понеделник, 29 февруари 2016 г.

Сладкиш "Дамски каприз" / Jam And Meringue Cake "Lady`s wish"


Не знам дали има десерт по-подходящ за предстоящия мартенски месец, отколкото днешния "дамски каприз". Освен, че в него символично се крият белите и червени цветове на мартеничката, този сладкиш е изключително елегантен и нежен, като всяка истинска дама, което го прави пък и перфектния десерт за осми март. Хубавото тук е, че в тази рецепта можете да използвате някои от останалите ви зимни сладка, които не са вкусни само върху мекици и пържени филийки :)


Тази рецепта ми бе поръчана от един от читателите и тъй като аз съм добра и изпълнителна (нали умря циганката, която ме хвали - та да се похваля аз), не съм чакала втори повод. Истината е, че ми е изключително приятно да изпълнявам вашите кулинарни желания за определни рецепти, особено такива, които не съм правила преди и е чудесен повод да ги приготвя и аз за първи път. Е, този сладкиш не е точно такъв, но пък никой не отказа нито парче, нито две :) 


Най-трудната, ако можем въобще да наречем така, част от тази рецепта е белтъчената покривка, която аз съм усъвършенствала, така че ще ви кажа всичко и вие няма да имате никакви проблеми :) И така, ако тази гледка ви допада и искате на масата ви да се кипри същата красавица, вижте и рецептата!


Необходими продукти:
5 бр яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 пак. бакпулвер (10 г)
2 бр ванилия
1/3 ч.ч. олио
сладко по избор

Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с една чаена чаша захар на крем, 


като постепенно прибавяме пресятото брашно, олиото, бакпулвера и предварително шупнатата в киселото мляко сода.


Подготвяме си тавичка, като я намасляваме с малко олио и я поръсваме с брашно.

                

Изсипваме сместа и слагаме да се пече в предварително загрята на около 170 градуса фурна с обдухване. Готовия блат от фурната оставям леко да изстине, но да не е студен, за да попие повече от сладкото. Надупчваме го с вилица (при мен не бе малко надигнат в средата, което изрязах и изравних и стана още по-добре) и намазваме със сладко. Най-добре с ягоди според мен. Отиде ми цяло бурканче от средните размери.


През това време в миксера се бъркат белтъците. Трябва да ги разбиете на твърд сняга с останалата захар. Понякога захарта е много зърнеста, затова предлагам да се ползва метода на целувките (вижте тук), тъй като така се стопява предварително. Белтъците стават много по-бързо и лъскави. Накрая прибавяме към тях и ванилиите.


Разпределям белтъчения крем върху сладкиша и връщам във фурната. Пека още 5-10 минути на горен реотан (без вентилатор!)  на същите градуси, с леко открехната вратичка. След като постигна желания от мен цвят - нежно бежово - намалям фурната на около 100 градуса и оставям да поизсъхне във фурната още 15-20 минути.



Важно е сместа да е изсъхнала, но мека на допир, тъй като в противен случай горният пласт се чупи при рязане.


А все пак за красиви парчета е нужно ножът да се плъзга лесно между пластовете, оставяйки ни с ей такава красота в чинията!




Аз този път не можах да се въздържа от уханието и примамлвиите белтъци, които ми хвърляше този десерт - буквално!


И започнах да си го хапвам...затова и няма много снимки! Е, има ли по-добро доказателство колко е вкусен! Усмихната, слънчева и вкусна седмица, приятели!


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

34 коментара:

  1. Привет Люси,толкова е примамваща тази торта...Отлична идея за нашия празник,няма как ще се прави а после ще кажа резултата.Желав ти приятна седмица.Успехи.

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина няма друго по-издържано доказателство колко е вкусно това, което си приготвила :) Веднъж не можах да снимам един чийзкейк, само защото исках парчето да има отчупена хапка, но направих грешката да я опитам :D
    Поздрави и успешна седмица, Люси :)

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,
    и аз имам рецепта за подобен сладкиш, но май не е точно същата като твоята.Разкошен е сладкиша.трябва да те номинираме за приза " Царица на тортите и сладкишите ".Удивлявам се как е поднесено всичко, особено какви разкошни десерти правиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,не съм го правила този сладкиш,а от години чета за него,трябва вече да го опитаме,след твоите неустоими кадри е неизбежно!И свежо си го декорирала с цветенца като за празник,браво!Харесва ми щедрата мантия от глазурата,мммм.Щастлив месец март!

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Люси, ако знаеш каква агония ми причиняваш с тази прелестна вкусотия..., точно се опитвам да огранича малко сладкишите, защото иде лято и не се издържа :)
    Този разкош съм го приготвяла още на времето когато нямаше такова изобилие от интересни рецепти и разнообразни източници. Наистина е невероятен, но позабравен. Радвам се, че хората имат интерес към такива сладкиши, защото класиката си е класика и е винаги актуална!
    Благодаря за рецептата и за чудесното чувство, което ми причини :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ама как си разбила белтъците! Истински разкош! Страхотно, Ллюска!

    ОтговорИзтриване
  7. Дамска приказка! То не са белтъци, не е красота и нежност, и цветя! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Неустоима феерия от нежност, красота и вкус! Честита баба Марта, Люси!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно си се справила Люси. И за мен беше новост открехнатата врата на фурната при печене на белтъка. Ще опитам. Наскоро я правих и аз :)

    ОтговорИзтриване
  10. Вероника,
    Ели,
    Лени,
    Роси,
    Таничка,
    Йоли,
    Алекс,
    Кате и Ани, благодаря ви момичета за милите думи и за приятелското ви отношение и присъствие тук на моята трапеза :) Почерпете се виртуално и бъдете живи и здрави! Прегръдки и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Отдавна се каня да направя този сладкиш !Днес вече трябва да стане .Неустоим е !

    ОтговорИзтриване
  12. Люси, страхотно изглежда! Смятай, че това е сладкиш, който се бях зарекла да не правя никога повече, защото все не ми се получаваше..Сега гледайки твоите снимки и спазвайки твоите указания, искам пак да опитам, но със сладко от боровинки..За събота вечерта кога ще бъде най-добре да го направя,сутринта в събота или още в петък вечерта?И още нещо,вече изстинал, мога ли да го “надраскам“ с гъст домашен сироп от къпини?Благодаря ти за прекрасните снимки и подробни рецепти!!! Трябва да ти кажа, че без да знаеш си ми помагала в много трудни моменти! Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, добре ми звучи с това "надраскване" - още по-богато и вкусно! Стискам палци да й видиш сметката на тази рецептата и да излезе от кръга на забранените за теб :) Да ви е сладко! Поздрави!

      Изтриване
  13. Направих този сладкиш преди 3 седмици, страшен стана, дори днес отново ще повторя и ще почерпя гостите си с него.....благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отзивите - радвам се, че ви е харесал! Дано и гостите го харесат :) Поздрави!

      Изтриване
  14. Страхотен десерт!!! Имам един въпрос : Как успяваш да разбиеш една чаша захар в само пет жълтъка ? Никога не ми се получава, винаги захарта ми остава цяла. Кокото и да настоявам с разбиването , идва един момент , в който жълтъците се “пресичат“ , а захарта пак си е там :) Предварително благодаря за съвета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Пламена! Много добър въпрос:) Взиамам много финна захар, да не говоря, че в чужбина дори обикновената захар като почти пудрата и това не е голям проблем. За съжаление в България качеството на продуктите все повече се влошава, затова ти препоръчвам да си вземеш просто някоя финна захар. Няма да се разтвори напълно, но пък ще е достатъчно за целта. Поздрави :)

      Изтриване
  15. Здравей Люси, тортата изглежда невероятно и имам намерение да я направя съвсем скоро! Имма един въпрос към теб - смяташ ли, че ще се получи добре със шоколад вместо сладко? Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Мисля, че ще се получи, но лично аз харесвам варианта най-вече със сладко. Като комбинацията цедено кисело мляко и сладко. Може да се гарнира и с шоколад, но е най-вкусно със сладко. Лично мое мнение обаче, на друг може да му е по-вкусно с шоколад. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за отговора Люси :). Предполагам и двата варианта ще бъдат опитани. Ако реша да я направя с шоколад, трябва ли да го направя на ганаш първо или ще се получи само с шоколад? Или може би течен шоколад ще е добро решение?

      Изтриване
    3. Може да ползваш готов течен шоколад или да си направиш ганаш :) Само с шоколад ще ти се втвърди после много и няма да може да се реже добре. Поздрави :)

      Изтриване
  16. Здравейте! Тортата е страхотна! А колко см ви е формата за торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доколкото помня ползвах 24-саннтиметровата :) Поздрави усмивки!

      Изтриване
  17. Здравей Люси, случайно попаднах в блога ти търсейки рецепта за сладкиш с който да изненадам за празника и ето я находката за утрешния ден, гледах и други твои рецепти всичко е така добре поднесено като информация и от снимки от теб, имах чувството , че чета кулинарен блог.Едно голямо БРАВО! и Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи, Елена. Радвам се, че "моето местенце" те е накарало да с епочустваш така приятно и си намерила подходяща рецепта :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Здравей Люси,ами сега? Моята фурна няма само горен реотан без вентилатор. Или горен с вентилатор или горен и долен без вентилатор. Кое ще е по удачно да пробвам. Благодаря ти предварително, хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. може би горен, макар и с вентилатор. Поздрави!

      Изтриване
  19. Здравей Люси, направих сладкиша, като следвах рецептата много точно. Имам въпрос: защо на това малко количество смес слагаме и бакпулвер, и сода? Използвах тава с отделящо се дъно 26см и се надигна страшно много. Освен това самия сладкиш имаше лек дъх на сода, независимо, че я бях разбъркала в киселото мляко. Мога ли да намаля количеството сода или дори да я изключа?
    Иначе сладкиша се получи много добре като за пръв опит. Следващият път ще намаля захарта, защото ми беше прекалено сладък и може би ще го пека в по-голяма тава.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси! В много десерти се слага и сода и бакпулвер, особено в западните такива. Може да пропуснеш содата, щом я усещаш и разбира се, че може да направиш сладкиша в по-голяма тава. Човек трябва да готви според собствените желания :) Радвам се, че ти е харесал :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  20. Сладкиша е чудесен.Пробвах го! Получи се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря за оставените отзиви!

      Изтриване
  21. Люси, здравей! В момента пека блата на сладкиша и се чудя какво ще стане с белтъчната покривка на следващия ден. Спада ли като престои?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако сте я разбили добре и е твърда, ще си остане без да спада :) поздрави и увмики!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...