сряда, 11 май 2016 г.

Крем пита а ла Люси / Krempita / Cremeschnitte


Me trying to get my life together
Доста напрежение ми се струпа напоследък. Почти всичко върви или с краката нагоре или направо с г*за нагоре. Не се оплаквам на вас, разбира се. За тази достойна позиция имам под ръка членове на семейството, но пък си давам сметка, че се отразява на едно от малкото неща, които ме развличат, а това е готвенето и времето прекарано с вас, читателите. Нямам време да отговарям на вашите коментари, а в същото време имам голямо желание да ви похваля за невероятните красоти, които създавате по моите рецепти и ми ги пращате за да им се порадвам и аз. 
Реших, че въпреки всичките неприятности и объркани планове напоследък, трябва да се опитам да намеря малко време за кулинарна медитация, или иначе казано - готвене. Най-зареждащото от които за мен винаги са "упражненията с десерт", които ми позволяват да бръкна някъде на дълбоко в стресираната си душица и да се опитам да извадя нещо свежо, красиво и вкусно. 


Като ето тази вкусна крем пита например. Реших, че трябва да е нещо лесно и ставащо бързо, отново поради пустата липса на време. И все пак,  бях твърдо решена да го спра поне за малко, което често се получава когато готвя. Не знам за вас, но в момента, в който се захвана с готвене, искам- не искам се съсредоточавам само върху ставащото в този момент - все пак има ножове, работа с машини :) , точни мерки и едно по едно проблемите биват изместени от процеса на бавно превръщащата се течност, в пухкава смес, с нежни цветове, а след изпичане - и с неустоим аромат! И това ако не е ароматерапия, че и още по-добре - вкусотерапия :) 


Тази крем пита е кажи-речи моя импровизация и може да видите съставки, които не са задължителни за традиционните рецепти, но по мое мнение стана чудесно, затова и я кръстих на мен, съвсем нескромно. Чудесното на този десерт е, че е траен, в не малки количества, и повярвайте ми, ще имате нужда от едно малко късче удоволствие в края на деня (ако е като моя).  Разхлаждащ и кремообразен, почти като сладоледите тип "сандвич" :) 


Ако вече ви "продадох" десерта и се навихте да го приготвите, ето какво ви е необходимо:
Необходими продукти:
600 -800 г бутер тесто
800 мл прясно мляко
100 г царевчино нишесте
150 г захар
1-2 ванилии
6 жълтъка
300 мл  сладкарска сметана за разбиване (плюс сметанов фикс) 
200 г крема сирене (тип "Филаделфия")

Започваме като разточваме бутер тестото. Знам, че много от вас знаят, че то не се точи, но пък след като има такова на блокчета, няма как да е иначе :) Един трик, ако, като мен, сте забравили да го извадите навреме от фризера. Затоплете една купа в микровълновата или фурната и я обърнете върху тестото. Така то ще се отпусне, като на стайна температура.  При мен отидоха две блокчета от по 400 г, но тъй като вие може да решите да ползвате от бутер тестата на листове, мисля, че ще ви стигне и по-малко количество, след разточване да получите тези тънки кори. ( затова и допълних  вариращо количество! ) 


Може да се опитате да ползвате и по-малко тесто, ако решите да направите пластовете по-тънки. За целта разточете тестото на голям, сравнително тънък лист. Разрежете на два правоъгълника, с размерите на тавата, в която ще печете. Аз пекох в тавата от фурната, с приблизителни размери 38 х 27 см. 
Слагам единия лист от бутер тесто и надупчвам с вилица, за да не се надигне много при печене.  

                     

Пека го до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса. Правя същото и с втория лист, като обаче го нарязвам на квадрати почти до дъното. 


(Ако искате да си улесните още повече рязането на десерта, може да направите това и с първата кора, но трябва да сте сигурни, че фигурите ще ви съвпаднат :) Оставяме корите да се охладят.



През това време приготвяме крема, или може да го приготвим доста преди това. За целта слагаме на котлона млякото и захарта, а в купа разбъркваме с телена бъркалка жълтъците, нишестето и загребваме малко от все още студеното мляко от тенджерката, така  че да получим средно течна каша. Прибавяме я на тънка струйка към вече тръгналото да завира мляко, при непрекъснато бъркане. Кремът ще се сгъсти за минути. Дърпаме от огъня и ароматизираме с ванилия. Оставяме да се охлади напълно.
Към вече студения крем започваме да прибавяме по малко от разбитата на твърд сняг със стабилизатор сметана и кремата сирене, като разбиваме с миксер (можете да го намерите в големи магазини като Кауфланд например, а в тази рецепта съм снимала и как изглежда)
Може да решите да не слагате цялата сметана. Аз лично ви препоръчвам да слагате малко от крема, малко от сметаната и крема сиренето, като опитвате на вкус. Може да добавите още сладост, като пудра захар, ако сметаната ви не е от най-сладките или захарта в крема не сладни достатъчно.


Готовият крем е пухкав и плътен. Изсипваме го върху първата кора. Аз използвах форма с махащи се стени, като, ако се наложи, може да поизрежете основата от тесто, за да се вмести в нея. Изравняваме крема отгоре



и нареждаме квадратите на крем питата, които сметнах, че е добре да разделя изцяло, за да улесня разрязването на десерта.



Пъхаме в хладилника за няколко часа, докато стегне или най-добре за една вечер.


На следващата сутрин с кафето може да се насладим на едно наистина вкусно парченце нежност, която да ни даде сили да преборим неприятностите от деня. Поне аз имах нужда точно от това!


Усмихната седмица, приятели! 
Актуализация 2018-та:
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

36 коментара:

  1. изглежда много вкусно! Ще се пробва ! ☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Дано ти хареса и на теб :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Lussi, purvo da to pojelaya kusmet s premejdiata, prez koito preminavash v momenta. Kakvito i da sa te, sum sigurna che sa vremmenni i shte se spravish sus vsichko s pomoshta na liubimite ti hora.
    Sega za sladkisha.... ;o)
    izglejda mnogo apetitno i taka kakto vijdam ot produktite shte ima vkus na cheescake.
    A vsichko, koeto ima vkus na cheescake se prepisva staratelno v moya tefter i rano ili kisno se prigotvia. Yam yam yammm Shte dokladvam rezultatite.
    Pozdravi & "chin up girl-there is usually sunshine after the storm" xoxo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за всичко написано, казано и пожелано, Зори :) Ще се радвам да ти хареса сладкиша! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Много добро! А от къде взимаш това тесто, по магазините съм виждал, но те май да други?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам за такова, което продават в Кауфланд - казва се LANDO и е в дълбокозамразените хладилници. Сигурно има в Лидл.
      Валя

      Изтриване
    2. Да, както казва, Валя. Ползвам тази марка от Кауфланд, тъй като най-малко ми мирише на маргарин!

      Изтриване
  4. Крем-питата е фантастична, Люси! Страхотно изглежда, а самият крем е наистина неустоим! Уникално!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз навремето правех кремпита като използвах кори "Гоброво", които леко припичах накъсани на парченца с масло във фурната. Кремът е млечен с жълтъци и брашно подобен на твоя. С него заливах изстиналите коли. Когато се охладеше това го намазвах с разбитите на сняг със захар белтъци от яйцата, на които съм използвала жълтъците за трима.Запичах леко на горен реотан на фурната колкото да минат при температура. Те забиваха леко розов и красив цвят. След престой в хладилника отгоре се получаваха леко кехлибарени капчици. То това е при твоя вариант може да се приложи. Сега вече не правя защото га няма тези коли. Твоят вариант ми харесва и ще го направя. Има едни гръцки тригуни, които приличат на твоята крем пита.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените идеи, Таня!И твоята крем пита звучи много апетитно! Поздрави!

      Изтриване
  6. Люси,това е така наречения "милфей",само за разлика от твоята чудесна пита се сглобява на пластове и крема се шприцова за по екстравагантен външен вид. Но предполагам,че и твоята пита не отстъпва по вкус от оригинала.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,
    Винаги ме карате да се усмихна, като чета написаното от вас, забавна сте ми. Явно и много активна, въпросът ми е следният:на следващият ден не става ли тестото жилавичко, тъй като се овлажнява от крема.Тъй като сте много популярна, имам предложение да направим нещо по въпроса да се произвежда бутер тесто от масло.Аз писах на Бела, казаха, че ще го разгледат като предложение и дотук.Всички знаем разликата а да не говорим, че маслото е по-полезно от маргарина.Благодаря ви, че ви има!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Руми! Благодаря за думите и сте прав а- до момента най-добрия начин да имаме истинско бутер тесто е да си го приготвим сами! Аз използвам тази марка на блокчета, тъй като за разлика от други на пазара ( които съм опитвала) няма тази силна изкуствена миризма. Не бих казала, че тестото става жилаво, тъй като го разточвам на тънко и се запича достатъчно, за да бъде по-скоро хрупкаво и крехко. Това обаче е с това тесто, затова ако използвате от другите ( на листа) може би ще ви отиде по-малко количество. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  8. Люска, всеки има дни в които НИЩО не върви и ти се струва, че се оплиташ като пиле в калчища, но при вида и вкуса на това изкушение съм сигурна, че всичко ще се забрави и цялото ти същество ще се рее в небесата от удоволствие!! Колко е изкушаващо само!!
    Прегръдка, миличка и не обръщай прекалено внимание на трудностите, просто ги смачквай!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Руми! Така ще направя! прегръдки силни и най-топли!

      Изтриване
  9. Люси, а дали крема ще стане и без крема сиренето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам ще стане и без него :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Люси,
    правила съм крем - пита с кори за баница и обикновен млечен крем.Твоят крем обаче е по - богат, с крема - сирене.Много лесна крем - пита, особено ако предварително се приготви крем.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е , лени! хубаво крема да ни е готов по от рано, но таке с повечето сладкиши :) Поздрави и благодаря, че намина!

      Изтриване
  11. Крем пита ала Люси - красива, ефирна и нежна, точно като теб! :)
    Каквото и да ти се е изпречило на пътя, сигурна съм, че ще го пребориш. Както се казва - и това ще мине...
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алексче! Прегръдка от мен ( и парче крем пита ):)

      Изтриване
  12. Едва ли ще направят истинско бутер тесто с масло. За съжаление. Или ако вземат,че го направят, ще му добавят лека менделеева таблица и ще отрепят маслото 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Таня, но затова пък може да си направим домашно :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Прекрасна крем пита. Има ли вариант да сменя с нещо крема сиренето. Не го обичам в сладка форма. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря! Може да сложите маскарпоне. Поздрави :)

      Изтриване
  14. 300 мл сладкарска сметана за разбиване (плюс сметанов фикс)Здравейте,не умея да правя сладкиши,но този ме заинтригува.Да попитам не разбрах това в скобите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметановия фикс е фиксатор, който прави сметаната по-стабилна. Имаше го в магазините преди време, но може и да го пропуснете :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Както каза Дида, това наистина е френското millefeuille, но само с две кори. С две кори го правят и в Холандия и го имат за чисто холандски сладкиш, наречен tom pouce. Но фактически е изкопиран от френското millefeuille, наречено още Наполеон. Мерси за сметановия фикс, Люси, D-r Oetker го произвежда. Няма го в други рецепти, но е много полезен, сметаната не се спихва. Прибавих и 125 г. масло в топлия крем, защото срещнах такава вариация на един холандски сайт. Но кремът като че ли се разреди от него, дано да се стегне нощес. Ще ти пиша допълнително за резултата, Поздрави, Аксения

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Акси! Сега сядам да пиша след отпуска, затова е с малко закъснение. Предполагам, че кремчето се е стегнало, няма как. Винаги се отпуска когато се разтопи маслото, но после стяга след охлаждане! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей, Люси! Ей сегичка запретвам ръкави да я направя таз крем пита, обаче... Много ме смущават рецепти, в които има само жълтъци или само белтъци. Страшно мразя да изхвърлям продукти и все си блъскам акъла с какво да ги комбинирам. Давай предложения за другата половина от яйцата, моооооля! Наскоро правих тортата ти Гараш и половин ден умувах къде да дяна 9 жълтъка, без да затрупвам менюто със сладкиши. Сега пък трябва да реша проблема с шестте белтъка, отново извън категорията сладкиши... Помагай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Дияна и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Често пускам такива предложения, да, за съжаление повечето са на сладкия фронт, защото няма как - белтъците отиват за целувки, кокоски, белтъчени платки и торти, кремове, а жълтъците - също за кремове в торти. Що се касае употребата им обаче за солени неща, си имам също трикове, които не съм ги написала все още тук, а една от рецептите пък си седни в чернови от създаването на блога и така й не сколасвам да я пусна, а вече снимките ен сми се струват толкова добри. Та на въпроса - най-солено използвам белтъците за панировка на пилешко по китайски с нишесте, защото стават много вкусни, а обичам да добавям и разбити белтъци към някой ястия, например пърженичка с чушки, сирене или пък с праз ( имам в блога). Омлета от белтъци е чудесен избор за диетична закуска и добавиш ли му шунка и малко кашкавал, пак ще стане чудесен избор за хапване. На соления фронт още по-лесно , но пък и по-незабележимо се употребяват, затова мисля, че с лекота ще заминат тези шест бройки. Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  18. Това е най вкусния крем който изобщо някога съм опитвала. Топ рецепта. За еклери, за фунийки, за торти... А бе за каквото ви дойде наум... Люси огромни благодарности. Толкова неща съм научила от теб. Винаги се получава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря, че ми остави този коментар. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...