сряда, 19 февруари 2014 г.

Френски хляб: Фугас / Fougasse


Обичам, обичам, обичам този хляб!!! Не веднъж е казвано, но и аз установявам: Тези французи знаят какво да ядат!  Но не само това, а някакси успяват да пренесат цялата романтика на Франция във вида и вкуса на храната си, като например този толкова грабващ окото хляб Фугас.




В миналото именно този хляб се е използвал за установяване температурата на пещта, като отчитали колко време му е нужно да се изпече. Явно следващите ястия в пещта са били по-важни и не толкова експериментални :)
Като цяло обаче рецептата е супер елементарна, защото представлява обикновено тесто, но това, което прави хляба специален, е традиционната му форма, както и няколко от задължителните подправки за Прованс, които добавих.
Сега, когато (не толкова)  бавно и постепенно пролетта донася със себе си прекрасното слънчево време и природата се пробужда, все повече се усещам в романтично настроение и ми се правят ей такива красоти :)
Ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
500 гр брашно
1/2 кубче мая ( + лъжица захар)
350 мл вода
зехтин
подправки Провансал (микс от риган, мащерка, розмарин, розов пипер, морска сол, майорана, чубрица)

 От първите три продукта замесвате тесто, което оставяте да втаса за около 40 минути.

 

Готовото тесто изсипвате на набрашнена повърхност и разделяте на 3-4 еднакви по големина части. Това с еднаквите по големина е за по-прецизните кулинари, в моята кухня понятията  като "точни мерки" и "еднакви по големина" не се радват на голяма популярност. :)
И така, продължаваме като разточваме / разстиламе на ръка всяка част под формата на триъгълник. След това с нож правим един вертикален разрез по дължина в средата на тестото, без да прерязваме краищата.


Правим и няколко диагонални разреза и от двете страни на вертикалния разрез, а след това с ръка ги разширяваме ето така:


Пренасяме вече оформените фугаси върху хартия за печене. С четка, потопена в зехтин, намазваме леко повърхността на тестото.




По желание поръсете с подправки, аз избрах моя микс "Провансал".


Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване, докато хлябът се сдобие с този прекрасен златист цвят.



Според мен това е една от най-лесните, но същевременно чаровни рецепти за направата на хляб. Съвсем малко повече врътка в кухнята и можем да внесем още малко красота в сивото ежедневие. Струва си да се опита :)
НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунтhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




27 коментара:

  1. Люси, много красиво! Представям си какъв аромат е имало покрай тези хрупкави хлебчета!

    ОтговорИзтриване
  2. Ve4e vijdam kak vtasva tozi vkusen hliab v moiata kihni4ka v rannoto sabotno utro. Pozdrav ot Madrid, Pepa

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, все още не съм опитвала, но ти се доверявам - чудесен е! :)
    Да ти е все така хубаво и романтично, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз много харесвам този хляб, Люси,
    прекрасен е станал в твое изпълнение, а снимките неустоими...
    Благодаря за чудесната идея, сърдечни поздрави и успешен ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила! Аз още съм новак в месенето, а пък ти си такъв майстор, така че от твоята уста значи много! Поздрави!

      Изтриване
  5. Страхотно си го приготвила, снимала и описала, Люси! Честно ти казвам, веднага се замислих кога ще го направя! Усетих оттук прекрасния му аромат! :)
    Поздрави и хубав уикенд ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Алекс! Надявам се да ти се услади, както на всички, които го опитаха! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Toku 6to go omesih po dadenata recepta, poluchi se dosta leko i lepkavo. Normalno li e? 350 ml voda ne e li mnogo za 500 gr. bra6no? Kogato pravia testo za tutmanik naprimer na 500gr.bra6no slagam 250 ml. voda. Pepa

    ОтговорИзтриване
  7. Imah nujda ot spe6en otgovor, no ni6to. Makar y s redichko spored men testo se poluchiha 4 zlatisti i mnogo dahavi fugasa, ot koito toplichi uni6tojihme 3 po4ti mignoveno.4udesna recepta, vegnaha ia zapisvam v Recepturnika mi ot 25 godini.A tam neproverena, nespoluchliva ili neluibima recepta ne se zapisva! Priatna nedelia Pepa

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Пепа, съжалявам, че не съм могла да се включа навреме, все пак са почивни дни :) Благодаря ви, че въпреки съмнението ви, сте се доверила на рецептата и много, ама много се радвам, че ви е харесала! Надявам се, ако има следващ път, да съм навреме с отговора. Изпращам ви сърдечни и вкусни поздрави!

      Изтриване
  8. Люси, страхотни се получиха. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  9. Много благодаря за рецептата!!! Добавих малко маслинена паста и станаха невероятни!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, Люси! Харесвам много рецептите ти и съм приготвяла не една от тях - винаги с отличен резултат! Тези хубави "елхички", както ги нарича моят 3-годишен палавник, вече втори път ни радват с вкус, вид и аромат.
    Причината, поради която пиша, е следната трудност: поради някаква причина, вероятно грешката е в мен, фугасите много бързо се втърдяват и отръбването/сдъвкването им се превръщат в малко приключение особено ако наблизо няма топла супа или чаша вино. И като казвам "много бързо", имам предвид два-три часа след изпичането. И при двете готвения увивах току-що извадените хлебчета от фурната в мека кърпа. Да не би с това да бъркам? Искам да спомена и за по-отчетливия вкус на мая, който усещам, дали е нормално да е така?
    Ще се радвам да коментираш по тези въпроси.

    Поздравления още веднъж за старанието и добрия вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Добросвета! Благодаря ти от сърце за милия коментар! Специални поздрави на малкия ти малчуган - да сте живи и здрави! Сега на въпроса - по отношение на миризмата на мая, според мен си е от нея. Имала съм няколко такива лоши спомени от мая, която провали няколко козунаци само с тежкия си дъх. Що се касае за твърдостта на хлебчетета - уви, тук не мога да съм сигурна! До сега не съм изпитвала такъв проблем. Вярно е, че самите хлебчета са по-скоро хрупкави отвън, отколкото пухкави, но определно отвътре си остават мекички. Днес поразпитах по-опитните в месенето от мен и получих много различни отговори: от брашното, през това, че си зависи от фурната ( трябва да се пекат на по-силно, за да не се сушат), но най-вече, че тестото не е втасало хубаво, което отново ни навежда на маята :( Съжалявам, че не мога да ти дам категоричен отговор в случая. Сърдени поздрави, мила!

      Изтриване
  11. Люси, благодаря за хубавата, топла и ароматна рецепта! Получиха се страхотни хлебчета!

    ОтговорИзтриване
  12. Искра Калбанова27 юли 2014 г. в 15:44

    Получиха се страхотно.Благодаря за рецептата, Люси. Блога е невероятен и рецептите са страхотни. Лек и усмихнат ден! :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Искра! Много се радвам, че са ти харесали! Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте.Рецептата наистина е превъзходна. Изобщо това е един от най-любимите ми сайтове за рецепти.ПОЗДРАВЛЕНИЯ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Теодора! Най-топли поздрави!

      Изтриване
  14. Вчера направих и аз Фугас, стана много вкусен и получих куп комплименти за него - Благодаря за предложената рецепта и за уникалните снимки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар. Милена! Винаги е приятно да чета такива доволни "клиент'" на виртуалния ми ресторант :) Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Все се канех да ти благодаря - ползвам рецептата ти от 3 години. Обичам я, а и гостите си впечатлявам с нея, като разказвам и историята на хляба. Дори днес си пекох, мъничко препечен стана, че бъбрех по телефона, но пак е разкошен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че остави отзивите си за рецептата и милия коментар, Ели! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  16. Любимите ми хлебчета - на мен и моите гости. Благодаря ти за рецептата! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10225477281379086&set=a.10204358584824871&type=3&notif_id=1693064199362594&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудни са, Ели :) Споделям ги днес на моята страничка :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...