понеделник, 31 март 2014 г.

Постен сладкиш "Медено сърце" / "Honey Heart" Dessert Recipe for fasting days

Вече сме в средата на Великденския пост и апетитът за сладичко може да бъде неудържим. Ето защо реших да споделя тази повече от лесна рецепта за сладкиш, който носи сладкото име "Медено сърце".
 
Използвах го за основа и на тази торта, като разбира се вие също можете да решите да го модерирате по ваш вкус. Добавете ядки или стафиди, а ако успеете да намерите и постен шоколад, можете да сътворите истински шедьовър, който далеч ще надхвърли всички представи за постен десерт.
Такива класически рецепти не искат много думи, те говорят сами за себе си, затова без много увъртане ето я и нея:

Необходими продукти за блата:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч топла вода
1 ч.ч. захар
1/2 пак. канела
1 ч.л. сода
няколко капки портокалова есенция

За намазване: мед

За глазурата:
3 с.л.какао
2 с.л.мед
2 с.л.маргарин
малко вода, ако е необходимо


Всички сухи съставки за блата се смесват в купа и се разбъркват.

Прибавя се топлата вода и се разбърква до получаването на хомогенна смес.


Изсипва се в тавичка (около 25 см в диаметър), покрита с хартия за печене, леко намазнена с олио.
Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна за 30 мин или до готовност.
Още топъл блатът се маже с мед.

След като постегне медът, залейте с глазурата, която приготвяме като разтопяваме всички съставки на слаб огън, докато се получи еднородна смес.

Хапвайте от десерта при първа възможност, тъй като има опасност някой да надуши прекрасния му аромат и да не остане нищо за вас :)



Аз гарнирах някой от хапките с растителна сметана , мед и лешници!


16 коментара:

  1. Ох, че медено ми стана на душата... Прекрасно! :) Ще се почерпя с твое позволение, Люси, пък удоволствието ще е мое. ;)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен сладкиш, щом има мед съм за с две ръце, обичам го в сладкиш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Може ли поръчка по фейса за доставка в офиса? Много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепен е! Напарво неустоимо изглежда!
    Поздрави и хубава пролетна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Познавам вкуса на този тип медени сладкиши, Люси - твоят звучи и изглежда неустоим.
    Много харесах и другите ти нови предложения - апетитно представяне
    с красиви снимки и чудесни рецепти!
    Сърдечни поздрави , хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитен сладкиш,Люси!Бих си поискала даже две парчета,щом има аромат на мед и канела!Много красиво си декорирала,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Гери, Павлина, Лети, Диана, Роси...благодаря ви момичета! Десертът е семпъл, но вкусен, а пък винаги можем да го поднесем по атрактивен начин :) Слънчева седмица ви желая и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. И постното може да е вкусно, особено ако е и поднесено по такъв красив и апетитен начин!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Така е...с малко фантазия и най-семплите десерти могат да станат шедьовър! Поздрави!

      Изтриване
  9. Благодаря от името на всички, които постят! Действително, че имаме нужда от сладиши през Пости.Вашата идея е особено ценна, не само защото вече сме поизчерпалите запасите от депата, но и поради продължителността на Постите. Господ здраве да ви дава, а и на нас, за да довършим с вяра Великденските пости !!!

    ОтговорИзтриване
  10. Дъщеря ми го прави често и наистина е много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  11. Може ли да се замени маргарина с масло? И в кремчето отгоре слага ли се мед, или меда е само за намазва е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може, но няма да е постен сладкиша тогава. Мед има на двете места. Поздрави!

      Изтриване
  12. Здравей Люси. Само да попитам - никаква мазнина ли не се слага?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...