сряда, 18 февруари 2015 г.

Пиле в сладко-кисел сос "Пекин" / Sweet and Sour Chicken "Beijing"


Днес се отбелязва китайската Нова година и макар да съм сигурна, че повечето от вас (да не кажа всички, че кой знае, може някой да ме изненада) не са се заредили с фойерверки, не са ги пуснали от работа, за да могат да участват в танца на дракона, и така нататък, това не означава, че този повод не ми даде идея какво да приготвя за вечеря. 
Хубавото на тази кухня е, че в повечето случаи става доста бързо и е идеално за приготвяне дори след работа! Ако сте от любителите на комбинация сладко-солено, сигурно обичате и сладко-кисело, а Пиле в сладко кисел сос е може би най-консумираната храна в китайските ресторанти в България.


Неотдавна ви споделих една от моите любими рецепти за пиле по китайски, в което имаше много зеленчуци, но вкусът бе по-скоро солено-пикантен ( рецепта вижте тук)
Днес обаче ви предлагам да опитате тази рецепта за пиле в сладко-кисел сос, който нарекох "Пекин", тъй като рецептата е инспирирана от единствения китайски ресторант в града ми. Тяхната рецепта винаги е съдържала само гъби и моркови като зеленчуци, но според мен са достатъчни и се комбинират идеално със соса, и докато гъбките попиват почти изцяло от соса, то морковите винаги остават леко хрупкави и свежи.


И така, действайки предимно по спомен (отдавна не съм ходила там), реших, че няма да е толкова трудно да се справя и сама и се оказах права! А щом аз мога, и вие можете, така че ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1/2 пилешки гърди - пеперуда (може и цяла, ако искате повече месо)
1 белтък
2-3 с.л. царевично нишесте
2-3 моркова
200 г гъби
чесън на вкус

За соса:
200 г кафява/ бяла захар 
200 мл оризов оцет (може и ябълков)
1 ч.л. доматен концентрат
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. сос от стриди
1 1/2 с.л. царевично нишесте, разтворено в малко вода
4-5 скилидки чесън (моя е дребен)

Започваме като нарязваме пилешкото месо на малки парченца и прибавяме белтъка. Поръсваме с нишестето и оставяме така да престои в хладилника поне 30 минути. През това време се заемаме с нарязването на зеленчуците. Морковите нарязваме на ленти по дължина, а след това лентите на средно големи парчета. Гъбите режем също на филийки.


Следващата стъпка е да загреем малко мазнина.


Слагаме да се запържи месото, докато придобие златисто-кафяв цвят. За по-дебела обвивка винаги можете да сложите още малко от нишестето, но това оставям на вас като възможност сами да прецените :)


Готовото месо изваждаме в чиния и отново слагаме малко мазнина в тигана, където този път ще запържим нарязан малко чесън (1-2 скилидки) и останалите зеленчуци.


Можете да осолите зеленчуците, но аз ви препоръчвам да не прекалявате, тъй като те ще се овкусят достатъчно от соса.


Изваждаме и зеленчуците, като този път в тигана слагаме продуктите за соса. Аз избрах кафява захар, но вие можете да използвате и бяла.


Използвах и оризов оцет, но само защото имах останал, правих го след това и с ябълков, нямаше кой знае каква разлика, така че спокойно можете да го замените. Можете да замените и доматения концентрат с кетчуп. Сложете всички съставки (без нишестето) в тигана и върнете на огъня, където да загреете соса. Когато заври прибавете и разтвореното нишесте и разбъркайте, сосът ще се сгъсти. Коригирайте вкусово - с повече подправки, сложете сол, ако е необходимо - според мен двата соса дават достатъчно, но все пак всеки трябва да го приготви според вкуса си. Винаги опитвайте храната си по време на готвене!



Накрая прибавете месото и зеленчуците и разбъркайте хубаво. Аз гарнирам с още малко нарязан пресен чесън, но точно така го приготвят и в нашия ресторант, така че като голяма "прекопирвачка" реших да не пропусна и аз!



Дали трябва да ви казвам, че трябва да го сервирате още топло :)


Ароматът, който се носи от ястието е толкова съблазнителен, че едвам се сдържах да направя снимките преди да го нападна!


Не, че не подкрепям бизнеса в България, но май в скоро време не ми се очертава да ида в китайския ресторант - ястието се получи повече от прекрасно!


НОВО: Последвайте ме в инстаграм

Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунтhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

56 коментара:

  1. Много хубава глазура се е образувала, Люси! Получило се е повече от вкусно. Аз обожавам китайско и ще опитам някой ден /не обещавам кога/ това вкусно ястие.
    Поздрави и усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, наистина рецепта е много хубава и лесна. Има много вариации на този сос, но според мен това е най-лесният и добър начин.Стискам палци да ти хареса и на теб! Много усмивки от мен!

      Изтриване
  2. Ах, че хубаво ястие, Люси! Много обичам китайско. И синът ми и той и много отдавна не съм правила. Мерси мила, ще опитам твоят вариант.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка :) Дано ви хареса моят вариант тогава! Топли прегръдки!

      Изтриване
  3. Непременно ще го направя това, Люси!

    ОтговорИзтриване
  4. А от къде купувате соса от скариди?

    ОтговорИзтриване
  5. Люска, и аз вече не ходя на китайски ресторант, а си имахме един любим... Жалко, че вече го няма. Но ето, че ти отново помагаш в такива случаи с прекрасна идея, изглежда страшно вкусно! :) Само да подхвърля (моля те, не го приемай иначе), но гъбите не са зеленчук, нали са си отделно царство. Та така де... И още нещо се сетих, нали си имам и китайка в курса. :) В българските ресторанти (а може и другаде, не знам) си има специално китайско меню на китайски, което си е за китайци и в което има най-разнообразни и странни ястия, но за нас остават един вид "скрити". Млъквам вече...
    Да им е честита Новата година, а на теб изпращам много прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се, че рецептата ти опада - дано да е така и щом я опиташ! За морковите така съм се изразила, сякаш се отнася и за гъбите, та изречението може да се разбере погрешно. А за китайските ресторанти, сигурно е така :) Прегръдки и от мен, мило ми Гери!

      Изтриване
  6. Обичам китайската кухня, но все не се осмелявам да приготвя нещо у дома! Благодаря, Люси за рецептата! Ще се пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата е много лесна, Петя! Опитай и ще се убедиш! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  7. Като любител на сладко-соленото не може да не ми допадне предложението ти, Люси!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Пожелавам ти много приятни и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  8. Люска,добре се справяш с пръчиците,а ястието ти е толкова вкусно,ммммм,невероятен подстрекател си!Прегръдка и ведър петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Виж с пръчиците никога не съм имала проблем :) Радвам се, че предложението ми ти допада! Усмихнати почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  9. Разкошно е! Харесваме китайската кухня и сладко-солените-кисели сосове, а това тук си е много примамливо:). Взимам пръчици и пристигам:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Кате! Дано и моята рецепта ти допадне! Най-сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  10. Направих рецептата. Получи се прекалено сладко :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Марина! Този тип рецепти са малко подвеждащи, тъй като няма как всеки да име еднакъв вкус. Друг ми писа, че му били предимно кисело, но пък прекалената сладост може да се поличи и ако оставите оцета да изври много. Следващият път намелете захарта и опитвайте по време на готвене - така няма да сбъркате. Можете да направите соса по свой вкус и чак тогава да прибавите месото :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  11. Пилето в сладко-кисел сос стана фантастично, много ни хареса. Благодаря за чудесната рецепта, определено ще го приготвям по този начин и занапред.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделените отзиви, zllate :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. А сос от скариди или от стриди?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соса е от стриди, благодаря за корекцията! Понякога такива неща успяват да се изплъзнат и остават незабелязани дълго време! Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте,рецептата е страхотна! :) Поздравления,още днес ще я опитам :) За колко порции са описаните продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Ако са от порцията на снимката три-четири, но ако са порции като от китайски ресторант ( тоест по-големи) - две! Поздрави и да ви е сладко

      Изтриване
  14. Ястието стана чудесно. У дома го сервираме с ориз и вече е редовна част от менюто ни. Много ни харесва!!! Благодаря от сърце за всички чудесни рецепти, които споделяте с нас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви, Таня! няма по-голямо признание от вашите усмивки и изпразнени чинии :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  15. Разбивате ли белтъка, или просто го разбърквате с месото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да го сложите и така и при омесването ще се разбие или малко да го разбиете с вилица - няма голямо значение :) Поздрави!

      Изтриване
  16. Любимата ми рецепта, вече не знам колко пъти съм я правила и винаги е супер вкусно. Аз замествам оцета с ябълков + малко бял балсамов и соса за стриди със сос "Уорчестър" и резултата е просто вълшебен. Поздрави Люси, страхотна си :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анна :) Поздрави и благодаря, че писа!

      Изтриване
  17. Може ли да пропусна соса от стриди, нямам възможност да си го купя сега

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и да го пропуснете тогава, но според мен си обогатяа вкуса..но щом няма, не е страшно. Поздрави :)

      Изтриване
  18. Казвате,че много от продуктите в рецептата са без знаение?Недопустимо е да се готви с кетчуп!

    ОтговорИзтриване
  19. Може ли да добавя патладжани понеже много ги обичам Ще се развали ли китайския вкус ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не съм опитвала с патладжани, но пък човек трябва да опитва с каквото му се хапва. Може да ми споделиш резултата после ;) Поздрави!

      Изтриване
  20. Получи се добре, но захарта е прекалено много и стана доста сладко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бени! Ако си ползвала бяла вместо кафява захар е възможно, тъй като сладни повече. Аз лично я слагам на око и в последно време даже я заменям с мед :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Здравей вълшебнице! Ястието стана разкош �� позволих си своеволия добавих шепа пържени фъстъци, след като свалих от котлона, и направих отделно ориз със зеленчуци Има и един кусур ��води към пристрастяване �� така грозно преядох ��ама между нас да си остане ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и ти благодаря за така описателния коментар :0 стана ми толкова гот, все едно аз съм перяла. И аз обичам фъстъци в китайското и не случайно имам такова в блога ( друга рецепта), но и готвя още една подобна рецепта :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  22. Много вкусно стана. Даже и хапка не остана.Благодаря за чудесната идея, Люси!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей, прекрасна Люси !Ястието е страхотно!От няколко години си похапваме точно по твоя начин пиле Пекин защото ни допада. Много благодаря за споделената рецепта!Успех със следващите вкусотии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, Таня :) много се радвам :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  24. Обожавам го това пиле, ядем го само в този вариант, иначе не кусваме пилешко, но това е божествено. И само за сведеление, влзязох тук, защото го почвам след малко, исках да си припомня процедурата :))) Сигурно вече хиляди пъти съм ти благодарила за много рецепти, но тази ми е любима от години ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
  25. Рецептата е супер точна фкуусотия

    ОтговорИзтриване
  26. Люси, всичко приготвено от теб става превъзходно.♥️♥️♥️
    Да питам тези пропорции за колко порции са?
    Благодаря! 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Ох, това с порциите ми е много трудно на мен, че нали знаеш , всеки различни порции сервира. Поне две има със сигурност :) Поздрави!

      Изтриване
  27. Здравейте,изглежда супер ястието, ще го направя и аз,предполагам, че може и без сос от стриди,какъв вкус придава този сос,не съм ползвала.

    ОтговорИзтриване
  28. Мило Люси, много клипове съм гледала, обяснения в писмена форма, но само ти даваш най-достоверна рецепта за обработка на пилешкото месо.Това за белтъка го бях чула от познато момче, а също и нишестето.Ако ти е възможно, сподели, как е правилно да приготвя ориз "басмати". Обожавам ориз с пилешко и да зеленчуци. Ще съм в ти благодарна !

    ОтговорИзтриване
  29. Люси, дай рецепта и за ориз със зеленчуци за гарнитура, моля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дообре :) Пържен ориз по китайски или просто зеленчуци с ориз?

      Изтриване
  30. Просто ориз със зеленчуци както в китайския ресторант, моля!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...