петък, 7 март 2014 г.

Лесен сладкиш с кондензирано мляко / Condensed Milk Cake


Кой каза, че вкусните десерти трябва да се приготвят с много продукти и време?! Това е пълен абсурд, и мога да го докажа чрез деншната рецепта за вкусен и много, ама много бърз и лесен за приготвяне сладкиш.  Рецептата за него намерих отново след поредното ми ровене в нета, което е нещо като сутрешен ритуал с кафето :) Някои хора обичат сутрин да слушат новини, да четат хороскопи или прогнози за времето, а Люската - тя обича да си плакне очите с вкусотии от цял свят.:) 




Все пак, освен вдъхновение, този процес е голям мотиватор за мен в кухнята, защото когато попадна на рецепта, която ме впечатлява, следвам следното правило:

"Не искам да поглеждам назад и да си казвам "Можех да съм ял от това"."

Или иначе казано - трябва да го направя още същата седмица :) Така и стана с този сладкиш. Той не ме грабна със своята пищност, както обикновено става с други рецепти, а точно обратното. Мързеливите рецепти са нещо, с което всеки трябва да разполага от време на време, особено ако неочаквано ще ви идват гости или при други поводи, налагащи бързо развихряне в кухнята.  Ето защо не можех да пропусна възможността да опитам този сладкиш, който се прави само с четири съставки и за около 30 минути. Но без повече "реклама на продукта", ето и какво ви трябва:

Необходими продукти:
4 бр яйца
консерва подсладено кондензирано мляко ( около 400г )
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

масло/ олио за тавичката

Започваме като разбъркваме с миксер продуктите.


Намазнете хубаво формичката, в която ще печете. Аз използвах кръгла 20 см в диаметър форма. Покрих на дъното с хартия за печене.


Изсипете сместа в тавата и пъхнете във фурната, която предварително сте загрели на 170 градуса. Печете около 30-40 минути или докато забучена клечка в центъра излезе суха.

Извадете от фурната и оставете да се охлади. Поръсете щедро с пудра захар.
Кексът има перфектната "гъбена" текстура и определено е вкусен. И все пак, за да съм напълно честна, ми се струва прекалено семпъл.

Според мен е задължително да гарнирате с някакъв сос от плодове.
Аз направих моя от 200 гр замразени горски плодове, захар на вкус и 1 с.л. царевично нишесте.
Сложих всичко да поври на котлона за няколко минути, докато се сгъсти ето така.


Гарнирайте сладкиша с малко от плодовия сос, а още по-хубаво е да добавите и сметана или сладолед.


Десертът е идеален за поднасяне със следобедния чай или кафе!



Можете да разполовите сладкиша хоризонтално и също да го намажете с пълнеж или сладко по желание. Лично аз обаче предпочетох да гарнирам непосредствено преди сервиране. 

Опитайте и вие!

45 коментара:

  1. Този път определено бързам да съм първа и да се наредя на опашката навреме. Чуден сладкиш, Люси! :) Много интересна комбинация от продукти, не бях чувала подобна. А за ритуала... Моят ритуал е същият, макар и без кафето. Няма по-голям релакс от ровенето из вкуснотии... :)
    Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето затова си обичам моите приятели - блогъри! Знам си аз, че имаме толкова много общи неща и с радост споделям с теб този сладкиш, пък ти го комбинирай с напитка по желание :) Прекрасен ден ти желая мила Гери!

      Изтриване
  2. Люската плакне очички с вкусотии от цял свят с чашка кафенце в ръка всяка сутрин ... ама и други май това им е ритуал :)
    А да знаеш как ги любя тия бързи вкусотии ... направо са ми патент :)
    Кажи ми само какъв е грамажа на консервата кондензирано мляко миличка ... че и мен ме впечатли апетитното ти и семпло предложение!
    Моляяя ... и предварително ти благодаря!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет мила, бързам да ти отговоря и ще гледам да го допълня и към рецептата. Консервата беше от около 400 г ( и малко по-малко нетно тегло). Дано ти се услади десерта, а пък не забравяй да го гарнираш с нещо по твой вкус! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте, много вкусно изглежда, но имам един въпрос - кондензираното мляко "сурово" ли е или варено в консервата за да се карамелизира?

      Изтриване
    3. Здравейте, млякото е "сурово". Директно от консервата, без варене :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Люси, отново вкусно изпълнение и ужасно апетитно! А този сос как се стичааа, почти като лигите ми :)))
    Пожелавам ти неспирно вдъхновение, страхотни неща твориш!
    Вики

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Вики, много се радвам, че десертът ти допада :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Сметана може ли вместо кондензирано мляко ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не бих се ангажирала да дам мнение, тъй като не съм опитвала със сметана! Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте ! Рецептата дали ще се получи с обикновено кондензирано мляко, тъй като ми се струва, че вашето е карамелизирано ? :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, използвала съм обикновено подсладено кондензирано мляко на Кауфланд. Ако имате предвид използването на неподсладено, което е доста по течно, не съм сигурна, че ще се получи, а и все пак ще трябва да добавите захар в сладкиша. Поздрави!

      Изтриване
  6. Страхотен сладкиш Люси ! Бях сигурна , че ще ми хареса още от момента , в който видях думата КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО хахаха Исках да те попитам дали сладкиша става добре опечен за това време , защото ми се струва от снимката , че има леко тесто (може аз да съм се объркала хахахаа става често) Прегръдки Иви!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Иви, написала съм времето за печене по оригиналната рецепта, тъй като не помня моя колко време го пекох. Беше се надул много висок и мина напълно теста с дървената клечка, но все пак остана май малко от по-влажното тесто. Иначе е нормално да се слегне след изваждането от фурната. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. А, защо ли си мислех, че вече съм коментирала този страхотен сладкиш? Изглежда наистина супер, Люси! Много обичам сладкишите в комбинация с плодове или плодов сос!
    Много усмивки ти изпращам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Алекс! И аз ти изпращам слънчево настроение и пожелание за усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Здравей,
    От неопределено време в хладилника ми имаше руско кондензирано мляко, най-накрая намерих приложение. Стана супер, на мен като сладост ми е достъчен, а и е много бърз (болна съм и едва дишам ,но ми се ядеше сладко :D и неволята намери отражение в този сладкиш )
    Неда

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Неда, много се радвам на отзиви за рецепти, особено, ако са положителни :) Благодаря ти, че сподели резултата. И аз смятам, че този сладкиш е най-бързият за приготвяне и е идеален да задоволи напиращата нужда за нещо сладичко! Бързо оздравяване ти пожелавам и ти пращам сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. здравейте моите приятели от Москва ми носят много често от това мляко и аз не мога да им кажа че не го ядем а складирам много се радвам че най накрая ще влязат в употреба.Благодаря ви

      Изтриване
    3. Страхотни приятели :) Това е наистина много вкусно мляко, може да го ползвате и за торта "Рафаело" или "Трите млека". Аз често готвя с него и имам доста рецепти! Надявам се да ви харесат! Поздрави!

      Изтриване
  9. Здрасти!
    Много харесвам твоите рецепти. Вече съм правила някои. Тези с кондензирано мляко са ми особено интересни. За съжаление не мога да се справя с намирането на кондензирано мляко в магазините. Дали би ми помогнала като ми кажеш от къде ги купуваш? Благодаря предварително.
    П.С. Живея в София.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Антония, аз купувам кондензирано мляко от Билла, CBA, Кауфланд. Това, което няма да сбъркаш никога е кондензираното мляко Duch lady, но внимавай да пише "подсладено". Иначе в Кауфланд имат и своя марка кондензирано мляко ( по принцип го редят при кафето и сметаните), но трябва да внимаваш да вземеш отново правилната консерва, за да не попаднеш на по-течния вариант. Подсладеното кондензирано мляко в консерва е доста по-тежко от неподсладеното. И за всеки случай и тук да уточня в Лидл например има кондензирано мляко в картонени кутийки, но това не е това, което ти трябва. За да си сигурна най-добре си вземи от Duch lady. Поздрави!

      Изтриване
  10. Не е ли необходимо нещо като ванилия?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Зоя, кондензираното мляко има доста специфичен аромат и не бих казала, че е необходимо. По желание можете да добавите :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Чудесен сладкиш! И аз съм фен на кондензираното мляко - страхотни резултати се постигат с него! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гуинет! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  12. Правя го за 3-ти път в рамките на 3 седмици, става страхотно пухкав и вкусен. Влюбена съм !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за положителната оценка! Поздрави!

      Изтриване
  13. Преди да намеря твоя блог, не знаех, че метъл фенките могат да са чудесни готвачки, че и с дар слово на всичкото отгоре :) Страхотни рецепти и идеи имаш, Люси, поздравления и ...Rock on, girl!
    Хриси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси много, Хриси..всеки път, като попадна на сродна душа си давам едно ментално "Hi five", че съм се осмелила да пиша за нещата, които наистина харесвам :) Поздрави сърдечни от мен :)

      Изтриване
  14. Росица Андреева15 април 2020 г. в 16:00

    Благодаря много за рецептата, много съм доволна! Търсих как да употребя едно кондензирано мляко, но получих още много ползи:
    1. Рецепта Бързо, Лесно, Вкусно - фен съм на тази комбинация 😊
    2.Хапнах си сладичко, тъкмо от това имах нужда 😋
    3.Освен кондензираното мляко, намерих приложение на портокаловите корички, които вложих в тестото🤩 и вместо сос, направих топинг от малини от едно пре-сгъстено желе на майка ми, което се чудех какво да го правя 😉
    4.Rock and roll forever ✌️
    Продължавай все така, Люси и... УСПЕХ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Роси! Благодаря ти за така милия и весел коментар, четейки се усмихвах все по -широко след всяко изречение ;) ( те се публикуват след одобрение, затова за друг път да си кажа) Много се радвам, че ти харесва рецептата и ти се е получило вкусничо! Rock and roll forever, sis ✌️ :)

      Изтриване
  15. Здравейте!Дали ще стане с конд.мляко 6% масленост или някакъв начин да го разредя или добавя нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Не съм опитвала досега друг вариант на десерта и за съжаление не мога дам такива предположения, но рецептата не е взискателна и може да опитате :) Поздрави!

      Изтриване
  16. Открих тази рецепта случайно, но вече е абсолютен фаворит. Получи се перфектно. Използвах подсладено кондензирано мляко от Лидл. Редуцирах рецептата за 3 яйца, съответно 300г мляко и 3/4 чаша брашно. Разкошен сладкиш, почти като дунапрен кекс, който никога не успявам да направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Нат. :) Благодаря, че се върна да оставиш отзиви :)

      Изтриване
  17. Тъкмо се чудех какъв десерт да си направя....този ще е,а се чудя дали да не заменя брашното с оризово или някакво безглутенови...
    май ще трябва дапробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинете за пропуснатия коментар. Да, не съм опитвала с друго брашно, ще се радвам да опитате и да споделите :)

      Изтриване
  18. Здравейте,може ли да ми напишете количеството на брашното с грамажи 🥰

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, нямам везна под ръка и заради ремонта нямам да имам скоро, но използвах чаша от 200 мл за мярка. Може да я премерите сама или да потърсите конвертиране в нета :)

      Изтриване
  19. Привет,
    Дали може да се приготви с дулсе де лече?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...