четвъртък, 25 декември 2014 г.

Торта "Гараш" / Garash cake

 

Весела Коледа, скъпи приятели! Искам да ви пожелая радостта ни и надеждата от празничните дни да ви следват през цялата година, винаги да сте заобиколени от любими хора и добри приятели, да се радвате на всеки миг и красотата и добротата на Коледа да бъде винаги с вас!

Много обичам този празник. Сигурно трябва да си наистина голям сърдитко за да не го обичаш. Та какво да не харесваш на Коледа - сладкишите, вкусните гозби, подаръците, цветовете, светлинките, уханието на канела и горящи дърва в камината. Освен ако не ви удря страшен зъбобол всяка година на този ден, не смятам, че има оправдание да не обичате този празник.


Ето защо, събуждайки се тази коледна сутрин, отново ме обзе онова тъй познато чувство. Че искам да седна пред лаптопа и да споделя с вас радостта, която преживявам сега, когато отново се събрах с любимата си сестричка.
Малко трудно се организира типична българска вечеря за Бъдни вечер в чужбина, но ние сме се усъвършенствали вече. Знаем какво точно да вземем от България и с риск да изглеждаме като търговци на сушени чушки на летището, никога не бихме рискували да не вземем от българските.

 

Много обичам бъдни вечер. И до ден-днешен това ще си остане най-вкусната вечеря от годината. Харесва ми тишината, мистицизма, уханието на ястията и всичко, което се усеща в този момент. 
Само няколко часа по-късното обаче, вече разопаковахме бясно подаръците и цялото това смирение изчезва :) На лицата на всеки постепенно грейва огромна усмивка, а блещукащите лампички от елхата успяват да отразят и тези очи, които леко се насълзяват от щастие :)


И как спокойно се спи тази нощ! Ето защо, напълно отпочинала, тази коледна сутрин реших, че ще вмъкна една сладка рецепта за празничните дни, която някои от вас ще могат да направят още днес или утре, а за други - кой знае, може би е изборът за Новогодишната трапеза. Поне при нас ще бъде точно така!

Вече в няколко публикации споменах, че ще се появи в блога тази прословута и толкова любима на всички торта "Гараш", така че мисля, че е редно да стане точно сега.

 

Самата аз бях правила тази торта само още веднъж, преди години, когато използвах жълтъците в крема, но този вариант на рецептата не ми се услади особено. Затова този път се спрях на варианта, който се води Шератон, и мисля, че всички се убедиха в страхотния вкус.

И без повече отлагане, ето я и самата рецепта:
 
За блатовете:
9 бр белтъци
200 г захар
220 г млени орехи
50 г брашно

За крема:
400 г шоколад 
400 г заквасена сметана
80 г захар

За заливката:
100-150 г шоколад
100-150 г течна сметана

Още:
ядки - орехи, шам фъстък
или зелени кокосови стърготини

Започваме с приготвянето на блатовете. За целта разбиваме белтъците със захарта на сняг, но не много твърд, тъй като рискуваме платките да станат трошливи.


Към белтъците прибавяме смлените орехи,


и пресятото брашно постепенно, смесвайки всичко внимателно, за да запазим въздушността на белтъците.


Разделяме сместа на четири части, като от всяка част оформяме тънък блат. Блатовете печем във форма с приблизителни размери около 25 см в диаметър, върху леко намаслена готварска хартия. Фурната трябва да е предварително загрята на 200 градуса. (180 с обдухване) Печем докато се зачервят.


Готовите платки оставяме да се охладят и се захващаме с крема.


Разбиваме сметаната със захарта. Към нея прибавяме предварително разтопения шоколад. Аз сложих натурален, но ако обичате по-сладко, можете да се спрете на вариант 50/50 - натурален (кувертюр) и млечен.
Тортата сглобяваме като в тортената форма с махащи се страни слагаме блат, отгоре крем, отново блат и така докрай:


Сглобената торта слагаме в хладилника за една нощ. На другата сутрин заливаме с шоколадов ганаш, направен от течната сметана и шоколад. ( как - вижте тук)


Тортата традиционно се украсява със зелени кокосови стърготини по ръба, но тъй като са празници, и аз съм си аз, не можех да не направя нещо по-така.


Затова се спрях на смес от нарязан шам фъстък, шоколадови пръчици и блестящ дъст, годен
за консумация.


Дали е нужно да описвам вкуса! Едва ли - та то се вижда от снимките :) И така, с последния кадър искам да ви поканя  да подсладите още повече идващите празнични дни с парче от тази магическа торта и да ви пожелая една наистина прекрасна, усмихната и  вълшебна Коледа!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

118 коментара:

  1. Честита Коледа, Люси!
    Да сте здрави и благословени!
    Тортата е чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа и на теб, Дани! Бъди жива, здрава, щастлива и вдъхновена! Заделила съм ти парченце - заповядай :) Прегръдка!

      Изтриване
    2. Извинявам се , че пиша на този коментар, но не ми дава другаде. Не съм доволна от рецептата. Много неща са пропуснати. Най - напред бе е казано кога се слага захарта и къде за блата. В сместа, изобщо липсва кога се слага забравената сметана.... няма колко време се печат блатовете... Разочарована съм

      Изтриване
    3. Здравейте, Анонимен. Съжалявам, че сте останали разочаровани, но съм сигурна в рецептата, тъй като от 2014-та година е правна многократно от читателите, с десетки снимки, за да го докажат. Като една от първите рецепти, които съм писала, може да не е била описана в най-малката подробност, но мисля, че най-важните аспекти ги има. Сметаната се споменава, "Разбиваме сметаната със захарта." , а минутите за печене ще варират много от това колко дебели направите платките и как пече всяка фурна. Става въпрос за малко време, но все пак не бих рискувала да кажа точни минути, ако има възможност цяла минута да даде голяма разлика. Може би съм била пропусната първата захар с разбиването на белтъците, но за щастие всичките ми читатели досега са съобразили това спрямо описаните продукти за блатовете и затова е останало недоуточнено ( сега вече го допълних) , макар да е много лесно човек да стигне до този извод. Не виждам основание да коригирам успешна рецепта, колкото и силно да е разочарованието ви.

      Изтриване
  2. Весела Коледа Люси живи и здрави тортата е невероятна.Торта Гараш е една от любимите ми а също и на дъщеря ми.Преди да се омъжа майка ми я правеше всяка година на Нова Година.Сега е мой ред.Успехи през Новата година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа и на теб и семейството ти, Вероника! Радвам се, че успях да "върна тортата у вас" и се надявам да ви хареса! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Люска, на косъм се отървах от зъбобола - само с счупена коронка, и затова съм и весела и щастлива на тези вълшебни празници!
    И къде без сухи чушки, дори при бомбастичната им цена, както и тази на джоджена, който си купих - 9 грама за 1,30, абе не се шегуват търговците, хей. Ама това са подробнасти.
    Желая от сърце на теб и твоето момче да сте много, много щастливи, а със сестричката ти все така да се обичате и да не допуснете между вас да охладнеят чувствата (не е вярно, че кръвта вода не става, всичко идва от душити и съцата)
    Прегръдка и още по-весели предстоящи празнични дни!
    Не съм виждала по-прекрсна торта гараш, наистина, а щом няма сурови жълтъци в крема - това е моята торта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Весе, не ти се разминало на теб значи около празниците! Радвам се обаче, че не е било нещо сериозно! Права си и за цените - всичко бе скъпо, но лошото е, че и избор нямаше. Тази година хубави сухи чушки нямаше никъде, явно годината си е такава. Благодаря ти отново за прекрасните думи, сърдечни пожелания и приятелството, което винаги струи от теб! Пожелавам ти от все сърце една прекрасна година, изпълнена с радост, по-малко стоматологични проблеми и много вдъхновение :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  4. Честита Коледа, скъпа Люси, на теб и близките ти! Бъдете живи, здрави и благословени! Тортата изглежда уникално вкусно, нямам думи! Вълшебна е, като за този вълшебен празник! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Пожелавам ти и на теб и близките ти наистина прекрасна година, в която винаги да си следвана от успеха, здравето и щастието! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Отдавна търся точно тази рецепта без жълтъци,защото нямам гарантирани яйца,мерси,ще я направя,много е вкусна,излишно е да го казвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа и от мен Люси! Да сте много здрави и щастливи! Страхотна торта си сътворила пак :) а колко парчета излиза долу горе :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа, Мария! Излизат около 16 парчета :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Няма не прекрасен пост в твоя блог! Безкрайно благодаря за разкошната рецепта. Ще бъдем голяма компания за НГ и сме заложили само на домашна продукция. А ето и тортата за празника. Весели празници ти желая(освен здраве, щастие и любов), много топлина, уют и творческо вдъхновение, за да ни радваш още дълго с много рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, много ти благодаря за прекрасните пожелания и милите думи! Желая ви весело посрещане на Новата година, последвано от една още по-прекрасна година! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Честита Коледа, Люси!
    Нека има мир,топлина,хармония и божията благодат да ни изпълни с обич и доброта!
    Щом тортата е с черен шоколад ще си бодна с удоволствие!Ти си истинска тортена енциклопедия! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Пожелавам и на теб и твоето семейство една наистина красива и успешна година! Почерпи се с тортичка, да ти е сладко! Сърдечни поздрави и весели празници, мила!

      Изтриване
  9. Kak se maje otstrani na men mie nqkak trudno,moje li da mi kajete molq.




    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Самата торта не е измазана отстрани, това е кремът, който е стегнал и се е оформил с помощта на формата за торта :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Люси, където и да си, искрено ти желая около теб да са любимите ти хора, да се радвате на здраве, споделени мигове, много обич и безкрайна топлина! Честита Коледа! Дано има повече добро занапред... Топли прегръдки и весели празници, слънчево момиче! А тортата ти е просто убийствено жестока!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Весела Коледа и на теб, мила! И аз ти желая от все сърце една прекрасна, изпълнена с радост и веселие година! Изпращам ти топли прегръдки от Амстердам!

      Изтриване
  11. MERSI MNOGO ZA IMFORMACIQTA. VESELI PRAZNICI I SHASTLIVA NOVA GODINA

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Коледа, прекрасна. Здраве, любов и много усмивки да има в дома ви! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа и на теб, мила Йоли! Бъди все такава наизмерима кулинарна сила, обичана от всички и носеща ни много вдъхновение!

      Изтриване
  13. Честита Коледа, Люси и
    нека святото Рождество ви донесе здраве и късмет, благоденствие и много радост
    Весели празници и много комплименти за вълшебството торта "гараш"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Весели и светли празници и на теб, мила! Пожелавам ти всичко най-добро! Прегръдка!

      Изтриване
  14. Привет от Валя старахотна рецепта, а и кремчето е супер дааа с този вариянт ще се справя отлично весели празници Лиси :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Валя! Весело посрещане на празниците и сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  15. Весела Коледа сладурано. Пожелавам ви много здраве, топлина и семеен уют. Тортата е невероятна, презентирана, както винаги на ниво! Ще се прави, то се знае. От кога и аз й се каня. Досега съм срещала рецепти със сладкарска сметана в крема. Не бях срещала със заквасена. Влия ли на вкуса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа, Аничка! И аз ти пожелавам много здраве, щастие и любов да царят в дома ти и да се радваш на успехите на теб и семейството си! И за мен бе изненада използването на този вид сметана, но се оказа добър, който допринесе за малко свежест в иначе тежичката торта :) Прегръдка, мила

      Изтриване
  16. Здравей те,искам да попитам на сладкарската ли сметана казвате Течна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в няколко публикации съм споменавала марката и вида сметана, която ползвам. Използвам течната сметана на Мегле, която става и за сладки и солени ястия или така наречената готварска течна сметана, която става и за разбиване. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Здравейте. Весела Коледа! Знаете ли дали брашното може да се замени с царевично нишесте, поради алергия към глутен. И ако да в какви пропорции? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Алкес! Самата аз не съм опитвала да го заменя, но може би би могло да стане. Според мен блатовете биха се получили и без брашното, но ако искате добавете 2-3 супени лъжички нишесте. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  18. Zdraveite , veseli praznici na vas i familiqta vi i blagodarq za receptata na torta Garash

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Весели празници и на вас и любимите ви!

      Изтриване
  19. Здравей, Люси.
    Първо искам да ти пожелая прекрасни празници. Често следя блога ти и попадам на страхотни рецепти, за което много ти благодаря.
    Сравнително начинаеща съм в кулинарстването, но ми се иска да спретна тази тортичка. Мога ли да те помоля за малко напътствия... След като разбия заквасената сметана със захарта се добавя разтопения шоколад.. Не трябва да е горещ, нали? Може би леко топъл или да изстине? Ако изстине няма ли да се стегне много?
    И за ганаша.. В касерола смесвам сметана (неразбита, нали) и шоколада. И заедно затоплям?
    Благодаря ти много и предварително се извинявам, ако въпросите ти се сторят глупави?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Радвам се, че ми "гостуваш" често и ти харесват рецептите :) Самата аз съм гледала много рецепти, задавайки си въпроси и не смеех да питам, затова за мен няма глупави въпроси :) Радвам се да помогна! Първо за крема - права си, че трябва да прибавяме шоколада леко охладен към сметаната, да не е съвсем горещ, но това няма да отнеме повече от няколко минути за да се охлади. За ганаша също - сметаната остава течна ( неразбита). Можеш да я затоплиш до кипване и да прибавиш шоколада, като разбърквайки след това го разтвориш до получаването на крем или да затоплиш сметаната заедно с начупения вътре шоколад, разбърквайки, като внимаваш да не загори. И в двата случая става лесно и бързо :) Сърдечни поздрави и весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  20. Здравей!Рецептата е страхотна,но и аз имам един глупав въпрос,а именно: С ганаш трябва да се залее тортата още докато е я ринга,нали?А след това трябва ли да престои още в хладилни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Въпросът ви не е глупав :) Да, така направих, залях ганаша директно в тортения ринг, за да съм сигурна, че ще бъде равен отгоре. Макар, че тортата не е измазване от страни, това не си личи, тъй като двата крема с сляха точно там. След като сложих ганаша, пъхнах тортата още малко в хладилника, за да стегне, но не отнема много време. Поздрави!

      Изтриване
  21. Здравейте!Много пъти изчетох тази рецепта и съм изкушена да я опитам,но ме притеснява разбиването на заквасената сметана,при мен не става крем,а се втечнява/в други рецепти съм опитвала/.Трябва ли да е конкретна марка или пък масленост?Аз съм опитвала с 20% масленост,но не ми се получава,а може би има някаква тънкост при разбиването,която ми убягва!Посъветвайте ме,моля!Спокоен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стелияна, да знаеш, знам за какво говориш! И аз често срещам този проблем с подобни кремове и се подсигурявам я с желатин, я с масло. Тук обаче нямаш грижа, тъй като има разтопен шоколад и после като се охлади и втвърди, ще стегне и самия крем. Затова и го слагам в такава форма, защото дори да се разлее, остава отвън като измазана с шоколад :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  22. Тортата изглежда мнооого вкусна Люси!Утре(неделя)е денят в който ще бъде изпробвана!Ще коментирам какво се е получило!Прекрасна неделя ви желая!Поздрави-Галя

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Люси,както бях обещала вчера направих тортата!Получи се много,ама много вкусна и красива торта!Украсих я с боядисани в зелено кокосови стърготини и и сложих 5 малинки в средата за цвят!Ако имаше начин щях да ти изпратя снимка!Благодаря ти от сърце за споделената рецепта!Пожелавам ти прекрасна и слънчева седмица! Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галя, благодаря ти, че писа, пък особено щом са позитивни отзивите :) Такива най-обичам! И аз ти желая усмихната седмица!

      Изтриване
  24. Каква сметана използвате и какъв инструмент точно за измазване на тортата отстрани и отгоре, за да стане толкова равномерно? И блатовете всеки по отделно ли се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Да, блатовете се пекат всеки по отделно, но стават бързо, така че няма да отнеме много време :) Не използвам инструмент за измазване тук - тортата получи тази форма след като откопчах страните на формата. Правя го много бавно, и ако има неравности може да ги загладя с леко затоплен "нож" за риба, тъй като наподобява шпатула. Да е равна отгоре се получи също по естествен начин след изсипване на ганаша - заливка. Що се касае сметана - не бих искала да правя реклама на определена марка, но съм използвала обикновена сметана, която можете да намерите почти във всеки магазин. Поздрави!

      Изтриване
    2. Значи със шоколадовият ганаш само заливате отгоре, без да измазвате допълнително, и след това откопчавате формата? Също така да питам грамажа на орехите в смляно състояние ли е или като са цели.. съжалявям за глупавите въпроси, но искам да я направя както вашата, без забележка

      Изтриване
    3. Да, ганашът е само за заливка, а отстрани остава сякаш измазано, но това е част от крема. Двата не се различават много по цвят, а заради металният ринг, след откопаването изглежда като измазана. Грамажът на орехите е за млени такива, затова и така съм ги написала :) Поздрави и стискам палци да се получи така, както искате! При всички случаи тортата е вкусна! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  25. Това не е оригиналната торта .воригииналлната няма брашно нито междинни блатове.има масло какао яйца и орехи и прясно мляко около30млл

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Източникът на рецептата е посочен в публикацията.

      Изтриване
  26. Т.к. имаше много въпроси относно измазването на тортата околовръст, ако мога да си позволя само един съвет: за да остане тортата перфектно гладка отстрани и да бъдете спокойна при изваждането на ринга, не само при тази торта, а при всеки вид, по принцип винаги правя следното: предварително увивам ринга на формата със стреч фолио, като в двата края - горен и долен го обръщам (фолиото)навън като го прилепвам по външната стена на ринга. След като тортата е готова, стегнала и желаем да извадим ринга, правим следното: отделяме фолиото от външната стена, като го изправяме нагоре, така че рингът е напълно освободен от фолиото и изваждаме само него (обръча), а фолиото си остава залепено за тортата околовръст, след което съвсем лесно го отделяме от тортата, а страничният ръб си остава перфектно гладък. А относно това дали тортата е оригинална, ДА ОРИГИНАЛНА е, имам рецептата от години, споделена ми от наш близък майстор-сладкар, специализирал някога във Виена.Точно така се прави с тънички 2 мм платки, които се състоят само от белтъци, орехи, захар и съвсем мъничко брашно, а между тях крем от сметана и шоколад 1:1, като сметаната в оригиналната рецепта не е заквасена наистина, но аз го приемам като алтернатива, затова защото е по-лека наистина и сме напълно сигурни, че е натурален продукт.А това, че в оригиналната торта нямало междинни блатове", а имало "масло, какао и сурови яйца", са само приказки на некомпетентен човек, който не желае да се научи, а вярва на всякакви приумици, подхвърлени в пространството.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за изчерпателния коментар и съвет за тортата, Анонимен! Сигурна съм, че и на други ще им бъде полезно и интересно да го прочетат. Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  27. zdr lusi<za krema si napisala 4e polzvash zakvasena smetana,ne e li sladkarska smetana.az mislq 4e zakvaseneta e nesto podobno kiseli mlqko.koe to4no polzvash

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Сложила съм линк към рецептата, която съм ползвала и там се използва заквасена сметана ( това е рецептата на "Шератон"). Вие може да я адаптирате според вкуса си . Поздрави!

      Изтриване
  28. Привет, Люси!Въпросът ми е свързан с намазването на крема между блатовете. След като ги намажем трябва ли от този крем да слагаме отгоре и от страни или там ще използваме заливката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непозант и се извинявам за толкова късния отговор, но напоследък не бях на линия. По принцип кремът си се оформя от формата на съда по самите страни, а отгоре заливката от ганаш се слива с него и след това освобождаваме от формата. Можете само да изравните всичко след това с топъл нож за гланц. Поздрави!

      Изтриване
  29. Е, няма по-вкусна торта от Гараш, наистина! И то точно в този вариант, чиято рецепта ти сподели тук с нас, Люси! Сърдечно ти благодаря!
    Преди няколко дни направих тази торта за рождения ден на моя любим и оставих без думи и него, и гостите ни за празника! Невероятна е тази толкова ароматна и с толкова плътен шоколадов вкус торта!
    Препоръчвам на всички читатели на блога - опитайте тази рецепта, заслужава си усилията!

    ОтговорИзтриване
  30. Люси, какво ти е мнението за варианта на Гараш, за крема ня която се използват и жълтъците на 9-те белтъка от яйцата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, да ти кажа, не съм я правила, но отдавна й се каня :)

      Изтриване
    2. Здравейте! Винаги съм правила варианта а жълтъците, но винаги съм се притеснявала от факта, че са сурови.Иначе става много вкусна.Сега смятам да направя този вариант, дано да успея.Досега не съм слагала брашно в блатовете и стават малко крехки.
      Харесвам рецептите на Люси.Редовно правя умопомрачителната торта.Чудесна е!

      Изтриване
    3. Много ти благодаря, Мария! Надявам се и този вариант да ти хареса. И аз харесвам тортата в този вариант заради тези два елемента - без сурови жълтъци и с малко по-стабилни блатове, като бишкотки :) Весели празници!

      Изтриване
  31. Обожавам тази торта, но още не съм се осмелила да я направя! Вашата е разкошна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Осмелете се, защо да отлагаме сладките моменти?! :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  32. Здравейте,
    Може ли върху ганаша да се покрие тортата с фондан или в такъв случай трябва да заменя ганаша с маслен крем?
    Искам да я направя за рожден ден, а торта "Гараш" ми е любима. След като прегледах много рецепти за тази тортас се спрях на Вашата, тъй като всички Ваши рецепти, които съм пробвала са много сполучливи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря :) Да, хубаво е да замените най-външния пласт с маслен крем, тъй като сметаната разгражда фондана и не е добре да стоят дълго време заедно. Но може да напарвите ганаш от масло и шоколад, просто стяга малко повече, но не смятам, че в тези жеги ще е проблем. Просто ще държите тортата известно вреем на стайна темепратура преди поднасяне :) Поздрави!

      Изтриване
  33. Здравей. За 20 см форма трябва ли да намаля продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дони, мисля, че половин доза ще ти стигне за толкова малка тортичка ;)

      Изтриване
  34. Здравей! За 28 см форма трябва ли да променя продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Платките може да опечете и върху хартия с начертан кръг, но за крема може би ще ви трябва повече, тъй като ще излиза много шоколад отстрани. За всеки случай може да си я увеличите с половин доза и да увеличите диаметъра на платките до 26-7 см. Поздрави!

      Изтриване
  35. Здравей Люси, ако в блатовете не сложа захар или заменя захарта с кленов сироп дали ще се получи според теб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, няма да успее да разбиеш белтъците на твърд сняг без захар, тъй като тя формира връзките, които са необходими, за да станат буханли твърди белтъците. Може да ги разбиеш до някъде без захар, но не мога да гарантирам качеството на блатовете така.

      Изтриване
    2. Здравейте, имам два въпроса:
      1. Колко време се пекат платките и колко см. трябва да са дебели горе долу? формата ми е 26 см. имам и 24 см.?
      2. Заквасената сметана с какво се разбива на ръка или с миксер ( леко тъп въпрос, но съм иноватор в тортите)? Благодаря много! :)

      Изтриване
    3. Привет, Розалия :) Може да ползваш и двете форми - аз бих избрала тази от 26 см, като разделиш сместа на на четири и ще видиш колко тънки ще станат блатовете, защото ще е равно количество, което да разпределиш на повърхността на хартията за печене. Пека ги докато порозовеят - става доста бърво. Може да ги проверяваш на допир дали за изпечени или с клечка, тъй като тук няма голяма опасност да се развли нещо, защото блатовете не би трябвало да са бухнали така и така.
      За сметаната е въпрос на избор - аз го правя с миксер :)
      Поздрави и успех!

      Изтриване
    4. Благодаря много за бързият отговор! Избрах Вашата рецепта, обожавам торта Гараш, а в понеделник имам рожден ден и реших да се поглезя :) поздрави и сърдечни благодарности, ще споделя мнение!

      Изтриване
  36. здравейте! ТОРТАТА СТАНА БОЖЕСТВЕНА! ТАЗИ РЕЦЕПТА Е ЛЕСНА БЪРЗА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНА! ПОЗДРАВИ И ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ! ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ, ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ ВКУС НА ГАРАЖ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за думите и оставените отзиви, Розе <3 изпращам ти сърдечни поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  37. Здравейте!Пробвах тортата за рождения ден на майка ми и искам да Ви благодаря за страхотната рецепта, стана разкошна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вероника! Много ме зарадва! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  38. Здравей Люси и Честита Нова година!
    Пожелавам ти още много успехи!❤️
    Един въпрос: Мога ли да използвам течен шоколад?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова Година, Ирена! Нека бъде много красива и щастлива и за теб!
      Може да ползваш течен шоколад, но той изсъхва прекалено според мен и не винаги тортите са мекички :) Поздрави!

      Изтриване
  39. Здравейте, направих тортата, много вкусна стана, даже божествена, но на вид не е като вашата - ясно разделени блатове, гъст и плътен крем отгоре. Корите, които пекох ми станаха меки, даже и се овлажниха когато ги извадих и отлепих от кухненската хартия и поставих в плато за да се охладят. А белтъците пък се разводниха от стоенето и вече на 3-тата плънка станаха съвсем меки, редки, опечените блатове нямат нищо общо като снимката на вашите, четвъртия стана малък и тънък, като вестник. Шоколада за отгоре не се сгъсти достатъчно - сложих малко повече продукти, но в същото съотношение - 200 гр шоколод и 180-200 мл течна сметана на МЕГЛЕ. Моля за коментар по триковете по приготвянето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Веднага се включвам, но и ще почна да гадая, тъй като това е доста стара, изпитана и правена рецепта, и не помня досега читател да ми е се е оплаквал от нея. Обикновено някои от вас се притесняват за ганаша, така е, но накрая винаги ми пишат, че е стегнал. Може би просто си очаквал ад стане по-бързо или си използвала някакъв странен шоколад, тъй като иначе казано няма как да не стегне. Представете си просто, че имате два твърди шоколада, който просто разтварят в малко течност и е нормално след охлаждане, тази структура да се стреми да се върне в същото състояние, затова и стяга - обезателно. Понякога хората имат проблеми, ако са ползвала сметана за готвене, но истината е, че ако шоколадът е шоколад, ще стегне. няма как да кажа какъв е бил проблема при вас, нито колко рядък се е получил, но това са стандартни мерки за ганаш 1 към 1 : шоколад и сметана. Що се касае платките, също ще трябва да предложа. Моите платки също бяха меки, това не бива да ви тревожи, тъй като все пак целим блатове, а не целувки и не бива да са сухи и чупливи. За съжаление тази рецепта изисква да се работи бързо със сместа, тъй като да, има опасност да спадне, но може да печете по два-три блата наведнъж, ако фурната ви позволява или да разбиете сместа на два пъти, ако не ви затруднява. Може би пък сте разбили белтъците една идея по-малко, затова и ви е спаднала толкова бързо, на като цяло стабилната целувчина смес може да издържи даденото време. Ако все пак се чувствате несигурни да опитате пак, просто разбийте смета на два път и :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. Много благодаря за съветите. Ганаша направих с шоколади Милка - млечен и сладкарска сметана MEGLE. Относно блатовете - да, добра идея е да ги бъркам на два пъти. Вие какви шоколади ползвате? Крема го направих 50/50 - млечен на Милка и натурален - кувертюр от Фансатстико, заквасената сметана на DANON.

      Изтриване
    3. Аз обикновено ползвам тъмен шоколад на Клевър или Кати от Кауфланд, тъй като според мен тъмния шоколад е по-вкусен и по-красив за торти и ганаш като цяло. Отдавна не съм купувала млечен шоколад и не знам како е съотношението на този на Милката, но би трябвало да няма проблем. Аз също ползвам от сметана на Данон понякога, няма проблем и с нея :) Опитайте следващия път да направите ганаша само с черен шоколад и вижте дали пак ще имате проблем. Поздрави!

      Изтриване
  40. Люси , здравей! Може ли да ползвам сладкарска сметана за разбиване за крема?

    ОтговорИзтриване
  41. Desi, като цяло може да ползваш течна сметана ( не се разбива), но ще стане ганаш на вкус като заливката. Може да избереш тогава да сложиш млечен шоколад в крема и тъмен в заливката ;)

    ОтговорИзтриване
  42. Здравей Люси! Преди една година направих тази торта. Скоро искам да я повторя! Първият път използвах да декорация смлени лешници. Този път искам със зелени кокосови стърготини! Тук по магазините откривам само бели. Търсих в интернет как мога да си ги направя зелени, но безуспешно! Моля те кажи ми знаеш ли как?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диди! Разбира се, че има начин..тя Люси да не мислиш все цветен кокос има у дома. Потърси в търсачката на блога ми рецептата за Фалшив Гараш и там съм описала как може да си ги направиш. Ако нещо не ти излиза, пиши пак за линк :)

      Изтриване
    2. Еее страшна си! Благодаря ти! 😘😘

      Изтриване
  43. Здравей Люси! Поздравявам те за чудесните рецепти! Използвах сметановия крем от рецептата ти, чудесно се получи. В корите сложих портокалови кори-захаросани. Вече бях започнала да работя по моята "Гараш", когато попаднах на тази рецепта, така че комбинирах идеи от различни рецепти :) Резултата е превъзходен. Сметановия крем олекотява малко вкуса на тортата като цяло. Поздрави, Маги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Маги и благодаря за вкусния отзив :) Прегръдки и усмивки!

      Изтриване
  44. Здравей Люси! Искам да попитам трябва ли да намажа и четвъртия блат със сметановия крем и отгоре да залея с ганаша или само със ганаш да завърша? Надявам се да е ясен въпроса ми. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силвия! Това е по желание на готвача, дали ще иска да има повече крем между блатовете и дали ще му стигане и за отгоре. Няма проблем да се сложи ганаша върху този кре, той ще е стегнал, а ганаша няма смисъл да се слага горещ, може да се сложи, когато е със стайна температура и пак ще е достатъчно гладък и течен и върху изстудената торта ще стегне бързо :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря ти много! Аз тази сутрин като видях как е стегнал крема и че трябваше да се изравни тортата, намазах и горния блат. Сега ще и сложа ганаша и е готова! Поздрави!

      Изтриване
  45. Направих тортата "Гараш ". Получи се страхотна (С много малки изменения, вместо бяла захар в крема сложих Стевия, а в блатовете белтъците ги разбих с 80 гр. пудра захар) 🙂 Благодаря ти, Люси! Получих много овации, благодарение на теб 🤗❤
    Твой фен съм от няколко години и с удоволствие правя от твоите торти, както и други рецепти. (Фалшива дроб сърма ни е любима)
    Поздрави, Светла ❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи и отзиви, Светле :) Поздрави най-сърдени <3

      Изтриване
  46. Измазва ли се с крема тортата от горе върху последния блат и отстрани преди да се залее с ганаш?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крема си се стича отстрани и няма нужда от измазване, стяга по формата. Отгоре също е така, така е зависи колко крем ви останало. Поздрави!

      Изтриване
  47. Здравейте, имам въпрос: дали можем да съхраним готовите блатове за ден, два в хладилника преди да сглобим тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, мисля, че ще може, но препоръчвам да ги оставите отвън да съхнат на въздух. Поздрави!

      Изтриване
  48. Уникална торта Гараш!!!Милион пъти по- вкусна от оригиналната

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря за оставените отзиви.

      Изтриване
  49. Здравей, искам да попитам под шоколадови ганаш власт ли е или крем т.е с какво завършване преди да сложим ганаша

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не разбирам въпроса :) какво е власт?

      Изтриване
  50. Мила Люси, огромно благодаря за точната рецепта и подробното обяснение, между другото и аз съм на мнението, че е по-вкусна (поне от тази, която в момента е масово по магазините) от купената. Всички вкъщи се облизаха, включително и аз самата, която не си падам особено по много сладки неща, страхотна е, благодаря за вдъхновението! П.п. Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа и благодаря от сърце за оставените отзиви и мнение <3! Весело посрещане на новата година ;)

      Изтриване
  51. Здравейте,благодаря ви за рецептата - лесна за следване и пропорциите са точни- всичко се получи много добре.Винаги съм си мислела,че торта Гараш се прави много трудно, не благодарение на вас всичко беше многократно лесно и сполучливо.Весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставения отзив, Анонимен. Всяка дума от него значи много за мен. Поздрави най-сърдечни и весло посрещане на всички празници!

      Изтриване
    2. Здравей Люси! Богат и страницата ти са страхотни! Изпробвала съм доста твои рецепти, но все не смея да ти изпратя снимки( обещавам да се престраша) Та и аз имам въпрос относно тази торта- блатовете мели ли остават при печене? Поздрави Женя!

      Изтриване
    3. Здравей, Женя, да, бих казала, че са по-скоро меки, не са като целувка.

      Изтриване
    4. Здравейте! Правя тортата в момента! Надявам се,че ще се получи! Дайте идея за желтъците, в какво мога да ги изполвам? Благодаря!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...