От толкова много време искам да пусна тази рецепта, че вече не мога да отлагам. Това се отнася и до всичките ми рецепти в чернови, поне 54 на брой, тъй като може да нямам време да пиша в блога, но това определено не означава, че не намирам време за готвене.
Ами разбирате, има хора като мен, за които сътворяването на нещо вкусно е по-скоро храна за душата, отколкото за стомаха. Тази година не започна по плана, който й бях начертала, но животът няма навика да се съобразява с нашите измислени сценарии и често изникват не една и две изненади. Затова пък, въпреки пречките, не оставям котлона студен, миксера - тих, и купите празни.
Ето защо тази вихрушка от предизвикателства ме накара да се понапъна още малко и да ви споделя една златна рецепта за нещо толкова вкусно, колкото и изглежда - Джалеби.
Знаех за него отдавна, но се вдъхнових да го приготвя едва след като изгледах филма The Hundred -Foot Journey или както го превеждат на български "На един черпак разстояние".
Един чудесен филм, който съдържа всичко изброено до тук - храна за душата, предизвикателства и разбира се огромна страст към готвенето.
В самото филмче става дума за индийско семейство, което имигрира в малко френско градче и решава да отвори индийски ресторант точно (ама точно) срещу известен ресторант, носител на звезда Мишелин. Е, от там следват и не малко колкото забавни, толкова и не толкова приятни случки, но пък важното е, че този филм завършва щастливо, оставяйки топлина не само в сърцето, но в цялото тяло, което само едно истински добре приготвено ястие може да направи.
И макар по-голямата част във филма да е отделена на желанието на младия индийски готвач Хасан да усъвършенства познанията си във френската кухня, той с най-голямо умиление си спомня за най-любимото му индийско ястие - джалеби.
Вкусните, златни, сиропирани дантели, които майка му е приготвяла.
Гледайки този филм, а надявам се и снимките тук, едва ли може да не ви се прииска да си отделите половин час и да ги приготвите и сами, а най-хубавото е, че това е една изключително икономична и лесна рецепта. Резултатът е повече от вкусен - той е наистина единствен по рода си. Ако искате да завършите деня подобаващо, запишете си рецептата, приберете се и я направете, а през това време си свалете филмчето (така де, да не мислите, че вярвам, че всеки ще търчи да си купи DVD :))
А ето и самите продукти:
1 ч.ч. брашно (добре е една 1/3 от това количество да е грис)
1 ч.ч. вода
щипка сол
1/ 2 ч.л. бакпулвер
За сиропа:
2 ч. ч. захар
3/ 4 ч.ч. вода
1 ч.л. куркума (или малко шафран)
1/2 ч.л. лимонена киселина / лимонов сок
Още:
олио за пържене
Започваме като приготвяме първо сиропа. Слагаме продуктите за него, без лимона, да заврат на котлона. След като сиропът е готов, оставям още няколко минути да поври, за да се сгъсти. Тъй като често ме питате какво да направите, ако ви стане твърде гъст - просто прибавете малко топла водичка и разбъркайте :)
След като сиропът е готов, дърпам от огъня, добавям лимонената киселина и оставям да се охлади напълно.
Тестото за джалебите приготвям като в купа смесвам сухите съставки,
а след това и водата. Разбърквам с лъжица - не ви трябва миксер. Получаваме тесто, плътно, като за катми.
Загрявам олио в съд на котлона. Температурата трябва да е 2/3 от мощността.
Прехвърлям сместа в пош или както аз направих - в малко по-плътна найлонова торбичка. Изрежете малко връхче и почнете да правите дантелки в олиото ето така:
Аз си приготвям една чаша или купа в която си държа "поша", така че да не изтича, докато чакам дантелките да се пържат - препоръчвам го от сега :)
Веднага след като се изпържат и от двете страни до златисто, ги прехвърлям за "баня" в студения сироп - само потапям, овалвам и изваждам.
Тъй като в сиропа има куркума, има изключително наситен жълт цвят, който допълнително дарява десерта с топлина :)
Освен това е много икономичен - от една чаша брашно излизат доста бройки, както виждате - така че бих нарекла тази вкусотия идеална за "стиснатите" дни, когато има още толкова време до заплата :)
Може да приготвите десерта само от брашно, но по оригинал се използва грис, което прави текстурата им доста по-хрупкава и затова го препоръчвам. Освен това задължително добавете куркумата - тя е важна, не я пропускайте. Важното е да не сме тесногръди като мадам Малъри :)
Пожелавам ви слънчева и усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Благодаря за рецептата. Имам само един въпрос: Какво се има в предвид под "баня" - само се потапят и веднага се изваждат от студения сироп или нещо друго?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Само се овалват и се изваждат - ще до доуточня и в рецептата.
ИзтриванеПрелестни дантелки....Прекрасна идея ще проследявам с интерес и останалите филмови рецепти,Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Милена! Много сърдечни поздрави и усмивки от мен!
ИзтриванеСтрашна си! МНого интересна рецепта, пост, историйки в твой стил. С радост да те чете човек..
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Стамене :) Сърдечни поздрави от мен :)
ИзтриванеВсе щурави идеи в главата ти на теб. Аз затова си те обичам толкова много!
ОтговорИзтриванеХехе, благодаря , Йолинка! И аз си те обичкам :)
ИзтриванеМила Люси, знаеш ли, че има хора на диета... Дебели хора - със слаби ангели... Но няма как да се подмине тази рецепта! Утре ще се прави! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Анета :) Дебели, не дебели - човек трябва да яде ;)
ИзтриванеБлагодаря за тази прекрасна рецепта! Лесна,вкусна и икономична!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :) Поздрави!
Изтриванеshte gi izprobvam mnogo vkusni izglejdat
ОтговорИзтриванеНевероятно! Благодаря за рецептата! Имам само въпрос...Колко време преседяват в захарния сироп?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Само се овалват и се изваждат.
ИзтриванеНе се "овалват",а се "потапят".Благодаря за рецептата!
ИзтриванеМного вкусно изглежда и ще трябва да се опита . А и като гледам става бързо
ОтговорИзтриванеTyrseh recepta i eto popadnah na neq!Blagodarq za ideqta shte q probvam i az Lusi,a filma beshe strahoten obicham da gledam kulinarni filmi i predavaniq.
ОтговорИзтриванеСтрахотни, хрипкави дантелки сътворих благодарение на вас. Само не знам, защо ми се захароса сиропа.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Чудно наистина така със сиропа - затова слагаме лимон или лимонена киселина, за да не се захароса!
ИзтриванеСложих пресен лимон... другия път ще сложа лимонена киселина. Божествени са и ще ги повторя.
Изтриванеинтересува ме във колко олио се пържат
ОтговорИзтриванеНе е нужно да е много - около един-два пръста на дъното.
ИзтриванеЯ, какви златни дантелки...
ОтговорИзтриванеПочерпи се , Весе :)
ИзтриванеTака като гледам -ряпа да яде Сурач с неговото джалеби,твоето е приказка,вълшебство,пълни ми се устата и решавам- ще се прави!!Огромно БЛАГОДАРЯ Люси за рецептата!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за коментара, Ирина! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеZdraveyte I az gi probvah no moite ne se piluchiha vsichkite mi.se razpadnaha nqmah nito edna cqla dantelka I mi stanaha super meki moje da se kaja siropirani
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Вероятната причина е, че тестото ви е било твърде течно и затова са станали меки. Тестото, макар и течно, благодарение на гриста ставах хрупкаво при пържене. Може да сте ги пържили недостатъчно или мазнината не е била на правилната температура и е попила в тестото. Като цяло и при мен имаше отчупвания от дантелките, но стават хрупкави. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей благодаря за рецептата отдавна я търся. изглеждат стахотно ,ще я пробвам и аз
ОтговорИзтриванеМоля :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЕх,това Джалеби,толкова от нищо нещо е,че няма как да не го харесаш.Благодаря за споделената рецепта. Хубав ден !
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб, Гинка и поздрави :)
ИзтриванеМного рядко се случва да се изненадам от сладкиш.Поздравления за нетрадиционната рецепта.Още утре ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Да ви е сладко!
ИзтриванеМоите деца много ги харесаха.
ОтговорИзтриванеРадвам се :)
ИзтриванеБлагодаря за сполучливата рецепта! Аз с лъжица ги правих , малко по плътни станаха, но отново изключително хрупкави и сладки.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставените отзиви! Поздрави :)
ИзтриванеСупер са, а като идея за тестото едно шише с дупка и няма притеснения за изтичане и т.н. Светлан
ОтговорИзтриванеИдеята е чудесна, БЛАГОДАРЯ МНОГО!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за коментара :) Поздрави!
ИзтриванеЩе ги пробвам,ама само като ги гледам се топят.Благодаря ти Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Да са ви сладки :)
ИзтриванеМного е вкусно джалебито. Прилича на тулумбичките, но е по-хрупкаво и по-лесно за приготвяне.
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за оставените отзиви, Анонимен! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеО о о! Добре че попаднах на тази рецепта. Толкова лесна и сполучлива, направо фантастични станаха! Изчезнаха за нула време. Аз направих малко подобрение - кипнах предварително водата за сиропа с малко джиндифил и ароматът е супер. Благодаря, Люси!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за страхотните отзиви, Lucille! Радвам се, че ми писа. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеИскам да попитам какъв гриз трябва да се сложи
ОтговорИзтриванеЗдравейте, използвах пшеничен грис на София мел :)
Изтриване