петък, 20 ноември 2015 г.

Торта "Тирамису" / Tiramisu Cake


Можете ли да повярвате, че някои хора предпочитат алтернативата на известните десерти пред самия оригинал! Ами да, щом има хора, които си купуват албум на Икебаната, то явно има всякакви хора по света ;) Шегата настрана обаче, дори и класическото, заслужило толкова много признания тирамису си има аудитория, която ще го намери не за толкова привлекателно, колкото неговата далеч по-скромна и икономична версия - "Тирамису торта".


Вместо бишкоти, тук имаме домашни блатове, а кремът е много по-достъпен като продукти, но пък отново със същата пухкава и нежна консистенция.


Реших, че това е тортата, която ще "тества" за пореден път миксера на Делимано ( сайтът им тук) , тъй като трябваше да приготвя голям и висок блат без набухватели. Какво по-добро предизвикателство за уменията на един миксер от това да разбие яйцата на най-въздушната и пухкава смес евър!
За моя голяма радост уредът ( вижте информация и цена тук) не ме подведе и този път и се влюбих в приставката за разбиване, както заради яйцата, така и заради невероятната бързина, с която направих крема. 

А ето я и самата рецепта:
За блата:
6 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ванилия
За крема:
200 г крема сирене
1 1/2 ч.ч. сладка течна сметана за разбиване
1/2 ч.ч. пудра захар
за соса:
1 1/2 ч.ч. кафе
3 с.л. захар
1-2 с.л. ром/ уиски

Още: какао за поръсване

Започнах като разбих яйцата за една-две минути, използвайки накрайника за биене.


После започнах да прибавям на тънка струйка от захарта, докато яйчената смес стана пухкава и поне три пъти над предишния си обем. След това прибавих на порции и пресятото брашно с ванилията.


Готовата смес изсипах в тавичка с диаметър около 22 см, предварително застлана с намаслена хартия за печене.


Пъхнах да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса с обдухване. Печем до готовност или докато забучен дървен шиш в средата на блата излезе сух.
Готовия блат оставям на леко открехната врата във фурната да се охлади, а след това изваждам внимателно от формата. Разполовявам на две равни части ето така:
За крема разбивам сметаната отново със същия накрайник, който преди това сложих във фризера за малко.


Прибавям пудрата захар, а накрая и кремата сирене.
За напояването на блатовете смесвам всичко в една купичка, подправям със захар на вкус и с алкохол - по желание ( При мен беше повечко :))


Сглобяване на тортата:
Напояваме първия блат с половината от кафето. Aз не сложих толкова този път, но вие слагайте смело. Може да поеме течността. След това сложих половината от крема,


и захлупих отново с другия блат, който също напоих. 


Украсих отгоре и отстрани с остатъка от крема, какао и зрънца кафе. 


Тортичката е много икономична, но това въобще не си личи от пищната и украса и богатство на вкусове, което се усеща във всяка хапка.


Уверете се сами! 
Мързеливи почивни дни ви пожелавам! :) 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




11 коментара:

  1. Вълшебна ...., онемявам всеки път...:)
    Поздрави за теб,
    честита нова придобивка и много нови вдъхновения...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Дано вдъхновението не ме изостави, че задачите чакат :) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  2. Нямаш милост, Люска... Кога смогваш, кога смогваш?! Голяма си лудетина! А тортата ти е велика, много ми харесва - семпла и прекрасна. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери :) Ами едвам смогвам...както ти казах съм подхванал много различни ангажименти, но затова пък се отдавам на намирането на лесни и бързи рецепти за всякакви поводи! Радвам се, че и тази ти харесва! Усмихната седмица пред теб :)

      Изтриване
  3. Супер рецепта! Обожавам оригиналното тирамису, но и всякаквите му различни варианти и поднасяния. :) Тортата е супер и честита придобивка! :) Прекрасна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ту, Алкес! Радвам се, че и тази версия ти допада! Усмивки и още по-усмихната седмица за теб!

      Изтриване
  4. Здравейте.
    Изглежда прекрасно и с удоволствие ще я пробвам. Имам един въпрос: няма ли бакпулвер в рецептата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! не, не се ползва набухвател в тези блатове, но бъдете сигурни, че сте ги напоили добре, за да не останат сухи! Поздрави!

      Изтриване
  5. Привет,Люси :) С каква вместимост е чаената Ви чаша?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! 200 мл е чаената чаша, която ползвам :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...