вторник, 7 юли 2015 г.

Паста с млечно-чеснов сос и броколи / Creamy Garlic Penne Pasta with Broccoli


Оставам вярна на идеята, че през седмицата се готви нещо по-бързо и лесно, защото последното нещо, което искаш след работния ден (особено лятото) е да стоиш край котлона повече от 10 минути. 
Моят дом е изключително топъл, което е голямо предимство през зимата, но лятото рядко мога да накарам някой да ми дойде на гости, без да очаквам да го видя съблечен по гащи и потник след половин час. Сигурно си мислите, че преувеличавам заради традиционния весел тон на публикациите, но, хора, съвсем не е така. Виждала съм повече познати по гащи от личния им лекар, и все ме молят с един изцъклен поглед за чаша вода или ако може да излезем някъде на по-хладно (например на напечения асфалт на булеварда) :)
И така, при последното гостуване на моята приятелка Ваня (позната още като спагетеното чудовище, защото яде само паста) се наложи да спретна нещо наистина, ама наистина бързо. Винаги се притеснявам, когато трябва да сготвя нещо за нея, защото тя е много взискателна, но този път я впечатлих с тази супер бърза и много вкусна рецепта за пене паста с невероятен млечно-чеснов сос и хрупкави броколи.


Освен бърза и идеална седмична вечеря, тази рецепта ще ви остане в ума с невероятния сос, който макар щедрото присъствие на чесън, въобще не мога да нарека чеснов. Както знаете, само човек, който е ял чесън, може добре да те надъха :) , затова обикновено не бих го препоръчала без предупреждения. С тази рецепта няма да имаме този проблем - няма да усещате тежък чеснов аромат, той изцяло се разгражда в соса. 
За още по-лек вариант избрах да направя соса с мляко, вместо сметана, което го направи много нежен, а за пастата- спрях се на пълнозърнеста!


И така, ако искате да хапнете прясна, току-що приготвена храна, която да не ви отнеме много време, да гарнирате с чаша изстудено бяло вино, и да поглезите себе си с ястие като от ресторант, вижте рецептата и се убедете, че няма нищо, което да ви спре:

Необходими продукти:
250 г паста
1-2 с.л. масло
5-6 скилидки чесън (от малките)
1 с.л. брашно (пълна)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
стръкче магданоз
шепа рендосан кашкавал
4 бр. "букетчета" броколи

*по желание: 50 мл течна сметана











Слагаме на два котлона малко подсолена вода да заври. Когато ври, слагам в едното пастата, а в друго - измитото броколи. Броколите бланширам само за кратко, като гледам да останат хрупкави. След като водата започне пак да ври, я изсипвам и прехвърлям броколите в съд със студена вода. Така те запазват своя свеж и наситен цвят.


Докато пастата се вари, си подготвям останалите продукти. Нарязвам чесъна на ситно. Моят е домашен (made by baba :) ) и е малко по-ситен. Рендосвам кашкавала, ако ще го поръсваме върху пастата, или го нарязвам на кубчета, ако го добавяме към соса.  

                    

След като пастата е готова, отцеждаме водата и я прехвърлям в купа. В същия тиган слагам маслото да се разтопи. Прибавям чесъна и запържвам, докато заухае.


След това прибавям брашното и запържвам, докато придобие нежен, карамелен цвят.


След това прибавям млякото и разбърквам, докато сосът започне да се сгъстява. Можете да добавите и малко сметана за по-богат вкус. Ако искате да е по-диетично пропуснете, но иначе си е по-вкусно! :)
Добавете наситнения магданоз, овкусете със сол и пипер. Прибавете пастата и кашкавала.


Ако искате по-течен сос, оставете кашкавал за поръсване отгоре.



Гарнирайте с накъсаните на ситни цветчета броколи.  Щипка черен пипер и няколко капки зехтин за завършек.


Ммммм.....ям и снимам, ям и снимам, вече само ям!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

22 коментара:

  1. Чудесна свежа паста. Изобщо няма да се лиша от чесъна! Супер е Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йолинка :) И мен не ме плаши чесънчето! Весело лято, мила!

      Изтриване
  2. Пастата изглежда невероятно, идеална за летните вечери!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежо ....
    Прекрасен ден от мен,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Усмихнато лято и на теб!

      Изтриване
  4. Страхотна вечеря с малко продукти, благодарим за идеята 😊

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна рецепта! Ще я изпробвам, аз бих добавила и малко Пармеэан :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, би било още по-добре! По принцип на повечето рецепти за паста би било подходящо, но го пропускам като задължителна съставка, тъй като е по-скъпа и повечето хора биха го заменили с обикновен кашкавал.Поздрави :)

      Изтриване
  6. А сега де,кое да си избера първо-невероятната лазаня с тиквички или тази паста?И двете са за овации и чаша бяло вино!Благодаря за удоволствието,Люси,сърдечни поздрави и ведър юлски уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двете! И двете :) Даже ей сега ще ти предложа и десерт - лавандулова панна кота! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  7. Люси, аз не обичам много паста, ама тази определено ме привлече! Дано не забравя да си приготвя, като се сетя да правя паста!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Веселка! Прегръдка!

      Изтриване
  8. Разкошно е, вече я изпробвахме, както и лазанята от тиквички, а днес съм на панна кота, чакам я снетърпение да се охлади за да видя какво се е получило...благодаря за прекрасните идеи..чувствам се като омагьосана.. искам да пробвам всичко, което така красиво предлагаш и не мога да спра...още веднъж благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много благодаря за чудесни коментар! Много ме зарадвахте! Да ви е сладко и се надявам винаги да ви изненадвам с нещо вкусничко! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  9. Люси, направих пастата, но добавих бекон. Стана уникална! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Янче, благодаря за коментара! Много се радвам,че ти е харесала рецептата и й си се насладила...и аз не бих пропуснала беконче :) Поздрави!

      Изтриване
  10. сготвих го, страхотно стана

    ОтговорИзтриване
  11. Вече няколко пъти я правя, уникално вкусна става! Благодаря за хубавата рецепта! Имам въпросче - дали ще се получи със замразени броколи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, анонимен! Много се радвам! Да, не виждам проблем да стане и със замразени :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...