понеделник, 2 февруари 2015 г.

Боб с кисело зеле / Sauerkraut And Bean Soup Recipe


Как хубаво започна днешният ден, а! През прозореца ми се прокрадва малко слънчице и си казвам - тази седмица ще е хубава! Няма начин! 
И как иначе! В следващите дни, особено до 14-ти съм наредила една плейлиста от рецепти, които ще накарат и нерелигиозните от вас да се обърнат към божественото с молба изкушението да спре! Е, добре де! Може и леко да пресилвам нещата, но когато съм в настроение, обичам да гледам на живота малко по-забавно, отколкото всъщност е!
Ето например, какъв по-добър старт на седмицата от един боб. Ще ви даде Газ до дупка, дето се казва :)  
Спрях се на една рецепта от бабините, защото и без това ми е дала една кофа с кисело зеле от тазгодишната й продукция. 



Много е добра, казвам ви! По принцип няма нещо, което баба да прави, и да не ми харесва, освен може би, че постоянно ме кара да навличам по сто ката дрехи, когато на нея й е студено. Но виж в кухнята - грешка няма! И макар повечето й рецепти да са от тези, от които можеш само да се облажиш и определено няма да влезнат в новите списъци на здравословна храна, то днешната е пък точно такава.
Много лека и полезна чорбица от боб и кисело зеле. Засищащо и леко пикантно от лютия пипер, който  щипка и ви подканва да си грабнете още една лъжица от горещата течност.


Макар и слънчево, времето все още е студено и мисля, че един такъв обяд е точно за сезона. Все пак мотото на боба е - и стомахът сит и гащите топли :)



Няма да отлагам повече, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
400-500 г боб (предварително сварен)
една малка кисела зелка
1 голям морков
1 по-голяма  глава лук
чубрица
червен пипер (може и лют на люспи)
суха червена чушка

Нарязвам зелката на сравнително тънки лентички.


Слагам да се свари в около 800 мл вода. Не прибавям сол, тъй като то си пуска достатъчно.


Когато зелето поомекне, прибавям боба. Можете да сварите от предишната вечер или да използвате останал боб от чорба, буркан и др.



В отделен съд правим запръжката. За целта загряваме малко олио, слагаме нарязания кромид, моркови, суха чушка и червен пипер.



Добавяме запръжката към зелето и боба и овкусяваме с малко домашна чубрица :)


Няма нищо по-хубаво за приготвяне на автентично ястие от домашните подправки:




Усмихната и успешна седмица, приятели! 


10 коментара:

  1. Това е любима манджа, която само моята баба ми приготвяш така вкусно... Майка ми така и не успя да се научи. Май е ред да се науча аз, та да не съм толкова мрънкаща... ;)
    Люси, обожавам тази манджичка! По нашия край й казваме фасул със зеле и именно това се има предвид. И виж, умирам си за лютичко, а никога не съм се сетила и тук да си поръся. Чудно! И... защо нямах сега и аз една кофа с кисело зеле! Както и Тили изкушаваше с нейните пържолки... Тази година така ми се яде кисело зеле и туршия, а няма къде в тази София... В магазина - опитах, за нищо не стават... Както и да е. Ама те твоите манджи винаги са предразполагащи приказка, прости ми. :)
    Прегръдки и дано седмицата ти е повече от прекрасна! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, обичам си старите български рецепти и тази определено е една от тях...тази година се отядох на зеле в България, голям кеф беше. :) Супер рецепта и снимки!
    Прегръдки от мен, все така да ти започват дните през тази седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, не зная от кой край е баба ти, но докато четях си помислих, че познаваш и говориш за моята (макар, че отдаавна не е между нас :( ). Същата максима, същата манджичка и също толкова блажени и не до там здравословни (по днешни критерии) рецепти, макар че с тези рецепти те доживяха до над 80 години.
    Тази вкусотия е любимата ми (даже вчера се доизяде), но не във вариант на супичка, а във вариант на яхнийка (просто е по-гъстичко). Великолепно е и подканям всеки, който е прочел тук рецептата да опита!! Гарантирам, че няма да съжалява!!
    Прегръдки, миличка и прекрасна седмица!!

    ОтговорИзтриване
  4. А така,Люска,с повечко лют пипер го харесвам и аз,чудна гозбица,мила!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпа, каквото и да ми поднесеш, все ще ме изкушиш! А за следващите ти предложения, нямам търпение! Прегръдки и прекрасен февруари!

    ОтговорИзтриване
  6. Правя боб с кисело зеле, но го запичам. Голяма вкусотия. Но така - на чорбица за пръв път срещам и естествено че ще направя!
    Да ти е живо и здраво бабчето и си запиши ястията ѝ, за да не се загубят в морето от нови ястия!
    Хубава вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
  7. Само за ценители, а аз съм от тях :)
    Завиждам на всички, които имат удоволствието да се хранят на твоята трапеза, разкошна си :)
    Голяма прегръдка, Люси!

    ОтговорИзтриване
  8. Гери,
    Алекс,
    Весела,
    Руми,
    Роси,
    Кате,
    Тили и Таничка, благодаря ви още веднъж, че не подминахте моята трапеза :) Така както сте ми се събрали, да можехме реално да седнем и да споделим по една купичка от това ястие, пък и ад се разприказваме :) Прегръщам ви силно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...