петък, 4 април 2014 г.

Холандски напукан хляб / Dutch Crunch Bread


Ама от колко време им се каня на тези хлебчета, значи! Толкова са апетитни и интересни със своите шарки, и сега, когато почти съм усъвършенствала тъмната магия на работата с мая, ставам все по-решителна да я използвам и да си правя тесто. След като понатрупах малко увереност в тази сфера, реших, че е време да опитам точно тази рецепта, която отдавна отлежава в списъка с "чакащи" за приготвяне.
Друга причина да я отлагам бе, че за направата на коричката се използва оризово брашно и дълго време се чудех от къде мога да купя. После обаче изгледах няколко много полезни клипчета в You Tube как да си направя сама такова и реших, че няма да троша пари за оризово брашно.

Получи се много добре и затова бързам да споделя с вас цялата тази технология :)
Първо обаче да кажа за тестото за хлебчетата. Можете да си забъркате съвсем обикновено хлебно тесто, да си купите готово от магазина, или да използвате следната рецепта за тесто, а ето и необходимите продукти за нея:

За 12 малки хлебчета или два големи:
Около 6 ч.ч брашно (или колкото е необходимо)
1 ч.ч. затоплено прясно мляко
1/2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. суха мая
3 с.л. захар
4 с.л. олио
1 с.л сол


В купичка смесваме маята, млякото, водата и захарта и оставяме да шупне. В друг съд слагаме четири ч.ч. брашно, олиото и солта и прибавяме към тях шупналата мая. Започваме да замесваме тесто, като постепенно прибавяме още брашно, докато тестото спре да се точи към стените на съда. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност и почнете да месите няколко минути, докато получим хубаво тесто, което не лепне по пръстите. Тук ще отиде още някоя и друга чаша брашно.
Готовото тесто оставете да втаса за около час, а след това разделете на части, оформящи желаните от вас по големина питки.
Оставете питките отново да се надигнат, като през това време приготвите пастата за хрупкавата коричка.

За коричката:
2 с.л. захар
2 с.л.олио
2 с.л. суха мая
1 ч.ч. топла вода
щипка сол
1 1/2  ч.ч. оризово брашно (аз си направих домашно)
2-3 капки сусамово олио (по желание)

За тази цел съберете всички съставки за коричката в купа, разбърквайки докато се получи хубава паста. 


Както вече казах, аз нямах оризово брашно, ето защо реших да си приготвя сама по следния начин. Премерих 2 ч.ч. ориз, който измих и оставих леко да се подсуши. След това го сложих в сух тефлонов тиган и започнах да го суша на среден огън на фурната, докато започне леко да придобива карамелен цвят. Трябва да разбъркваме често, защото не искаме оризът да изгори, а по-скоро да се изсуши равномерно, и съвсем леко да се запече. 
Готовия ориз прекарах през блендер, докато стане на брашно. Пресях по-едрите парчета на сито, но в края на краищата пак се получи едно сравнително добро оризово брашно. 

С готовата паста намазваме хубаво хлебчетата отгоре и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на около 180 градуса с обдухване.

По време на печенето ще забележим как се напуква пастата и се образува хубава хрупкава коричка. Може би защото използвах домашно оризово брашно, моята коричка беше много по-хрупкава, но това не навреди на вкуса изобщо :)
Вижте с какво ги комбинирахме тук в линка. 

12 коментара:

  1. Люска, какви красавици са само тези хлебчета, а коричката как примамливо се усмихва! Как да не ги грабнеш!? Поздрави, миличка и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Руми! Грабвай докато са топли :) Много усмивки ти изпращам!

      Изтриване
  2. Супер се е получила шаркаата,Люси,страхотни хлебчета,комплименти!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, чудесна ти е хрупкавата коричка, както и меката душичка отвътре, сигурна съм. :) Прекрасни хлебчета! И давай само така, казах ти, че маята не е по-силна от теб. Е, аз още й се плаша, даже наскоро ме предаде и ми обърка един засукан хляб по идея на Роси и Мина, но... преживява се. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни хлебчета са се получили, изглеждат много изкушаващо! А снимките са много свежи и определено носят цветно настроение :-)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Комплименти и от мен, Люси,
    чудесни са се получили, шарката е разкошна, а снимките - страхотни!
    Поздрави, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна хрупкава коричка се е получила! Много приятно и приканващо изглеждат!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, Гери, Лети, Диди, Тили, благодаря ви момичета за милите коментари! Преди да сте се разотивали по блоговете, почерпете се с по хлебче :) Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглеждат невероятно! А как става това оризово брашно ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, описано е в самата рецепта :) Поздрави :)

      Изтриване
  9. Привет:) Моето питане е следното: тъй като много ме улеснява месенето във фурната ми за хляб, но там се меси тесто забъркано със суха мая, тази рецепта изпълнявана ли е в този вариант-не със жива , а със суха мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, хлебчето ще стане и със суха мая :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...