петък, 8 ноември 2013 г.

Традиционна картофено-тиквена супа / Potato-Pumpkin Soup Recipe




Както обещах, тиквената фиеста продължава с тази вкусна картофено-тиквена крем супа. Още една рецепта, която приготвих за пръв път в живота си, но веднага се влюбих в нея. Не помня дали съм споменавала, но у дома супите не са на почит, като най-голям пробив досега имахме с прословутата рибена чорба. Досега! :)
Дълго време търсех рецепта за тиквена супа, която да е по-традиционна и да не преобладава сладостта в нея. Накрая се спрях на класическото съчетание на тиква, картофи, сметана и букет от подправки. Доста простичка на пръв поглед рецепта, но съдържа всичко необходимо да ви накара да си сипете още в купичката. 
Приготвих я онзи ден, когато над града се лееше силен есенен дъжд и доста захладня у дома. Няма да мога да ви опиша, колко добре ни дойде да си похапнем от тази топла домашна крем супа за вечеря, гарнирана с малки препечени филийки.
Ако вече съм ви убедила да я приготвите и вие, вижте и необходимите продукти:

Необходими продукти:
100 г картофи
250 г тиква
400 мл пилешки бульон
100 мл течна готварска сметана
1 глава лук
1 скилидка чесън
1/3 ч.л къри
щипка млян кимион
щипка млян кориандър
1 дафинов лист
сол и пипер
*лют пипер за украса ( по желание)


Започваме като в подходяща за целта тенджера запържваме до прозрачност нарязания на ситно лук. Прибавяме и наситнената скилидка чесън.


 След това прибавяме предварително измитите, обелени и нарязани картофи и тиква.


Разбъркваме няколко пъти и добавяме подправките.


 Прибавете и пилешкия бульон. Оставете всичко да поври под капак, докато тиквате и картофите омекнат и се раздробяват при натиск. Дръпнете от огъня и пасирайте, като не забравяйте да махнете дафиновия лист преди това :)



Прибавете сметаната и върнете отново на котлона, докато заври отново.


 Дръпнете от огъня и сервирайте още топла, като гарнирате с още сметана или парченца червена чушка и магданоз.


Аз избрах втория вариант :

13 коментара:

  1. Страхотна идея Люси, и без това готвя много картофени супи, а тази ще по-необикновена. Поздравления за снимките. Много са добри

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария! надявам се да ти хареса и да споделиш впечатленията си после :) Поздрави!

      Изтриване
  2. О, колко хубаво предложение! Много обичам супи, но за жалост рядко си правя. Много ми харесва идеята, а о страхотно си я снимала! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Алекс! Аз тепърва преоткривам колко са хубави супите, и в частност - крем-супите, но тази ще правя отново още днес :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Леле какво красиво представяне на супичка :)
    Поздравления Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти gogolina! Мога да кажа същото и за твоите постове, ще те следвам с удоволствие! Поздрави!

      Изтриване
  4. Люси, знаех си аз, че тиквената фиеста ще е прекрасна, ето го поредното доказателство - много вкусна супичка! :)
    Поздравиии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Надявам се и другите ми предложения да ти допаднат :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Супата стана страхотна!!! Влиза в редовното меню :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми е интересно защо е нужно да се нарязват на толкова малки парченца и то еднакви по големина след което ще се пасирват. Но поздравления супата ви изглежда перфектно и ще си препиша рецептата да я направя и аз.Снимките са прекрасно и ми се хапва вече такава полезна и здравословна супа.Вече има толкова богат избор от тикви, че сега ако не ги ядем то няма кога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, като режем продуктите на малки и еднакви по големина парченца успяваме да ги сварим по-бързо и равномерно. Няма да имате малко сварено парче и голямо, което е още твърдо. Това разбира се е за улеснение и по-бързото приготвяне на супата :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...