понеделник, 2 ноември 2015 г.

Класика: Фунийки с домашен крем / Custard Filled Pastry Horns Recipe


Бррррр..ето, че и ноември довтаса! И макар със себе си да носи доста повече хлад, отколкото изминалия месец, то ние сме предвидили такива ситуации и сме си номерирали перата (както казва Фогхорн Легхорн) и в нашия случай - сме си нарязали дървата. Камината ще започне скоро да сгрява дома ни с жаркия си плам, а присъщата за сезона меланхолия ще намери компания в уюта на спокойни занимания като слушане на страхотна музика и четене на книга пред огъня. Ех, просто обичам есента и не мога да го скрия! Затова и искам да започна месеца като ви поздравя с една любима песен на любима група за успешен старт на седмицата!


И след като си изберем саундтрака за деня, ви предлагам да си отделите един час днес след работа, да си подсигурите и сладостта за до края на седмицата. Повярвайте ми - знам за какво говоря! 
Класическите, обичани от сигурно всички българи фунийки с домашен крем стават все по-вкусни с всеки изминал ден, а бройката, която ще излезе от рецептата, ще ви стигне за десерт поне до петък! 


Рецептата всъщност е много лесна и макар тези сладки често да ни изкушават от витрината в магазина, няма да съжалявате, ако си ги приготвите у дома, с истински и пресни продукти! Ако сте от тези, които не са правили фунийките досега сами, макар и да сте искали, защото сте спирани от цялата технология или пък липсата на метални формички, моята рецепта е стъпка по стъпка, като съм предложила и  варианти, с които можете да ги заместите.
Хайде да се захващаме за работа, та да може колкото се може по-скоро да се насладим на този незабравим вкус на меки фунийки с ароматен ванилов крем.


Ето и рецептата:

Необходими продукти:
За тестото:

Около 700 г брашно
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 к.ч. олио
1 ч.л. сода 
1 пак. бакпулвер
За крема:
1 литър мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 бр. ванилия
2 бр. яйца  плюс 2 жълтъка

За декорация: млени ядки и шоколадов ганаш

Започваме с направата на тестото. Разбиваме с миксер яйцата със захарта на пухкав крем, а след това прибавяме и олиото и разбъркваме отново.


През това време в купа слагаме киселото мляко със содата да шупне леко. 


Прибавям половин килограм пресято брашно с бакпулвер, а след това и яйчената смес. 


Започвам да бъркам всичко, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. След това прехвърлям на плота и започвам да добавям още брашно постепенно, докато получа средно меко, нелепнещо тесто, което изглежда ето така.


Пускам фурната да загрее на 180 градуса с обдухване и подготвям тавата за печене, като я застилам с хартия. Взимам половината тесто и го разточвам на не много тънък лист, който нарязвам на ленти с ширина около 1 см.


Започвам да навивам лентата около метални фунийки (можете да си купите от магазин за левче) или около направени от алуминиево фолио, капачки за буркани или кисело мляко фунийки, отдолу нагоре.
Тъй като аз нямам много бройки от металните фунийки, си направих няколко и от фолио.


Пъхам във фурната да се запекат до нежен, розов цвят.


Щом ги извадя от фурната, почти веднага изхлузвам формичките от тях и навивам следващите (не са толкова горещи). Готовите фунийки оставям да се охладят върху решетка.
Докато пека фунийките, правя и крема, тъй като не изисква много време.
Слагам на котлона около 800 мл от млякото и захарта да заврат. В купа разбивам с телена бъркалка брашното с яйцата и останалото мляко, така че да получим смес с такава гъстота. Може да поеме повече или по-малко от млякото, в зависимост дали ще се използват цели яйца или в моя вариант с яйца и жълтъци (аз имах за доизразходване).


Щом млякото тръгне да завира, изсипвам сместа и започвам да бъркам енергично, като само след минути кремът ще се сгъсти достатъчно. Дърпаме от огъня, прибавям ванилийките и разбърквам хубаво. Изсипвам още горещия крем върху метален поднос, като го покривам със стреч фолио, за да не хване коричка. Оставям настрани, за да изстине напълно.


След като всички фунийки са изпечени, охладени, както и кремът, започвам да ги пълня с помощта на пош. Слагам щедро количество, като започвам да пълня директно от дъното на фунийката, за да не остане празна.


По-късното украсявам с малко млени ядки и шоколадов ганаш, като за втория рецепта съм споделяла много пъти ( вижте например тук) . 

 Пожелавам ви един нежен и сладък ноември, скъпи приятели! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

31 коментара:

  1. Здравей Люси имам един въпрос може ли да заместим киселото мляко с прясно ? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мирослава! да, може да го заменим, но тогава изгаси содата с малко оцет. Също и може да поеме по-различно количество брашно, но затова пък се осланяй на усещането за тестото. Поздрави!

      Изтриване
  2. Люси,
    прекрасно предложение от теб, изглеждат много апетитно. Да ти призная честно никога не съм правила фунийки, защото ми се струват малко повече като занимавка, но най-вече ме е спирало липсата на формички. Ако ги направя с фолио, то няма ли да се смачка от тестото или си задържа формата?
    Хубав ноември и на теб

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, абсолютно същите причини все ме спират да я правя по-често тази рецепта. Вчера обаче се справих с всичко за наистина кратко време - просто ми трябваше правилната настройка! Започни от крема малко по-рано ( може и предния ден), з ада ти е студен и готов за употреба. тестото става буквално за 10 минути, а тъй като се пекат бързо за 30 минути всички са изпечени. няма лепнещо тесто или нещо, което да е пипкаво, затова стават бързо. Моите фунийки от фолио се посмачкаха, тъй като са "по-крехки", но пък това не се отрази на самата форма на фунийката, тъй като успях да си навия по същия начин.Измъкваха се пак лесно, изпъвах леко фолиото и хайде и следващата фунийка! Може да печеш и всичко на две тави - още по-бързо. Заслужава си истинския домашен вкус! Много усмивки и вдъхновен ноември и на теб!

      Изтриване
  3. Привет, Люси! Страхотно! Като дете не съм похапвала тези интересни сладки. Моята майка не ги правеше! Повод да ги опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, със сигурност ще ти харесат! Ако ги направиш, ще се радвам да споделиш впечатления! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Здравей мила Люси,фунийките изглеждат страхотно само искам да те попитам след като ги пълниш със охладен крем могат ли да омекнат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Няма проблем - те омекват от влагата на крема, не от топлината. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Ах, Люси! Още вчера вечерта видях тези прекрасни финийи, от които направо ми спря дъха...Изглеждат толкова вкусни, а и това, че си представила всичко стъпка по стъпка е страхотно!
    Мен също това винаги ме е спирало, когато съм се замисляла дали да не се пробвам да направя такива финуийки (или по-скоро каноли, да си призная). Но най-накрая ще взема да си купя едни формички и да се свършва. :)
    Прекрасна, красива, златна и усмихната есен ти пожелавам! И мерси за музикалния поздрав. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, аз също се въздържам да правя често фунийки и каноли, но с всеки път стават все по-бързо и лесно! Заслужават си...я, забъркай една порция да впечатлиш хората в новата работа! ( Честито, btw) Формички не ти трябват - само малко фолио! Пъстър и вдъхновен ноември и от мен!

      Изтриване
  6. Колко количество фунийки излиза от тази доза? Да преценя дали да я намаля на 2, защото едното дете е в Бабин дом тази седмица:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Излизат си доста, ако я намалите наполовина, предполагам, че ще ви излезат към 15 фунийки :)

      Изтриване
  7. О, колко са ми любими, тези сладки, Люси! И на мен точно по тези причини ми е любима есента- красотата на природата и топлия уют у дома...
    Хубави есенни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Радвам се, че намина - ще мога да те почерпя с домашни сладки и чаша чай! Есента е вълшебна! Пожелавам и на теб много вълшебни есенни дни!

      Изтриване
  8. Хм, колко ме е яд. Преди година сигурно се снабдих с метални фунийки, че преди това се оправдавах пред себе си, за да не направя фунийки. Е, да, ама ги купих, метнах ги в шкафа и там си стоят:( Крайно време е да променя това май. Да знаеш и колко ще ми е лесно да ползвам твойта рецепта:) Само да намеря сега правилната нагласа:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, ще се радвам да видя твоята вариация на фунийките. Сигурна съм, че ще направиш нещо различно и интересно! Стига си им давала почивка - нека и металните формички си изпълнят дълга :) Прегръдка!

      Изтриване
  9. Здравейте момичета,тези фунийки са ми любими,но ако може да ми дадете съвет.Когато ги пълня със студен крем,самите фунийки много нещът да омекват.А когато ги пълня с топъл крем омекват но остават полу празни.Моля посъветвайте ме каква трябва да е гъстотата на крема и въобще къде бъркам.Благодаря предварително.Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Аз пълня фунийките със студен крем, тъй като както сте забелязали, консистенцията му е по-стабилна. Важното е да направим фунийките по-фини, а не дебели и големи, за да могат да омекнат по-бързо от крема. Сладките започват бавно да поемат от влагата на крема и са по-крехки с всеки изминал ден, така че хубаво да се оставят да постоят малко. Поздрави!

      Изтриване
  10. Как може да се съхранят за няколко дена и също така да омекнат, защото стават леко хрупкави? В кутия а капак ако ги затворя но не в хладилник дали ще се съсипят, ще бъдат на терасата, а крема ще е пудинг, ако ги оставя в хладилника корема няма ли да пусне вода

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Съхранявам крема в кутия в хладилника и не ми пуска вода. Може да съхраните фунийките също в кутия. Поздрави!

      Изтриване
  11. Здравей Люси! Да попитам содата само амонячна ли трябва да бъде или може сода бикарбонат?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте☺☺☺ дали от това тесто бих могла да направя орехчета,гъбки, шишарки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силве! Не знам какво точно имаш предвид, пък и става малко ронливо след изпичане, така че не съм сигурна дали е най-подходящо :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора☺ Имам предвид тези металните(някога ги имаше) пекат се върху котлон. Имам рецепта за тях но,стават много твърди дори и на следващия ден!!!

      Изтриване
  13. Люси, здравей!
    Знам, че не е свързано с темата, но можем ли да си направим формички за каноли с фолио?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Може и да си направите, но за да бъдат по-стабилни ще ви отнеме по-голямо количество фолио :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Колко време могат да издържат???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вяра. Заради крема не са супер трайни, но определително могат да издържат много повече време ако са в хладилни :) При нас не са оставяли дотолкова ада се развалят, защото се изяждат, но съм забравяла някоя и друга след гости отвън и тогава има възможност крема да вкисне. Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравей Люси!Може ли да стане с пудинг крем.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...