сряда, 6 август 2014 г.

Пърженицата на баба


Много рецепти съм научила от баба си, но тази ми е една от любимите и сигурно една от първите, които започнах да приготвям сама. Може би защото е толкова лесна и бърза за готвене, че я прави идеалния обяд и вечеря, а когато си изгладнял от сутринта - може и за закуска: студена от хладилника и намазана върху филийка!

 

Чудя се дали навсякъде в България казват на това ястие пърженица, но знам, че у дома няма две мнения по този въпрос!
Няма да ви казвам, че ям само това ястие и салата от домати цяло лято, защото също ям и сладолед, но общо взето този списък обобщава лятното ми меню - плюс минус малко диня и студен чай от мента и лимон.

Но какво да се прави, макар и не много горещ тази година, този сезон си е отпускарски и не се вживявам много-много в готвенето. Гледам да се насладя на почивката, пък ще имам предостатъчно време да снова в кухнята по време на студените зимни дни :)

 

Ето защо и днес, след като се прибрах от работа, засякох ниски нива на амбиция за готвене, пък и жегата тотално ме беше разкиснала и се спрях на добрата стара пърженица.
Ако има нещо, което винаги провокира апетита ми - то това е ароматът на пържени или печени чушки! Запретнах ръкави и за има-няма 15 минути вечерята беше сервирана, а след около 10 минути и изядена :)
Ето и какво ви трябва за една пърженица:
зелени чушки за пържене
500 г извара
100 г сирене
по 2 яйца на човек :)
олио за пържене

Количеството чушки зависи от желанието ви в този случай. Аз се спирам на варианта - колкото повече, толкова повече. Освен това като се изпържат, те доста намаляват размера си, така че си имам мярка от една метална купа (за целта на занятието ги премерих като шест препълнени чаени чаши). Първата стъпка е измиването и нарязването на чушките.


Слагаме да загрее мазнина, а след това и прибавяме чушките.


Пържим, като разбъркваме периодично. Чушките са готови, когато значително намалят размера си и омекнат.


Добавяме изварата и сиренето, като второто не е задължително, но аз обичам да слагам и от него, пак заради горепосоченото "колкото повече - толкова повече" правило :) . Сол се слага в зависимост от това дали изварата е солена и дали има нужда от такава.


Накрая идва ред на яйцата. Баба ми има правило "по две на човек", така че броят на яйцата зависи от това за колко човека се сервира пърженицата. За мен и Митко ги "ограничаваме" до четири !



Разбъркваме и пържим още малко и ...воала...гореща, вкусна, аромаааатна... 
пърженица за обяд!

 

 

14 коментара:

  1. Люси, запреглъщах като гледам снимките,а и си толкова сладкодумна!Гозбата е великолепна,идеална за лятото и я включвам в седмичния график!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Роси! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Люска, не знам как му казват в другите краища, ама аз, виждайки го при теб, му казвам експресна вкусотия. :) Иначе майка ми понякога прави така миш-мш с пресни чушки (единствено доматите май липсват при теб). Чудна бабина рецепта!
    Поздрави и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и при нас миш-машът си е с доматки, но на това си му казваме Пърженица :) Но и и двете си ги хапваме с голям апетит! Поздрави, мило момиче!

      Изтриване
  3. Здравей изглежда апетитно и аз обожавам това ястие.....в нашия край му казваме миш маш (ямбол)хи хи лека вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. И моята баба правеше това и го наричаше пържено или по-скоро "пръжено" - тя беше от едно селце между София и Самоков. Аз май не съм се сещала да го приготвя, така че благодаря, че го припомни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че успях да ти припомня това ястие, дано ти се услади, както и от ръцете на баба :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте, интересен блог. ще го имам предвид. Интересно ми е каква Ви е професията, щом така усърдно поддържате този кулинарен блог. Никога не ми е идвало на ум такъв вариант с чушки и яйца, въпреки че съм правила нещо подобно с домати. Ще се радвам да се запознаем! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен и благодаря за думите! Бих се радвала да се запознаем, но не сте се представили :) Професията ми е далеч от кулинарната сфера, но винаги се намира време за готвене :) Аз също съм опитвала варианта с домати, който тук наричаме миш-маш, но все пак този вариант ми е много по-любим! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Щом накара човек като мен, който не обича да готви, да го направи това ястие, значи поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миглена! надявам се да ти се усладило :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Ммммммммммммного вкусно поднесено! Пък и простичко, и още лятно! Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...