След морето дълго оставам на морска тематика и наблягам главно на риба и морски дарове у дома. За моя голяма радост в града ни има вече магазин, в който мога да намеря пресни миди поне един път в седмицата, а това си е напълно достатъчно :) Цената на мидите е около 5 лева на килограм, което ги прави предпочитана полезна храна. А те са точно такива! Мидите са не само богати на цинк и фосфор, но и директно ни зареждат с хормон на щастието :) Ето защо не пропускам да ги приготвям и вече съм ви представяла моята рецепта за миди в бяло вино.
Този път обаче реших да опитам нещо съвсем различно, като тази малко нетрадиционна рецепта за миди с къри и кокосово мляко. Рецептата е от списание Good Food и реших да я следвам, колкото може най-точно. (В същия ден реших да приготвя за първи път и калмари, като рецептата за тях ще намерите тук.) Малко се притеснявах дали сладостта на кокосовото мляко няма да се усеща натрапчиво и за мое щастие - не, въобще не се усеща. Подправките си казват своето и накрая се получи уханен копринен бульон, който гали небцето, и леко пощипва езика със своята пикантност.
Както ще забележите тук, няма включена готова смес от къри, а сами я приготвяме като смесваме сами нужните подправки. Ще се убедите в предимството на домашно приготвеното къри, което изобилства от аромати и има невероятно свеж и неповторим вкус. За целта препоръчвам да използвате корен от джинджифил, а не такъв на прах.
Друг важен компонент е изборът на свежи и люти (според вкуса ви) зелени чушки. Аз се спрях на два вида и направих микс от тях:
Преди да продължим обаче вижте какво ви е необходимо:
Необходимите продукти:
1кг пресни черни миди
1 глава лук
парче пресен джинджифил (колкото палец)
4 скилидки чесън
2 зелени люти чушки
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л куркума
2 ч.л. кимион на прах
2.ч.л. кориандър на прах
400 мл консерва кокосово мляко
лимон за сервиране
олио за пържене
сол / черен пипер
Започваме, като хубаво измиваме със студена вода мидите. Почистваме ги и изхвърляме онези, които са отворени или при силно почукване не се затварят.
В дълбоко тенждере сложете малко олио и го загрейте. В него запържете до светлокафяво нарязания на ситно лук.
След това добавете нарязаните на ситно - чесън, люти чушки, нарендания джинджифил и останалите подправки.
Овкусете и със сол и черен пипер. Всичко се запържва за 3-4 минути, докато пуснат ароматите си.
След това изсипваме кокосовото мляко ( добавяме и лъжичката горчицата) и оставяме да заври. Аз купих кокосовото мляко от Кауфланд и изглежда ето така:
Когато заври, намалете котлона и оставете да покъкри още 3-4 минути.
Накрая добавете и мидите, сложете похлупака и увеличете котлона на максимум. Оставете всичко да ври още 3-4 минути, или докато мидите се отворят.
Поднесете мидите още топли, гарнирани с парченца лимон.
Никой у дома не можа да устои на тази рецепта и макар да похапнахме миди и на морето, всички се съгласихме, че нашите си бяха по-вкусни :)
Люси, чудесно предложение! Много обичам морски дарове, а това изглежда адски вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти Гери :) Аз тепърва откривам уникалните вкусове на морската храна, но вече съм hooked :) Иска ми се всеки ден да опитвам нови неща!
ИзтриванеЛюси, аз не съм огромен фен на мидите, но твоите изглеждат просто превъзходно! С голям интерес ще прочета и рецептата за калмарите! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Благодаря ти Алекс. То и аз преди година-две не поглеждах морска храна, но като почнах да си я готвя по мой вкус...стана чудо! :) Сърдечни поздрави и усмивки :))
ИзтриванеМоже ли да се поднесат мидити в/у канапе оти паста?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! По принцип няма проблем, но лично аз бих направила мидите с бяло вино за пастата ( има ги в блога) :) Поздрави и усмивки!
Изтриване