петък, 8 април 2016 г.

Шоколадова торта "Наполеон" / Chocolate Napoleon Cake


Като по традиция - петъчният ден е запазен за сладка рецепта! Защото няма по-сладко от петък! (Освен за тези, които работят в събота и неделя, за което искрено им съчувствам) Но пък друго си е у дома да те чака парче вкусна, домашна торта, а ако обичате по-мързеливите рецепти, ще се влюбите в тази - Шоколадова торта "Наполеон" .


Причина за тази хрумка бе една малка госпожица, която, докато ми бе на гости, изяви желание да направим торта, и по-точно  "Наполеон", защото обича много кроасани с крем, но "ако може да е шоколадова!". Аз й казах: "Ами не съм опитвала, но ако искаш да я измислим заедно". Така се роди тази тортичка, и се оказа много успешна, тъй като изчезна доста бързо. 


Украсата е по детски му небрежна и хаотична, но затова пък определено е доста безгрижна за направа рецепта и няма как да не се забавлява човек :) За богатство на вкуса добавихме малко банани между блатовете (играхме на сигурно - банани и шоколад : желязна комбинация), и украсихме с тях и отгоре, като ги изрязахме във формата на звездички. 


Ако идеята ви допада и ви се иска през почивните дни с малчуганите да направите нещо забавно заедно или да ги изненадате с вкусна, богата на крем торта, която да не ви кара да цапате много кухнята, това е тортата за вас. Ето и продуктите: 

За тортата: 
800 г до 1 кг бутер тесто
1 литър прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 г краве масло
1 ванилия
7 с.л. брашно
1/2 ч.ч. тъмно какао
100 г млечен/ черен шоколад

Още:
2-3 бр. банани
2-3 бр. ягоди
шоколадов ганаш* и пръчици за украса

*рецепта по-долу в обясненията

Сега, за да съм напълно честна, ще си кажа, че тази торта я правим малко джаста-праста на око, така че имайте едно наум. Например, не знам точно колко какао сме сложили, тъй като сипвахме на око, но като цяло кремът е базовият от традиционната торта, така че няма много къде да се сбърка. И така, ето и как я направихме. 

Но котлона в подходящ съд слагаме около 850 мл от млякото, маслото и захарта. В отделна купа слагаме трите яйца, 


брашното и какаото. Добавяме останалото мляко и разбиваме с телена бъркалка.



Когато млякото заври, а маслото и захарта са напълно интегрирани в него, прибавяме на тънка струйка от какаовата смес, при динамично и непрекъснато бъркане. Скоро след това кремът се сгъстява. Махаме от огъня и добавяме ванилията и начупения на парченца шоколад. Бъркаме докато се разтвори напълно в горещия крем. Оставяме крема да се охлади, като може да го покрием с прозрачно фолио, за да не образува коричка.


Захващаме се с блатовете. За целта аз ползвах две блокчета бутер тесто от по 400 г, но вие можете да използвате и повече. Всяко блокче разточих на правоъгълник, който разделих на две. Така получих общо четири правоъгълни кори с приблизителни размери 20 х 31 см. Всеки лист печем върху хартия за печене, като преди това надупчваме с вилица на места, за да не се надига много. Печем на 180 градуса до зачервяване. (Аз позапекох моите още малко, за да имат по-шоколадов цвят.


Тортата сглобяваме, като върху един лист разпределяме част от крема, после нареждаме ред резенчета банани. Повтаряме процедурата и с останалите кори, като на последната мажем само крем, и измазваме отстрани.


Украсяваме с шоколадови стърготини страните, а шарката върху тортата направих с домашен ганаш, който често имам в хладилника и съхранявам в бурканчета.


За него затоплям около 100 мл течна сметана до температура пред завиране, а след това дърпам от огъня и добавям 100 г шоколад. Разбърквам, докато вторият се разтвори напълно в горещата сметана и стане на шоколадов крем. Може да си направите и по-голямо количество и да го ползвате в продължителен период от време, като го разтопявате набързо на водна баня, гореща течаща вода или пък само малка част в микровълновата.


Тортата е хубаво да се охлади в хладилника напълно, като кремът ще стегне допълнително между блатовете, ще ги напои и ще стане още по-сочна и ароматна. Това определено е една бърза торта за тези от вас, които обичат торта "Наполеон", но обичат и шоколад.:) 


Точно като за мен и малката госпожица - главен инициатор и "виновник" за това вкусно изкушение пред вас!


С най-голямо удоволствие почерпихме и роднините и приятелите с десерта, но когато видя с каква скорост изчезва, моят помощник-готвач научи една от истините в живота на кулинаря:
"Ех, колко време се трудихме, а тя вече свърши! ". :)


И как няма да е така...вижте това парче! 


И така, оставям ви с идеята да си спретнете този десерт още днес, а пък ви пожелавам усмихнат ден и дано минутите до края на работния ден се стопят по-бързо. :)
***


П.П. Гласуването за наградите е в разгара си и ако съм ви симпатична и смятате, че заслужавам вашата награда, ще се радвам да ме подкрепите в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

6 коментара:

  1. Люси,
    винаги се удивлявам какви прекрасни и вкусни торти правиш, същевременно с интересни съставки.Чудна е и тортата , и украсата.Много,много красиво е всичко.Аз правя моите снимки толкова набързо и за жалост все вечер.Трябва да усъвършенствам всичко в блога си, защото като погледна в твоето местенце всичко е перфектно.
    Поздрави и усмивки за теб !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи, Лени Далеч не съм толкова голям перфекционист както ме описваш, но се старя когато мога да правя снимките на естествена светлина. Поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  2. Ах, Люси, прекрасна Люси! Не мога да ти смогна, момиче! Докато отново влезна в блогър и ето, че съм изпуснала няколко от твоите прекраснотии.
    Добре, че има фейсбук да следя там поне... :)
    А какво да ти кажа за тортата - хем е по детски сладка, хем толкова сериозно впечатляваща, че като цяло е истинска приказка!
    Прегръдки и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Алекс! Сега рецептите са много покрай празниците, но скоро май ще гледам да си взема малка почивка :) Благодаря ти, че наминаваш! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Разкош, разреза е трепач! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...