Едва ли има някой, на който да не съм омрънкала, че още нямам нормално функционираща кухня в новата квартира. От един котлон, черпак и тирбушон, последното най-често бе използвано през последните седмици, тъй като трябваше да намаля темпото, с което бях свиканала да живея.
Готвенето бе станало такава част от живота ми, че сега, дето се казва, тез ръце в г*** ли да си ги завра...какво да правя??!! Не, че нямам достатъчно задачки, но през уикенда, който обикновено бе посветен на гастрономически експерименти, този път се посветих на мързел в колосални пропорции. И докато се свличах по стълбите към втория етаж
(Exhibit A/пример А ->)
и мислено прегръщах лайфстайла на древногръцките философи, ме осени чудесна идея, както и тях не веднъж, прекарвайки ежедневието си по същия начин.
Защо да не направя едни лесни пастички, които не изискват нищо повече от няколко минутки над котлона, а после цял ден - задоволствие, че имам домашен десерт (или поне докато изтрае да не се изяде).
Наскоро ги приготвих у дома, след като отдавна бях хвърлила око на рецептата от различни сайтове, където може да се намери в много вариации. Основните съставки са бишкоти и вкусен домашен крем, като всичко това се овалва в нескромно количество кокосови стърготини, придаващи на пастичките невероятно свежия и ароматен вкус на торта "Рафаело", само че без цялото печене и суетене по приготвянето й.
За да е още по-неустоимо, заливаме сочните десертчета (да, наистина са супер сочни), с малко тъмен шоколад, а вие знаете колко добре се връзват тези вкусове!
Точно това, че са супер вкусни, бързи и лесни за приготвяне, съживи амбицията ми и се надигнах за има - няма трийсет минутки да вдъхна живот на тази "кухня-котлон".
Получиха се точно толкова добре като първия път, а след това си ги хапнах с такъв кеф, че не мога да ви опиша.
Може да се каже, че даже малко преядох, но не съжалявам - аз съм си ги правила, аз ще си ги ям.
После пък Митко ме изведе на разходка
После пък Митко ме изведе на разходка
(Exhibit B/пример Б - >)
и така моят ползотворен ден приключи.
Ако и вие търсите подходяща рецепта за бърз десерт, който може да спретнете и през седмицата,
не търсете повече, вадете лист и химикал и си запишете рецептата :)
Необходими продукти:
1 пакет бишкоти (200 г)
3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
3 с.л. масло
3 с.л. брашно/царевично нишесте
1 бр. бурбонска ванилия/ванилена захар с бурбонска ванилия на Др. Йоткер
Още:
200 г кокосови стърготини
шоколадов ганаш
Необходими продукти:
1 пакет бишкоти (200 г)
3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
3 с.л. масло
3 с.л. брашно/царевично нишесте
1 бр. бурбонска ванилия/ванилена захар с бурбонска ванилия на Др. Йоткер
Още:
200 г кокосови стърготини
шоколадов ганаш
Започваме с крема, тъй като е единственото нещо, което кажи-речи се готви тук. Слагам една чаена чаша захар и две чаени чаши мляко на котлона да заврят. Ако имаме бурбонска ванилия - също.
В купа смесвам брашното/нишестето с пакетче ванилена захар с бурбонска ванилия на Др. Йоткер, ако не разполагаме с пръчка ванилия.
Прибавям малко от млякото за да стане по-рядка кашичка.
След като млякото тръгне да завира, я добавям на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти напълно. Оставям крема леко да се охлади, а след това добавяме и маслото. Покривам с фолио за свежо съхранение, за да предотвратя образуването на коричка. ( Тук е моментът да допълня, че кремът е доста повече като количесто и свободно може да направите доста повече бройки - поне три-четири пакета, но ще ви трябва и повече кокос :) )
В чиния изсипваме кокосовите стърготини, а в друга чиния - останалата чаша прясно мляко, като е добре леко да го затоплим.
Вземам една по една бишкотите и потапям за кратко в млякото,
а след това отгоре шприцовам от крема. Може да го слагате и с лъжичка, но аз исках да не цапам много.
Захлупвам бишкотите две по две, като цяло слагах крем само на едната половина, но и двете са потапяни в млякото.
След това овалвам от всички страни в кокосовите стърготини и редя в поднос.
Не мога да ви опиша колко меки, сочни и ароматни са тези мини-пастички.
По-рано вземах винаги от тези бишкоти, когато са на промоция за тирамису или друг десерт, но сега си имам нова рецепта за бързи и спешни десертни случаи :)
Опитайте ги и вие - няма да съжалявате!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Страхотни са, Люска, вкусни и сочни! Чак тук донесе аромат :)
ОтговорИзтриванеИ без уреди да си, ти ще измислиш с какво да ни изкушиш, убедена съм! Важно е фото да има, че да снимаш и покажеш :)
Да ти е вкусна новата седмица!
Благодаря ти, Даре! То неволята учи, нали знаеш :) Ще видим какво още може да ми хрумне! Поздрави и много прегръдки!
ИзтриванеНе ям сладко, не ям бишкоти, но това бих си го приготвил с удоволствие - особено ако чакам гости - нека се шашкат от майсторлЪка ми, "почерпен" от хубавата ти идея!
ОтговорИзтриванеХахаха, благодаря..идеи трявба да има всякакви, рецепти - всякакви за хора всякакви :) Поздрави и с пожелание за много шашнати гости!
ИзтриванеБишкотите какви са? За тирамису или обикновените?
ОтговорИзтриванеКато за тирамису, но ще станат и с обикновените. Поздрави!
ИзтриванеБраво, Люси! Златни ръчички имаш - от нищо нещо правиш! :) Продължавай все така с идеите.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ася! Най-слънчеви поздрави и усмивки!
ИзтриванеСтрахотна идея ... Вълшебница си ти, Люси,
ОтговорИзтриваневсеки път ме впечатляващ с креативност, старание и умения,
прецизност, елегантност и усет за финес.
Голяма прегръдка за теб, успехи, вдъхновение и много щастие там!
Благодаря ти за думите, Диди!
ИзтриванеКакто винаги ме засипваш с комплименти :)
И аз ти изпрашам най-топли прегръдки и пожелания за красива и пъстра есен!
Благодаря,наистина много лесна и сигурно,много голяма вкусутия!Бъди здрава!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриваневеднага си записвам рецептата.Много красиви и изкушаващо вкусни сладки с кокос и бишкоти.И много лесни, а аз съм почитател на лесните и бързи рецепти.
Поздрави !
Благодаря, Лени! Ще се радвам да ти харесат! Поздрави от сърце!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванепастичките са страхотни, в събота гостите ми останаха очаровани от тях. Наистина са много сочни! Аз лично следващия път бих пробвала да потопя бишкотите в лимонов сироп или някакъв компот, защото ми липсваше плодова свежест. Към крема добавих лимонова кора и стана ванилено-лимонова чудесия. Обаче ми остана огромно количесто от него. Мисля, че с тези продукти може не 1 пакет бишкоти, а 5 да се използват. Не че не си го гребем сега с лъжицата с малко орехи
:)
Поздрави!
Здравей, Мирослава и благоадря за оставените отзиви, още повече щом са така позитивни :) Напълно си права за крема и аз си го отбелязах някъде в бележките към рецептата и ще го допълня - наистина ще стигне поне за още три пакета :) Поздрави и от все сърце и много усмивки!
ИзтриванеЩастливец е Митко, и това си е, ти си едно малко чудо!
ОтговорИзтриванеИ тази рецепта ще си грабна, от къде ти идват на ума, брей!
Благодаря, Весе <3 Прегръдка!
ИзтриванеКоя марка бишкоти използвате?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Не ползвам конкретна марка, но тези в случая са от Кауфланд. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, да ви попитам - изцяло ли потапяте бишкотите в прясно мляко или само от едната страна? Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Съвсем леко от всички страни, бързо и не дълбоко топкане в млякото, кокото да ги гланцира, за да залепне кокоса :)
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор. Поздрави. Александра.
ИзтриванеПробвах рецептата през лятото два пъти и всички бяха очаровани. Сега ги приготвям за новогодишната трапеза. Просто се влюбих в тези пастички! Благодаря ти Люси! Желая ти прекрасна Нова 2018 година!
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря, Руми и ти желая една усмихната и красива 2018-та година!
ИзтриванеИ тази година са десерта на новогодишната ни трапеза. Любими на семейството, просто незаменими, изключителни! С пожелания за здраве и късмет и ползотворна Нова 2021 година!Румяна
ИзтриванеБлагодаря ти от все сърце, Руми. Нека новата година донесе здраве и спокойствие на всички ни! Радвам се, че и рецепатта толквоа ви хареса <3
ИзтриванеС какво може да се замени кокоса, тъй като не го харесвам много
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) Все пак това са "Рафаело" пасти, при които кокосът е задължителен, но иначе може да го замните с друг вид ядки - като млени орехи напаример, просто няма да е "Рафаело". Поздрав!
ИзтриванеЗдравейте Люси ! Бих искала да попитам,брашно или нишесте е в крема или и двете ? Благодаря ! Поздрави ! Тодорка
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Теди :) Може или едното, или другото :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеОткакто открих рецептата(преди няколко години) я правя на всеки хубавповод,няма човек който да не ги е харесал !Благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, че мина да ми оставиш коментар, Маргарита :)
Изтриване