петък, 9 януари 2015 г.

Торта "Баунти"/ Chocolate Bounty Cake


Такъв студ е тези дни, че нищо чудно, че се размечтах за топлото време, тропическите вкусове и усещането на лятото върху кожата си под формата на морски капчици и ситен пясък между пръстите. Ех, че хубаво, но това време е малко далечко! Затова пък няма кой да ни попречи да поканим тези прекрасни тропически вкусове с една наистина умопомрачително вкусна рецепта!


И тя, като други, е моя измишльотина, в която съчетах две мои много любими торти - торта "Рафело" и Шоколадовата торта с тиквен крем. Тук тиквени вкусове няма, освен ако не се появи някоя тропическа тиква и не ме прасне по главата :)


Кръстих тортата "Баунти" на едно от любимите ми десертчета, като дълго време се чудех как да сътворя торта с този вкус. Мисля, че се получи добре, но вие ще кажете (ако решите да я изпробвате).


Тортата е наистина лесна за правене, един блат и един крем на кръст. Всъщност най-трудното нещо, което трябваше да направя е счупването на кокоса. Хора, това не е шега работа. Първо се смях, после ми се дорева, когато се озовах изтощена от борбата си с него на пода, изгледала десетки клипчета в ютюб как се отваря този плод.
Ако имате мъж под ръка, по-добре го помолете за помощ, защото аз направо се измъчих. Според клипчетата трябва да взема чук и да удрям плода по цялата му ширина (ако кокосът е Земята, удряме с чука по Екватора, като в същото време го въртим, така че да направим пълна окръжност). Накрая би трябвало да се разцепи по средата. Би трябвало! При мен не помръдна! Заклевам се, по едно време даже го молех да се смили над душата ми! Накрая ми писна на д-то и го пробих с тирбушон, поне да му изцедя "кръвчицата" (сока), както той на мен.


Разбира се, по-късно вечерта Митко се прибра и с един замах го спраска. Въобще не го съжалих този кокос, така му се пада!
И така, като заключение ще кажа, че според мен това е единствената трудност, която ще срещнете в тортата. Затова и няма да се бавя много, а  ще премина направо към рецептата. А ето и списъкът с необходимите продукти:


Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1/2 ч.ч.брашно 
1 ч.ч. захар 
1/3 ч.ч. хубаво какао 
1/2 ч.л. бакпулвер 
1/4 ч.л. сол 
1/3 ч.ч. вода 
1 бр. ванилия 

За крема:
консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
250 гр масло
100 гр кокосови стърготини (обикновени)

+ шепа настърган кокос за по-силен вкус

За шоколадовия ганаш:
150 г шоколад
150 г течна сладкарска сметана

Още:
Рендосан кокос
100 гр разтопен шоколад

За да си спестя всичките обяснения, които вече съм правила, ето тук пълното описание как да направите - ръководство за блата от тук! 

Готовия и охладен блат разрязваме (този път обаче) на четири  равни части.


Всяка част от тях намазваме леко с разтопен на водна баня или микровълнова шоколад. Искаме пластът да е много тънък, така че да се усеща едно хрупкане на шоколада между кремовете. Слагаме в хладилника за няколко минути!


Кремът е от торта "Рафаело", където съм описала много подробно в снимки начина на приготвяне. Можете да погледнете тук! 

След като сме счупили кокоса, настъргваме част от вътрешността му. Количеството зависи от това до колко харесвате вкуса му, тъй като за някого може да не е толкова любим!


"Запечете" го леко в сух тефлонов тиган, така че да пусне аромата и и да покафенее леко.


Една част прибавете към крема, а  другата оставете за украса.


Сглобяването на тортата става по следния начин. Слагаме малко от крема,


разпределяме по блата и правим тънки щрихи с част от разтопения шоколад (тук можете да добавите още от кокоса, ако искате). Така оформения блат сложете за кратко в хладилника, докато шоколадът се втвърди и стане отново чупещ се. Повторете с останалите блатове.


Преди да сложите втория блат, можете да добавите още малко от крема върху шоколада. Така ще имате малки случайни парченца шоколад между крема, както се вижда в средата на сладкиша тук:



По-късното измазваме тортата с направения от шоколад и сметана ганаш. Много често ме питат за ганаша каква сметана използвам, или шоколад, затова, тъй като си спестих доста обяснения, този път ще обясня отново този процес.


За шоколадовия ганаш слагам течна подсладена (или пък не) сметана (аз използвам тази на Мегле). След като стигне до момента преди кипване, дърпам от огъня и прибавям към нея начупения шоколад. Бъркам с бъркалка, тел или друг прибор, докато шоколадът се разтвори и стане с консистенцията на разтопен шоколад, но малко по-течно. След това оставям на стайна температура или някъде на студено да стегне. Не отнема дълго (освен ако не е лято :)) и се получава хубав шоколадов крем, чудесен за декориране на торти :)


След като видяха крайния резултат, близките ми първо ахнаха, а после веднага я нападнаха.


Всички много я харесаха, а  пък аз се радвам, че мога да я споделя с вас! Да ви е сладко! 



36 коментара:

  1. Oх, много вкусно изглежда, ама пусто като не мога да готвя сладкиши когато продуктите са дадено в чаени чаши и лъжички :-( все нещо се пбърква....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Използвах чаша от 200 мл за мерна единица не мога да кажа, че съм супер дисциплинирана в кухнята, затова и аз често правя бели, но това са вкусни бели :) Не мисля, че тортата ще те затрудни..опитай! :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря Люси за пояснението :-) Лек ден

      Изтриване
  2. СТрахотна рецепта, благодаря, че я споделихте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря! Усмихната седмица пожелавам!

      Изтриване
  3. Обичам аромата на кокос.За да се отвори лесно този плод е необходимо първо да се отцеди сока му.Това става като се пробие внимателно една от трите дупки, тази, която е по - различна по цвят от останалите две.След като внимателно отцедим сока с чук с един удар удряме плода и той се разцепва на две.Така отваря този плод баща ми и няма проблем.
    Тортата е страхотна Люси.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Елена и благодаря! Да, и аз стигнах до този извод, но и след като го изцедих, не успях да го счупя. Интересното е, че по принцип съм доста силна за килограмите си и няма буркан, който да ми се опре :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Браво, изглежда прекрасно, а като чета състава със сигурност е и вкусно. Войните с кокоса явно са взели много жертви, аз си мислех, че само на мен се опъва :) Веднъж в опитите си да отделя бялата част от черупката почти си самонасиних окото с 1 парче .... помня, че и аз се посмях докато ми идеше да ревна с глас

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахаха :) Такива са неволите в кухнята, опасявам се. После обяснявай, че те ударил кокос :) Благодаря, че споделихте, поне знам, че не съм сама! Сърдечни поздрави, Анонимен!

      Изтриване
  5. Невероятна торта БАУНТИ ! Благодаря Люси за интересната рецепта! Ще се прави и още как ;) Като я гледам и ми идва да я захващам !!! Сладострастна изненада ще бъде !!! Тони

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони! Стискам палци да не ти се опъне и да си я хапнете със здраве! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Това не просто ми ляга на сърце, ами направо ми вади душата, Люска... Умирам за кокосови десерти, ако искаш ми вярвай! Може би ми е любимото нещо в сладостите... И добре, че снощи по нощите правих кокоски (ще покажа скоро), та да имам някаква утеха след показаното от теб... Само да събера смелост, ще се пробвам за рождения ден това да си подаря (чак след 3 месеца...), просто е прекрасна тортата! Имаш една голяма прегръдка от мен, която крещи "Бравоооо!" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Явно и по това си приличаме, и аз много обичам кокосови десерти :) Затова съм ти заделила едно "тлъсто" парче и си те чака! Силна прегръдка и от мен, мила!

      Изтриване
  7. Мдаааамммм, развихри се ти и туй то! Давай все така през новата година:)
    Направо е крещяща тази торта - "Ела ме изяж":)
    Не-пре-мен-но ще направя, като изядем остатъците от сладости.
    Заслужаваш огромна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! При нас нищо не остана от празниците, та почнахме да готвим наново :) Силна прегръдка и от мен, мила!

      Изтриване
  8. Утре ще имам гости и тази вечер се пробвах и я направих :) Остана утре само да я украся, но мисля, че ще се хареса от всички :)
    Поздрави:Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Деси! Надявам се, се е харесала на всички! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Ох, Люси и аз ще ахна пред тази прелест! Много са ми любими ароматите и продуктите, които си избрала за тази красавица! Снимките ти са неустоими! Както винаги тортата ти е блестяща! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катенце! Почерпи се от тортето - има за всички! :) Изпращам ти много усмивки и пожелания за хубава седмица!

      Изтриване
  10. Аууу, каква страхотия си направила, Люска! Очите ми останаха в тази торта! Страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! От теб значи много! Прегръдки!

      Изтриване
  11. Страхотна вкусотия :) Сочна, ароматна, прелестна е тортичката, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таничка! Твоето парченце си те чака на масата :) Да ти е сладко!

      Изтриване
  12. Люси, ти си истинско вдъхновение! Аз съм живото доказателство, защото винаги съм смятала правенето на торти и сладкиши за висш пилотаж и никога не ми е стигал куража да пробвам. Тука, обаче, запретнах ръкави и (след доволно количество изцапани съдове и бъркотията в кухнята), тортата се получи!! Е, за външния вид имам още мнооого да уча :))), но на вкус стана превъзходно! Благодаря, за настроението, което създаваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и благодаря, че ми писа! Стана ми много драго, че съм те вдъхновила в правенето на торти ( и не толкова, че съм те набутала с толкова съдове :), ама какво да се прави, и при мен е така) :) И аз се чувствах точно така преди време, не смеех да се пробвам, но сега смятам, че тортите са най-лесни..и на каша да са, пак са вкусни :) Благодаря ти още веднъж, че сподели! Усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  13. Кокосовия орех се реже с трионче . Двете части се ползват за много неща .

    ОтговорИзтриване
  14. Привет, Люси! Ти си невероятна :-) Правиш страшни вкусотии. Поздравления за таланта и въображението, което имаш! Тортата изглежда толкова вкусно.... Предполагам може да се направи с кокосове стърготини, понеже аз съм от малък град и в момента по магазините няма кокосови орехи (когато не ми трябват може и да заредят :-) ), та датова питам...Би ли казала горе-долу колко грама ще ми трябват, за да се ориентирам? Благодаря!
    Жана Василева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жана, благодаря ти от сърце! Разбира се, че може и само с кокосови стърготини, кокосовия оре използвах тъй като се предизвиках да направя нещо с него :) Мисля, че добре да вземеш 2 пак. от по 100 г, едното ще отиде за крема, а с другото можеш да украсиш. Има и много малки пакетчета, но аз лично не съм им фен - кокоса в тях има странен вкус. Поздрави и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  15. Прекрасно изглежда, а със сигурност и вкусът е също толкова пленителен! Правила съм няколко рецепти от Вашия блог и всеки път се получават страхотно и макар и начинаеща, успявам с Вашите рецепти да смая всички вкъщи! Огромно Благодаря! Имам само един въпрос: бих искала да направя тортата в ринг. Ако използвам ринг от 24 см, сместа за блатовете за колко блата би стигнала
    ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за думите! Може би ще ви стигне за един блат, който да разделите на две части, или да се опитате да го изпечете на два пъти на тънки блатове. Не съм опитвал обаче този вариант и не мога да ви кажа кой от двата начина ще бъде по-лесен и подходящ. Тортичката ще стане доста нисичка, така че ако искате да бъде висока, може би ще е добре да се удвоят продуктите :) Поздрави!

      Изтриване
  16. Здравей, Люси! Възхищавам се на творчеството ти! Ще правя тази торта за моя колежка и въпросът ми е дали ще стане в кръгла форма 26-28см?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вили и много ти благодаря. По принцип тортата няма проблем да се направи в кръгла форма с тези размери, но ще трябва да удвоиш дозата. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  17. Люси,здравей!Поредната сполучлива торта от твоя блог беше изядена....и то много бързо ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря за отзивите :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...