вторник, 24 май 2016 г.

Паста "Бачиново"/ Bachinovo mini cakes


На днешния празничен ден реших, че ще е най-подходящо да споделя с вас една от наистина специалните рецепти, които пазя от доста време. 24 май освен празник на българската писменост и култура е и празникът на моя град - Благоевград. Ето защо реших да ви споделя една изцяло благоевградска класика, която не се предлага никъде на други места в страната, а именно - любимата на всички паста "Бачиново". Ако има неща, които са уникални за Благоевград като град, то са може би това, че по принцип в този толкова красив, чист (един от най-чистите градове в България) и спокоен град съвсем спокойно може да си изядеш боя пред баничарница "Бакалов" привечер, ако много се заяждаш, и то най-вероятно от някое люто македонско девойче, каквито тук с лопата да ги ринеш (все сме бесни за нещо или на някой :) ), и другият отличителен символ е ето тази сочна, вкусна пастичка, която се продава от времето на дядо ми, ама буквално! 


Наречена е на нашия прелюбим голям градски парк "Бачиново", до където може да стигнете като тапър-тапър се движите по "алеята на здравето" . Някои карат колела, други ролери, трети се карат помежду си, баби ги одумват на пейка, а някъде по по-закътаните пейки младежи изживяват първи трепети и започват връзка (и семейства може да започват, ако е по нощите, но това навсякъде го има) 


Е, хубав е моят град и любим на много хора в България, като и тази година няма да съжалявате, ако дойдете за празника на града. Ще има музика, заря и всякакви чудеса :) 


И така, преди да премина към рецептата ще направя няколко уточнения. Тази рецепта е почти изцяло импровизирана и се доближава по-скоро до предлаганата към този момент паста "Бачиново" на пазара. Оригиналната е с кафяв крем и дядо ми бе така добър да ме запознае със семейството, което е правило тази паста в миналото, които пък от своя страна ми предадоха рецепта. Беше много мило от тяхна страна, но тъй като все още държат малка сладкарничка, реших, че не искам да издавам "тайните" им, докато са в"бизнеса". 
Затова пък поизядох доста пасти, докато измисля този вариант, който според мен се доближава най-много до вкуса на предлаганите пасти. Надявам се да ви хареса и да й се насладите, както направихме ние у дома. Няма да съжалявате! 


Такааа, преминавам по същество, че и без това съм я обещала отдавна, а имах и толкова молби да пусна тази рецепта. Ето и продуктите - не се стряскайте, не са много, просто са "раздробени" на части :) 
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно

За жълтия крем:
5 жълтъка
2 пудинга ванилия
1 литър мляко
2/3 ч.ч. захар

За белия крем:
3 белтъка
5 с.л. захар
300 мл течна сладкарска сметана (може и неподсладена)

Още:
шоколадов кувертюр
захарен сироп

Започваме с приготвянето на блата. Той е обикновен пандишпанов блат, като за целта разделяме жълтъците от белтъците, разбиваме белтъците със захарта на сняг, като след това един по един прибавяме жълтъците към сместа, докато продължаваме да бием с миксера на средна скорост. Сместа трябва да се запази въздушна и пухкава. Спираме да бъркаме с миксера и с помощта на шпатула или дървена лъжица, започвам да интегрираме брашното, което пресяваме постепенно. Бъркаме от долу нагоре, бавно и внимателно, за да се запази въздушността на сместа. Изсипваме я в тавичка, на дъното на която има леко намаслена хартия за печене. Изравняваме отгоре повърхността. 


Моята тава е с размери на дъното 35 х 24,5 см. Печем блата на 150 градуса, докато се зачерви. Когато е готов, изключваме фурната и оставяме да се охлади в нея, като леко открехваме вратичката. Така няма да спадне. След като се охлади напълно, махаме хартията за печене отдолу, поставяме отново в тавичката и заливаме с топъл захарен сироп. Рецепта за него можете да намерите на много места в блога, като тук например. Лично аз предпочитам да не го правя прекалено сладък за тази рецепта (около 500 мл вода, 300 г захар и ванилия). Оставяме блата да изстине и се залавяме с жълтия крем.


Слагаме млякото със захарта на котлона да заври, а в купа смесваме пудингите, жълтъците и малко от млякото, което сме си заделили, за да ни се получи средо течна каша. Когато млякото в тенджерето тръгне да завира, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, като бъркаме енергично с телена бъркалка, за да избегнем пресичането на крема. Оставете крема леко да се охлади,


а след това излейте върху вече студения блат. Оставете да се охлади напълно, най-добре за една нощ в хладилник.


На следващия ден разбийте белтъците със захарта на сняг, а в друга купа - сметаната на сняг. Смесете двете смеси и


разпределете върху вече охладения десерт.  Съветвам ви да опитвате кремовете по време на готвене и да добавяте повече захар по желание. Аз лично харесвам свежестта на тази паста, която не е толкова сладка, извън напоения като реване блат, но ако вие решите - винаги можете да коригирате сладостта по време на готвене. 


Заглаждаме хубаво (или така поне си мисля, че съм направила). Може да нашарите сместа с вилица като мен.



Направете колкото може по-тънки шарки с разтопен шоколадов кувертюр (аз малко се олях). Като се охлади, той трябва да е леко хрупкав, затова е хубаво да са тънки пръски и шарки, за да не ви попречи при разрязването.


Пъхаме всичко за последно в хладилника да стегне, а след това режем сладкиша на пасти. 


Не знам дали мога да ви обясня правилно какво означава да си оближеш пръстите до такава степен, че да си смъкнеш лака, 


но общо взето това е, което може да очаквате от този сладкиш. Толкова лек, въздушен, нежен, сочен, пухкав. Три пласта удоволствие, които ще ви накарат да се размечтаете.



Ако не сте се влюбвали досега в Благоевград, то тогава ще ви се случи - ако не в някой чаровен градски, то поне в този десерт!


Ще се радвам да го опитате и да споделите впечатления, а дотогава ви пожелавам една усмихната седмица и



АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-та година!!! П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/
П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


41 коментара:

  1. Ах, Люси, щом прочетох заглавието във фейсбук, веднага натиснах и пристигнах в поста! Пастата наистина е прекрасен мил спомен от моето детство, от ресторант "Ален мак", познавам и автора, който е от нашата махала :)! И твоят вариант изглежда много вкусен! Поздравления за тази публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Наистина са много мили хора и се радвам, че съм успяла да ти върна малко вкусни спомени, макар ти винаги да има от къде да си купиш такава пастичка в Благоевград ( а не се съмнявам и да приготвиш у дома). Поздрави, мила и честит ни празник!

      Изтриване
    2. Може ли да ми дадете координатите на автора на пастата. Благодаря предварително

      Изтриване
    3. Здравейте, нямам координатите, но ако дойдете в града и попитате в квартал "Плажа" ще ви упътят към тяхната сладкарница.

      Изтриване
  2. Скоро бях в Благоевград и ако знаех за тези прелести щях задължително да ги потърся. Но не съжалявам, защото ще се възползвам от твоята рецепта за тези красотички. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, може да ги намериш в сладкарница "Славянка", която е в близост до книжарница "Хеликон". Обезателно ги опитай следващия път : ) ( И ми пиши с впечатления :))Поздрави!

      Изтриване
  3. Благодаря за чудесното предложение, Люси -
    изглежда много вкусно, ароматно и изкушаващо...
    А днес: честит 24 май - светъл, вдъхновен и пребъдващ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Честит празник и на теб! :)

      Изтриване
  4. Здравей Люси искам да те попитам сиропиран ли е блата че на снимката ми изглежда много сиропиран

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! В рецептата е описано, че се сиропира, както и в списъка с необходими продукти! Поздрави :)

      Изтриване
  5. Люска, малко ми е късничко да се влюбвам в някой твой градски (ама пък знае ли човек ;) ), но в тази пастичка определено се влюбих и със сигурност ще я пробвам (оригинала когато дойда в Благоевград, а твоята в най-скоро време). Изглежда убийствено вкусно, а и твоят разказ така изкушава, че не може да не се изкуша!! :)
    Прегръдка от мен и прекрасен ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, никога не е късно за влюбване :) Ако дойдеш в Благоевград, може да я опитваш в сладкарница "Славянка" - пиши и ще те заведа :) Поздрави и много усмивки от мен, мила!

      Изтриване
  6. Люси,
    всеки град си има свои специалитети и десерти.Не съм посещавала никога Благоевград, но видно е от снимките колко е красив.А тази паста изглежда прекрасно и е прекрасна емблема за града.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени :) Ако имаш възможност, ела ни "на гости" :) Ще те почерпим с тази вкусотия! Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Честит празник! (макар и с малко закъснение) На този хубав ден такава хубава рецепта да ни пуснеш и така сладко и цветно да я опишеш! Сладкодумница си ти...
    Не знам дали ще успея като се прибера да стигна до Благоевград, но ако да - задължително ще трябва да ме заведеш да опитам тази пастичка! :)
    Прегръдка и сладка седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямаш грижи, Алекс! И това ще опиташ и на други вкусни места ще те заведа! Прегръдки, мила!

      Изтриване
  8. Здравей Луси, направих пасти Балинов и на мен са ми любими, но се оказа пълен провал.Разбих яйцата на пяна и сметаната съшто и при смесването на двете смеси провал,стана на малки булчки и не толкова гъста като твоята много грозно се получи. Може ли да ми обясниш какво не правя правя правилно.Благодаря ти предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Зоя! не мога да си обясня каква ще е причината. Смесването трябва да стане бавно и постепенно, за да се интегрират добре двете смес. Може да се опиташ следващия път да прибавяш малко по-малко от белтъците към сметаната. Аз лично ползвам растителна сметана( писала много пъти), тъй като е много по-обемна, лека и става по-гъста след разбиване, но не задължавам използването й, тъй така или иначе хората сами избират кой вид да използват. Ако си ползвала животинска, може би затова е станала по-течна. При мен нямаше този проблем. Поздрави!

      Изтриване
  9. ima mnogo propuski. krema bez brashno ili nisheste niama kak da stane

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата е точна. За крема се ползват два пудинга, което е нормално за това количество мляко.

      Изтриване
    2. Здравей Люси,това е любимата ми кулинарна страничка!Всяка една твоя рецепта която хвана да приготвям ми се получава,спазвам стриктно рецептите които си ни предоставила и искам да кажа,че много ми е лесно приготвянето им.Благодаря ти за всяка една подробност описана във всеки един сладкиш или ястие...приготвих последно Паста "Бачиново" и боже...вкусът на този сладкиш е божествен,малкият ми син ахна както и голямото дете :D...много ни хареса!А ето как ми се получи...дори захар не съм добавяла допълнително и определено това което си описала като сладост и е предостатъчно. https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13645123_1307022525977932_4781454228497364876_n.jpg?oh=484a970758e3c48523396078f0996d1a&oe=582BE626 Лек ден Люси,с удоволствие продължавам да следя всичко тук!

      Изтриване
    3. Здравей, Анонимен и благодаря за милите думи и целия вкусен и сладък разказ. Много ме радват такива коментари и ме зареждат да готвя още повече. Радвам се, че сте си я хапнали с апетит а и снимката е много апетитна :) Усмихната седмица и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Ех,Люси!Много изкушаващо,много апетитно и красиво.Изглежда чудесно!Всичко е подробно и разбираемо описано.Да си призная,не съм виждала такива пасти.Ще ги направя,защото скоро имам повод и ще изненадам близките си.А ако дойда в Благоевград,непременно ще ги пробвам,защото при нас такива няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите, Анонимен. Ще се радвам да ви харесат домашните, пък ако идвате насам - пиши, ще ти обясня от къде да си купиш :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  11. Здравей ,Люси искам да Благодаря за страхотната рецепта ,намерих я м.05,2016 и я пробах веднага за рожденият ми ден правих рецептата точно както си я описала стана превъзходно дори и гостите които не обичат много сладко я харесаха. Сега ще имам отново гости и мисля да я повторя дано се получи добре .Продължавай да ни радваш с хубави рецепти, още един път адмирации за пастичките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че феновете на този сладкиш се увеличават :) Благодаря за оставените отзиви и милите думи! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Люси, пастичките станаха супер. Много лек десерт.
    Единствено белия крем не ми се получи. Когато смесих белтъците със захарта, те не можаха да се разбият на хубав сняг. Може би трябваше първо да ги разбия, и след това да добавям захарта малко по малко.

    Благодаря за хубавата рецепта
    Поздрави,
    Зара

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зара, явно си зависи си от захарта понякога. Има една едра, която нещо много трудно се разтваря. Следващия път, наистина опитай на части тогава. Радвам се, че са ви харесали! Поздрави сърдечни и ме извини за така късния отговор ( случва се някой коментар да го пропусна)

      Изтриване
  13. Направих го страхотен е благодаря☺🙏😜 Благоевград е нашия любим град,свързани сме с него ☺☺☺

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте! пастите са финес, Може ли да попитам ,колко бройки излизат от това количество и ка какви парчета /см/ са разрязани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Не помня размерите на пастичките, но по размерите на тавата може да се ориентирате :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Люси,здравей имам един въпрос,имаш ли представа колко броя излизаха от една тава!? Правила съм ги, но пък не съм ги бройла,а и честно казано толкова бързо се изядоха.... Та моляте ако имаш представа кажи 🙏☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравй, Силве. Зависи от размера на тавата и големината на пастичките, но 16-20 броя могат да се направят :) И аз не помня за съжаление като бройка точна.

      Изтриване
  16. Мммдаааа...толумби,реванета,труфички и обезателните пастички "Бачиново", бяха редовното ми меню в Славянска. Пастичките бяха и често поднасяне като десерт в студентските столове😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все вкусотийки, които макара и по-малак, могат да се намерят още там :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. А каква е опцията да се направи без ванилов пудинг? На дали едно време са в правили с пудинг.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Венци! Може да си направите домашен яйчен крем :) Поздрави!

      Изтриване
  18. Здравей, Люси! Тъй като като рецепта за тази пастичка откривам само твоята, а ти казваш, че имаш и оригиналната рецепта дали ще бъде възможно да споделиш каква е калорийността стойност на едно парче по оригиналната рецепта? Би било страшно полезно за такива като мен, които си следят калориите! 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Нямам такава информация за съжаление. Поздрави :)

      Изтриване
  19. Искам да попитам какви пудинги използвате(марка) и грамажа им

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...