четвъртък, 16 юли 2015 г.

Страхотният печен чесън и сирене на Лорейн Паскал / Camembert and roasted garlic By Lorraine Pascale


Дами и Господа, на вашето внимание, новата ми лятна кулинарна страст! Печен чесън на фурна, гарниран с вкусно хлебче с хрупкава коричка и горещо френско сирене. Добавете една-две чаши изстудено бяло вино и ще забравите да готвите близките дни друго, освен това!

Друго си е да се прибереш от работа и единственото готвене да бъде да мушнеш два (забележете - необелени) чесъна с малко подправки във фурната и да се пренесеш във Франция, без да се налага да излизаш от вкъщи! По-лесна седмична вечеря едва ли има и ви гарантирам, че макар и много семпла, тази рецепта ще ви накара да се чувствате поглезени и специални!

Не е изненада, че именно това е една от любимите мързеливи рецепти на прекрасната Лорейн Паскал, която знае едно и две за храната :) А тя - Люска-Плюска - също е любител на такива рецепти, затова и не й трябваше дълго да я навиват, а набързо отскочи до магазина да си набави нужните продукти (то не че пък са много) :) 
За да усетя пълната магия си изпекох и домашен хляб, но и купечка франзела ще свърши работа.
Най-голямото удоволствие за мен обаче бе, когато печеният чесън разкри многобройните си възможности за аромат. Знам какво си мислите - на какво друго може да мирише чесънът, освен на чесън?  Но не е така! 


С тази невероятна комбинация от подправки, обикновеният зеленчук се трансформира и на негово място се настанява някакъв извънземен пастет от вкусове, идеален за нанасяне върху хлебче, потопено предварително в течното сирене! 
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
2 бр. по-големи глави чесън
40 г краве масло
80 мл зехтин
1 голяма супена лъжица мед
2 клонки пресен розмарин
2-3 дафинови листа
сол/ черен пипер

Още:
1 бр. камембер сирене (или друго подобно) 
франзела/ хляб

Отрязвам връхчетата на чесън, така че да се разкрият скилидките ето така:




Поставяме ги с "дупетата" нагоре в огнеупорен съд. Прибавете останалите съставки - масло, зехтин, дафинов лист, розмарин, сол, пипер и завършете с малко мед.


Пъхнете тази чудесия да се пече на 200 градуса за около 40 минути, съветва Лорейн. Според мен обаче е добре температурата да се намали на около 170 градуса и съдът да се увие с фолио, след като чесънът леко се запече. По-този начин мисля, че ще се погрижим медът да не загори и да не стане горчив. 
Малко преди ястието да е готово, след около 30-35 минути, пъхнете и сиренето във фурната. За целта го извадете от дървената кутийка, махнете опаковката и го пъхнете отново в дървената кутийка. 
Аз го слагам още веднъж - в дървения капак, за всеки случай. Направете разрез на кръст в сиренето ето така:

След като чесънът е готов, е нужно само едно леко натискане с вилицата, за да може да  изстискате мекия и ароматен чесън:


Цветът е толкова златен, а в комбинация с потопения в горещия камембер къс хляб...

         

е просто неустоим! ММММмм...


Успях ли да ви съблазня? Ами какво чакате тогава? Няма да намерите по-лесна вечеря за днес от това!  :)
За желаещите ще публикувам и рецептата за хлебчето съвсем скоро (дано да успея още утре), защото е идеално за целта и си струва да го опитате!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

27 коментара:

  1. Е как да не си съблазнила?! Това разтичащо се ароматно сиренце върху късчето хляб е толкова неустоимо!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! С радост го споделям с теб :) Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Неустоимо се е разтекло, Люси:)
    Хубаво лято от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасно лято и за теб, Дани! Благодаря, че намина, мила!

      Изтриване
  3. Наистина изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Това мезенце не е за въздържатели! :) Буди апетит, както за похапване, така и за попийване! :) Чудесно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно си права, Гисчо ! Много голяма радост е за мен, че намина :) Придърпвам ти столче, наливам ти чашка и хайде на масата :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Да,но Камембер не се намира навсякъде.(имам предвид кварталните магазини)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, предполагам, че няма да можем да го намерим в магазина на Падеш, но определено в много квартални магазини има ;) Не бих казала,че е от трудно намиращите се продукти! Има ли желание, има и начин! Поздрави! :)

      Изтриване
  6. Сега го направих! Уникално вкусно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, че писа с отзиви, Теди! Да ти е сладко!

      Изтриване
  7. Това вече е фантазия! Моят вкус! Люси, ти си прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, с радост тогава го споделям с теб! Хайде на софрата! Има за всички :) Благодаря, че намина, мила!

      Изтриване
  8. Няма да въздишам защото съм сигурна в невероятния вкус.....Тази идея на Лорейн я "практикуваме"от две години,винаги всички сме доволни и преяли:)
    Чудесно,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина чудесна рецепта! Благодаря ти, че сподели и своите впечатления, Милена :) Поздрави и усмихнато лято!

      Изтриване
  9. Аааа, прекали, не само изкуши...коя е таз дама дето ти е подсказала рецептата хич и не обърнах внимание:), защото снимките ти и описанието ме залепиха на монитора!
    И направо ме обзе завист, що така са те кръстили, да се римуваш с Плюска(от плюскане естествено), а мен - не, а така ми допада това занимание....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отново за веселия коментар, Веселка ) Теб са те кръстили идеално - само радост и веселие покрай теб да има! Прегръдка!

      Изтриване
  10. Може ли рецептата на хляба

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Велислава, скоро ще пусна и рецептата, тъй като сега съм извън страната и се опитвам поне да отговарям на коментарите през телефона :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Люска, хич недей да се тормозиш да отговаряш, ами почивай, момиче, почивай сиии. :) Пък ние се облизваме пред снимките, предостатъчно вкусни са. :)
    Прегръщам те и ти желая прекрасно да си изкараш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти отново, миличка :) Наистина се отдадох не толкова на релакс, колкото на пътешествия, но се чувствам просто чудесно! Нямам търпение после да разказвам и да "сготвя" цялото вдъхновение, което насъбирам! И на теб желая едно прекрасно и усмихнато лято!

      Изтриване
  12. Страхотно е! Направих го и стана невероятно! Говоря за преди година и половина и сега ще го правя пак. За това се сещам за сайта и пиша тук.

    ОтговорИзтриване
  13. Само ме притеснява термичната обработка на меда толкова дълго време.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...