сряда, 25 февруари 2015 г.

Торта Сахер (Захер) / Sacher Torte (Cake)


Днес е специален ден за мен и моето семейство! Защо ли? Защото честваме специален повод, а специалните поводи заслужават специални торти, за да бъдат отбелязани! Поводът е рожденият ден на най-специалната (обещавам, за последен път казвам тази дума в поста :) сестра на света - моята Мими. 

И макар от години да нямам щастието да виждам усмихнатото й лице, озарено от светлината на свещите върху тортата, заради факта, че живеем в различни държави (и заради това, че вече броя на свещите може да ни подтикне към "леко ритуално самоубийство"), аз не спирам да отбелязвам рождения й ден по традиция у дома с една хубава домашно приготвена торта. Все пак, сестра ми е един от най-хубавите подаръци, с които Господ ме е дарил ( е, и със съмнително участие на майка ми също), за това и този ден си заслужава празнуване в пълния смисъл на думата! И тъй като знам, че тя не пропуска да прочете нито един мой пост, ще я поздравя тук, защото какъв е смисъла да имаш личен блог, ако не го използваш точно за да набутваш своя начин на живот в лицето на хората.

Мила, прекрасна, супер креативна, щедра, любяща, грижовна и най-красива, сестричке! 

Пожелавам ти от все сърце, най-прекрасния живот, който може да се живее, най-голямото здраве, най-неспирния късмет и успехи във всяко начинание.

 Пожелавам ти никога да не усещаш самота, неувереност или страх в сърцето ти и винаги да знаеш, че има хора - ние, които винаги ще те обичаме и ще бъдем до теб!

 Честит рожден ден на другото ми аз! 


Неведнъж съм писала за отношенията ми със сестра ми, като в най-изчерпателен вид съм ги представяла в един забавен пост посветен на нея (можете да го видите тук).

Планувайки тазгодишната й торта, знаех, че трябва да отразява лепилото, което ни свързва през всичките тези години - приятелство, разбирателство и щедро количество шоколад. Именно затова се спрях на не случайно заслужилата славата си, една от най-известните и вкусни торти в света - Торта Сахер





И както самата торта има своята история, така и всяка връзка между братя и сестри, има своята. Нашата датира от времето на черно-белите снимки, но дори и липсата на цвят не може да скрие топлината и розовия смях, които винаги се усещат, когато по-голямата ми сестра се грижеше да ме забавлява и непрестанно да измисля нови и нови игри.



За това и за още милион неща, ти казвам..Обичам те с цялото си сърце!


И така, за тези от вас, които преживяха малкия ми семеен момент, идва втората част от поста, която смятам да посветя на невероятната торта Сахер, която сама по-себе си прилича на приказка. (Който не му се чете, да прескочи към рецептата по-долу).

През далечната 1832 година, принц Клеменс фон Матерних, влиятелен австрийски политик, организирал голям прием и заръчал на главния готвач да измисли нов десерт, който да бъде по-мъжествен, в отговор на традиционните пухкави и "женствени" торти. За нещастие, точно този ден главният готвач се разболял завалията и задачата се паднала в ръцете на втория му чирак - Франц Сахер, който бил само на шестнайсет години по това време. Отговорността никак не била малка, тъй като се говори, че думите на принца били "Гледайте да не ме направите на глупак тази вечер!"


На Франц му хрумнала идеята, че за "мъжката торта" ще бъде прекрасно да съедини два пласта от шоколадова торта, която има агресивен, наситен и леко горчив вкус на какао, със сладко от кайсии, което ще обогати десерта със своя сладко-резлив вкус.

Тортата пожънала наистина голям успех, като скоро след това Франц Сацхер се прочул и бързо му предлагат работа в Унгария, но след това се завръща в родния си град - Виена, където започва работа в императорската пекарна Демел и започва да предлага своята торта "Сахер" на масите.


И за този торта не е пропуснато да се водят съдебни спорове за това къде е възникнала и кой има правото да предлага тортата като оригинал. Спорът е именно между пекарна Демел и хотел Сахер, основан от готвача по-късно. Победата е в лицето на фамилията Сахер, като и до ден-днешен хотелът предлага своята торта "Сахер" като оригиналната рецепта, от два шоколадови блата, слепени с кайсиево сладко, докато пекарната има правото да продава своята торта Сахер в цял вид, без да бъде разделяна на пластове, слепени от сладко.

Истината е, че макар тортата според някои да не е нещо особено, един от най-иновативните елементи в нея е именно интересната и лъскава шоколадова глазура, която е наистина нещо невиждано по това време.


Самата аз се влюбих в нея и гарантирам, че си заслужава да се опита, като и този път се доверих на рецептата от 24 kitchen.

А ето я и самата нея:

Продукти:
За блата:
6 яйца
120 г черен шоколад
120 г брашно
160 г захар
120 г меко масло
40 г пудра захар

За глазурата:
300 г конфитюр от кайсии
220 г захар
90 мл вода
180 г черен шоколад

Още:
бита сметана за гарниране

За блатовете: Слагаме шоколада да се разтопи на водна баня. През това време в две купи разделяме белтъците от жълтъците.


Разбиваме белтъците със захарта на пухкав сняг.


Към жълтъците прибавяме пудрата захар и разбъркваме.


Към вече разтопения шоколад пък добавяме маслото и разбъркваме, докато се хомогенизира.


Прибавяме шоколадовата смес към жълтъчената, много внимателно и бавно, разбърквайки, тъй като е топла и може да се пресече.


След това към вече готовата шоколадова смес започваме да прибавяме белтъците и пресятото брашно на порции.


Интегрираме всичко бавно и с въртеливи движения на шпатулата, за да не излезе въздухът от белтъците.

Готовата смес е много пухкава и въздушна.


Изсипваме я в намаслена и застлана с хартия за печене кръгла форма с размери около 24 см в диаметър.



Печем на средно ниво в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.



Оставям блата да се охлади във формата.

Готовия блат обръщаме с дъното нагоре (изравняваме отдолу, ако е необходимо) и разрязваме по хоризонтал.



Намазваме хубаво с конфитюра от кайсии по средата, а след това и измазваме цялата торта. Измазването на тортата смятам, че става наистина по-лесно с леко затоплен конфитюр.

                            
За глазурата слагаме водата и захарта на котлона да заври. Прибавяме начупения шоколад, като оставяме да се разтопи, а температурата да достигне до 110 градуса.

                                             
Оставете глазурата да се охлади, като за по-лъскава и нежна текстура можете да я нанесете върху тортата, след като я прецедите с цедка.


Глазурата е наистина невероятна - толкова лъскава и смятам да я използвам и за други торти!


Какво да кажа за самия вкус - направо божествен!



Ще се радвам да ми се доверите, но още повече ще се радвам леко да се усъмните, за да я приготвите и да се убедите сами :)


И сега, за всеки, който се отби на този виртуален семеен празник, ето и по едно парче от тортата!




66 коментара:

  1. Разкош! Не съм опитвала Сахер в оригинал, но съдейки по твоята Люси, сигурно е страхотна... А блатовете не се ли сиропират? Аз съм фен на по-влажните торти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен и благодаря! Тортата и мен ме впечатли много в домашен вариант, защото когато съм я опитвала в сладкарница никога не ми е очаровала! Точно затова и отлагах толкова дълго да я направя! Оказа се обаче, че наистина няма по-вкусно от домашните десерти. Блатовете не се сиропират, те поемат от сладкото и ги овлажняват достатъчно, за целта обаче не трябва да го пестите :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Честит рожден ден на сестра ти, нека бъде здрава и щастлива, а обичта и топлотата ви съпътстват цял живот!
    Сахер не обичам особено, но при така поднесена рецепта, ще трябв да дам още един шанс на тортата. :) Благодаря, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за милите думи и за това, че така сърдечно споделяте празника ни! Почерпете се, макар и само виртуално! Усмихнат ден ви пожелавам!

      Изтриване
  3. Тортата изглежда невероятно - подканваща за вкусно парченце !Въпросче - какво е количеството брашно за блатовете ? И не се ли нуждаят от сиропиране ?
    Пепа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, благодаря, че ми посочи пропуска :) Явно от вълнение днес, не съм забелязала, че не съм го написала, но вече го допълних. Блатовете по принцип не се сиропират. Както написах в по-горен коментар, те поемат влагата на сладкото и стават доста сочни, но трябва да сложите повечко. Вие разбира се винаги можете да ги сиропирате, ако желаете :)

      Изтриване
  4. Да ти е жива и здрава сестричката Люси! Прекрасно е, че сте толкова близки, въпреки разстоянието и редките срещи. Тортата е чудесна, шоколадова, направена от сърце!!
    Поздрави и на двете!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Вили! Радвам се, че намина и сподели празника ни :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  5. Страхотна торта! Благодаря за предложението! Аз също имам днес рожден ден, който ще празнувам в събота и точно се чудих каква торта да направя. Октрих на скоро блога ти и много ми допада! Имаш много хубаво чувството за хумор и страхотен начин на писане. До сега не съм пробвала нито една рецепта - признавам, но сега мисля да го направя! Още повече се влечатлих, че със сестра ти имаме рожден ден на една и съща дата!

    Поздрави и продължавай в същия дух!
    Петя

    P.S. Да не забравя да поздравя и сестра ти - нека да е здрава, да има много късмет и щастие в живота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя и ти благодаря както за пожеланията към мен и семейството ми, така и за милите ти думи! Радвам се, че стила ми ти допада, пък стискам палци и с рецептите да е така! И аз няма да пропусна да те поздравя за рождения ден - бъди жива и здрава и ти пожелавам един наистина прекрасен и забавен ден пред теб! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Да ти е жива и здрава сестричката, Люси. Тортата е една от любимите ми още като я опитах за първи път. Свързвам я винаги с почивката ми във Виена през изминалата година.
    Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Много пъти съм ходила във Виена, но така и не съм я опитвала на място - моя грешка. Пожелавам ти усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Забелязах аз тук една шоколадова прелест, а то какво било..., разкошната Сахер приготвена от още по разкошната, Люси :)
    Прекрасни са и снимките на тортата, скъпа, отново ме изкуши неустоимо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Винаги е приятно, когато наминаваш..заделила съм ти парченце! Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  8. Прекрасна торта си направила, Люси за още по-прекрасен повод!
    Жива и здрава, много щастлива и благословена да е твоята сестра! Обичайте се винаги и се радвайте, когато можете на всички празници заедно и от сърце!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Хриси! Радвам се, че сподели с нас този семеен празник! Хайде с нас на виртуалната маса :) Прегръдка!

      Изтриване
  9. Да е много здрава и щастлива сестричката ти, Люси! Желая ѝ много щастие и сбъдване на мечтите!
    Тортата е невероятна! Като от списание!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Ще се погрижа да прочете пожеланията на всекиго от вас, тъй като знам, че са от сърце! Прегръдка силна от мен!

      Изтриване
  10. Много, много щастие пожелавам на Мими. А прекрасната и сестра е направила една вълшебна торта Захер. Наистина изглежда впечатляващо, Люси! А ако се чудиш как се пише на български, категорично е със "З". Целувка от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много, много благодаря за пожеланията, Йоли - даже вече й ги предадох :) Иначе за името на тортата го знам, завършила съм с немски език и затова реших да го вмъкна като оригинално заглавие, въпреки че за нас българите си е позната като "Сахер" и така ще излиза повече при търсене в интернет. Целувки и от мен и силна прегръдка за подкрепата от твоя страна :)

      Изтриване
  11. Да е жива и здрава сестричката ти, Люси !Тортата е прелестна в твое изпълнение, поредният ти шедьовър! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Аз такава скорост съм набрала, че само време да има да напиша рецептите, такива прекрасни торти наготвих и искам да ги споделя с вас! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  12. Да ти е здрава и много щастлива сестричката,и все такива да са слънчеви отношенията Ви! Разчуства ме,прекрасно момиче!
    Твоят блог ми стана като настолна книга за сладкишите,а си мислех,че никога няма да се престраша!Е,стана,с твоите увлекателни и изчерпателни рецепти,за радост на деца и внуци! :)
    Весел празник!
    Павлина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че мили слова си ми написала, Павлина! Как да ти се отблагодаря за подкрепата?! Радвам се, че успявам да донеса хем вкусни рецепти в домовете ви, така и малко радост или да открадна някоя усмивка с писането си ;) Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  13. Люси,честит рожден ден на твоята сестричка!Жива и здрава да е,и все така да бъде другото ти аз!Прекрасна торта си сътворила!Вземам си парченце за ваше здраве!Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Деси! Взимай си щедро - то така всеки може да черпи, ама какво да се прави :) за сега - толкова! Благодаря ти, че се отби и написа пожеланията си - ще се погрижа да ги прочете! Прегръдка!

      Изтриване
  14. Люсинка, мила Люсинка... Да честитиш на това красиво момиче с изразителни очи, което пък от своя страна има толкова красива сестра. ;) Да не пропусна и мама, още помня възхитата си след новогодишните снимки. ;)
    Люсинка, пожелавам й здраве, за да се радвам винаги на топлотата, която й поднасяш! Искрено се радвам на задружните ви взаимоотношения. Нека е щастлива сестричката ти, нека е вдъхновена за нови и прекрасни споделени моменти! А на теб най-голямото браво за великолепната торта, за красивите снимки и за толкова твоята публикация. Ех, да можех само, как силно бих те прегърнала! Задължително ще се почерпя за нейно здраве и за твое, разбира. Бъдете здрави цялото семейство! :)
    Усмивки, слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Гери, ама така успяваш да редиш думите, както никой друг. Благодаря ти за тези най-топли, искрени и прекрасни пожелания.Да знаеш и така усещам прегръдката ти при толкова подкрепа от твоя страна! Прегръдка и от мен :)

      Изтриване
  15. И още нещо, ако ми позволиш - термометър ли използва, за да измериш температурата на сиропа? Ако да, може ли да споделиш какъв е? ;) Че съм в чуденка дали да се оборудвам и аз...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, има си сладкарски термометър, моя го взех от кауфланд на промоция :) По принцип обаче, идеята е да стане като малко по-гъст захарен сироп, за да може после шоколада да се тегли, ако се сещаш. Така, че според мен може да се направи и на око :)

      Изтриване
    2. Много ти благодаря! И се извинявам за многото грешки в горния коментар, ама емоциите сигурно са надделели. Няма да се поправям, ти си ме разбрала. Прегръдки, Люсинка, пращам ти от нашето слънце - тъкмо грее прекрасно!

      Изтриване
  16. Люси станах и аз част от твоят семеен празник толкова ме развълнува , страхотно е да имаш сестра и аз бих написала толкова мили думи за моята , а обичта ми е безкрайна и ще бъде изразена винаги е едно такова прекрасно сладко изкушение като твоето :) пазисия и си я обичай много ! с поздрав - Валя :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Валя! Наздраве за сестричките! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  17. Здравей, искам да попитам към сместа за блатовете слага ли се някакъв набухвател като сода или баквулвер тъй като тази вечер реших да направя тази торта. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не се слага набухвател. Блатът е от типа на пандишпана и своя обем и въздушност получава от разбитите на сняг белтъци, за което трябва много да се внимава, когато се прибавят към шоколадовата смес. Сърдечни поздрави от мен и успешно готвене :)

      Изтриване
    2. Направих я стана страхотна много се хареса на всички в къщи. Благодаря за хубавата рецепта. :)

      Изтриване
  18. Ах ти чаровнице! Усмихна ме с милият ти поздрав към твоето друго аз :)
    А тортата е умопомрачително лепило за всеки който я погледне :)
    Здраве, щастие и мноооого любов за сестричката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително ти благодаря, мила! Пожелавам ти прекрасен и усмихнат ден!

      Изтриване
  19. О, Люси, щом черпиш и по парче - смятам да присъствам на всичките ти семейни празници:)
    Да ти е жива и здрава сестричката, и все така да се обичате двечките, много е ценно това, но вие явно си го знаете!
    Не съм опитвала домашна торта Сахер, готовите не са ми харесали дотам, че да ме накарат да я приготвя, но ти ме провокираш разбира се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! То така през компютъра не с парче мога да черпя, а с цялата торта :) Много мили пожелания, ще се погрижа да ги прочете! И аз никога не съм била очарована от готовите торти, но домашната наистина има много различен вкус! Силна прегръдка от мен!

      Изтриване
  20. Люси,прекрасно е,когато две сестри имат толкова силна връзка!Пожелавам ви да запазите това чувство вечно,защото вие сте си най-силната опора в живота!Тортата е разкошна,благодаря за разказа за произхода и споделената рецепта!На сетричката ти- много радост,обич и щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Много мили пожелания и се радвам, че се отби! Прегръдка!

      Изтриване
  21. Леле, Люси! Какво разкошество си сътворила! Направо да се пресегне човек и така, с ръчичка да си вземе ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марта! Ако се получи, взе ми си, щях да се радвам да мога да ви черпя през екрана :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  22. Люси, НЕВЕРОЯТНА СИ!
    Възхищавам се на уменията Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за думите! Усмихнат ден пред Вас и Честита Баба Марта!

      Изтриване
  23. Поздрави за рождения ден на сестричката и поздравления за прекрасната Люси, която отново е направила голяма вкусотия! Обичам Сахер. Изглежда много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Ани! Почерпи се, макар и виртуално! Усмихнат ден и Честита Баба Марта!

      Изтриване
  24. Много вкусна! Току що я прибрах готова, сглобена в хладилника!
    На мен обаче гладурата ми се получи доста като количество. Следващия път ще намаля количеството. Или ще добавя един слой от нея между блатовете. И ще направя глазурата преди да правя самата торта. Така няма да ми се налага да я чакам след това да изстива.
    Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделянето (за рецептата и отзива). Иска ми се да я направя, но се страхувам, дали няма да стане много суха (когато съм я яла в сладкарница ми се е струвало, че е суха и тежка)...?

      Изтриване
    2. Дарина, да, глазурата е малко в повече, но може да се нанесе на няколко пласта, така че да има наистина дебела покривка. Все пак не исках да променям оригиналната рецепта от уважение, но човек винаги може да си я нагласи според вкуса си :) Благодаря за отзивите.
      Анонимен, определено тортата няма нищо общо с тези в сладкарниците, и ако сложите щедро количество сладко, няма да бъде суха, но все пак, ако сте от любителите на "мокрите" торти - може би тази не е за вас!Поздрави!

      Изтриване
  25. Здравейте,от известно време съм се заела с Вашите рецепти...невероятни са!От солено до сладко,просто няма нещо което да не харесвам-най искрените ми поздравления!За Сахера имам въпрос,сладкото от кайсии 300 грама или 300 милилитра?Моето е в бурканчета от детска храна и бурканче и половина ми се струва малко.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за думите. По някаква случайност коментарът ти е попаднал в графа спам и сега го виждам и публикувам. По рецепта количеството конфитюре е толкова и аз използвах от по-големите бурканчета ( стандартни за сладко), не от пюре, но е въпрос и на вкус количството, което искаш да сложиш :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  26. здравей! Рецептите ти са страхотни- винаги сполучливи и много добре обяснени :) искам да попитам може ли блата да се направи с 5 яйца, защото в последния момент се оказа, че 1 яйце липсва :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Не съм опитвала, но според мен ще стане и с пет :) Поздрави!

      Изтриване
  27. Привет! Утре имам РД и реших да приготвя тази торта. Но... всичко добре, но глазурата ми стана доста гъста. Не можах да я разстеля даже върху тортата. Наложи се да намокря малко ножа, за да мога да я разнеса. Не знам как е на вкус. Утре ще разбера. Дано не се изложа... много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Елена! Опитай следващия път да я пуснеш за малко на микровълновата или водна баня, ако се е стегнала бързо :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  28. Здравей, Люси, започнах тортата, но имам притеснения да не стане твърде сладка, а и не искам да слагам толкова много захар Затова се чудех дали глазурата ще стане толкова лъскава, ако към даденото количество шоколад добавя само 1/2 или даже по-добре - 1/4 от количеството захарен сироп?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Може да направиш просто шоколадов ганаш и да добавиш глюкоза или олио, за лъскавина, но няма да е толкова лъскава като на снимките все пак. За съжаление тук количеството вода си трябва, тъй като то извира и става точно на сироп като глюкоза и ако не е толкова голямо, шоколадът ще стегне много след охлаждане и ще стане чуплив. Ако искаш може да ползваш друг глазура, от шоколадова торта "Марчело", която е огледална. Има я в блога :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  29. Честита Нова Година!Тази година бях решила новогодишната торта да бъде именно Сахер.Благодаря много за прекрасната рецепта.Желая Ви здараве и не преставайте да творите своите кулинарни шедьоври.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много благодаря за оставените отзиви. Красива и щастлива 2019-та година!

      Изтриване
  30. Люсиии, всичко се получи идеално, но тази глазура ме уби... Нямам термометър,правих я на око. Прецедих я,но тя все хващаше коричка и имаше вътре абразивни частици. Залях тортата и се сгъсти глазурата и изобщо не е лъскава,а стои като захарна коричка... Може ли съвет как се действа без готварски термометър. Толкова много и се канех на този торта,а я оплесках на финала.
    П.п. Правила съм много твои торти, удивителна си. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!Искам да попитам дали с вентилатор пекохте блата или само горен и долен реотан!

      Изтриване
    2. Здравей, Стаси! Да, пека с вентилатор блатовете :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    3. Здравейте! Бих искала да попитам за блата никакъв набухвател ли не се слага?

      Изтриване
    4. Здравейте, не няма :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...