четвъртък, 28 април 2016 г.

Румънски козунак с метода тангзонг / Romanian Cozonac using the tangzhong method.


Днешната рецепта за козунак е по-специална по две направления. Първо, че за направата на тестото се ползва така нареченият метод тангзонг, който ви представих не много отдавна за направата на вкусен домашен хляб, който остава мек с дни. Много от вас не само го опитаха, но се влюбиха в този метод, като ме затрупаха с множество снимки от различни вариации на хляба. Логично бе да се опитам тогава да направя и козуначено тесто по същата технология. 


Втората причина тези козуначета да са специални е, че най-сетне открих отдавна търсената плънка от майка ми за вкусните кифли, които помни от детството си. Описвала ми е на няколко пъти за някаква "магическа" вкусна орехова и шоколадова смес, но така и не можех да си представя какво толкова би било по-специално от традиционното им смесване. Оооо, наивна моя Люси - има още много да учиш!
Това беше и наистина е до ден-днешен най-ароматното и изкусително нещо, което се е пръквало наскоро в моята кухня. Когато ги приготвих (това бе преди повече от месец - като някакви проби за празниците), бях на диета и макар под пръстите ми ежедневно да излизаха всякакви вкусотии, така и не се изкушавах дотолкова, че да ги опитам и да си разваля режима. Това бе обаче до момента, в който една вечер реших да направя плънката за козунаците предварително. Няколко минути по -късно загребвах от шоколадовата паста с такава скорост, че дори и свикналата ми на диети съвест не можеше да ме настигне. 


Вие може да решите да направите само тестото или пък само плънката, или пък и двете, както е по тази рецепта. Ето и необходимите продукти:

За тестото:
Около 900 г брашно
3 яйца
3 с.л. рендосана кора лимон
1 с.л. ром
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче жива мая (42 г) 
170 г масло (+ 4 с.л) 
3/4 ч.ч. захар
щипка сол
тангзонг*


За тангзонга:
1/3 ч.ч. брашно (75 г) 
1 ч.ч. вода

За ореховата паста:
2 1/2 ч.ч. млени орехи
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. какао
есенция: ром или ванилия
1 ч.л. рендосана кора лимон
1 ч.л. рендосана кора портокал


Както казах, направих ореховата паста предната вечер. Хубаво е и вие да го направите, за да има време да се охлади напълно, да поеме ароматите, пък и да си отделите цялото време за тестото след това. 
За целта в касерола сложете млякото и захарта и загрейте, като разбърквате, докато захарта се разтвори. След това добавете млените орехи и разбърквайте, докато сместа се сгъсти. След това прибавете какаото и ароматите и разбърквайте, докато добие консистенцията на паста. Дръпнете от огъня и охладете напълно.

Следващата стъпка е да си приготвим тангзонга. Отново в касерола смесвам продуктите, така че да нямат бучки. 


Слагам на котлона на средна температура и бъркам, докато се получи смес, подобна на пудинг. Дърпаме от огъня и отново оставяме да се охлади. 


След като вече имаме две от най-важните ни съставки за този румънкси козунак, се залавяме с тестото.

В купа поставяме яйцата и разбиваме леко с телена бъркалка.


Шупваме маята в млякото и 2 с.л. от захарта. В купата на миксера пресяваме около половин килограм брашно и правим кладенче. Прибавяме останалата захар,  шупналата мая в средата и щипка сол отстрани до стената на купата.


Пускам миксера с накрайник за месене на ниска степен и почвам да прибавям постепенно от яйчената смес, разтопеното масло и по малко от готовия тангзонг.


Увеличавайки скоростта, прибавям всички останали ни продукти (както и ароматите) до изразходване, като прибавям още брашно, докато поеме - за хубаво, меко, нелепнещо тесто. Прехвърлям в леко намаслена тавичка, завивам с кърпа или стреч фолио и оставям да втаса за около час на топло.


След като е втасало, тестото ни изглежда ето така: 


От тук насетне може да оформите тестото както искате. Аз следвах рецептата и го разделих на четири равни части, като всяка част разточих на правоъгълник. Намазваме с готовата ни вече орехова паста (извадете я на стайна температура, тъй като в хладилника ще бъде не само много студена, но и по-твърда) и завиваме на руло.


Усукваме два о два готовите фитили  и поставяме в намаслени формики за печене.


Оставяме ги да се надигнат за още около половин час на топло, след това намазваме с размито с малко вода яйце и поръсваме с кристална захар.


Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около половин час или до готовност. Ще бъде различно времето за печене в зависимост от големината на козунака, който сте направили.


Аз направих мини козуначета и се изпекоха доста бързо.


Тъй като тук не правим традиционното омесване на тестото за козунака, а и плънката е доста тежка, не бих казала, че може да се надявате на много конци, макар да не е невъзможно.

Самата структура на тестото обаче е много пореста и въздушна, а плънката, както вече казах, е уникална сама по себе си.


И така, на Велики четвъртък ви оставям с още една идея за празниците. Ако и вие като мен искате всяка година да опитате поне една нова рецепта за козунак, тази е идеална за целта. 


Ако имам време ще пусна рецепта и за класически, традиционен козунак на конци, които тази година ще меся с мама (еее, няма как да не станат :) ) и ще се опитам да вмъкна рецептата преди празничната торта. 
Успешен ден, приятели! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

19 коментара:

  1. Страхотен е Люси.Поздравления!Ще се пробвам да го направя утре.Само ако може да ми кажеш,какво значи 1/4с.с какао в плънката.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Оправих мерките :) Това е чаена чаша, но може да сложите и повече какао по желание :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Румънският козунак ми е много любим и отдавна чака някъде в списъка за правене.
    Чудесен се е получил при теб, Люси!

    ОтговорИзтриване
  3. Прелестен, красиво оформен, вкусен и ароматен козунак! Поздравявам те, Люси и за снимките от процеса на работа, също!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, Люси, точно гледах и се чудех какъв козунак да направя тази година и ето твоето уникално предложение! Златни ръце имаш ти! :)
    Прегръдки от мен и весело изкарване на празниците!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусен, ароматен и вълшебен, като тебе, момиче хубаво!
    Браво!!! Поздрави и весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз като теб, обичам всяка година да правя и различен козунак. Миналата година правих 2-3 вида, като броя на козунаците докарах до 14:)) Опитвала съм подобна плънка. Но направата на тестото е различна, бих опитала и този козунак, ако не сега, то по-нататък.
    Поздрави и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Христос Воскресе! Люси ,прекрасна рецепта ,вчера направих румънския козунак стана чудесен!Благодаря за рецептата ,страхотен вкус и аромат .

    ОтговорИзтриване
  8. Христос Воскресе, Люси!
    Чудесен козунак си омесила!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз също съм фен на пълнежа в румънските козунаци. Пробвала съм за пълнежа: разбиват се 4-5 белтъка (отделени от жълтъците за основното тесто) до пяна, добавят се 50 гр захар и отново се разбива (аз използвах чопър), добавят се 300-400 гр нарязани орехи и 1 к.ч. какао. Обърква се много добре - ако има нужда се добавя още малко от разбитите белтъци. Вместо белтъци може да се използва мляко. Моята чуденка в как мога да опекат огромен козунак какъвто срещам я Румъния по пазари, изложения и големи супермаркети- по високи и по широки от 30 см.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Христина и за много години! Едва сега се прибрах отпуската и време със семейството и е време да наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Благодаря за споделения опит, ще се опитам да го използвам при първа възможност, що се касае как се пекат тези огромни козунаци, не би искала да спекулирам, без да знам тайната на успеха. Не съм ходила в Румъния, но отида ли и имам ли досег с някой, който знае тайната, ще я споделя :) Поздрави от все сърце и благодаря, че намина и ми писа! Усмивки от сърце!

      Изтриване
  10. Здравейте,колко мл. е вашата чаена чаша .Благодаря

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за тази рецепта. От както я видях през 2016 само така правя козунак за Великден. В момента втасва тазгодишния.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви, Петя :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Благодаря ти Люси.
    Миналата година стана страхотен.
    Сега правя същият и за тази.
    Да можех да сложа снимка да се похваля :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги може да ми изпратиш снимка на пощата, аз ще се похваля на страничката във фейсбук :)

      Изтриване
    2. Къде си написала пощата си?

      Изтриване
    3. В представянето в дясната лента. Ако гледате от телефон блога, трябва да минете на уеб версия за да я видите. Иначе пощата е cussivalo@yahoo.com

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...