петък, 6 ноември 2015 г.

Невероятната карамелено-ябълкова торта на Люси и 3 години заедно / The amazing salted caramel apple cake and my third Blogaversary


Винаги съм искала да имам рожден ден през есента, за да имам повече приятели, с които да празнувам. Като дете на лятото, празникът ми беше през лятната ваканция и така и не успявах да си поканя приятелите у дома, тъй като всички се бяха разпръснали по баби и дядовци - както старата българска традиция повелява. Нито пък можех да мина по чиновете и с гордост да почерпя с бонбони "Амфора", докато приятелите ти пожелават по нещо, вътрешно ликувайки, че бавиш часа и намаляваш възможностите за изпитване. Така и не успях да бъда от тези "герои", или поне веднъж да отърва кожата от препитване заради моя специален повод!

Странна работа е животът, но пък явно желанието ми е било много силно, защото се оказа, че вече имам втори рожден ден, и то през есента. Вече за трета година ще отбележа дата, в която пуснах първата статия в моя блог и началото на едно наистина вълнуващо и интересно приключение. Освен че с огромно желание създавах рецепта след рецепта, този блог ми донесе толкова много други положителни емоции, които дори и не предполагах, че се крият зад това обикновено на пръв поглед хоби. 


Научих се да хапвам и експериметирам с продукти, които не исках да погледна преди, но си намерих рецепти, които да обикна и да предложа на други като мен. Учех се и споделях опит едновременно, вдъхновявах се от други и бях вдъхновение за тях, и може би най-важното и удовлетворяващото от всичко - успях да намеря повече от 15 000 нови приятели, с които най-сетне мога да отпразнувам този специален рожден ден.

Няма други хора, с които бих искала да споделя този повод, тъй като вие сте част от него, колкото и аз. Всеки ваш коментар, окуражаваща дума или не дай си Боже критика (дава той и това от време на време), ме вълнува и ангажира така, че да искам да ви представя най-вкусните, точни и добре описани рецепти, които и най-големият новак в кухнята да може да направи. 

И макар понякога да ме съветват да не слагам толкова снимки на самия процес, аз си спомням как в началото се чувствах като идиот, тъй като нямах и идея какво означават думи като "кексово тесто", "меко тесто", "меко, но не лепнещо", "средно големи квадрати", "не много тънка кора" и др. Затова и търсех рецепти, които да ми показват как точно изглежда това. Реших - ако ще правя и аз блог, ще направя рецептите такива. Ще разкриват цялата магия на готвене, стъпка по стъпка, и всеки ще може да се убеди, че не е толкова сложно, а кадър по кадър ще потъват все по-надълбоко в този вкусен кулинарен свят..от който след време няма измъкване ;) 
И сега, три години по-късно, с тиха гордост в сърцето искам да отпразнувам този ден в компанията на всички вас, моите читатели, които също влагат цялата си любов, фантазия, въображение и любознателност, за да пресъздават магията на храната и да я споделят със семейството и близките си!
Благодаря ви от сърце за приятната компания в това кулинарно пътешествие!


И защото вече не сме никак малко семейство, трябваше да направя една наистина пищна и голяма торта. Това не е торта за всеки ден, но ви обещавам - вкусът й също не е просто чудесен! Той е ...неописуем! Препоръчвам ви да я приготвяте за специални поводи - коледни празници, рождени дни,  предлагане на брак, заминаване на тъща или сваляне на имунитет на депутати (последващо държавен преврат и народен съд за политици ( чак се размечтах ) ).
Тортата внушава първо с приказния си външен вид, който ще ви подскаже, че в многобройните пластове можете да се насладите на изкушаващите вкусове на карамел, ябълки, ядки, шоколад и маскарпоне.

Самите блатове приготвих по рецепта за любимия ми ябълков сладкиш на мама и ви гарантирам най-нежната и топяща се в устата текстура, завита в пухкава пелена от карамелен крем от маскарпоне.



Необходими продукти:

За блатовете:
4 бр. яйца
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
125 г краве масло
1-2 ч.л. канела
1 ч.л. сода (загасена с оцет)
1 ч.л. бакпулвер
5 бр.  средни по големина ябълки

За крема:
500 г маскарпоне (или 50/50 с крема сирене)
300 мл течна сметана за разбиване
300 г дулсе де лече
1 ч.ч. пудра захар
1 пак. стабилизатор за сметана


Още:
2 ч.ч. орехи
100 г дулсе де лече

За украса:
домашния карамелен сос ( рецепта по-надолу)
шоколадов ганаш ( рецепта вижте тук)
карамелен сос
орехи
ябълки
морска сол


Започваме с направата на блатовете. За целта разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес.

                          

След това прибавяме пресятото три пъти брашно и бакпулвера със загасената в малко оцет сода.


Нарязваме на малки кубчета ябълките и ги подправяме с канела. разбъркваме хубаво, за да се овкусят всички парченца

                     

Прибавяме ябълките към сместа и разбъркваме добре.


Загряваме фурната на 150 градуса (с обдухване) и слагаме по парче от маслото на дъното на тавичката.  (Можете да изпечете един голям блат, който да разрежете впоследствие, но аз предпочитам да ги пека по отделно. )

                

След като маслото се разтопи, вадим формичките и разпределяме по равни количества от сместа върху разтопеното масло.


Времето за печене на блатовете ще варира спрямо това колко броя блатове ще направите  и колко дебели ще бъдат те. Блатовете са готови, когато забучен дървен шиш в средата излезе сух.
Готовите блатове оставяме да се охладят напълно.


За крема: разбиваме сметаната с една чаша пудра захар. Ако сметаната ви е подсладена, може да започнете с половин чаша и да сложите още накрая, ако не ви се струва достатъчно сладък кремът. Когато сметаната започва да става на сняг, прибавяме стабилизатора. Бием още няколко минути и прибавяме маскарпонето.

                       

Накрая прибавяме и дулсе де лечето. (Можете да купите от Метро или Кауфланд и изглежда ето така) 


Разбийте отново и опитайте. Ако ви се стори бедно на захар, добавете останалата пудра захар. Все пак не прекалявайте, тъй като тортата ще бъде обляна от карамел и шоколад, така че няма да е лошо кремът да остане малко по-свеж.


Сглобяване на тортата:
Тъй като аз исках по-висока торта, направих общо 4 блата с диаметър 20 см от тази смес. За да е по-стабилна тортата обаче, при сглобяване, можете да си помогнете със следното : 1) Висок ринг за торти 2) Да охладите крема в хладилника, за да стегне и да е по-стабилен при сглобяване 3) Да сглобите блатовете първо два по два за вечерта и да ги слепите един за друг по-късното.
Аз сглобих тортата, като намазах блатовете с останалите 100 гр от карамела на тънък пласт.


Сложих дебел пласт крем, а отгоре шепа от счуканите орехи. Нека бъдат на по-едри парчета, за да се усещат повече при консумация.


После - следващия блат, като на всеки изравнявам количеството крем и отстрани, за да може конструкцията да е стабилна. на при последния пласт пропускам орехите. Пъхам в хладилника за вечерта, като си заделям малко крем за измазване на тортата на сутринта.

След като измажа тортата, слагам пласт шоколадов ганаш на върха на тортата, като аз направих моя по изпитаната рецепта за ганаш от сметана и шоколад, която съм описала тук.


Пъхам отново в хладилника и се заемам с направата на карамеления сос за украса.
Реших да вмъкна рецептата тук засега, но тъй като поста е достатъчно дълъг, ще го изнеса в отделен пост след няколко дни.
За сега, за соса ви трябват : 1 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч вода, 3/4 ч.ч сметана, 2 с.л. масло и щипка морска сол

Слагаме захарта и водата в подходящ съд на котлона. Оставяме захарта да се разтопи и течността да заври, намаляваме на средна температура да къкри, докато постепенно сиропа започва да потъмнява ( от сн.1 до сн.4) Когато постигне кехлибарен цвят, дърпаме от огъня и бавно прибавяме сметаната разбърквайки ( сн.5). Към този момент, сосът ще е станал на бучки, но го връщаме на огъня, като го разбъркваме докато се разтворят бучките ( ако не ви се чака много, използвайте жокер - пасатор)
След като соса е готов, слагаме в него и маслото и разбъркваме докато се разтопи напълно (сн.6).



Готовия карамел ще се втвърди леко при изстиване, но няма да стане твърд като карамелизираната захар.

                    

Потапям в него измитите и подсушени  ябълки, които избрах за украса и ги оставих да се отцедят на силиконова подложка.


За да подчертая страхотния карамелен вкус, ги поръсих с щипка морска сол.

            

Излизвам още малко от този сироп върху шоколадовия ганаш, образувайки втора "заливка". Нека сосът да е поизстинал, за да не разтопи шоколада.



Украсих тортата още с млени орехи и вече готовите карамелизирани ябълки.


Да преминеш с виличката през всичките тези пластове от наслада определено ще бъде върхово удоволствие за всеки, който има възможността да се наслади на тези въздушни ябълково-канелени блатове, сгушени между редовете от нежен карамелен крем от маскарпоне.


И макар шоколада да е само като заливка, ще се убедите, че е точното количество, което допълва изцяло тази есенна вкусова фантазия!

Няма как да ви почерпя наистина, макар да се постарах да направя торта достойна за вас - уникална, сладка и изпълнена с топлота и красота! 
За поредна година се чувствам щастливка в този ден, а възможността да го отбелязвам с толкова много хора, ме кара да вярвам, че вложената от мен любов успява да се предава чрез ястията и достига до вас. 


Още веднъж ви благодаря за вашата подкрепа! 


Щастливи и красиви есенни дни, скъпи приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


82 коментара:

  1. Приказно вълшебна торта, Люси, с пищна есенно-зимна феерия от вкусове, аромати визия ...-
    всеки път ме впечатляващ с въображение, кулинарен талант и майсторство...
    Описвайки тортата сякаш описваш себе си: уникална, сладка и изпълнена с топлота и красота!
    Голяма прегръдка за теб, много комплименти и пожелания за още много х 3 -
    Честит празник и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Дианка! Ти си надарена не само с усет за красота, но и невероятно дар слово! Думите ти са повече от специални за мен! Силна прегръдка!

      Изтриване
  2. Не,не с тиха гордост,ликувай,ликувай ,момиче,ликувай шумно и бурно,защото ни отвя с 200 в час :) ,профуча и ни отвя шапките. :) Защото ,повярвай,всички искат да са толкова талантливи и креативни....като Люси!Не спирай да ни радваш!А торта е..УАУ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Деси! Радвам се, че се отби на моя празник и ти отрязвам голямо парче от тортата! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Честита годишнина, Люси!
    Невероятна торта като вкус и визия
    и чудесни мечти :)
    Чак и аз се размечтах!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Явно освен усет за храна, имаме и сходни мечти :) Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. В стаята ми нахлу приказно ухание, като лъх от детството ми! Прекрасна почерпка по чудесен повод! Успехи и занапред, Люси!
    Имам и едно въпросче - какво е стабилизатор за сметана и от къде се сдобива човек с него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Веднага отговарям - това е малко пакетче прах, което слагаме при разбиването на сметаната, за да може да бъде по-стабилна след разбиване. Идеална е за кремове за торти, които сглобяваме без ринг, за да не изтече отстрани. Може да го купиш в Кауфланд за стотинки. Намира се на шанда с канелите, бакпулвер и т.н

      Изтриване
  5. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ЛЮСИ! Бъди все така смела, позитивна и щура!!! Дерзай и покажи на тия хора какво е изкуство!!! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Алекс! Радвам се, че "се отби на празника". Заповядай голямо парче торта!

      Изтриване
  6. Честит празник!!! Винаги надничам тук и каквото реша са направя /а то е ако може всичкооо/ става прекрасно!!! Продължавай все така, имаш енергия, въображение, умения и ни потапяш с такова изящество в света на кулинарията, че просто не може да устоим на рецептите ти!!! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите, Анонимен! Радвам се, че тук намираш винаги нещо вкусно с което да "овкусиш" деня :) Благодаря, че си сред читателите ми!

      Изтриване
  7. Честита годишнина! Прекрасен блог имаш Люси, всяка рецепта е успешна, без значение какво подхвана, било то солено или сладко - винаги резултата е запомнящ се. На мен принципно сладкаството ми е слабост, та тази торта с нетърпение чакам да се отвори възможност да я изпробвам. Само един въпрос къде може да си намеря дулсе де лече или как може да си направя ? Мерси предварително и весело празнуване днес :)
    Поздрави от мен Анна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анна! Веднага отговарям - може да си го купиш от Кауфланд в същите бурканчета, от метро, или под името Сгущенка от някой руски магазин. Може да си направиш и сама, като свариш неотворена консерва подсладено кондензирано мляко, както съм описала в рецептата за торта "Сникерс" :) Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Честита трета годинка на блога, талантливо момиче!! На първо място да си жива и здрава!! Бъди все така креативна и зареждаща ни с ентусиазъм да експериментираме и ние вдъхновени от твоите рецепти!! Великолепие си създала (отново) за хубавия повод и с огромно удоволствие ще прокарам и моята виличка през тези пластове от наслада!!
    Прекрасен празник, топли и слънчеви есенни дни и много усмивки ти желая!! Целувки!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Руми! "Хапни" си със здраве и ти благодаря , че сподели с мен този весел повод! Прегръдка и от мен силна!

      Изтриване
  9. Честита годишнина на това невероятно вкусно местенце, Люси! Продължавай все така! А тортата... Уникална, богата, с много вкусове и все любими (само с ябълката много много не се обичаме). Още веднъж поздравления, Люси :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за прекрасните пожелания, Светле! Вярвам, че може би тук ябълката ще ти хареса, но с толкова аромати, карамел и шоколад, и с ряпа да я бях направила, сигурно щеше да е вкусно:) Благодаря ти, че намина - заповядай едно голямо парче!

      Изтриване
  10. Тортата изглежда превъзходно!!!
    Браво!
    Да ви попитам,отстрани как я измазахте?
    Как е станала така на райета?
    Благодаря предварително.
    Поздрави Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Даниела! Измазах я с крем, а след това има една назъбена пластмасова джиджавка, с която минавам, докато завъртам тортата. Но може да постигнете ефекта и с назъбен нож за хляб :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Мерси много,за отговора.
      Още веднъж,браво за страхотните неща които правите!
      Всичко добро Ви пожелавам :-)

      Изтриване
  11. Честит празник на това вкусно и красиво местенце, Люси! Благодаря ти от сърце за всички вкусни пътешествия! Много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти прекрасна Йоли! За мен е чест, че "дойде на партито" :) Заповядай едно голямо парче торта! Прегръдка!

      Изтриване
  12. Люси,
    от сърце ти желая още много, много вкусни рецепти, кулинарно вдъхновение и още дълги, дълги години да списваш този прекрасен блог.Тортата е впечатляваща с майсторство на изпълнението и визия.Важно е как стъпка по стъпка се приготвя всичко в дадена рецепта.Особено що се отнася до сладкарството.Но това важи и за други, по - трудоемки готвени ястия.В суровоядството точната доза не е от толкова голямо значение.Всеки може да приготви салата според броя на порциите.Затова ти благодаря,че нагледно показваш всичко.
    Аз също приготвям някои неща, когато се наложи и търся различни по - лесни и ефектни рецепти.В това отношение много ми хареса твоят пай с круши.Е, сега тортата си е много красива, по - специална и малко по - трудоемка за изпълнение.
    Бъди здрава и продължавай да радваш почитателите ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря ти от все сърце за думите! Радвам се, че ти харесва стилът ми и намираш рецепти, които те изкушават! И защото поводът е специален, сега ще извадя един крушов пай и ще ти отрежа голямо парче за празника ;) Прегръдка!

      Изтриване
  13. Блогът Ви е страхотен и моля да не слушате тези, които Ви съветват да не слагате снимки на процеса на приготвяне. Аз лично точно за това го харесвам! Честит празник и много поводи за празнуване пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите и споделеното мнение, Анонимен! Най-сърдечни поздрави и благодаря, че си сред читателите ми!

      Изтриване
  14. Блогът Ви,явно и Вие самата сте страхотни!Обожавам дори само да чета и разглеждам рецептите Ви.Презентациите са съвършени,не ги лишавайте от снимки на процеса,моля!Излъчват топлота,интелект и красота!Поздравявам Ви и от сърце желая да сте здрава,обичана и вдъхновена!Прекрасен да е празникът Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря най-сърдечно за топлите думи! Ще ги взема със себе си ще ги използвам за вдъхновение за следващите рецепти! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Честит празник, сладка Люси! Не мога да отделя поглед от поредната порция красота, с която заля екрана на моя компютър! Поздравявам те за всичката всеотдайност, с която презентираш вкусотиите си! Надявам се да има все още парче от тази невероятна торта! Наздраве от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, как да няма - специално съм ти заделила парче! Благодаря ти за думите - отново си много щедра с комплиментите и ме стопли с думите си! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Честит рожден ден, Люси! Продължавай все така да ни вдъхновяваш и да твориш прекрасни неща! Бъди здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси! Радвам се, че намина, за да мога да те "почерпя" с парче от тортата! Заповядай!

      Изтриване
  17. Prikazno izkushenie. Da preskochish 100 s novatorstvo,vdahnovenie i usmivka!!!![za sttranichkataa,no i ti samata,Liusi] !!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Стела! Надявам се винаги да ти предлагам нещо вкусно, за да мога да се радвам на твоята компания тук! Поздрави!

      Изтриване
  18. Ах ти Люсинка! При теб всяка публикация е като ден рожден!
    Един от любимите ми блогове и русокоската която го вписва също любимка :) Такава енергия струи от тук, че и да не си гладен ти се дояжда, а ако си тъжен ... затваряш страницата с усмивка :) Поздравления за вкусните рецепти и позитивизма ти!
    Все така вдъхновена и за много години!
    Тортата е с прекрасна визия, чудесно ти е позирала и несъмнено вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! И твоите думи се редят от сладки, по-сладки! Силна и искрена прегръдка от сърце!

      Изтриване
  19. Люска, аз искам само да ти пожелая здраве и любов! Знам, че имаш ли ги, светове ще обърнеш! А моя със сигурност е по-цветен и топъл с човече като теб! Честит празник, задължително ще се почерпя с тази прелест. :) Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Право в целта с пожеланието, както винаги! Пожелавам го от сърце и за теб, другарче! Прегръдка!

      Изтриване
  20. Поздравления, Люси, за неутразимият ти талант, за креативните ти идеи и рецепти, за цялата ти щура душа и накрая поздравления и за третата ти блогодинка!
    От все сърце ти пожелавам нестихващо вдъхновение, уникалност и въображение!
    Слънчеви прегръдки и много усмивки, мило девойче!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Хриси! Пожеланията и думите ти както винаги са толкова сърдечни, че ми иде да те нагушкам! Благодаря ти, че се отби на празника и заповядай едно голямо парче! Прегръдки!

      Изтриване
  21. Merhabalar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  22. Браво Люси, невероятна торта както винаги!

    ОтговорИзтриване
  23. УНИКАЛНА си Люси!! Една сладка вълшебница си ти! Честита благогодинка на твоето уютно местенце! Да го списваш още дълги години с такъв ентусиазъм, любов и вдъхновение! Ти си една муза!
    Силни сърдечни прегръдки мила Люси!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вили! Радвам се, че намина и сподели празника с мен! Благодаря и сърдечните думи! Силна прегръдка!

      Изтриване
  24. Ааа, така не!
    Направо си жестока с нас:( искам незабавно парче от тази торта!
    Така празнува ли се рожден ден, момичеееее...
    Люси, направо се чудя от къде ти идват тези идеи, а пък изпълнението...а пък снимките...а пък думите...
    Ще се изкуша да попитам за израза "И защото вече не сме никак малко семейство" ?
    С най-топли чувства

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, първо - разбира се, че има парче за теб! Седи си и те чака...заповядай! Благодаря ти за думите - винаги приятелски и окуражаващи! А за последното - няма такъв смисъл, който предполагаш :) Става въпрос, че вече голямо блогърското семейство, с много приятели и последователи, които заслужават парче торта! Прегръдка!

      Изтриване
  25. Честит празник,Люси! Разкошна торта,така се зарадвах ,когато си разглеждах снимчици в Pinterest и я видях и си викам браво,тортата на Люси печели симпатиите на много хора явно ... и останах някак си изненадана,когато отворих въпросната снимка и всъщност видях,че става въпрос за друга торта...иначе Шапка ти свалям,украсата почти не можеш да я различиш ... дори и клонките на ябълките...www.halfbakedharvest.com/salted-caramel-apple-snickers-cake/ .... Бравоооо и продължавай да бъдеш толкова Креативна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и благодаря! наистина вдъхновението е на всякъде около нас и се радвам когато мога да пресъздам такива живи картини, носещи много настроение! Благодаря за пожеланията и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  26. Честит рожден ден на най-любимия ми блог! Отново зашеметяваща торта! Браво, Люси! Един въпрос: може ли без стабилизатор за сметана? Не живея в България и не зная как да го намеря. Възможно ли е Тне Cream of Tartar да е този стабилизатор за сметана? Зная, че стабилизира разбити белтъци, но не зная за сметана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Може и без стабилизатор, но да подчертая, че тук разбивам растителна сметана, а тя е много по-твърда след разбиване. Опасявам се, че ако ползваш животинска може да се втечни повече крема. Просто да имаш в предвид! Не съм ползвала тартар, тъй като тук не се продава, но и аз знам, че е за белтъци. Но не мисля, че ще имаш проблем с ако си ползваш растителна сметана с масленост около 30 процента. Поздрави!

      Изтриване
  27. Мила Люси, честит празник! Желая ти още много вдъхновение, радост, кулинарни експерименти и пътешествия, които да споделиш с нас! Правиш го по невероятно вдъхновяващ начин! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Бети! Радвам се, че намина - заделих ти парченце! Прегръдка !

      Изтриване
  28. Честита годинка и от мен, Люска, пожелавам ти още много, много сладки моменти и несекващо вдъхновени. Тортата ти изглежда страхотно и това естествено ми подтикна да се пробвам. Всичко беше наред (като се изключи факта, че не я правя вкъщи и съответно ми липсват рингове, шпатули и всичките ми удобства, но с това се справих някакси, докато не стигнах до карамеления сос, явно правя някаква кардинална грешка с него, защото два пъти го правих, и двата пъти като сложа захарта и водата на котлона след известно време сместа "изсъхва", и остава само като суха захар, която впоследствие започва да се карамелизира. Предполагам, че бъркам нещо в температурата на котлона, но ще разследвам подробно като се прибера вкъщи, сега просто нямаше достатъчно време за третш опит. Отново искам да ти пожелая още много прекрасни мигове и още купища нови рецепти, с които да ни вдъхновяваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много ти благодаря за всичко написано! Изключително си мила и чак ме хваща яд, че този карамелен сос те побърква така. Намерих ти това клипче в тубе-то, дано ти помогне да се ориентираш за процеса - https://www.youtube.com/watch?v=86lLwzcYsEc
      Най-искрени и сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  29. Отнова супер полезна както винаги, благодаря ти, душа. Явно основната ми грешка е в постоянното разбъркване на соса, заджително ще се пробвам пак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, да, карамела не се разбърква. Радвам се, че клипчето ти е помогнало! Усмивки от мен!

      Изтриване
  30. Здравей, Люси :) Много харесвам всичките рецепти, които публикуваш, и редовно изпробвам при празници някои от тях - резултатът винаги е изключително вкусен и красив. Искам да се опитам да направя и тази торта, но имам проблем, че не мога да си намеря висок ринг, навсякъде попадам на стандартния 8,5 см височина, какъвто и аз имам, но той не е подходящ за по-високи торти. Можеш ли да ми кажеш от къде бих могла да си купя такъв?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Христалина и благодаря за думите :)Права си, ринговете са стандартни и аз самата ползвам такъв, но може да се наложат два един върху друг, да се използва стреч фолио, дървени шишове за подпори всякакви други подръчни материали, когато торта е по-висока. За съжаление не мога да те посъветвам от къде да си купиш по-висок! Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за идеите, Люси. Ще изпробвам някой от тези варианти при направата и. :)

      Изтриване
  31. Luci, tortataizglejda strahotna i mnogo iskam da ya napravya no ne sum mnogo dobra v tova otnoshenie i ne razbrah kakvo tochno da napravya za da ugasya sodata s ocet. Shte pravya tortata v petuk i shte sum vi mnogo blagodarna ako mi otgovorite tochno kolko ocet se izpolzva. I produljavaite da slagate poveche snimki s vsichki podrobnosti za takiva amatyori kato men zashtoto bez tyah sme zagubeni. Prekrasni recepti ot ochevidno prekrasen chvek. Stiskaite palci za petak. Dano mi se poluchi zashto shte imam mnogo gosti za rojdeniyat mi den. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Маргаритка и благодаря :) Просто вземете лъжичката със содата и почнете да капвате капки оцет върху нея, докато тя се запени и цялата се намокри. Горе долу половин-една лъжичка оцет са достатъчни да я загасят :) Поздрави и сладко готвене, още по-сладко похапване и най-сладък празник!

      Изтриване
  32. Здравей, прекрасна Люси! Вдъхновяваш с разкошните си рецепти! Обожавам да ги правя!:) Моля те кажи обаче това Дулсе да лече откъде намираш, никъде го няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонемн! Купувам готово от Метро или Кауфланд, и ли си сварявам неотворени консерви с подсладено кондензирано мляко за около 3 часа, покрити с вода. Описала съм процеса в рецепта за торта "Сникерс" .

      Изтриване
  33. Здравейте, не разбрах дали блатовете се мажат със 100 грама дулче де лече, които са дадени отделно в рецептата или с някакъв друг карамелен сос? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди! извинявам се за късния отговор, но напоследък не ми остава почти никакво време. Да, мажат се с дулче де лече ( което си е карамален крем и затова така съм му казала) Поздрави!

      Изтриване
  34. Здравей Люси, мисля да направя тортата, но в правоъгълна форма - май ще трябва към 2 пъти и половина да увелича пропорцията, защото е голяма формата ми - 37 на 24 см. Дали може да се направят блатовете един ден предварително преди сглобяването? И тъй като е голямо количеството и няма да мога да го опека наведнъж, дали не е по-добре да направя две отделни дози тесто, вместо да чака сместа, докато първата тава се пече? Страх ме е, това тесто, което стои в купата и бакпулверът вече се е активирал, да не вземе след това да спадне при печенето? Чудя се дали ти се е случвало нещо подобно. Големите блатове мисля да ги срежа на две, за да не се налага да пека четири пъти. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Теди! Може да направиш блатовете предварително. Препоръчвам ти да си направиш една доза първо и докато се пече блата, ще си забъркаш другата. Така и пропорции и всичко ще тие спазено и няма да има грешки :) Иначе, да, срежи си ги направо и чиста работа. Успех и вкусно похапване!

      Изтриване
  35. Люси, направих тортата точно както каза - първо опекох едната доза, след това забърках и опекох другата. Тортата стана невероятна! Притеснявах се от много ябълки в блата и дали няма да стане на каша при разрязването, но нищо такова. Аз добавих и малко уиски в карамеления сос и пушена сол за аромат, и карамелът придоби вкус на ябълка от уискито. Колегите ми казаха, че по-вкусно нещо не са яли! Благодаря много за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, тортата ти звучи чудесно! Идеята с пушената сол е страхотна! Радвам се, че се харесала на всички! Поздрави най-сърдечни и благодаря, че остави своите отзиви тук!

      Изтриване
  36. С какво да заменя стабилизатора за сметана

    ОтговорИзтриване
  37. Тази торта е наистина уникална.Направих я за Нова година и всички бяха очаровани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам! Благодаря за отзивите! Щастлива нова година!

      Изтриване
  38. Привет,Люси!Пиша ти за първи път,но като за начало искам да ти призная изумлението си от това божествено разнообразие на съблазни! Силно съм изкушена от тази торта,но ми се ще да я посъкратя,за РД на малкия ми син,какво ще кажеш? Би ли ме посъветвала с вариант на една идея по малки пропорции з акрем и блат(може би с 1/4 надолу, т.е 3 етажа) Не ми се рискува да прогнозирам съма, струва ми се неоправдан риск точно за рожден ден и празник с най-придирчивите гости - децата! Освен това,дали не греша за вкуса ,незнам за случая,макар че имам още няколко фаворита със сочни торти от твоите?!? И още нещо - кондензирано мляко(консерва) ще заменили вкуса на дулче лече,тъй като в английски вариант все още не съм намерила заместителя му?
    Благодаря ти, изключителна! :) Моите деца също са твои фенове! Между другото и двамата са летни чеда и много се двоумя за твоето "Морск дъно"....
    Гери

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гери и нека първо аз да изкажа колко драго ми стана от всичко, което си и ми написала. Аз ти препоръчвам да си направиш половин доза за по-лесно разделяме на продуктите, но да я направиш в по-голяма форма. 20 см пак ще е висока. Пробвай с 24 см например. Иначе за кондензирано мляко, когато не е сварено просто е по-течно и може и крема да стане такъв, пък и се губи този карамелен вкус. Разбира се, винаги може да си го направиш, като вземеш една консерва ( от тежките, подсладено кондензирано мляко, не течното) и я свариш в тенджера за около 2-3 часа, като гледаш постоянно да й доливаш вода, така че да я залива. Като така и така ще горя ток, си изварявам поне три консерви, а те са толкава трайни, че ще ти стигнат за поне една година напред. Това също е вариант :) ( важно, консервите трябва да са не отваряни и ги остави да си къкрят тихо, докато изгледаш един филм вечерта например!!) Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  39. Здравей. Мислиш ли, че мога по някакъв начин да заменя ябълките с праскови заради сезона?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Доника. Може и да успееш, но не съм опитвала, така че не знам дали чист вкусово ще ти допадне по същия начин.

      Изтриване
  40. Люси, здравейте. Ще ме ориентирате ли за размера на таяичките за блатове?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, този въпрос ми е избягал някак. Размерът е 20 см

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...