понеделник, 4 ноември 2013 г.

Шоколадова торта с тиква / Chocolate Pumpkin Cake


Успях да пренеса есента у дома след последната ми разходка сред природата. Прибрах се с голям набор от падналите листа и клонки, в пъстри цветове - жълто, оранжево и червено. Сега навсякъде около мен е украсено с букети от тази красота и естествено това още повече ме надъхва да засиля аромата на есен в къщата...с нещо прясно опечено и с дъх на канела, индийско орехче и тиква.


А такива не ми лисват! :)  Бабчето отново ме снабди с голям чувал от дундестите вкусотии и сега съм намислила един голям фестивал на тиквата, който започва от днес. В листата е на първо място тази невероятна шоколадова торта с крем от тиква, която ще ви представя сега. Останалите са класически тиквен пай с бита сметана, невероятно изкушаваща тиквена торта с крема сирене и ароматни подправки и разбира се класическото тиквено руло. 

 

На соления фронт със сигурност ще спретна една тиквена крем супа и още нещо друго, което засега преминава в процес на плануване. Но най-лесно можем да обобщим, че главата ми сега е една огромна тиква, защото само за това мисля. Надявам се да ги обичате, защото както виждате, точно такива рецепти предстоят.

Започваме с тази лесна и много вкусна шоколадово-тиквена тортичка. Ако вече ви е грабнала с вида си, вижте и необходимите продукти, за да се убедите колко малко ви трябва :

За блата:
4 яйца
1/2 ч.ч.брашно
1 ч.ч.захар
1/3 ч.ч. хубаво какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч .л.сол
1/3 ч.ч. вода
1 бр.ванилия


За крема:
1 ч.ч.печена тиква
1/4 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. масло  (плюс още 3 с.л.) 
1 ч.л канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1 3/4 ч.ч. пудра захар

За шоколадовия ганаш:
100 г. шоколад
100 мл.течна сметана
1.с.л. масло

Блата приготвяме като разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с 1/2  ч.ч. захар, докато побелеят. През това време в купа разбъркваме какаото, брашното, две супени лъжици захар, солта и бакпулвера.

 

В чашата с вода разтваряме ванилията. Прибавяме постепенно и от двете към яйчената смес, но аз го направих на два пъти и се получи добре.
В отделна купа разбийте белтъците с една супена лъжица захар, докато станат на твърд сняг. Аз добавих още малко захар, но може би зависи от това колко сладни захарта. (Така закръглих използваната захар дотук на около една чаена чаша общо.)

След това смесете хубаво какаовата и белтъчената смес, като разбърквате бавно, отдолу нагоре и се стремите да запазите въздушността на белтъците. Изсипете цялата смес в тавичка с приблизителни размери 26x36см. Аз използвам тази, която е към фурната. Разпределете сместа равномерно и сложете да се пече в предварително загрята фурна с обдухване, на 160-170 градуса. При мен отне около 15 минути.


Готовия блат обърнете върху леко навлажнена кърпа и махнете хартията за печене. Оставете да се охлади напълно, а след това разделете на 3 еднакви по големина парчета.

Тиквения крем приготвяме като намачкваме хубаво печената тиква.


Аз ви препоръчвам да я пюрирате с пасатор, за да имате по-гладък крем. Прибавете към пюрето брашното и сложете на котлона да заври. Махнете от огъня и оставете да се охлади. През това време разбийте мекото масло с подправките и почнете да прибавяте от пудрата захар. Аз редувах пудра захар, пюре, пудра захар, пюре, докато всичко се хомогенизира. Аз бях намачкала тиквата и затова ми се наложи да пасирам всичко, но се получи много хубав пухкав крем. Сложете в хладилника да стегне.

През това време направете ганаша. Загрейте 100 мл течна готварска сметана на котлона, докато е пред кипване. Махнете от огъня и прибавете шоколада, който сте нарязали на малки парчета.

 

Разбъркайте всичко, докато се разтопи шоколадът и когато ганашът се поохлади леко, добавете и лъжицата масло.
Сглобяването на тортата става по следния начин. Вземете единия блат и намажете с 1/2 от крема.


Поставете следващия блат и повторете. Накрая изсипете шоколадовия ганаш и украсете по желание.


Едва ли мога да ви опиша за каква вкусотия става въпрос, затова защо просто не ви покажа една поредица от снимки, пък вие си преценете сами :



От толкова много планирани неща в програмата рядко смогвам да повтарям десерти, но този определено ще направя поне още веднъж преди Коледа: 





48 коментара:

  1. Привет, Люси! Страхотно местенце! Видях тази торта във ФБ и последвах линка. Много красиви снимки и прекрасна публикация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Candy! Радвам се, че ме посети и сподели впечатленията си! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Лигите ми потекоха- ще се пробва задължително. Мерси за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. nqmam furna moga li da polzvam gotovi blatove kafqvi nqma da badat taka vkusni no moje bi shte gi siropiram i shte izpolzvam tozi krem ot tikva

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, разбира се, че ще стане с готови блатове, но си права, че вкусът няма да е същия. Направи един хубав ганаш с любимия си шоколад обаче, и съм сигурна, че ще се доближи максимално :)

      Изтриване
  4. Чудесно!
    (Лека забележка, добронамерено, грам се съкращава г, най-проста проверка съкращаваме килограм кг, а не кгр :) )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галя, благодаря все пак за отбелязването. Ще се опитам да се коригирам занапред :)

      Изтриване
  5. Люси, и тикви обичам, и да те чета - също, така че с удоволствие ще очаквам тиквената вълна! ;) А тортичката... Ммм, блаженство!
    Сърдечни поздрави! :)

    П. П. И аз си нося разни неща вкъщи (листа, клонки, шишарки, жълъди, кестени...), та скоро ще ме изгонят май, хах. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, Гери, много се радвам, че ти допада на тиквената ми фиеста :) А пък по отношение на украсата...по-добре да не ни гонят, че докато сме навън, ще си намерим още :)))

      Изтриване
  6. страхотно,прияде ми се чак !

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей! Много вкусно изглежда тази тортичка и бих искала да се опитам да я приготвя, обаче ме притеснява, това че сместа с тиквата и брашното се сваля от котлона веднага, след като заври. Брашното няма ли да е сурово в крема? Извинявам се ако въпросът ми е глуповат, но съм съвсем начинаеща в кулинарната област! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, брашното е около 2-3 с.л. и се слага за сгъстяване (като нишестето), така че да поеме част от водата на тиквата. Аз лично бих приготвила другия път крема и без тази част от рецептата, ако тиквата ми е по-суха, така че можете и вие да го пропуснете, ако ви притеснява :) Не се притеснявайте да питате, няма глупави въпроси. И аз, всеки път, когато правя нещо за първи път, се чувствам начинаещ, но само опита учи :) Поздрави от мен!

      Изтриване
  8. Чудесно съчетание, Люси - тиква и шоколад, тортата изглежда страхотно,
    а като любител на тиква, ще очаквам тематичната ти фиеста.
    Поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Диана! Ще видим какво ще се получи, но сега съм ги наредила тука тиквите и утре продължавам :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Невероятна и много апетитна е Люси тортичката ти!
    Моите искрени поздравления за това разкошество!
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Люси,непременно ще го пробваме :) Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  11. Ах, не мога да устоя на тази торта. Прекрасна е.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Люси! Страхотно изпълнение, още днес мисля да го пробвам ! Ако можеш само да ме ориентираш за количеството тиква - 1ч.ч. колко парчета е горе долу? Благодарско предварително и поздравления за вдъхновяващия блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Даниела! Аз имах нарязана тиква във фризера и не помня колко парчета бяха точно :( на втората снимка съм снимала парченцата, с такава гъстота ги пекох в тавичка - кръгла с диаметър 25 см. Може би излиза около четвърт малка тиква. Този десерт е идеален, ако е останала печена тиква и така се преобразува в друг десерт :)

      Изтриване
  13. Леле, Люси, честно ти казвам мисля, че отдавна не съм виждала нещо по-вкусно изглеждащо!!И това абсолютно сериозно.Невероятни снимки, поздравления! То се е видяло, че ще се прави тортичката :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, много ти благодаря, от теб значи много :) на мен също ми допадна този вкус, и като цяло съм се разготвила с тиква. Днес правих сладко тиквено руло, скоро ще се появи и в блога! Поздрави!

      Изтриване
  14. Страхотно изглеждаща торта, Люси! Имам останала тиква в хладилника и съм в търсене на сладки рецепти с тиква. Много ми харесва твоята идея и сигурно ще се възползвам!
    Поздрави и прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Алекс, надявам се да ти допадне и да споделиш впечатленията си! :) Поздрави!

      Изтриване
  15. След малко я почвам ,по случаи днешния празник, дано се получи. От твойте ръце всичко изглежда страхотно

    ОтговорИзтриване
  16. Та така,тортата е готова за ядене ,но не и за гледане :)
    Голям вкусотия,но блата ми остана малко по суров едвам ,ама едвам я сглобих.И другото ганашът ми редичък стана и не знам защо.Стана малко пьоскана торта,но много много вкусна.Пак ще се пробвам скоро.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Събина, много неприятно, че тортичката те е поизмъчила :( Радвам се, че все пак ти е харесала и съм сигурна, че са чиста случайност тези 'неизправности" :) Надявам се следващия път да е по-добра, а дотогава, ти изпращам силни прегръдки!

      Изтриване
  17. Тортата наистина се оказа страхотна - вкусна и не толкова трудна за изпълнение. Благодаря много за рецептата! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей!
    Аз да попитам - може ли да се приготви във фурна, която не предлага опция обдухване?
    Освен това ме притеснява нарязването на блата на 3 равни части. Мисля че ще го начупя или ще станат крайно неравномерни. Някакъв съвет как да постина успех? :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, стига да печете на слаба фурна, няма проблем и да не е с обдухване :) Що се касае за блатовете, те не са ронливи, така че няма да има такъв проблем. Просто използвайте линия, за да сте сигурни, че ще са равномерни. :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Мерси, ще опитам :-)

      Изтриване
  19. Такава красива фотосесия сте направили, че на човек му става лошо като не може да си хапне веднага от тази невероятна тота която съм сигурна, че е ужасно вкусна.Благодаря ви за рецептата.В килера имам една тиква от няколко дни която се чудих какво да направя , нещо по различно и досега тъй като не съм правила торта с тиква мисля да се възползвам от тази възможност.Има и много шоколад идеално. Само ме притеснява че нямам такъв съд в който да облека блатовете, но може да излезна и да купя, не пречи.Имате и красиви черни чинии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за прекрасните думи! Почти година по късно отговарям, но понякога някои от коментарите ми се изплъзват от полезрението - не е нарочно! Надявам се тортата да ви е харесала и благодаря още веднъж!

      Изтриване
  20. Направих тортата и стана прекрасна!!! :) Единственото, което промених, е че я направих кръгла, като разделих тестото за блатовете на 3 части и ги изпекох в кръгли форми. Много лесна и бърза рецепта, но пък много ефектна. Браво, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, с голямо закъснение отговарям и на теб! Някои коментари ги изпускам и ги виждам чак след доста време, за което моля да ме извиниш! Много се радвам,че си опитала моя рецепта и се е харесала от семейството ти! Бъдете живи и здрави! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  21. Люси, тортата е наистина страхотна! Става много бързо и лесно, а е изключително ефектна и вкусна! Всички у дома много я харесаха и чакат с нетърпение пак да им я направя :)))

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, Люси, преди няколко дни попаднах на блога Ви и си харесах поне десетина рецепти. Първо ще пробвам тази. Тиквата вече се пече :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Светлана! Надявам се да се хареса! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  23. Люси, тортата е прекрасна. Помогна ми да намеря начин да накарам малкия да хапва тиква, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно :) Много ме зарадвахте :) Да сте живи и здрави всички! Усмивки и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  24. Люси, здравей! Днес направих тортата тъй като хъскито ми ми беше "набрало" през нощта всички тикви от градината и любезно ги беше донесло пред вратата. :D Така че искам или не правих тиквени вкусотии като тази торта определено беше черешката. Единствено това, че не пусна много вода и според мен брашното в крема може и да се пропусне, но то зависи от сорта тикви. Благодаря ти, засладихме се добре вкъщи! :)

    Поздрави, Васил

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Васко, щастливец си ти с това хъски :) да знаеш! Много ги обичам тез кучета! Радвам се, че тортата ти е харесала, а пък си прав - от сорт до сорт си е с тиквата. Но за следващия път сам ще можеш да прецениш. Пробвай и тази с палачинките и тиква - няма да съжаляваш! Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  25. Здравей Люси, за пореден път имам отличен резултат с твоя рецепта. Имах печена тиква във фризера и готови блатове. Благодаря за вдъхновението и вкусните предложения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди :) Много се радвам и за това, че си се осмелила да опиташ такава рецепта с тиква! Поздрави от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...