понеделник, 16 ноември 2015 г.

Бисквитена торта "Карамела" / No bake Biscuit cake "Caramela"


Почне ли новата седмица, обикновено първо ви предлагам някоя рецепта за соленичко ястие, бързо и лесно, идеално за седмична вечеря. Едва в петък се подслаждаме с някой десерт, който на спокойствие да приготвим през почивните дни! Този път обаче ще изневеря на тази си, макар и много практична, система на публикуване.
След горчилката от последните дни май имам нужда от екстра доза сладичко. Хем да ми "оправи" тежкия  следвкус от страх в гърлото и ужас в сърцето, хем да използвам възможността да се порадвам на живота. Нещо, което напоследък се превърна в лукс по съвсем други причини. Трудно е да пишеш за рецепти и да се опитваш винаги да бъдеш полезен и позитивен, без да  си позволиш да напипаш някоя пиперлива тема, макар и отвътре да кипи,...ама как да навържеш свинско печено с това, което реално оформя твоето ежедневие (а бе, хрумна ми и това как ще стане, ама ще стане пак много нетолерантно изказване).
И така, пак трябва да преглътна мислите си, защото това местенце тук, така съм го замислила...като оазис от заобикалящата ни действителност. И ако ще ги преглъщам, ще го направя с нещо, достойно да отмие тази горчилка. 


И ако едни рушат, ние ще създаваме отново и отново красота. Ще създаваме красота и ще я споделяме с хората, докато цялата тази вложена любов не успее да премине през всяка античовешка идеология, предубеденост и тъмнина, и направи това, което изкуството прави най-добре - променя представи, поражда неподозирани емоции и представлява може би единствената най-чиста форма на революция! 


И така, предлагам ви да си направите един траен (не обещавам колко време ще успеете да си го къткате обаче), много лесен и ставащ все по-вкусен с всеки изминал ден десерт. Бисквитена торта "Карамела". Исках да я нарека бисквитена торта "Блага" не само заради вкуса й, но и заради това, че това е семейната рецепта за торта на леля ми Блага, за която съм ви разказвала вече. (Тя бе много близко до гореспоменатите събития и мога само да се радвам, че е добре) Реших да си припомня за нейното присъствие у дома със запазената й марка - тази бисквитена торта с домашен карамелен крем и супер лека и нежна текстура, която се усеща само от начина по който виличката преминава през пластовете.  


Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
Около 600 г обикновени  бисквити
За крема:
1 1/2 л. прясно мляко
200 г захар (плюс 100 г по желание) 
9 с.л. брашно
4 яйца
1 бр. ванилия
Още: 2 ч.ч. млени орехи 
200 мл прясно мляко за потапяне на бисквитите

Започвам като слагам захарта за крема да се карамелизира в подходящ съд на котлона.

                     

След като захарта се карамелизира, добавям млякото. Карамелът на дъното стяга, но ние превключваме на средна степен на котлона и разбъркваме от време на време, докато карамелът се разтвори. (Тук е моментът да опитате сладостта на млякото. Аз прибавих още 100г захар, тъй като ми се стори недостатъчно сладко. Можете да карамелизирате и повече количество захар, но при "горенето" й тя променя сладостта, затова предлагам този вариант)  


Когато карамелът се разтвори и млякото придобие нежен бежов цвят, преминаваме към следващата стъпка за крема. В купа слагаме яйцата с брашното и разбъркваме.


Прибавяме лъжица по лъжица към сместа от топлото мляко, за да я разредим леко и да ни е по-лесно да я прехвърлим обратно.

                        

Когато млякото тръгне да завира отново, изсипваме яйчено-брашнената смес и започваме да бъркаме, докато кремът се сгъсти. Прибавяме и ванилията.


Сглобяването на тортата става по следния начин. В избраната от нас тавичка нареждаме бисквитите на дъното. Аз използвах квадратна тавичка с размер 24 см на страна, но леля ми винаги я прави в кръгла.
Успях да наредя 20 бисквити на ред.

                     

Като предварително ги потапям съвсем за кратко в малко затоплено мляко.

Върху първия ред слагам един пласт крем, а отгоре малко от млените орехи.


Така процедираме до край. Лелината торта завършва с богат пласт орехи, но аз импровизирах и създадох малко по-ефектна украса, която никак не е задължителна, затова и не съм я описвала към продуктите, но пък ще ви обясня как съм я направила.

На последния пласт наредих мини бишкотки, които също може да потопите в мляко или пък карамелизирана захар.


Аз избрах втория вариант, но следващия път ще избера вместо чист карамел да я залея с карамеления сос от тук, тъй като този се втърдява бързо и е по-труден за работа. Плюс това му трябва повече време в хладилника да омекне, което ще затрудни рязането на тортата.


Затова пък е много ефектно на вид и не съжалявам, че опитах, а и ми даде възможност да направя по-разчупена украса.


Ако и вие направите с твърд карамел, не се притеснявайте да го начупите на парчета преди сервиране.


И така, пожелавам ви една сладка и слънчева седмица, приятели, с надежда за едно по-добро и красиво утре! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



35 коментара:

  1. Привет! Отново ме грабнахте с кулинарното ви изкушение ! Ще се пробвам да я направя с вашата украса :)
    Имам само един въпрос как я извадихте от тавичката без да развалите формата й ?
    Благодаря ви ! Усмихната седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Моята тавичка е с махащи се страни, затова нямах проблем с изваждането на тортата. Моля, имайте предвид бележките, които съм дала за украсата, ако смятате да я правите с твърд карамел, за да не се изненадате от сложността при разрязването на парчетата. Поздрави и сладко похапване!

      Изтриване
  2. Много добре изглежда и ще я пробвам някой ден,пък и е лесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина много елементарен сладкиш, но с нежен и деликатен карамелов вкус! Надявам се да се хареса!

      Изтриване
  3. Ех, Люси това си е наслада освен за небцето и аз очите! Красота! И аз тези дни бях на карамелена вълна. Твоята торта много ми допадна :)
    Поздрави и слънчева седмица! :))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, напоследък все карамелени десерти правих, но по свое му различни и все успешни..за късмет :) Радвам се, че и моето предложение ти допада! Карамелени поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Люска, няма да коментирам върху наболялата тема, защото съм с малко различна позиция. И по други причини...
    Но ще кажа за тортата - ами, чудна е! И си представям колко е вкусна, защото по същия начин, с карамела, вече правя кремчето с грис (по рецепти на Веси и Тили). Е, като торта е повече от чудесно! Пък малките бишкотки харесвам много, именно с тях приготвям моето парфе. :)
    Прегръдки, другарче, и да се подсладиш и заради мен - за здравето на всичките ти близки и за твоето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Радвам се, че си от хората, които така деликатно изразяват различно мнение, когато е мястото на другиго да изразява своето. Твоята умереност и интелигентност са ми почти толкова любими, колкото и сладкодумието ти! Най-сърдечни прегръдки от мен и парче от карамелената торта!

      Изтриване
    2. Аз просто ти се радвам, нали знаеш! :)

      Изтриване
  5. Много съблазнителна рецепта, лесна за изпълнение и красива :))) Много ми харесаха разсъжденията в статията към рецептата! Благодаря!
    Диана
    Ps сайтът ти е страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диана! Много мило, че остави своя коментар, още повече, че е така поощрителен! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Голяма съблазън...:)
    Прегръдка, малка магьоснице! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна интерпретация на една от най-често правените някога бисквитени торти. Поздравления за красотата, която си създала!
    Спокойна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Наистина е класическа рецепта! Усмихната седмица и за теб, мила!

      Изтриване
  8. Стремглаво към върха и към следващата награда за най-добър блог с торти! Прекрасна, за кой ли път!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! От твоята уста...Много си мила! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Кремът не става ли възредичък? Според старата класическа рецепта: 8 с.л. брашно на литър мляко, а Вие давате 9 с.л. на литър и половина? Това лично е изпробвано. И още: защо е нужно да топите бисквитите в прясно мляко? Без да ги топите - с този топъл негъст крем - е напълно достатъчно да се напоят. Това е лично мнение - все пак тортата не се гребе с лъжица, а се яде с вилица. Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Моята рецепта от леля ми е с такива мерки и колкото и пъти да съм я правила, не съм имала проблем с гъстотата на крема. Ако искате по-брашнен крем, може да си сложите допълнително - няма да ви глобявам :) Що се отнася до бисквитите, това също е лично предпочитание и аз лично смятам, че така са по-вкусни. За последното вече, позволете да не се съглася - както се вижда от снимките, парчетата са стабилни и тортата си се яде с виличка, а не с лъжица :) Имайте предвид, че всичко зависи от това колко паста бисквити и колко дебел слой крем ще сложите! Поздрави!

      Изтриване
  10. А ако сложите в крема и половин пакетче масло, би било чудесно. Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, разбира се, може да се добави и масло. Поздрави!

      Изтриване
  11. Strahotna torta,neremenno ste probvam,samo se 4udq tortata moje li da se sglobi vav kragla forma za torta ??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анел. Написала съм в рецептата, че леля ми я прави в кръгла, макар и много по-голяма тавичка. няма проблем! Поздрави!

      Изтриване
    2. Lyusi bezkraino sam blagodarna na receptata,polu4i se strahotna torta,koqto se haresa na vsi4ki!

      Изтриване
  12. Lyusi blagodarq za strahotnata recepta,polu4i se strahotna torta,koqto se haresa na vsi4ki.:)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, задължително ще я пробвам, но може ли да пишете какви бисквити точно ползвахте. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не помня марката на бисквитите. Взех ги от Кауфланд, но мисля, че ако увеличите някои от снимките, може да видите какво пише на тях. Поздрави!

      Изтриване
  14. Още една прекрасна рецепта !Получи се много вкусна ,бърза и красива торта която изчезна за отрицателно време.Невероятен сайт много се радвам че го открих !Продължавай все така 😙!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за остаените отзиви, Верка! Много се радвам! Дано всяка рецепта, която опитате от тук да получи такава хубава оценка! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте , прекрасна е тортата ви на вид и смятам и на вкус.Поздравления. Аз също ще я пробвам, благодаря !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Мария! Ще се радвам да опитате и още повече - да ви хареса колкото и на нас! Поздрави!

      Изтриване
  16. Здравей, Люси!
    След неуспешен опит за белтъчен блат ми останаха 10 жълтъка. Искам да те попитам, дали този крем би се получил единствено с жълтъци? И 6-7 жълтъка достатъчни ли са за заместване на 4 цели яйца? Извини ме за глупавите въпроси, но не обичам да изхвърлям продукти, а тази рецепта ми звучи много добре. Благодаря! Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария! Мисля, че ще стане и с жълтъците, не би следвало да има проблем :) Количеството, което предлагаш е добро и все пак кремът стяга и от брашното, така че според мен ще стане :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравейте, откъде купихте мини бишкотките за украсата на тортата?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...