сряда, 27 април 2016 г.

Великденско предястие: Картофено-кашкавалени кошнички за салата / Easter appetizer: Potato and cheese baskets with salad


Малко остана до честването на най-големия християнски празник за православните, затова и рецептите тази седмица, ще бъдат почти всеки ден. И след като вчера ви представих рецептата за една много вкусна и по-различна постна баклава, днес идва ред на предястието за празничната трапеза. При нас тази година ще бъдат тези пъстри  картофено-кашкавалени кошнички, които ще напълним с любима свежа салата и разбира се задължителното великденско яйце. 


Може би сте виждали подобни кошнички от пармезан или пък тесто, но аз реших да направя смес от кашкавал и картофи. Освен много ефектни, тези кошнички бяха много вкусни, дори и студени, и определено са напълно достатъчни за предястие, ако направите като някои от моите дегустатори у дома и изядете две наведнъж - направо може да са и леко ястие ;) 
Ето как ги приготвих, но първо необходимите продукти:
250 г картофи
същото количество кашкавал (около две шепи) 
сол / черен пипер
олио
салата по избор
варени яйца

Започвам като рендосвам кашкавала и картофите на едро ренде в две отделни купи.


Картофите предпочитам да оставя леко да се отцедят или ги изстисквам, а след това смесвам с кашкавала и подправям с подправките, а после разбърквам.


Намазнявам с олио дъното на тефлонова  форма за мъфини (или някакви огнеупорни купички), може и силиконови, като след това "обличам" с готовата смес ето така:


Пъхам ги да се пекат на силна фурна, докато кошничките се запекат до златисто кафяво. Важното е да не ги правите много дебели, защото ще им отнеме повече време за печене - все пак трябва да са хрупкави, но и да не са много тънки, тъй като ще бъдат много крехки.
Не се притеснявайте, ако след изпичането им са все още леко меки - причина затова трябва да бъде кашкавалът (не картофите обаче, внимавайте).
Оставяме ги да се охладят напълно и кашкавалът ще ги стегне. С помощта на ножче ги отделяме внимателно от формичките и пълним със салата по желание.


Аз ви препоръчвам една чудесна комбинация от бейби спанак, малко свежа маруля, тънки резенчета червено зеле, рендосан морков и разбира се - едно разрязано на две сварено яйце. Овкусете със сол и пипер и готово. Добър апетит! 
***
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




5 коментара:

  1. Здравейте, рецептата звучи чудесно, но имам въпрос. Картофите сурови ли са или леко се сваряват?

    ОтговорИзтриване
  2. Цялата ти серия празнични рецепти е върховна, Люси-
    много креативни, ефектни и неустоимо изкушаващи предложения!
    Постни, сладки и солени - една впечатляваща колекция, направена и представена с майсторство, стил и финес - Браво момиче!
    Сърдечни поздрави и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво, оригинално и празнично предложение, Люси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно предложение, Люси! Както каза Диана - уникална колекция от тематични рецепти! Чудесна си! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...