отпътуването ти истински ме натъжи... Надявам се да е за добро, желая ти всичко да се случи както си го планирала и нека щастието и успеха да бъдат твои неизменни спътници! Сърдечни поздрави от мен и от малкия Давид, още тази вечер ще опитаме рецептата ти за пиле с бира... Тъкмо ще спим нощес!!! :))
Перфектна както винаги,дори в тежката задача като преместване (аз знам,че е така също живея в чужбина).Пожелавам ти да си силна и все така креативна(знам че го можеш).Успех!
ОтговорИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванеживотът в чужбина не е никак лесен, поне дакото се устрои и свикне човек.Чудесно е пилето и гарнитурата.
Поздрави и спокойствие в чужда страна !
Мале, Люска, как ме уцели с това пиле :) Последните 10 дни направих две гриловани, които подмазах достатъчно люто и си облизахме пръстите. А пилешкото не е често поднасяна храна у дома, но напоследък се завърнах към него, тъй като случвам прилично пилешко, което и изпечено запазва форма, не се свива и да изтича вода.
ОтговорИзтриванеОблизах се на снимките ти... и да ти пожелая лесна адаптация на новото място и много хубави моменти.
За ястия, не се съмнявам, че ще ни предложиш нови и различни от нашата кухня идеи. Ще следя с интерес.
Мила Люси,зная, че никак не е лесно начинанието което си предприела, но от сърце ви пожелавам на добър час!! Нека всичко, което се запланували да се случи по най-добрия и безболезнен начин!!
ОтговорИзтриванесигурна съм, че ти ще си създадеш и там перфектна кухня и пак ще ни радваш с невероятните си кулинарни шедьоври!!
Прегръдка, миличка и good luck!!
Успех!Всяко начало е трудно ,но ще се справиш.И не забравяй да ни представяш по някоя вкусотия макар и по рядко.
ОтговорИзтриванеГери
Много късмет и сила!!! Дано и нашата нужда от теб ти дава сили!!! Дано животът ви е прекрасен без значение къде!!!
ОтговорИзтриванеWelkommen i Oslo:)Рецептата ще се пробва и ще пиша:)
ОтговорИзтриванеЛюси ,успешен старт на новото място ! С нетърпение ще очакваме твоите кулинарни изненади!
ОтговорИзтриванеЗдравей Люси,както винаги ни нагости с много вкусна вечеря!Благодаря!По повод решението ви да се преместите в Норвегия искам да ти пожелая да бъдеш силна и дано ви се оправдаят очакванията на теб и съпруга ти!Знай че носталгията ще ти бъде първа приятелка и враг едновременно!Много е "досадна"дано да свикнеш с нея..... Аз още не съм а вече 16 години живея във Флорида.... но ако някой ме попита преди 16 години дали бих си отишла от България отговорът ми е катигорично"ДА" пак бих го направила!Успех мила,всичко зависи от вас самите!Сърдечни поздрави-Галя
ОтговорИзтриванеЛюси , много се радвам за вас . Мечтая да посетя Норвегия и дано се сбъдне някога . Дори и да не готвиш , продължавай с пътеписите от там . Желая ви успех .
ОтговорИзтриванеО, скъпа все едно разказваш вместо мен:))) Знам какво преживяваш в момента... Да знаеш обаче, че точно така ще създадеш най-големите си шедьоври в кухнята, човек може да бъде много креативен, когато обстоятелствата го налагат. Обръщай внимание на красотата около теб, наслаждавай се на непознатите неща и облечи в колорит всяко съмнение или чувство на тъга. Приятелите и близките ще са винаги до теб, макар и на хиляди км разстояние. Прегръдки!!!
ОтговорИзтриванеТъкмо ще ни въведеш в дебрите на непознатата норвежка кухня:) Чакам с нетърпение разказите и рецептите ти! Успех!!!
ОтговорИзтриванеБадете живи и здрави, дано да свикните в чужбина
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Чудесна рецепта! Колко време се пече пилето, покрито с фолиото?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Зависи от големината на пилето. Аз си го пека почти през целия час под фолио, с изключение на първото запичане и след това, малко преди да го извадя от фурната за хрупкавост. Поздрави!
ИзтриванеУспех в начинанието и дано се чувстваш добре и постигнеш това, за което си отишла.
ОтговорИзтриванеЩе очакваме вдъхновенията ти ала Норвегия от тук на сетне, с обновяването на инвентара ще се справиш ;)
Аз пък се натъжих...
ОтговорИзтриванеПринципно, защото искам младите и качествени хора да си остават тук, все си мисля, че нещата вече вървят към по-добро и си струва...!
И в частност се натъжих за теб, защото намирам, че си именно от тези хора!
Дано сте по-добре там, макар аз да не вярвам в това, защото хората със сърца винаги милеят за родния дом и Родина, независимо от това, колко по-добре са материално навън!
Ще чакам да се върнете:) някога!
Приятели, благодаря на всички за окуражаващите думи и всички пожелания! Ще видим как ще се развият нещата тук, но се надявам промяната да е за добро! Надявам се все пак да мога да отскачам до родината и да успея да съчетая работните ангажименти с кулинарните :) Със сигурност ще ви представя някои интересни местни ястия, но първо да прочуа въпроса! Поздрави сърдечни на всички и благодаря още веднъж!
ОтговорИзтриванеОт сърце ти желая да намериш и да постигнеш това което търсиш и усещащ че ти трябва в живота, точно там където си :) Вярвам, че където и да си с човека когото обичаш и се чувстваш себе си, можеш да бъдеш щастлив! Продължавай да се усмихваш и да бъдеш себе си и всичко ще бъде наред :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила!
Благодаря много за милите и окуражителни думи, Таничка! Надявам се да си права и късметът да е с нас, както и неспирната ни упоритост! Прегръдки и много сърдечни поздрави!
Изтриване