вторник, 13 август 2013 г.

Миди с къри / Mussels with curry

 


След морето дълго оставам на морска тематика и наблягам главно на риба и морски дарове у дома. За моя голяма радост в града ни има вече магазин, в който мога да намеря пресни миди поне един път в седмицата, а това си е напълно достатъчно :) Цената на мидите е около 5 лева на килограм, което ги прави предпочитана полезна храна. А те са точно такива! Мидите са не само богати на цинк и фосфор, но и директно ни зареждат с хормон на щастието :) Ето защо не пропускам да ги приготвям и вече съм ви представяла моята рецепта за миди в бяло вино.

Този път обаче реших да опитам нещо съвсем различно, като тази малко нетрадиционна рецепта за миди с къри и кокосово мляко. Рецептата е от списание Good Food и реших да я следвам, колкото може най-точно. (В същия ден реших да приготвя за първи път и калмари, като рецептата за тях ще намерите тук.) Малко се притеснявах дали сладостта на кокосовото мляко няма да се усеща натрапчиво и за мое щастие - не, въобще не се усеща.  Подправките си казват своето и накрая се получи уханен копринен бульон, който гали небцето, и леко пощипва езика със своята пикантност.

Както ще забележите тук, няма включена готова смес от къри, а сами я приготвяме като смесваме сами нужните подправки. Ще се убедите в предимството на домашно приготвеното къри, което изобилства от аромати и има невероятно свеж и неповторим вкус. За целта препоръчвам да използвате корен от джинджифил, а не такъв на прах.


Друг важен компонент е изборът на свежи и люти (според вкуса ви) зелени чушки. Аз се спрях на два вида и направих микс от тях:


Преди да продължим обаче вижте какво ви е необходимо:

Необходимите продукти:
1кг пресни черни миди
1 глава лук
парче пресен джинджифил (колкото палец)
4 скилидки чесън
2 зелени люти чушки
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л куркума
2 ч.л. кимион на прах
2.ч.л. кориандър на прах
400 мл консерва кокосово мляко
лимон за сервиране
олио за пържене
сол / черен пипер

Започваме, като хубаво измиваме със студена вода мидите. Почистваме ги и изхвърляме онези, които са отворени или при силно почукване не се затварят.
 

В дълбоко тенждере сложете малко олио и го загрейте. В него запържете до светлокафяво нарязания на ситно лук. 

 

След това добавете нарязаните на ситно - чесън, люти чушки, нарендания джинджифил и останалите подправки.


Овкусете и със сол и черен пипер. Всичко се запържва за 3-4 минути, докато пуснат ароматите си. 
 

След това изсипваме кокосовото мляко ( добавяме и лъжичката горчицата) и оставяме да заври. Аз купих кокосовото мляко от Кауфланд и изглежда ето така:


Когато заври, намалете котлона и оставете да покъкри още 3-4 минути.


 Накрая добавете и мидите, сложете похлупака и увеличете котлона на максимум. Оставете всичко да ври още 3-4 минути, или докато мидите се отворят.

Поднесете мидите още топли, гарнирани с парченца лимон.



Никой у дома не можа да устои на тази рецепта и макар да похапнахме миди и на морето, всички се съгласихме, че нашите си бяха по-вкусни :)





6 коментара:

  1. Люси, чудесно предложение! Много обичам морски дарове, а това изглежда адски вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери :) Аз тепърва откривам уникалните вкусове на морската храна, но вече съм hooked :) Иска ми се всеки ден да опитвам нови неща!

      Изтриване
  2. Люси, аз не съм огромен фен на мидите, но твоите изглеждат просто превъзходно! С голям интерес ще прочета и рецептата за калмарите! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Алекс. То и аз преди година-две не поглеждах морска храна, но като почнах да си я готвя по мой вкус...стана чудо! :) Сърдечни поздрави и усмивки :))

      Изтриване
  3. Може ли да се поднесат мидити в/у канапе оти паста?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! По принцип няма проблем, но лично аз бих направила мидите с бяло вино за пастата ( има ги в блога) :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...